| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Plazovi : temeljni vodnik o nevarnostih snežnih plazov
Jernej Burkeljca, 2021

Opis: Kdorkoli se pozimi zabava ali dela na snegu (žičničarji, oskrbniki koč, gozdarji, cestni in drugi delavci na terenu) se mora zavedati nevarnosti plazov in drugih snežnih pasti. Plazovi niso omejeni samo na strme in visoke gore, velika količina snega lahko pade tudi z ostrešij pod katerimi se pozimi igrajo otroci. Plazovi se pojavljajo kjerkoli je dovolj snega in dovolj strmo, to je lahko tudi le nekaj metrov od ceste, smučišča ali hiše. Osnovno zavedanje in prepoznavanje teh nevarnosti je ključnega pomena za široko populacijo ljudi, ki se stalno ali le začasno nahajajo v alpskem in drugih gorskih okoljih.
Ključne besede: snežni plazovi, plazovne nesreče, nevarnosti snežnih plazov, gibanje na snegu, snežne nevarnosti
Objavljeno v DKUM: 16.08.2021; Ogledov: 273; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (7,94 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Raba tal kot dejavnik pojavljanja zemeljskih plazov v Sloveniji
Davor Rup, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Raba tal predstavlja zelo pomemben dejavnik pri pojavljanjih zemeljskih plazov. V njej se zrcalijo prepletanja večih naravnih in družbenih dejavnikov med sabo, ki posledično skupaj vplivajo na razvoj različnih tipov rabe tal. Vsak tip rabe tal ima na zemeljske plazove vzpodbujevalne ali zaviralne vplive. Pri vseh tipih rabe tal s vzpodbujevalnimi vplivi smo ugotovili močno prisotnost človeške dejavnosti. Zaviralne vplive pa smo ugotovili le pri tipih rabe tal, kjer je človeška dejavnost minimalna ali pa je sploh ni. Število zemeljskih plazov pa še vedno raste iz leta v leto, zato smo prepričani, da bi se s premišljenim urejanjem v naravnem prostoru lahko upočasnilo naraščanje števila zemeljskih plazov in s tem zmajšali ogrožanja številnih človeških življenj.
Ključne besede: geomorfologija, plazovi, raba tal, Slovenija, geografski informacijski sistemi, GIS
Objavljeno v DKUM: 15.03.2018; Ogledov: 700; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (352,69 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
GEOTEHNIČNI IZRAČUN PILOTNE STENE PO SIST EN 1997-1 IN SIA 267
Božidar Tomažič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava določanje zemeljskih tlakov na podporne konstrukcije in po izračunanih obremenitvah v konstrukciji dimenzioniranje posameznih konstrukcijskih elementov. Problem izhaja iz potrebne sanacije plazu, ki se nahaja na regionalni cesti R3-690/1235 Tržec-Zg. Leskovec v km 8+075.
Ključne besede: gradbeništvo, plazovi, izračun pilotne stene, SIST EN 1997-1 in SIA 267
Objavljeno v DKUM: 13.10.2016; Ogledov: 922; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

4.
SANACIJA ZEMELJSKEGA PLAZU NA GUBNEM
Primož Jazbinšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so obravnavani zemeljski plazovi, ki se v zadnjem času vse pogosteje sprožajo, predvsem zaradi obilnih in intenzivnih padavin. Padavine so namreč eden izmed najbolj pogostih povodov za zemeljske plazove. V teoretičnem delu so predstavljene vrste zemeljskih plazov, vzroki za njihov nastanek in ukrepi, s katerimi lahko plazove saniramo in s tem preprečimo nadaljnjo plazenje. Praktičen del obsega stabilnostno analizo pobočja, ki je bila opravljena na podlagi izvedenih terenskih raziskav. Podan je tudi predlog izvedbe sanacije zemeljskega plazu na Gubnem. Prav tako je izdelan popis gradbenih del in izračun stroškov predlagane sanacije.
Ključne besede: drenažna rebra, plazenje, sanacija, stabilnostna analiza, zemeljski plazovi
Objavljeno v DKUM: 04.10.2016; Ogledov: 1552; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (4,58 MB)

5.
SANACIJA ZEMELJSKEGA PLAZU SOLČAVA
Nenad Stropnik, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo proučili zemeljske plazove, ki so v zadnjih letih močno poškodovali našo pokrajino. V teoretičnem delu naloge bomo obravnavali vrste zemeljskih plazov ter ključne dejavnike za njihov nastanek. Predstavili bomo preventivne ukrepe ter možnosti sanacije. Opisali pa bomo tudi tender za geološko – geotehnične raziskave in geotehnično projektiranje sanacij plazov. V praktičnem delu naloge, pa bomo opravili terenske preiskave, na podlagi katerih bomo naredili stabilnostne analize ter podali predlog sanacije zemeljskega plazu v Solčavi.
Ključne besede: zemeljski plazovi, plazenje, sanacija plazov, geotehnično projektiranje, tender
Objavljeno v DKUM: 16.03.2015; Ogledov: 1407; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (4,87 MB)

6.
Značilnosti nesreč na turnih smukih v obdobju 2005-2010 : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Sara Mertelj, 2013, diplomsko delo

Opis: V preteklosti so gore pozimi bolj samevale. Turne smuči so se uporabljale predvsem za transportno sredstvo v zasneženi pokrajini. Danes pa gore obiskujemo predvsem zaradi rekreativnih razlogov, v zadnjem času pa tudi zaradi tekmovanj v turnem smučanju. Z odličnimi geografskimi in klimatskimi pogoji se ponujajo številne možnosti za raznovrstno smuko. Slovenija kot raznolika dežela ponuja številnim turnim smučarjem nepozabne užitke. Vendar pa se užitki lahko kaj hitro spremenijo, če ne upoštevamo nasvetov varnostnih ukrepov, precenimo svoje telesne sposobnosti, ali pa ne poznamo nevarnosti, ki v zimskem času prežijo na nas. Pomembno je, da najprej poskrbimo za svojo varnost. Na turno smuko se je varneje odpraviti v spremstvu več oseb, saj lahko hitro pomagamo v primeru nesreče. Ker se število turnih smučarjev iz leta v leto povečuje, se tudi število nesreč na žalost povečuje. Namen diplomskega dela je predstavitev značilnosti nesreč, ki so se zgodile na turnih smukih v obdobju 2005–2010. Podatke smo dobili v internem gradivu Gorske reševalne zveze Slovenije. Ugotovili smo, da se je v obdobju 2005–2010 zgodilo 39 nesreč na turnih smukih. Pri tem je bil najpogostejši vzrok padec oziroma zdrs. V diplomskem delu smo tudi predstavili zgodovino turnega smučanja in opremo. Predstavili smo tudi pripomočke za iskanje zasutih v snežnem plazu. Ugotovili smo, da ne obstaja popolna oprema, ki bi nas rešila pred snežnih plazom. Lahko pa nam podaljša možnost preživetja v snežnem plazu ali pa nam omogoči natančni položaj zasutega. Opisali smo tudi osnovne značilnosti snežnih plazov, Gorsko reševalno zvezo Slovenije, Mednarodno komisijo za reševanje v gorah, ogroženost Slovenije zaradi plazov itd. Kljub odličnim pogojem za turne smuke, pa imamo v Slovenji zelo skromno lavinsko preventivo. Zato smo se odločili, da na kratko predstavimo preventivne ukrepe pred snežnimi plazovi v Slovenji in prav tako tudi Švici. Delo je namenjeno tudi preventivnemu delovanju: osveščanju ter opozarjanju na nevarnosti in pasti v zimskih razmerah.
Ključne besede: turna smuka, oprema, varnostna oprema, nevarnosti, snežni plazovi, nesreče, preventivni ukrepi, statistični pregledi, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 15.05.2013; Ogledov: 1514; Prenosov: 70
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Tehnologija sanacija plazu na cesti R3-701/1430 Pesek - Rogla - Zreče v km 16.170
Marjetka Knez, 2012, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi smo opisalili zemeljske plazove, katerih škoda v zadnjih letih narašča tako v Sloveniji kot po svetu. Opisali smo ključne dejavnike, ki vplivajo na njihov nastanek ter vste zemeljskih plazov. V praktičnem delu smo opisali tehnologijo izvedbe sanacije plazu na cesti Pesek – Rogla- Zreče v kraju Boharina.
Ključne besede: zemeljski plazovi, sanacija, geotehnična sidra, bennotto piloti
Objavljeno v DKUM: 12.07.2012; Ogledov: 2005; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (9,92 MB)

8.
SANACIJA PLAZU ZNOSNICE NA CESTI R1-207 ODSEK 1413 COL - AJDOVŠČINA OD KM 2,400 DO KM 2,750
Marko Sotler, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo opisovali zemeljske plazove, katerih škoda v zadnjih desetletjih narašča tako doma kot po svetu. Proučili bomo ključne dejavnike povzročitve plazenja ter pristope in sanacije škode, ki je že povzročena ali bi morebiti še lahko nastala. Zaradi vse večje ogroženosti pred plazovi v Sloveniji bomo v nalogi opisali potrebne pristope k modeliranju plazovitosti in ogrožanju pred zemeljskimi plazovi. Prav tako bodo v diplomski nalogi predstavljeni zemeljski plazovi v drugih evropskih državah. V praktičnem primeru naloge pa se bomo osredotočili na izračun in rezultate izračuna računalniškega 2D modela, geološkega profila oziroma prereza P10a, sanacije plazu Znosnice na cesti R1-207, Odsek 1413 Col – Ajdovščina od km 2,400 do km 2,750, izračunanega s programom Plaxis 2D.
Ključne besede: zemeljski plazovi, plazenje, skalni podori, drobirski tokovi, modeliranje plazovitosti, sanacija plazov, numerična stabilnostna analiza
Objavljeno v DKUM: 23.12.2011; Ogledov: 2923; Prenosov: 351
.pdf Celotno besedilo (9,58 MB)

9.
Vloga reševalnih psov v kriznih razmerah : (reševanje izpod plazov in ruševin)
Klemen Vesel, 2010, diplomsko delo/naloga

Ključne besede: reševalni psi, zaščita, reševanje, šolanje psov, plazovi, ruševine, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 08.09.2010; Ogledov: 2225; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (843,78 KB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici