| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Določitev optimalnih posebnih postopkov za razrez materialov
Jožef Dvorjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri večini proizvodnih procesov je osnovna faza pri izdelavi končnega izdelka razrez vhodnih materialov. Pri tem želimo dosegati najboljše rezultate v smislu velike natančnosti, kvalitetne obdelave in velike produktivnosti ob nizkih stroških rezanja. Za dosego želenih rezultatov se lahko odločamo med posebnimi postopki za razrez materialov — laserskim, plazemskim ali rezanjem z vodnim curkom. Zaradi veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na izbiro optimalnega posebnega postopka razreza, je pomembno dobro poznavanje posameznih postopkov. Vsak postopek rezanja ima svoje dobre in slabe strani. V nalogi je posebej analiziran razrez konstrukcijskega in nerjavnega jekla, ter aluminija in zlitin. Z uporabo laserja lahko režemo praktično vse materiale, dosegamo visoke hitrosti in dobro kvaliteto rezanja. Slaba stran rezanja z laserjem so majhne debeline rezanega materiala in visoki stroški postopka. Plazma je najcenejši postopek rezanja, pri katerem dosegamo zelo visoke hitrosti rezanja tudi pri debelejših materialih, vendar smo omejeni uporabo elektroprevodnih materialov. Postopek rezanja s plazmo je zelo neugoden zaradi negativnih vplivov na okolje. Rezanje z vodnim curkom je okolju zelo prijazen postopek, s katerim lahko režemo vse vrste materialov velikih debelin in dosegamo dobro kvaliteto rezanja. Slaba stran tega postopka so nizke rezalne hitrosti in višji stroški rezanja. Glede na vse analize in ostale dejavnike, ki vplivajo na izbiro postopka rezanja menim, da sta optimalna posebna postopka za rezanje materialov rezanje z laserjem in rezanje z abrazivnim vodnim curkom, pri čemer zaradi rezanja večjih debelin in okoljskega vidika dajem prednost slednjemu.
Ključne besede: razrez, laser, plazma, vodni curek, materiali, hitrost, kvaliteta, debelina, abraziv, okolje, stroški.
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 2340; Prenosov: 583
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

4.
Uporaba in optimiranje razreza pločevine s plazmo pri izdelavi posod
Viktor Car, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno podjetje »metalna IMPRO d.o.o.«, njihov proizvodni program in tehnologija uporabljena v podjetju. Opisani so tehnološki postopki, ki se uporabljajo pri izdelavi posod, potek plazemskega razreza pločevine, opis, vodenje in programiranje plazemskega rezalnika ter analiza stroškov, ki jih dosežemo z optimizacijo razreza pločevine.
Ključne besede: maloserijska proizvodnja, plazma, pločevinasti deli, razrez, programiranje, optimiranje, stroški, CNC tehnologija
Objavljeno: 05.11.2012; Ogledov: 1301; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)

5.
Predlog prenove proizvodnega procesa razreza materialov v potencialnem podjetju
Jožef Felšő, 2016, diplomsko delo

Opis: Vsako sodobno podjetje želi biti v koraku s časom, biti uspešno, učinkovito, sodobno organizirano, dosegati najboljše rezultate v smislu kvalitete, stroškov in dobavnih rokov ter biti produktivno. Za vse to je pomembno, da se nenehno izboljšujemo in razvijamo. Sam razvoj moramo skrbno premisliti in načrtovati ter celovito obravnavati. Že pri načrtovanju razvoja v osnovnih fazah poslovnih procesov je pomembno, da se osredotočimo na vse morebitne kriterije in faktorje, ki so del celotnega poslovanja. Tako je tudi pri proizvodnem procesu termičnega rezanja, ki smo ga obravnavali v diplomski nalogi. Z raziskavo smo ugotovili, da je treba poleg kriterijev, kot so: vrsta in debelina materiala, rezalna hitrost, kvaliteta obdelave, vpliv na okolje ter stroški, ki smo jih podrobneje analizirali, upoštevati tudi druge dodatne dejavnike, kot so: najpogostejše debeline materialov, ki jih želimo rezati, najpogostejše vrste materialov, ki jih želimo rezati, kakšno kvaliteto rezane površine potrebujemo, kakšen postopek obdelave sledi, kako velike so serije obdelovancev, kakšna bo zasedenost naprave, kakšne zahtevnosti bodo obdelovanci glede na obliko, kako velika naročila so oz. bodo zagotovljena za določene izdelke, kakšna fleksibilnost je zahtevana, kakšne so prostorske omejitve ter zakonske zahteve do okolja. Na osnovi analize osnovnih kriterijev za potrebe rezanja konstrukcijskega jekla, aluminija ter nerjavnega jekla smo ugotovili, da je najbolj primeren način termičnega rezanja rezanje z laserjem. Ko pa smo dejansko upoštevali tudi vse ostale dejavnike in želje potencialne stranke, pa smo prišli do spoznanja, da je najbolj primerna tehnologija rezanja za potencialno podjetje kombinacija plamenskega in plazemskega rezanja. Vedno je treba izbrati tiste rešitve, ki jih bomo v večini primerov tudi izkoristili, zagotovili možnosti za nadaljnji razvoj ter ugodili predpisom o zaščiti okolja.
Ključne besede: razrez, plamen, plazma, laser, stroški, kvaliteta
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 410; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

6.
Racionalizacija postopkov izrezovanja pločevine nerjavečih jekel
Daniel Vovk, 2018, diplomsko delo

Opis: Želja po uspehu je to, kar vodi do napredka. Kljub temu da je podjetje uspešno, je vedno potrebno premisliti še o dodatni racionalizaciji proizvodnega postopka ter s tem zmanjšati proizvodne stroške, izboljšati kakovost, delovne razmere ter s tem biti na vrhu konkurence. Potrebno je dobro poznavanje proizvodnih postopkov, da lahko oblikujemo optimalni proizvodni proces. V nalogi sem se posvetil različnim rezalnim postopkom. Preučene so bile prednosti in slabosti teh postopkov. Ker prihaja v podjetju do težav pri razrezu nerjavnega jekla, sem podrobno preučil prej omenjeni material ter načine, kako bi te težave odpravili. Po preučenih prednostih in slabostih različnih rezalnih tehnik ter zahtevah po kakovosti je bilo ugotovljeno, da je za podjetje najbolj primeren nakup novega plazemskega rezalnika. Z novo sodobno tehnologijo bi odpravili veliko težav, ki jih povzroča sedanja plazma. Ker v podjetju režemo tudi nerjavna jekla, plamenski rezalnik ni primeren izbor, medtem ko laser ni primeren zaradi razreza tudi debelejših materialov.
Ključne besede: razrez, plazma, nerjaveče jeklo, laser, plamenski rezalnik, racionalizacija razreza, izboljšanje produktivnosti.
Objavljeno: 03.05.2018; Ogledov: 329; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici