| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Naprava za podajanje in pridrževanje pločevine
Uroš Kovač, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje konstruiranje in modeliranje naprave za podajanje in pridrževanje pločevine. Tema dela je iz podjetja Strojegradnja SAS. V podjetju bi želeli izdelati napravo, ki bi iz skladišča 8 pločevin samodejno podajala želeno pločevino v škarje za vzdolžni in prečni razrez. Cilj je bil napravo skonstruirati in zmodelirati v programskem paketu SolidWorks. Zadali smo si nekaj osnovnih zahtev in ciljev za napravo ter raziskali, kaj na trgu nudijo konkurenčna podjetja. Nato smo predstavili posamezne korake modeliranja. Sledilo je nekaj osnovnih ročnih preračunov ter analiza s pomočjo metode končnih elementov. Na koncu smo analizirali dobljene rezultate in pripravili tehniško dokumentacijo za izdelavo naprave.
Ključne besede: konstruiranje, pločevina, modeliranje, preračuni, tehnična dokumentacija
Objavljeno: 01.10.2020; Ogledov: 194; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

2.
Vpliv trdote materiala pločevine na profil reza izdelka in obrabo pestiča v orodju za izsekovanje
Matic Knez, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava, kako se profil reza izsekanega izdelka spreminja z spreminjanjem trdote vhodnega materiala pločevine. Na začetku je na kratko predstavljena teorija izsekovanja, s pomočjo katere bralec lažje razume sam proces izsekovanja. Ker diplomsko delo obravnava tudi obrabo pestiča, sledi nekoliko več besed o pripravi pestiča pred uporabo v orodju, ki zmanjša njegovo obrabo. Informativno pa je prikazana tudi trdnostna simulacija pestiča in matričnega vložka v programskem paketu Solidworks. Na kratko je predstavljeno orodje in ekscentrična stiskalnica s postrojenjem, s katerima se izvaja omenjeni preizkus. V zaključnem delu naloge je opisan celoten potek raziskave ter predstavitev rezultatov z njihovim ovrednotenjem.
Ključne besede: Orodje za izsekovanje, pločevina, trdota materiala, izsekovanje, medenina, obraba, profil reza.
Objavljeno: 01.10.2020; Ogledov: 148; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Konstruiranje ohišja za suhi hladilnik
Žiga Volavšek, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj ohišja suhega hladilnika, od prve ideje v glavi preko vseh faz konstruiranja do končne idejne oblike. V nadaljevanju je prikazan postopek modeliranja in izdelave tehnične dokumentacije. Prvi sklop zaključuje opis izdelave in montaže hladilnika. V drugem delu je opisan razvoj računalniške aplikacije, ki preračunava parametre za hlajenje. Aplikacija je predstavljena tako z grafične, kot z računske strani. Vsebina diplomskega dela je vseskozi podprta s teoretičnimi razlagami, izpeljavami in izračuni. Celoten projekt je nastal v sodelovanju s podjetjem Metalna power, d. o. o.
Ključne besede: suhi hladilnik, konstruiranje, pločevina, programiranje
Objavljeno: 14.09.2020; Ogledov: 141; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

4.
Tehnološka zasnova in izvedba izsekovalnega orodja za podložke
Urban Jurkovnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema celotno tehnološko zasnovo in izvedbo izsekovalnega orodja za podložke. Izvedba je zasnovana okoli izdelka, ki se bo vgrajeval v male gospodinjske aparate. V diplomi je podrobneje opisan ves potek od dokumentacije za orodje, priprave materiala in vse obdelave, ki so potrebne za izdelavo orodja. Prikazan in opisan je tudi stroj, na katerem je izdelek izdelan, in preračuni orodja. Na koncu je dodana manjša ekonomska analiza projekta in izdelka, saj me je ob zaključku zanimalo, kakšen je bil finančni vložek glede na donos ob prodaji izdelka.
Ključne besede: izsekovanje, izsekovalna orodja, stiskalnice, pločevina
Objavljeno: 29.09.2017; Ogledov: 1130; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (5,24 MB)

5.
Optimizacija tehnoloških veličin globokega vleka z uporabo metode roja delcev
Katja Popovič, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava optimizacijo tehnoloških parametrov globokega vleka pločevine, ki vplivajo na kakovost izdelkov. Razviti optimizacijski modeli, ki so predstavljeni v magistrski nalogi, temeljijo na rezultatih numeričnih simulacij. Predstavili smo razvoj regresijskih modelov in modelov na osnovi evolucijskega računanja, ki napovedujejo kakovost izdelka po preoblikovalnem postopku s pomočjo matematičnih metod in z genetskim programiranjem. Izdelane modele smo uporabili v algoritmu za optimizacijo z rojem delcev, s katero smo dobili nove vrednosti tehnoloških parametrov. Slednje smo nato uporabili v nadaljnjih numeričnih simulacijah globokega vleka ter rezultate kritično analizirali.
Ključne besede: pločevina, globoki vlek, računalniške simulacije, genetsko programiranje, optimizacija z rojem delcev
Objavljeno: 27.09.2017; Ogledov: 703; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

6.
Preureditev skladišča in izboljšave skladiščnih procesov v podjetju ADK d.o.o.
Staš Višnić, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo želi predstaviti rešitve problema skladišča pločevin v podjetju ADK d.o.o., kjer se pojavljajo težave pri skladiščnem poslovanju oziroma skladiščnih procesih ter manipulacijah z blagom. V samem začetku smo skozi obstoječe stanje in s pomočjo teoretičnih osnov razložili potrebne osnovne pojme za lažje razumevanje posameznih procesov v skladišču ter prikazali vse procese, ki se med delovanjem pojavljajo. Osnovo za našo raziskavo predstavlja podjetje ADK d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo avtodvigal, žerjavov, bagrov in drugih konstrukcij. S pomočjo prejetih informacij glede delovanja enega izmed njihovih skladišč smo izdelali kritično analizo, ki se nanaša na pomanjkljivosti pri manipulacijah z blagom in težavami z obsegom skladišča ter določenimi opravili v posameznih procesih. Na podlagi kritične analize smo najprej opredelili in nato podali ustrezne rešitve, ki bi lahko pripomogle k še uspešnejšemu in učinkovitejšemu poslovanju skladišča pločevin ter posledično prispevale delež k zmanjšanju negativnih učinkov.
Ključne besede: skladišče, manipulacije, pločevina, konstrukcija, ADK d.o.o.
Objavljeno: 16.11.2016; Ogledov: 1230; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (3,15 MB)

7.
Strega na preoblikovalnih strojih pri preoblikovanju pločevine s progresivnimi orodji
Andrej Gašperin, 2016, diplomsko delo

Opis: Za preoblikovanje pločevine s progresivnimi orodji je poleg preoblikovalnega stroja in samega orodja potrebno materiale pravilno pripraviti. Za predpripravo materiala in posluževanje pločevine v orodje je dandanes na voljo veliko različne opreme, katera nam pomaga, da lahko zagotovimo kakovosten končni izdelek s čim manjšimi stroški. S pregledom tehnološke opreme, katera je potrebna za celotno proizvodnjo ter na podlagi že pridobljenih izkušenj želim umestiti oziroma se pravilno odločiti za pravilno rabo oziroma izbiro opreme, katera nam zagotavljala primerno kakovost in dober izkoristek samega preoblikovanega postrojenja, katero pa mora hkrati biti prilagodljivo na nov produkt.
Ključne besede: strega, preoblikovanje, stroji, pločevina, orodje, progresivno
Objavljeno: 30.09.2016; Ogledov: 1157; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

8.
Balistično preizkušanje jekla PROTAC 500
Tomaž Laharnar, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je določitev odpornosti jekla PROTAC 500 proizvajalca Acroni, pri balistični obremenitvi z izstrelkom 5,56x45mm M193. Balistično testiranje je potekalo po standardu NATO AEP 55 stanag 4569. Jeklo je namenjeno za balistično zaščito oseb,vozil ipd., pred lahkim pehotnim orožjem.
Ključne besede: visokotrdno malolegirano jeklo (HSLA), oklepna pločevina, naboj 5, 56x45mm M193
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 1898; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

9.
Spreminjanje tuširne slike vlečnega orodja z uporabo parametričnega CAD modela
Katja Popovič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava optimizacijo tuširne slike vlečnega orodja. Pri globokem vleku izdelka se debelina pločevine spreminja – nekje tanjša, drugje debeli. Na podlagi rezultatov numeričnih simulacij je bil parametrično zmodeliran nov kos s spreminjajočo se debelino po prerezu. Model je bil narejen v programu Catia. Naredila se je tudi primerjava s kosom po globokem vleku. Namen modeliranja je optimizacija vlečnega orodja za zmanjšanje naknadne obdelave (tuširanja). V nalogi so podane tudi osnovne informacije o globokem vleku ter o orodjih za preoblikovanje pločevine.
Ključne besede: pločevina, globoki vlek, računalniške simulacije, parametrično modeliranje, konstruiranje, Catia
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 876; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

10.
Postopek prostega upogibanja pločevine v matrici in vpliv upogibnega polmera na razvito mero pločevine
Darko Belčić, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali problematiko upogibnega polmera in njegov vpliv na razviti plašč obdelovanca. Poudariti smo želeli pomembnost upogibnega polmera in pokazati nekaj enostavnih primerov upogibanja, ko lahko konstrukter bistveno olajša izdelavo z minimalnim posegom v geometrijo obdelovanca.
Ključne besede: upogibanje, upogibni polmer, pločevina, preoblikovanje, razviti plašč
Objavljeno: 20.12.2013; Ogledov: 1743; Prenosov: 334
.pdf Celotno besedilo (3,88 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici