| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje zvočno izoliranega zaščitnega ohišja : diplomsko delo
Tadej Skaza, 2023, diplomsko delo

Opis: V podjetju Baumüller Dravinja d.o.o, kjer sem opravljal obvezno prasko, sem skonstruiral togo zvočno izolirano ohišje po naročilu kupca. Pri konstruiranju sem moral paziti, da bo izdelek ustrezal vsem željam kupca. Najprej sem izdelek razvil, skonstruiral ter pripravil vso tehnično dokumentacijo, pozneje pa aktivno sledil izdelavi izdelka skozi celoten proizvodnji proces.
Ključne besede: konstruiranje, razvoj, ohišje, pločevina
Objavljeno v DKUM: 21.08.2023; Ogledov: 378; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (10,31 MB)

2.
Razvoj in izdelava nosilca kompresorja zamrzovalne skrinje : magistrsko delo
Srđan Vuković, 2023, magistrsko delo

Opis: Tema magistrskega dela je razvoj in izdelava nosilca kompresorja zamrzovalne skrinje, obdelava tehnološkega procesa izdelave, konstruiranje novega izdelka, prihranek materiala ter priprava orodij za izdelavo pločevinastih delov. Metode izdelave pločevinastih delov se pogosto uporabljajo v različnih vejah kovinske predelave, predvsem v serijski in velikoserijski proizvodnji. »Nosilec kompresorja« je sestavni del vodoravnega zamrzovalnika, katerega glavni namen je predstavljati nosilni element, na katerega so pritrjeni elementi kompresorja in je izdelan iz jeklene pločevine s plastičnim deformiranjem. S pomočjo paketa Autoform je bila geometrija narisanega kosa analizirana, ugotovljeno je bilo, kje so kritične točke pri izdelavi.
Ključne besede: razvoj, nosilec kompresorja, izdelava, gorenje, proizvodnja, pločevina
Objavljeno v DKUM: 19.07.2023; Ogledov: 381; Prenosov: 0

3.
Določanje razvite dolžine pri upogibanju pločevine pri različnih procesnih pogojih upogibanja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Jernej Oblonšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem najprej na kratko predstavil podjetje Šeško d. o. o., nato pa postopke preoblikovanja pločevine in krivljenja oz. upogibanja pločevine, ki se v podjetju pogosto uporabljajo. V jedru diplomskega dela sem določal razvite dolžine pločevine pri različnih procesnih pogojih upogibanja. Uporabljal sem različne metode razvijanja in iskal najnatančnejšo. Za razvijanje sem uporabil tri različne metode: razvijanje s programoma SolidWorks in BySoft7 in razvijanje z lastnim pristopom oz. s preračuni. Preizkušanci so bili iz aluminija in nerjavečega jekla ter dveh različnih debelin. Krivljenje se je izvajalo na dveh različnih kombinacijah orodij. Po primerjavi in analizi rezultatov sem ugotovil, da je v našem primeru najbolj natančen postopek razvijanja pločevine s programom BySoft7.
Ključne besede: pločevina, preoblikovanje, razvita dolžina, upogibanje pločevine
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 544; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

4.
Konstruiranje enote za pripravo in hranjenje materiala : diplomsko delo
David Volšak, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje v podjetju Baumüller Dravinja, kjer sem v sklopu pripravništva pripravil projekt izdelave kovinskega ohišja za enoto priprave in hranjenje materiala. Enota je del stroja, ki se uporablja za samodejno brizganje trdne ali želatinske spojine, ki spaja ali zapolni elektronske komponente, na primer majhen transformator ali vezje. Sprva je bila moja naloga razvoj in konstruiranje ohišja, pozneje kot vodja projekta pa nadzor in sodelovanje pri izdelavi.
Ključne besede: konstruiranje izdelka, modeliranje izdelka, razvoj izdelka, pločevina
Objavljeno v DKUM: 28.09.2021; Ogledov: 787; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (4,44 MB)

5.
Naprava za podajanje in pridrževanje pločevine : diplomsko delo
Uroš Kovač, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje konstruiranje in modeliranje naprave za podajanje in pridrževanje pločevine. Tema dela je iz podjetja Strojegradnja SAS. V podjetju bi želeli izdelati napravo, ki bi iz skladišča 8 pločevin samodejno podajala želeno pločevino v škarje za vzdolžni in prečni razrez. Cilj je bil napravo skonstruirati in zmodelirati v programskem paketu SolidWorks. Zadali smo si nekaj osnovnih zahtev in ciljev za napravo ter raziskali, kaj na trgu nudijo konkurenčna podjetja. Nato smo predstavili posamezne korake modeliranja. Sledilo je nekaj osnovnih ročnih preračunov ter analiza s pomočjo metode končnih elementov. Na koncu smo analizirali dobljene rezultate in pripravili tehniško dokumentacijo za izdelavo naprave.
Ključne besede: konstruiranje, pločevina, modeliranje, preračuni, tehnična dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 01.10.2020; Ogledov: 836; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

6.
Vpliv trdote materiala pločevine na profil reza izdelka in obrabo pestiča v orodju za izsekovanje : diplomsko delo
Matic Knez, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava, kako se profil reza izsekanega izdelka spreminja z spreminjanjem trdote vhodnega materiala pločevine. Na začetku je na kratko predstavljena teorija izsekovanja, s pomočjo katere bralec lažje razume sam proces izsekovanja. Ker diplomsko delo obravnava tudi obrabo pestiča, sledi nekoliko več besed o pripravi pestiča pred uporabo v orodju, ki zmanjša njegovo obrabo. Informativno pa je prikazana tudi trdnostna simulacija pestiča in matričnega vložka v programskem paketu Solidworks. Na kratko je predstavljeno orodje in ekscentrična stiskalnica s postrojenjem, s katerima se izvaja omenjeni preizkus. V zaključnem delu naloge je opisan celoten potek raziskave ter predstavitev rezultatov z njihovim ovrednotenjem.
Ključne besede: Orodje za izsekovanje, pločevina, trdota materiala, izsekovanje, medenina, obraba, profil reza.
Objavljeno v DKUM: 01.10.2020; Ogledov: 743; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Konstruiranje ohišja za suhi hladilnik : diplomsko delo
Žiga Volavšek, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj ohišja suhega hladilnika, od prve ideje v glavi preko vseh faz konstruiranja do končne idejne oblike. V nadaljevanju je prikazan postopek modeliranja in izdelave tehnične dokumentacije. Prvi sklop zaključuje opis izdelave in montaže hladilnika. V drugem delu je opisan razvoj računalniške aplikacije, ki preračunava parametre za hlajenje. Aplikacija je predstavljena tako z grafične, kot z računske strani. Vsebina diplomskega dela je vseskozi podprta s teoretičnimi razlagami, izpeljavami in izračuni. Celoten projekt je nastal v sodelovanju s podjetjem Metalna power, d. o. o.
Ključne besede: suhi hladilnik, konstruiranje, pločevina, programiranje
Objavljeno v DKUM: 14.09.2020; Ogledov: 782; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

8.
Tehnološka zasnova in izvedba izsekovalnega orodja za podložke
Urban Jurkovnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema celotno tehnološko zasnovo in izvedbo izsekovalnega orodja za podložke. Izvedba je zasnovana okoli izdelka, ki se bo vgrajeval v male gospodinjske aparate. V diplomi je podrobneje opisan ves potek od dokumentacije za orodje, priprave materiala in vse obdelave, ki so potrebne za izdelavo orodja. Prikazan in opisan je tudi stroj, na katerem je izdelek izdelan, in preračuni orodja. Na koncu je dodana manjša ekonomska analiza projekta in izdelka, saj me je ob zaključku zanimalo, kakšen je bil finančni vložek glede na donos ob prodaji izdelka.
Ključne besede: izsekovanje, izsekovalna orodja, stiskalnice, pločevina
Objavljeno v DKUM: 29.09.2017; Ogledov: 1874; Prenosov: 252
.pdf Celotno besedilo (5,24 MB)

9.
Optimizacija tehnoloških veličin globokega vleka z uporabo metode roja delcev
Katja Popovič, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava optimizacijo tehnoloških parametrov globokega vleka pločevine, ki vplivajo na kakovost izdelkov. Razviti optimizacijski modeli, ki so predstavljeni v magistrski nalogi, temeljijo na rezultatih numeričnih simulacij. Predstavili smo razvoj regresijskih modelov in modelov na osnovi evolucijskega računanja, ki napovedujejo kakovost izdelka po preoblikovalnem postopku s pomočjo matematičnih metod in z genetskim programiranjem. Izdelane modele smo uporabili v algoritmu za optimizacijo z rojem delcev, s katero smo dobili nove vrednosti tehnoloških parametrov. Slednje smo nato uporabili v nadaljnjih numeričnih simulacijah globokega vleka ter rezultate kritično analizirali.
Ključne besede: pločevina, globoki vlek, računalniške simulacije, genetsko programiranje, optimizacija z rojem delcev
Objavljeno v DKUM: 27.09.2017; Ogledov: 1322; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

10.
Preureditev skladišča in izboljšave skladiščnih procesov v podjetju ADK d.o.o.
Staš Višnić, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo želi predstaviti rešitve problema skladišča pločevin v podjetju ADK d.o.o., kjer se pojavljajo težave pri skladiščnem poslovanju oziroma skladiščnih procesih ter manipulacijah z blagom. V samem začetku smo skozi obstoječe stanje in s pomočjo teoretičnih osnov razložili potrebne osnovne pojme za lažje razumevanje posameznih procesov v skladišču ter prikazali vse procese, ki se med delovanjem pojavljajo. Osnovo za našo raziskavo predstavlja podjetje ADK d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo avtodvigal, žerjavov, bagrov in drugih konstrukcij. S pomočjo prejetih informacij glede delovanja enega izmed njihovih skladišč smo izdelali kritično analizo, ki se nanaša na pomanjkljivosti pri manipulacijah z blagom in težavami z obsegom skladišča ter določenimi opravili v posameznih procesih. Na podlagi kritične analize smo najprej opredelili in nato podali ustrezne rešitve, ki bi lahko pripomogle k še uspešnejšemu in učinkovitejšemu poslovanju skladišča pločevin ter posledično prispevale delež k zmanjšanju negativnih učinkov.
Ključne besede: skladišče, manipulacije, pločevina, konstrukcija, ADK d.o.o.
Objavljeno v DKUM: 16.11.2016; Ogledov: 2024; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (3,15 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici