| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Določitev primerne denarne odpravnine pri iztisnitvi manjšinskih delničarjev podjetja blisk montaža d.d.
Gregor Goldinskij, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi obravnavamo institut primerne denarne odpravnine v postopku iztisnitve manjšinskih delničarjev iz delniške družbe, s poudarkom na načinu in merilih njenega določanja. Ker so države institut iztisnitve manjšinskih delničarjev uredile na precej različne načine, smo v nalogi nadalje predstavili primerjalnopravno analizo ureditev instituta iztisnitve manjšinskih delničarjev v ZDA ter Zvezni Republiki Nemčiji. Teoretični obravnavi problema sledi praktični izračun poštene vrednosti celotnega lastniškega kapitala podjetja Blisk Montaža d.d. ter posledično primerne denarne odpravnine za delnice iztisnjenih manjšinskih delničarjev omenjenega podjetja. Po slovenski ureditvi sta mogoči dve vrsti iztisnitve, in sicer iztisnitev po Zakonu o gospodarskih družbah (Ur. l. RS št. 42/2006, v nadaljevanju »ZGD-1«) in iztisnitev po Zakonu o prevzemih (Ur. l. RS 79/2006, v nadaljevanju »ZPre-1«). V nalogi je podrobneje predstavljena ureditev korporacijskega instituta iztisnitve manjšinskih delničarjev, ki je urejena z določili od 384. člena do 388. člena ZGD-1. Ugotovili smo, da zakon ne daje konkretnih vsebinskih meril, ki jih je treba upoštevati pri določanju primerne denarne odpravnine, temveč v zvezi s tem vsebuje predvsem proceduralne varovalke. Primerna denarna odpravnina je pravni standard, katerega vsebino je treba v vsakem konkretnem primeru posebej napolniti s pomočjo metod in standardov ocenjevanja vrednosti podjetja, ob upoštevanju premoženjskega in profitnega stanja družbe v tistem trenutku, ko skupščina sklepa o izključitvi manjšinskih delničarjev. V nadaljevanju naloge na podlagi pregleda MSOV, sodne prakse ter strokovne teorije in prakse podajamo vsebinska izhodišča (kot so podlaga vrednosti, uporaba metod ocenjevanja, uporaba pribitkov in odbitkov, ustrezna raven vrednosti itd.) za določitev primerne denarne odpravnine z namenom zapolniti navedeni pravni standard. Medtem, ko so nekatera izhodišča (neuporaba odbitkov za manjšinskega lastnika ali za pomanjkanje tržljivosti, poštena vrednost kot vrsta vrednosti ter raven vrednosti, ki velja za kontrolni delež) jasna in nedvoumna, bodo druga (uporaba premij za kontrolo, upoštevanje sinergijske vrednosti) najbrž še dolgo časa predmet burnih razprav med ocenjevalci vrednosti. V empiričnem delu naloge smo ob upoštevanju namena in predmeta ocenjevanja vrednosti ter izbrane vrste vrednosti, kot najustreznejši pristop k ocenjevanju vrednosti podjetja Blisk Montaža d.d. izbrali na donosu zasnovan način ocenjevanja vrednosti (metoda diskontiranja denarnega toka) ter na sredstvih zasnovan način ocenjevanja vrednosti (metoda prilagojenih knjigovodskih vrednosti). Kot pošteno vrednost smo izbrali višjo izmed obeh ocenjenih vrednosti.
Ključne besede: Vrednotenje podjetij, delniška družba, iztisnitev manjšinskih delničarjev, primerna denarna odpravnina, poštena vrednost, primerjalnopravni pogled.
Objavljeno: 24.05.2017; Ogledov: 1987; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

2.
RAČUNOVODSKI IN DAVČNI VIDIK FINANČNIH NALOŽB NA PRAKTIČNEM PRIMERU PODJETJA X
Ksenija Udovič, 2015, diplomsko delo

Opis: Finančni trg se z globalizacijo vse bolj razvija. Pri tem procesu tudi Slovenija ni izjema. Finančni trg postaja vse bolj inovativen in zapleten. Na njem se trguje z različnimi oblikami finančnih instrumentov, katerih pred nekaj leti še sploh ni bilo. Najsodobnejša oblika so izvedeni finančni instrumenti, katerih vloga je varovanje pred tveganji, so pa že zelo zapletena oblika finančnega instrumenta.
Ključne besede: finančni trg, finančne naložbe, vrednotenje, poštena vrednost, davki
Objavljeno: 18.08.2015; Ogledov: 698; Prenosov: 361
.pdf Celotno besedilo (427,08 KB)

3.
SEGMENTIRANJE TRGA FINANČNIH INSTRUMENTOV PRI OBRESTNI ZAŠČITI
Aljoša Ranzinger, 2012, diplomsko delo

Opis: Pri diplomski nalogi sem se odločil pokazati postopek in primer obrestnega ščitenja, kot to poteka v praksi in predvsem na kakšni osnovi se podjetja odločajo za sklenitev finančnega instrumenta. V prvem delu diplomskega dela sem se osredotočil na osnove pri segmentaciji trga obrestnih instrumentov, tako iz teoretične, kot dejanske delitve kratkoročnih in dolgoročnih finančnih instrumentov. Seveda delitev obrestnih finančnih instrumentov je še mnogo več in ta v tem diplomskem delu je ena izmed njih. Osrednji del diplomskega dela poteka bolj marketinško in je povzeto dogajanje na finančnem trgu ,ter poslana oblika ponudbe podjetju . V zadnjem delu diplomskega dela pa sem spremljal gibanje in hipotetično zaključil sklenjeno obrestno zaščito, ter prikazal efekte iz sklenjene obrestne zaščite. V zaključku sem segmentiral obrestni trg v Sloveniji. Vzorec za stanje sklenjenih obrestnih instrumentov je povzet iz baze NLB banke. Poudarek diplomskega dela je prikazati stanje in razmere na obrestnem trgu v naši državi in predstaviti obliko obrestnih inštrumentov, ki so na voljo za pravne osebe v Sloveniji. Seveda se skladno s ekonomsko situacijo v Evropi in svetu , spreminja izbira finančnega instrumenta tudi pri nas.
Ključne besede: zamenjava obrestnih mer trenutna poštena vrednost obrestna mera
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1238; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

4.
Računovodstvo v kmetijstvu
Marjeta Luknar, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Delo diplomskega seminarja predstavlja računovodstvo v kmetijstvu. Najprej se osredotoča na kmetijstvo in značilne pojme, ki se pojavljajo v zvezi z njim. Računovodenje v kmetijstvu smo najprej opredelili s pravnimi podlagami. Nato smo predstavili osnovne značilnosti računovodenja v kmetijski dejavnosti z vidika kmeta, samostojnega podjetnika in različnih oblik gospodarskih družb. Delo smo nadaljevali s posebnostmi računovodstva v kmetijstvu. Tukaj smo se srečali s pojmom poštena vrednost. Poštena vrednost je v mednarodnem računovodskem standardu 41 navedena kot najprimernejša oblika vrednotenja. Ta pa v vseh primerih vrednotenja ni mogoča. Med najbolj primernimi po našem mnenju je pri pripoznavanju zalog kmetijskih proizvodov. Delo je namenjeno predvsem spoznanju, kako voditi računovodstvo v kmetijstvu, ki je zanimivo zaradi svojih posebnosti.
Ključne besede: računovodenje v kmetijstvu, računovodstvo v kmetijstvu, SRS, MRS 41, poštena vrednost, biološka sredstva, kmetijski pridelki, posebne evidence v kmetijstvu
Objavljeno: 08.12.2011; Ogledov: 2946; Prenosov: 526
.pdf Celotno besedilo (760,66 KB)

5.
RAČUNOVODSKE IN DAVČNE POSLEDICE ODDELITVE PODJETJA S PRIKAZOM PRAKTIČNEGA PRIMERA
Anica Brlečič Mohar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo teoretično in na praktičnem primeru ponazorili materialno statusno preoblikovanje, oddelitev delov premoženja z ustanovitvijo nove družbe. Postopek oddelitve ureja ZGD-1, materialne davčne posledice ZDDPO-2 in ZDDV-1, postopkovne določbe pa so urejene z ZDavP-2. Vodenje poslovnih knjig pri oddelitvah ureja Pojasnilo 1 k SRS 22 (2006). Predstavili smo postopek oddelitve in s tem povezane obveznosti, ki jih mora izvesti prenosna družba, kot ustanoviteljica nove družbe. Osnovni dokument pri oddelitvi je delitveni načrt, ki ga pripravi poslovodstvo prenosne družbe. Podali smo davčni vidik oddelitve, predstavili pojem obrata, opredelili davčne ugodnosti in obveznosti prenosne in novoustanovljene družbe. Prenosna družba je dolžna oddelitev priglasiti davčnemu organu, ki lahko z odločbo davčne ugodnosti delno ali v celoti zavrne. V nadaljevanju smo pojasnili pojem skritih rezerv, predstavili modele vrednotenja po SRS, predstavili koncept »poštena vrednost« in na kratko opisali načine ocenjevanja vrednosti. Na praktičnem primeru podjetja smo predstavili vpliv cenitve na bilanco stanja prenosne in novoustanovljene družbe, predstavili oddelitev sredstev in obveznosti do virov sredstev v skladu z delitvenim načrtom in prenos poslovanja na novoustanovljeno družbo. Na praktičnem primeru smo dokazali, da ima oddelitev delov premoženja podjetja pomembne davčne posledice. Zaradi materialno statusne spremembe lahko nastanejo dodatne davčne obveznosti, ki sicer ne bi nastale, če do oddelitve ne bi prišlo. Posledice oddelitve se kažejo tudi na poslovni in finančni uspešnosti prenosne družbe. Proučevana družba bo zaradi oddelitve v prvem letu poslovanja dosegla višji poslovni izid iz poslovanja, kot bi ga, če ne bi izvedla materialno statusnega preoblikovanja. Oddelitev vpliva na zmanjšanje sredstev, kapitala in dolgoročnih poslovnih obveznosti v bilanci stanja prenosne družbe. Predstavili smo tudi probleme v zvezi z vodenjem in predajo poslovnih knjig in predlagali rešitve.
Ključne besede: materialno statusno preoblikovanje, oddelitev delov premoženja, delitveni načrt, obrat, skrite rezerve, poštena vrednost
Objavljeno: 18.11.2009; Ogledov: 7082; Prenosov: 1715
.pdf Celotno besedilo (320,91 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici