| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
TRIKOTNIKI Z DANIMA PLOŠČINO IN OBSEGOM
Klara Štravs, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo trikotnike z obsegom P in ploščino A. Dokažemo izoperimetrično neenakost, iz katere izhaja, da pri določenih začetnih podatkih A in P (ki tej neenakosti ne ustrezata) takih trikotnikov sploh ni. Pri začetnih podatkih, ki pa neenakosti ustrezata, raziskujemo število ustreznih trikotnikov, njihove lastnosti ter se osredotočimo na kote. Podamo interval, na katerem ležijo koti trikotnika z danima obsegom in ploščino. Ugotovitve ponazorimo na izbranem primeru trikotnika, določenega z A=2 in P=7. Slednje je kot animacija prikazano s pomočjo računalniškega programa Geogebra.
Ključne besede: trikotnik, obseg, ploščina, kot, izoperimetrična neenakost
Objavljeno: 19.05.2009; Ogledov: 2712; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

2.
PREČNI RAZREZI KONVEKSNIH ŠTIRIKOTNIKOV
Maksimiljana Črešnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V poljubnem konveksnem štirikotniku s prečnimi razrezi najdemo njegov notranji štirikotnik. V diplomski nalogi bomo raziskovali razmerje ploščin prvotnega štirikotnika in njegovega notranjega štirikotnika. Osredotočili se bomo na primere, ko je štirikotnik trapez, splošni konveksni štirikotnik in na primer trikotnika. Nekatere korake bomo nazorneje predstavili s pomočjo geometrijskega programa GeoGebra in MathGV.
Ključne besede: Prečni razrezi, konveksnost, štirikotnik, trapez, trikotnik, ploščina.
Objavljeno: 04.12.2012; Ogledov: 1093; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

3.
MERJENJE V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Urša Baumhakl, 2013, diplomsko delo

Opis: V začetku smo predstavili kurikulum za vrtce, podrobneje opisali področje matematike in cilje, ki se neposredno navezujejo na merjenje. Sledi predstavitev pojma merjenje, pomen, postopki merjenja, katerih enot se pri merjenju v predšolskem obdobju poslužujemo, opisane so tri komponente seznanjanja s procesom merjenja, predstavljena je vloga ocenjevanja, podajanja lastnih ocen.
Ključne besede: Merjenje, dolžina, ploščina, prostornina, masa, predšolski otroci.
Objavljeno: 20.11.2013; Ogledov: 2229; Prenosov: 695
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

4.
Štirikotniki z enako dolgima diagonalama
Marija Vavdi, 2015, magistrsko delo

Opis: Diagonali v konveksnem štirikotniku sta lahko enako dolgi. V magistrskem delu bomo predstavili nekaj lastnosti konveksnih štirikotnikov z enako dolgima diagonalama. Izpeljali bomo obrazec za izračun ploščine štirikotnika z enako dolgima diagonalama in obrazec za izračun dolžine diagonale v štirikotniku z enako dolgima diagonalama. Posvetili se bomo tudi štirikotnikom z enako dolgima in pravokotnima diagonalama.
Ključne besede: konveksni štirikotnik, enako dolgi diagonali, pravokotni diagonali, ploščina, Varignonov paralelogram, diagonali Varignonovega paralelograma
Objavljeno: 13.10.2015; Ogledov: 659; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

5.
Mamikonov izrek za ravninska območja
Nika Gril, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se ukvarjamo z računanjem ploščin ravninskih območij, ki jih določa Jordanov lok in popišejo tangentni odseki enake ali spremenljive dolžine. Najpreprostejši in motivacijski primer je prevedba kolobarja na ploščinsko enak krog. Posplošitev te ideje je Mamikonov izrek, ki ga formuliramo in dokažemo. Nato izrek uporabimo za ploščine likov, ki jih določajo graf potenčne oziroma eksponentne funkcije. Za konec določimo še ploščino pod enim lokom cikloide.
Ključne besede: Mamikonov izrek, tangentni šop, tangentni trak, ploščina, tangenta, podtangenta
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 445; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (882,40 KB)

6.
Diagonalni trikotnik konveksnega štirikotnika
Tadeja Sever, 2016, diplomsko delo

Opis: Predmet obravnave diplomskega dela je diagonalni trikotnik OPR poljubnega konveksnega štirikotnika ABCD. Ugotovili bomo, kakšna je ploščina trikotnika in rešili uvodni problem. V nadaljevanju se bomo osredotočili na diagonalni trikotnik tetivnega štirikotnika. Predstavili bomo nekaj značilnosti tetivnih štirikotnikov, s katerimi bomo izpeljali formulo za ploščino diagonalnega trikotnika tetivnega štirikotnika v odvisnosti od njegovih stranic. Na koncu bomo predstavili še zanimiv odnos med tetivnemu štirikotniku očrtano krožnico in diagonalnim trikotnikom tega štirikotnika. Dokazali bomo, da je glede na to krožnico omenjeni trikotnik sebipolaren.
Ključne besede: diagonalni trikotnik, konveksni štirikotnik, ploščina, tetiven štirikotnik, Miquelova točka, inverzija, polarnost, sebipolaren trikotnik
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 608; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici