| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 32
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Mikrokrmilniško voden napajalnik za požarne sisteme
Edvard Bregar, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja razvoj mikrokrmilniško vodenega napajalnika za požarne sisteme, ki je zasnovan tako, da je v skladu z vsemi trenutno veljavnimi predpisi ter s standardom SIST EN 54-4. Požarni sistem je sestavljen iz požarne centrale, ki krmili številne dodatne naprave (sirene, bliskavke, ključavnice …), ki pa pogosto potrebujejo dodatno napajanje. Dodatni napajalniki so ustrezno razporejeni po objektu in zagotavljajo ustrezno napajanje naprav iz dveh virov. V primeru izpada primarnega vira, sistem preklopi na baterijsko napajanje. Dodatni napajalniki nadzirajo, polnijo in vzdržujejo vgrajeno svinčevo baterijo, hkrati pa nadzirajo vse pomembne napetosti, preklapljajo med primarnim in baterijskim napajanjem. V standardu EN 54-4 je zahtevano tudi, da mora imeti dodatni napajalnik vsaj en izhod, s katerim lahko preostalemu delu požarnega sistema javi napako v delovanju. Mikrokrmilniško voden napajalnik za požarne sisteme je sestavljen iz standardnega industrijskega napajalnika, mikrokrmilniške kartice, ožičenja, ohišja ter svinčeve baterije. Na pokrovu ohišja je vgrajena tudi čelna plošča za prikaz stanja. V delu je opisan razvoj od osnovne ideje do končnega izdelka. Podani so tudi primeri problemov, vključno s certifikacijo izdelka pred komercialno uporabo.
Ključne besede: napajalnik, požarni sistem, mikrokrmilnik
Objavljeno: 14.12.2020; Ogledov: 405; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

2.
Pooblastila za izvajanje požarnega varovanja v podjetjih na območju Občine Žalec
Žiga Šalej, 2017, diplomsko delo

Opis: Požarno varovanje je eden izmed preventivnih ukrepov varstva pred požarom. Vedno bolj se zavedamo, da je požarna varnost pomembna za stabilno in varno poslovanje podjetja. V Republiki Sloveniji ima vsakdo pravico do varstva pred požarom, zato to področje ureja veliko zakonov, uredb in pravilnikov. Temeljni akt je Zakon o varstvu pred požarom (2012). Požarno varovanje v Republiki Sloveniji lahko opravljajo tako zasebno varnostne službe kot tudi gasilske enote. Zasebno varnostne službe lahko izvajajo požarno varovanje za objekte, za katere zagotovijo ukrepanje najkasneje petnajst minut po sprejemu signala v varnostno nadzorni center. Zasebno varnostne službe pridobijo pooblastilo za izvajanje požarnega varovanja od Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Pred pridobitvijo pooblastila morajo imeti licenco za varovanje premoženja in licenco za upravljanje z varnostno nadzornem centru. V primeru, da nimajo lastnega varnostno nadzornega centa, morajo imeti sklenjeno pogodbo z zasebno varnostno službo, ki le tega ima. V zasebno varnostnem podjetju morajo imeti zaposlenih najmanj pet varnostnikov, zagotovljeno stalno komunikacijo med varnostno nadzornim centrom in varnostniki ter zagotovljeno opremo, s katero se izvaja požarno varovanje. Če pa požarno varovanje izvajajo poklicni ali prostovoljni gasilci, morajo le-ti priti na območje požarno varovanega objekta z intervencijsko ekipo najkasneje v desetih minutah od sprožitve alarma. Sedež teh enot od varovanega objekta ne sme biti oddaljen več kot 5 km. Iz analize požarnega varovanja v izbranih podjetjih smo ugotovili, da ima večina podjetij kljub srednji ali višji stopnji požarne ogroženosti, za izvajalca požarnega varovanja izbrano varnostno službo. V Občini Žalec je bilo leta 2015 registriranih 1.940 podjetij. Od tega sta se samo podjetji Novem Car interior design d.o.o. in Lesnina d.d. odločili, da izvajanje požarnega varovanja zaupajo gasilski enoti.
Ključne besede: podjetja, varstvo pred požari, požarno varovanje, požarni načrti, načrti evakuacije, zasebnovarnostne službe, usposobljenost, diplomske naloge
Objavljeno: 08.01.2018; Ogledov: 889; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (921,30 KB)

3.
Vzpostavitev in upravljanje orodja pfSense
Uroš Hlebec, 2017, diplomsko delo

Opis: Usmerjevalniki imajo danes veliko vlogo in pomembno nalogo na področju omrežnega usmerjanja. Najdemo jih skoraj vsepovsod, kjer je omogočen ali potreben internetni dostop, še posebej v obliki brezžične dostopne točke. pfSense je usmerjevalna programska oprema, ki vključuje vse, kar potrebujemo za upravljanje oz. usmerjanje omrežja. Skozi vzpostavitev ter upravljanje orodja pfSense bomo dokazali in utemeljili razloge, zakaj je pfSense, ko pride do usmerjanja ter upravljanja omrežja, ena izmed boljših izbir za uporabnika oziroma administratorja omrežja.
Ključne besede: pfSense, upravljanje, usmerjevalnik, omrežje, požarni zid
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 3226; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

4.
Mehanizmi varovanja omrežja s požarnim zidom serije pix 500
Nejc Ferk, 2017, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je seznaniti se s požarnim zidom serije PIX 500 in z mehanizmi varovanja omrežja, ki jih požarni zid nudi. Predstavili smo opis vseh funkcij pregleda paketa IP pri vstopu v požarni zid, preden požarni zid paketu dovoli vstop v varovano omrežje. Pregledali smo rešitve implementacije požarnih zidov z uporabo dostopovnih seznamov in natanko predstavili tehnologije in temeljne naloge požarnih zidov. Poglobili smo se v razvoj najučinkovitejših varnostnih politik s postavitvijo požarnega zidu na ključna mesta v omrežju z namenom nudenja učinkovitega filtriranja vstopnega/izstopnega prometa. Predstavili smo vmesnike požarnega zidu, storitve naslavljanja IP, upravljanje požarnega zidu in nadzor s SNMP. Prav tako smo predstavili metode za overjanje in avtorizacijo uporabnikov, zapise beleženja uporabnikov in nadzor dostopa. Predstavili smo tudi načine delovanja požarnega zidu v transparentnem in usmerjanem načinu obratovanja. Prikazali smo primere z vključitvijo ogrodja modularne politike, kjer smo z aplikacijskim preverjanjem in definiranjem razredov prometa poizkušali blokirati dostop do določenih spletnih strani. Na koncu smo magistrsko delo razširili z opisom in primerom konfiguracije navideznega zasebnega omrežja, ki organizacijam nudi vzpostavitev varnih tunelov med pisarnami oziroma sedeži podjetja. Mehanizme varovanja omrežja smo preverili z realnimi primeri omrežij v simulacijskem orodju GNS3.
Ključne besede: požarni zid, PIX, ASA, IP, NAT, dostopovni seznam, navidezno zasebno omrežje, MPF
Objavljeno: 07.07.2017; Ogledov: 851; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (4,86 MB)

5.
VARNOST ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA
Tjaša Marovt, 2016, diplomsko delo

Opis: Elektronsko poslovanje je del našega vsakdanjega življenja in je skoraj že izpodrinilo klasično poslovanje. Vse večja uporaba elektronskega poslovanja prinaša vedno več groženj in nevarnosti. Sem spadajo nezaželena e-pošta, ribarjenje, računalniški virusi, računalniški črvi, zlonamerne programske opreme in ostale nevarnosti. Uporabniki morajo biti seznanjeni z nevarnostjo in se pred njimi zaščititi z ustreznimi varnostnimi mehanizmi, kot so šifriranje podatkov, elektronski podpis, digitalno potrdilo, požarni zid in protivirusni programi. V diplomskem projektu smo opredelili elektronsko poslovanje, predstavili njegovo zgodovino ter vrste in oblike ter prednosti in slabosti le-tega. V nadaljevanju diplomskega projekta smo podrobneje predstavili nevarnosti elektronskega poslovanja in varnostne mehanizme. Opisali smo varnostno politiko, ki je pomembna za zagotavljanje varnosti. Namen diplomskega projekta je bilo raziskati, kako varna je uporaba elektronskega poslovanja za študente Univerze v Mariboru.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, grožnje, nevarnosti, nezaželena e-pošta, ribarjenje, računalniški virusi, računalniški črvi, zlonamerne programske opreme, varnostni mehanizmi, šifriranje podatkov, elektronski podpis, digitalno potrdilo, požarni zid, protivirusni programi, varnostna politika.
Objavljeno: 15.11.2016; Ogledov: 1156; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

6.
Varnostni ukrepi pri proizvodnji betona v betonarni
Žarko Verhovnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja problematiko varnosti in zdravja pri delu na betonarni, saj zaradi hitrega sloga življenja, želji po večji produktivnosti, večkrat pozabimo na naše zdravje in varnost. Skozi delo je predstavljena obširna zakonodajna plat, ki ureja to področje. Pri tem so prikazana tveganja, ki se pojavljajo pri proizvodnji in transportu betona ter ukrepi, kako ta tveganja zmanjšati na najmanjšo mogočo mero. Prikazana je osebna varovalna oprema, ki je obvezna pri proizvodnji betona, požarna varnost s požarnim redom, ocena tveganja z izjavo o varnosti ter skladiščenje in ravnanje z nevarnimi snovmi na betonarni. Skozi delo smo spoznali tveganja in ukrepe na betonarni GOKOP d.o.o. v Dogošah.
Ključne besede: varnost in zdravje pri delu, ocena tveganja, požarni red, beton, betonarne
Objavljeno: 10.11.2016; Ogledov: 1045; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (5,86 MB)

7.
GROŽNJE IN NEVARNOSTI PRI ELEKTRONSKEM POSLOVANJU
Barbara Mir, 2015, diplomsko delo

Opis: Elektronsko poslovanje, ki je skozi tekom svojega razvoja postalo del našega vsakdanjega življenja je v veliki meri že izpodrinilo klasično poslovanje. Vzporedno z večanjem uporabe elektronskega poslovanja se veča število groženj in nevarnosti, kot so: nezaželena e-pošta, ribarjenje, zlorabe in kraje podatkov, napadi in poskusi vdorov ter zlonamerna programska oprema. Prav zaradi tega je pomembno, da so uporabniki seznanjeni s temi nevarnostmi, saj se le tako vedo tudi ustrezno zaščiti pred njimi z uporabo varnostnih mehanizmov, kot so: požarni zid, protivirusni programi, šifriranje, elektronski podpis, digitalno potrdilo. V diplomskem projektu smo opredelili in na kratko predstavili področje elektronskega poslovanja. Podrobneje smo obravnavali grožnje in nevarnosti, katere pretijo uporabnikom. Predstavili smo varnostne mehanizme, kateri slednjim nudijo in zagotavljajo varnost ter zaščito. Dotaknili smo se varnostne politike, katera je ključna pri zagotavljanju varnosti. Na koncu smo predstavili praktične primere vdorov pri katerih je prišlo do kraje podatkov.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, grožnje, nevarnosti, nezaželena e-pošta, ribarjenje, kraja podatkov, napadi, zlonamerna programska oprema, varnostni mehanizmi, požarni zid, protivirusni programi, šifriranje, digitalno potrdilo, varnost, zaščita, varnostna politika.
Objavljeno: 01.12.2015; Ogledov: 1074; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (820,89 KB)

8.
Varnost energetskih objektov
Barbara Planinšič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavano področje požarne varnosti energetskih objektov. Osredotočeno je na sončno elektrarno, v nalogi je opisana sončna energija, sestavni deli elektrarne, delovanje, varnost in zakonodaja. Podrobneje so opisane zahteve in ukrepi, za namestitev sončne elektrarne na šolske objekte. Predstavljen je tudi potek vaje evakuacije, ki jo mora šola po zakonu izvršiti vsaj enkrat letno. Izpostavljene so naloge odgovornih za požarno varnost in evakuacijo. V vzgojni izobraževalni načrt pa sta vključeni dve pripravi, ki sta namenjeni poučevanju te teme. Moje ugotovitve so, da je za varnost objektov, ki imajo nameščeno sončno elektrarno, zakonodajno zelo dobro urejeno. Sončna elektrarna, ki je nameščena na Osnovni šoli Radlje ob Dravi, ne povečuje tveganja na področju varnosti. Vsekakor so vaje evakuacije v osnovnih šolah smiselne, ker po statistikah in analizah v primeru nesreče evakuacija poteka bistveno bolj urejeno in učinkovito. Znanje o postopku evakuacije pa lahko ljudje, učenci uporabijo tudi v vsakdanjem življenju, v podobnih situacijah. Zato je tudi smotrno že same osnove o evakuacijah in gašenju požara vključiti v učni načrt tehnike in tehnologije.
Ključne besede: Viri energije, sončna elektrarna, gašenje, požarni red, požarni načrt, požarna varnost, evakuacija, učni načrt.
Objavljeno: 21.07.2015; Ogledov: 874; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

9.
Požarni zidovi nove generacije : diplomsko delo univerzitetnega študija Varstvoslovje
Nejc Kotnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Požarni zid je naprava, ki stoji na ključnem mestu v omrežnem sistemu in ločuje zunanje nezavarovano in notranje zavarovano omrežje. Standardni požarni zidovi so bili več kot dva desetletja sposobni opravljati nalogo varuhov nadzora dohodnega in izhodnega prometa. S prihodom novih spletnih aplikacij in njihovih alternativnih načinov povezovanja, pa je nadzor postal čedalje bolj zahteven. Požarni zid se ravna po predpripravljenih pravilih, ki jih vnese administrator. Zato morajo požarni zidovi prepoznati, katere aplikacije se povezujejo v svetovni splet in kdo z njimi upravlja. Ker tradicionalne požarne pregrade te naloge ne izpolnjujejo več, je potrebno transparentnost toka omrežnih podatkov zagotoviti z dodatnimi sistemi odkrivanja. Požarni zidovi naslednje generacije zagotavljajo boljšo stopnjo zaščite kot njihovi predhodniki. So enako stabilni in zanesljivi ter omogočajo velik pretok podatkov. Poleg tega imajo integriranih še vrsto drugih sistemov zaščite in možnosti nadzora, kar administratorjem omogoča bolj celovito kontrolo nad uporabniki omrežja. Ker je požarni zid zmožen zaznati vse aplikacije v prometu, prav tako pa tudi njihovega uporabnika, organizacijam omogoča ustvarjanje uporabniških skupin, ki imajo različne varnostne politike. Požarni zidovi nove generacije so se začeli razvijati šele v začetku tega desetletja, zato tovrstni sistemi še niso dobro standardizirani. Ponudniki zagovarjajo svoje produkte in različno poimenujejo sisteme, ki opravljajo isto nalogo, zato smo v diplomskem delu naredili primerjavo različnih kriterijev med vodilnimi ponudniki požarnih zidov nove generacije. Rezultate testov smo primerjali in jih združili v pregledno tabelo. Pred odločitvijo o nakupu novega varnostnega sistema je nujno analizirati svoje potrebe, pričakovanja in finančne zmožnosti ter se na podlagi nabora funkcij posameznega sistema odločiti o optimalni izbiri za svoje podjetje.
Ključne besede: računalniška omrežja, varnost, požarni zid, diplomske naloge
Objavljeno: 14.11.2014; Ogledov: 2265; Prenosov: 602
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

10.
UKREPI ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI OTROK V VRTCU
Andreja Krebs, 2014, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji imamo kakovostne vrtce, ki otrokom nudijo možnosti za vsestranski razvoj. K temu pripomore načrtovanje kakovostnih dejavnosti in evalviranje napredka otrok. K dobrim in uspešnim ustanovam pa vsekakor spada zagotavljanje varnosti otrok, ki ga urejajo mnogi pravilniki in interni akti, katerih podlaga je Zakon o vrtcih. Magistrsko delo obravnava Pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, Pravilnik o varnosti otrok v vrtcu, Varnostni načrt na igralih in Pravilnik o požarnem redu. V delu smo proučili kazensko odgovornost ter civilno-pravne vidike odgovornosti vrtca in vzgojiteljev. V empiričnem delu magistrske naloge smo ugotavljali, na kakšne načine in v kolikšni meri se varnost v vrtcih zagotavlja ter v kolikšni meri so strokovni delavci seznanjeni s pravilniki, ki to področje urejajo. Zanimala so nas stališča ter izkušnje staršev in vzgojiteljev koroških vrtcev, ki smo jih ob koncu empiričnega dela tudi primerjali.
Ključne besede: varnost otrok v vrtcu, prostor in oprema, varnost na igralih, požarni red, ukrepi za zagotavljanje varnosti, poškodbe otrok v vrtcu.
Objavljeno: 24.02.2014; Ogledov: 3222; Prenosov: 498
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici