| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Prenova procesa pri sprejemu slovensko govorečega darovalca v nemško govoreči organizaciji
Renata Šabeder, 2019, magistrsko delo

Opis: Izhodišča, namen: Predstavljena organizacija se ukvarja s pridobivanjem krvne plazme v nemško govorečem okolju. Ker v njej narašča tudi število slovensko govorečih darovalcev, se temu sproti prilagaja. Problem nastane, ko je slovensko govoreči darovalec sprejet s strani nemško govorečega izvajalca in je zaradi ovir v komunikaciji poslan nazaj v čakalnico ter mora počakati na prostega slovensko govorečega izvajalca. Namen je bil organizaciji prikazati odstopanja pri procesu sprejema slovensko govorečega darovalca ter podati predlog prenove z poenostavitvijo procesa z uvedbo nove informacijske tehnologije. Raziskovalne metode: Odločili smo se za analitično metodo raziskovanja na podlagi procesne in časovne analize. Z uporabo programskega orodja ARIS smo predstavili obstoječe strukture in procese v organizaciji, posnetek obstoječega stanja, kritično analizo ter podali predlog prenove procesa sprejema. Rezultati: S procesno analizo smo dokazali, da bi z uvedbo novega IT progama »SPREJEM« bila odpravljena komunikacijska ovira med nemško govorečim izvajalcem in slovensko govorečim darovalcem in bi s tem odpravili povratno zanko vračanja slovenskega darovalca nazaj v čakalnico. S časovno analizo smo dokazali, da bi se sprejem slovensko govorečega darovalca z uvedbo novega IT programa »SPREJEM« skrajšal. Diskusija in zaključek: Uspeli smo potrditi prednosti uvedbe nove informacijske tehnologije, kar bi bila za organizacijo dolgoročna pridobitev. Zaradi preprostosti in enostavnosti rešitve, smo proces prenove predstavili izbrani organizaciji z namenom njegove implementacije v vsakodnevno prakso.
Ključne besede: procesni management, darovalec, plazma, plazmafereza, slovenski jezik
Objavljeno: 19.03.2019; Ogledov: 467; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

2.
Racionalizacija postopkov izrezovanja pločevine nerjavečih jekel
Daniel Vovk, 2018, diplomsko delo

Opis: Želja po uspehu je to, kar vodi do napredka. Kljub temu da je podjetje uspešno, je vedno potrebno premisliti še o dodatni racionalizaciji proizvodnega postopka ter s tem zmanjšati proizvodne stroške, izboljšati kakovost, delovne razmere ter s tem biti na vrhu konkurence. Potrebno je dobro poznavanje proizvodnih postopkov, da lahko oblikujemo optimalni proizvodni proces. V nalogi sem se posvetil različnim rezalnim postopkom. Preučene so bile prednosti in slabosti teh postopkov. Ker prihaja v podjetju do težav pri razrezu nerjavnega jekla, sem podrobno preučil prej omenjeni material ter načine, kako bi te težave odpravili. Po preučenih prednostih in slabostih različnih rezalnih tehnik ter zahtevah po kakovosti je bilo ugotovljeno, da je za podjetje najbolj primeren nakup novega plazemskega rezalnika. Z novo sodobno tehnologijo bi odpravili veliko težav, ki jih povzroča sedanja plazma. Ker v podjetju režemo tudi nerjavna jekla, plamenski rezalnik ni primeren izbor, medtem ko laser ni primeren zaradi razreza tudi debelejših materialov.
Ključne besede: razrez, plazma, nerjaveče jeklo, laser, plamenski rezalnik, racionalizacija razreza, izboljšanje produktivnosti.
Objavljeno: 03.05.2018; Ogledov: 526; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

3.
Zdravljenje s trombocitno plazmo pri pacientu z artrozo kolena
Domen Lorenčič, 2017, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Artroza je degenerativna bolezen sklepa, ki povzroča obrabo hrustanca z možno hudo kronično bolečino in omejeno funkcijo sklepa. Zraven operativnega zdravljenja obrabe hrustanca se je v zadnjih letih začela uporabljati nova alternativna metoda. Zdravljenje s trombocitno plazmo oz. plazmo obogateno s trombociti je s svojim minimalno invazivnim pristopom in uporabo lastne krvi v namene zdravljenja vedno bolj privlačna. Raziskovalne metode: Uporabili smo kvantitativno metodo raziskovanja, kjer smo z vprašalnikom, sestavljenim po konceptualnem modelu Virginije Henderson, obravnavali pacienta s poškodbo meniskusa. Na podlagi sistematično zbranih in kasneje analiziranih podatkov smo izdelali načrt zdravstvene nege. Pri zbiranju in urejanju podatkov nam je bil v pomoč urejevalnik besedil Microsoft Word. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da se kakovost življenja pri pacientih z artrozo kolena zmanjša. V študiji primera so bile ugotovljene težave pri osnovni življenjski aktivnosti gibanje in ustrezna lega, h kateri spada tudi bolečina. Po zdravljenju s trombocitno plazmo se je zdravstveno stanje izboljšalo. Bolečina, ki je pacienta ovirala, se je zmanjšala, gibanje kolenskega sklepa pa se je povečalo in s tem tudi zadovoljstvo pacienta. Diskusija in zaključek: Prikazali smo pozitiven učinek zdravljenja s pomočjo plazme obogateno v obliki zmanjšane bolečine in povečane fizične aktivnosti pacienta.
Ključne besede: Artroza, zdravljenje, trombocitna plazma, plazma obogatena s trombociti, zdravstvena nega, model Virginije Henderson, medicinska sestra.
Objavljeno: 10.10.2017; Ogledov: 1558; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (907,30 KB)

4.
Modifikacije PA 6 z $NH_3$ plazmo
Lidija Tušek, Karin Stana-Kleinschek, Volker Ribitsch, 2002, izvirni znanstveni članek

Opis: S plazmami modificiramo površinske lastnosti različnih materialov, tudi tekstilnih. Na površine lahko uvedemo dodatne ali nove funkcionalne skupine, jih prevlečemo s tankimi polimernimi filmi ali očistimo. V naši raziskavi smo z nizkotlačno amoniakovo plazmo obdelovali PA 6 folijo ter ovrednotili dosežene modifikacije površine v odvisnosti od časa obdelave (od 7 do 540 s). Z merjenjem stičnega kota smo ugotavljali izboljšanje hidrofilnosti površin, s potencialom zaradi pretoka smo spremljali spremembe površinskega naboja, z elektronsko spektroskopijo (XPS) smo analizirali kemijsko sestavo površin, z mikroskopijo atomskih sil (AFM) pa smo raziskovali topografijo površin. Rezultati so pokazali, da so modifikacije odvisne od časa obdelave. Pri obdelavi PA 6 z $NH_3$ plazmo dosežemo boljšo omočljivost, saj se stični koti zmanjšajo. Z daljšim časom obdelave na površini PA 6 nastaja vedno več funkcionalnih skupin, ki vsebujejo dušik, kar se poleg povečane vsebnosti dušika na površini folije kaže tudi v premiku izolektrične točke (IET) k višjim ph vrednostim. Največji premik IET smo zasledili pri foliji, ki smo jo obdelovali 20 s (od ph 4,2k 6,2). če je čas obdelave daljši, plazma v večji meri uniči površino, pri čemer se odstranjujejo razgradni delci, za to se vsebnost dušika zmanjša, stični koti se nekoliko povečajo in IET se pomakne nazaj k nižjim ph vrednostim (k ph 5,6 pri času obdelave 180s). AFM slike neobdelanih in obdelanih folij so pokazale, da se zaradi obdelave številnejši in večji, srednja hrapavost pa se zato poveča iz 4nm (neobdelan vzorec) na 13,6 nm (čas obdelave 540s).
Ključne besede: tekstilna vlakna, poliamid 6, površinska modifikacija, NH3 plazma, amino skupine, zeta potencial, stični kot, XPS, AFM
Objavljeno: 31.08.2017; Ogledov: 793; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (636,64 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
VPLIV KISIKOVE PLAZME NA KALIVOST PŠENICE
Ana Vajsman, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Uporaba kisikove plazme v kmetijstvu je nova, alternativna tehnika, posledično je raziskav o vplivih na kalitev in zgodnjo rast rastlin relativno malo, informacije so pogosto nepopolne. V rastni komori smo proučevali vpliv kisikove plazme na parametre kalivosti (delež kalečih semen (Kt), hitrost kalitve (H) in skupno hitrost kalitve (Hs)), morfološke lastnosti kalečih rastlin (število korenin (Rn), dolžino posamezne seminalne korenine (Rd), skupno dolžino koreninskega sistema (Rt) in dolžino plumule (Pd) ter mase rastlin (koreninski sistem in plumula) dveh sort ozimne pšenice 'Apache' in 'Bezostaja1'. Vzorce semen smo s kisikovo plazmo obdelali na štiri različne načine: glow (G) režim pri 200 W, 5 s in 30 s ter afterglow (AG) režim pri 600 W 3 s in 5 s. Za primerjavo smo uporabili s plazmo neobdelano seme in seme izpostavljeno le vakuumu in plinu. Rezultati kažejo, da izbrani sorti različno reagirata na plazemsko obdelavo. Pri sorti 'Apache' je, v primerjavi z neobdelanim semenom, viden pozitiven učinek plazme predvsem po obdelavi semena pri AG režimu za 3 s (H in Hs) ter pri AG režimu za 5 s (Rd, Rt, Rs, Pf, Ps). Pri sorti 'Bezostaya 1' so učinki plazemske obdelave manj izraženi: obdelava ima negativen učinek na parametre kalitve, pozitivni učinki so zabeleženi po obdelavi pri G režimu (Rd in Rt). Glede na rezultate lahko sklenemo, da je učinek plazme na zgodnjo rast in razvoj rastlin v veliki meri odvisen od lastnosti sorte in ne zgolj vrste, kar pa je v literaturi nezadostno raziskano.
Ključne besede: kisikova plazma, pšenica, kalitev, morfološke lastnosti
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 1041; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

6.
Vpliv aktivnega praška za povečanje globine prevaritve nerjavnega jekla pri plazemskem varjenju
Luka Fekonja, 2016, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil, podrobneje spoznati postopek varjenja s plazmo ter ugotoviti vpliv uporabe aktivnega praška za povečanje globine prevaritve, pri čemer takrat govorimo o tako imenovani "A – plazmi". Uporabili smo dva aktivna praška različnih proizvajalcev. Za lažje primerjanje učinkovitosti aktivnega praška, smo med sabo zavarili tri nerjavne pločevine enakih dimenzij, debeline 6 mm. Prva je bila zavarjena brez uporabe aktivnega praška, ostali dve pa z uporabo praška. To smo storili tako, da smo polovico plošče premazali z enim, drugo polovico pa z drugim praškom. Nekoliko smo variirali še z uporabo dodajnega materiala. Po natančnem razrezu pločevine za mehanske preizkuse, smo le te opravili. Preizkusili smo trdnost, žilavost, sposobnost upogiba, trdoto ter pogledali mikrostrukturo obrusov. Vse preizkuse smo opravili na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Dobljene rezultate smo ovrednotili in jih med seboj primerjali. Po izrisu diagramov in primerjanju vrednosti smo ugotovili, da so vsi vari preizkušanje uspešno prestali, kar je podrobno pokazala tudi analiza mikrostrukture. Vpliv na rezultate je imela tudi uporaba dodajnega materiala. To nam pove, da uporaba aktivnega praška na nerjavni pločevini, pri še ne kritičnih debelinah pločevine le minimalno prispeva k izboljšanju mehanskih lastnosti in ni nujno potrebna.
Ključne besede: varjenje, varjenje nerjavne pločevine, A-plazma varjenje, aktivni prašek, mehanske lastnosti, mehanski preizkus
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 1107; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (7,21 MB)

7.
POVRŠINSKA OBDELAVA SILIKONSKEGA MATERIALA
Barbara Polanič, 2016, diplomsko delo

Opis: Silikon z kemijskim imenom poli(dimetilsiloksan) ali krajše PDMS je eden izmed pomembnih polimerov uporabnih v številnih industrijskih panogah. Zelo pomemben je na področju medicine, kjer se največkrat uporablja za proizvodnjo različnih implantatov, saj izkazuje dobre kemijske in strukturne lastnosti. Kot implantat je široko uporabljen za proizvodnjo katetrov. Žal je še vedno cca. 80% uroinfekcij posledica uporabe urološkega katetra, ki vpliva na prenos patogenih bakterij v sečnico in posledično v mehur, zaradi česar se uroinfekt tudi pojavi. Vzroke uroinfekta zaradi uporabe katetra je moč pripisati premalo hidrofobni površini, neučinkoviti protimikrobnosti ter nastanku biofilma na površini le tega. Zaradi tega so trendi pri izdelavi uroloških katetrov usmerjeni v oplaščanje njihovih površin s sredstvi, ki znižujejo prisotnost patogenih bakterij v sečnici in s tem preprečujejo nastanek biofilma na njihovi površini. Zaradi vse večje zdravstvene in ekološke ozaveščenosti ljudi se je zato izkazala potreba po uporabi naravnih, biorazgradljivih, netoksičnih spojin za funkcionalizacijo površin katetrov. Iz tega razloga je diplomsko delo usmerjeno v obdelavo površin silikona, kot najpogosteje uporabljenega materiala za izdelavo uroloških katetrov. Površine silikonskega materiala smo funkcionalizirali s pomočjo uporabe kisikove plazme. Sledil je tudi nanos protimikrobnega in biorazgradljivega polisaharida hitozana za dosego protimikrobnih lastnosti. Uporabili smo različne tehnike nanosa. Najprej smo uporabili tehniko namakanja neaktiviranih silikonskih ploščic v različno koncentrirane raztopine hitozana, vendar se je ta tehnologija izkazala za nefunkcionalno. Nato smo silikonske ploščice predhodno aktivirali s kisikovo plazmo in ponovili postopek namakanja v raztopine hitozana. Elementno sestavo in morfologijo funkcionaliziranih kot tudi nefunkcionaliziranih materialov smo določali z FTIR, XPS in AFM, omočljivost vzorca pa smo analizirali z goniometrijo.
Ključne besede: Hitozan, poli(dimetilsiloksan), PDMS, AFM, FTIR, XPS, plazma, goniometrija
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 1036; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

8.
ROBOTSKA CELICA ZA PLAZEMSKO ČIŠČENJE
Kristijan Čorko, 2016, diplomsko delo

Opis: V podjetju, kjer izdelujemo zadnje avtomobilske luči za prestižnejše znamke vozil, je prišlo do ideje, da bi v obstoječo proizvodno linijo vpeljali tudi industrijsko robotsko roko. Potrebno je bilo zadostili kriterijem, kot sta taktni čas linije in kakovost. Sledila je predelava robotske celice. Na industrijsko robotsko roko smo namestili izvor plazme, na delovno mizo pa na novo skonstruirana ležišča. Ker prejšnji stroj ni imel krmilnika PLK, je bilo potrebno dodati tudi tega ter narediti program za krmiljenje stroja in komunikacijo med strojem in robotom. V diplomskem delu je predstavljeno, kako je ta celica nastala in izzivi, ki so nam prišli naproti.
Ključne besede: plazma, ležišča, industrijska robotska roka Mitsubishi, Siemens S7-1200
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 1224; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

9.
Predlog prenove proizvodnega procesa razreza materialov v potencialnem podjetju
Jožef Felšő, 2016, diplomsko delo

Opis: Vsako sodobno podjetje želi biti v koraku s časom, biti uspešno, učinkovito, sodobno organizirano, dosegati najboljše rezultate v smislu kvalitete, stroškov in dobavnih rokov ter biti produktivno. Za vse to je pomembno, da se nenehno izboljšujemo in razvijamo. Sam razvoj moramo skrbno premisliti in načrtovati ter celovito obravnavati. Že pri načrtovanju razvoja v osnovnih fazah poslovnih procesov je pomembno, da se osredotočimo na vse morebitne kriterije in faktorje, ki so del celotnega poslovanja. Tako je tudi pri proizvodnem procesu termičnega rezanja, ki smo ga obravnavali v diplomski nalogi. Z raziskavo smo ugotovili, da je treba poleg kriterijev, kot so: vrsta in debelina materiala, rezalna hitrost, kvaliteta obdelave, vpliv na okolje ter stroški, ki smo jih podrobneje analizirali, upoštevati tudi druge dodatne dejavnike, kot so: najpogostejše debeline materialov, ki jih želimo rezati, najpogostejše vrste materialov, ki jih želimo rezati, kakšno kvaliteto rezane površine potrebujemo, kakšen postopek obdelave sledi, kako velike so serije obdelovancev, kakšna bo zasedenost naprave, kakšne zahtevnosti bodo obdelovanci glede na obliko, kako velika naročila so oz. bodo zagotovljena za določene izdelke, kakšna fleksibilnost je zahtevana, kakšne so prostorske omejitve ter zakonske zahteve do okolja. Na osnovi analize osnovnih kriterijev za potrebe rezanja konstrukcijskega jekla, aluminija ter nerjavnega jekla smo ugotovili, da je najbolj primeren način termičnega rezanja rezanje z laserjem. Ko pa smo dejansko upoštevali tudi vse ostale dejavnike in želje potencialne stranke, pa smo prišli do spoznanja, da je najbolj primerna tehnologija rezanja za potencialno podjetje kombinacija plamenskega in plazemskega rezanja. Vedno je treba izbrati tiste rešitve, ki jih bomo v večini primerov tudi izkoristili, zagotovili možnosti za nadaljnji razvoj ter ugodili predpisom o zaščiti okolja.
Ključne besede: razrez, plamen, plazma, laser, stroški, kvaliteta
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 558; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

10.
Učinek rastnih faktorjev iz avtologne trombocitne plazme in antagonistov TGF-ß na proliferacijo in diferenciacijo skeletnomišičnih celic
Robi Kelc, 2015, doktorsko delo/naloga

Opis: Uvod Regeneracija skeletne mišice po poškodbi je omejena s tvorbo brazgotinskega tkiva, počasnim celjenjem in relativno visoko verjetnostjo ponovitve poškodbe. Terapija, ki temelji na pripravkih avtolognih trombocitnih preparatov (ang. platelet-rich plasma; PRP) je v zadnjem času postala izjemno popularna, predvsem v primeru poškodb sklepnih vezi in mišičnih tetiv. Za zdravljenje mišičnih poškodb se PRP še ne uporablja, poglavitni pomislek je, da med ostalim vsebuje tudi rastni faktor TGF-β, ki je pomemben dejavnik brazgotinjenja v skeletno-mišičnem tkivu. V raziskavi smo želeli prirediti učinek PRP-ja za uporabo na skeletnem mišičju. Učinek rastnega faktorja TGF-β smo zavirali z njegovim zaviralcem s ciljem izločitve potencialno neželenega učinka v procesu mišične regeneracije. Materiali in metode Zaradi pomanjkanja znanstvenih temeljev o terapiji z avtologno trombocitno plazmo smo zasnovali predklinično raziskavo, v kateri smo uporabili humano, CD56-pozitivno mioblastno celično linijo. Po dodajanju PRP-ja, dekorina (zaviralca TGF-β) in njune kombinacije v gojilni medij smo preučevali stopnjo proliferacije mioblastov, njihove metabolne aktivnosti, profil izražanja fibrotičnih citokinov in ekspresijo miogenih regulatornih faktorjev. Z uporabo slikovne pretočne citometrije smo analizirali razmerje med hibernirajočimi, aktiviranimi in diferencirajočimi mioblasti ter rezultate primerjali med posameznimi skupinami. Dodatno smo opravili še vizualno analizo izražanja dezmina z uporabo visoko ločljivega konfokalnega mikroskopa ter ugotavljali stopnjo formacije več jedrnih miotubulov. Rezultati Ugotovili smo, da pride v mioblastnih celičnih kulturah pod vplivom PRP-ja do značilnega znižanja izražanja fibrotičnih citokinov, povečanja stopnje proliferacije in viabilnosti celic. Obenem pride prav tako do povečane ekspresije miogenih regulatornih faktorjev, kar pripomore k pomembnemu pomiku v miogeni diferenciaciji mioblastov. V kombinaciji PRP-ja z dekorinom smo zaznali pomembne dodatne sinergistične učinke. Razprava Izsledki raziskave dokazujejo, da PRP ne samo potencialno znižuje brazgotinjenje, temveč tudi pripomore k učinkovitejši mišični regeneraciji, še posebej v kombinaciji z zaviralcem TGF-β.
Ključne besede: Mišične poškodbe, brazgotinjenje, avtologna trombocitna plazma, rastni faktorji, dekorin, miostatin, TGF-beta
Objavljeno: 05.07.2016; Ogledov: 1029; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (8,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici