| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
PRIMERJAVA TIG IN PLAZEMSKEGA VARJENJA Z INDUSTRIJSKIM ROBOTOM
Bojan Pregrad, 2009, diplomsko delo

Opis: Za potrebe proizvodnje smo analizirali TIG in plazemsko varjenje z industrijskim robotom. Varijo se izdelki iz nerjaveče, navadne in elektrocinkane pločevine. Na razpolago imamo oba postopka, trenutno pa se uporablja samo postopek plazemskega varjenja. Primerjali smo oba postopka varjenja z namenom, variti čim bolj optimalno iz tehnološkega, kakovostnega in ekonomskega vidika. Rezultati nam bodo lahko služili pri izbiri tipa varjenja za posamezne varjence in prodobivanje novih izkušenj na področju robotskega varjenja.
Ključne besede: Robotika, Robotsko varjenje, TIG varjenje, Plazma varjenje
Objavljeno: 07.04.2009; Ogledov: 2638; Prenosov: 515
.pdf Celotno besedilo (13,90 MB)

8.
ELEKTRIČNI OBLOK KOT PRIMER POVEZAVE MED FIZIKO IN TEHNIKO V OSNOVNI ŠOLI
Tomaž Ahčin, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavim pomen demonstracijskih poskusov za doseganje dodatne motivacije učencev za učenje naravoslovja in tehnike. Po podrobnem pregledu učnih načrtov za fiziko in tehniko ter učbenikov za oba predmeta sem pripravil štiri motivacijske poskuse z električnim oblokom: obločna svetilka, varjenje s svinčnikom, rezanje s plazmo in obločni plamen v vodi. Ti poskusi predstavljajo prenos postopkov obdelave iz industrije v učilnico in so novost na osnovnošolskem področju. Za vsak poskus podrobno predstavim pripravo poskusa, njegovo izvedbo in opis dogajanja. Poskuse sem z učenci tudi izvedel, zato podajam tudi izkušnje pri izvedbi, odzive učencev in njihovo vključevanje. Praktični del je opremljen z navodili, fotografijami in razlago za učence. Uporabljeni pripomočki so preprosti in poskusi niso zahtevni za izvedbo. Vsi poskusi povezujejo področje fizike s tehniko in tehnologijo, umestiti pa se jih da v učne priprave tako obveznih kot izbirnih predmetov.
Ključne besede: fizika, tehnika in tehnologija, električni oblok, varjenje, plazma, motivacija, poskusi
Objavljeno: 27.07.2010; Ogledov: 3904; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (5,32 MB)

9.
Določitev optimalnih posebnih postopkov za razrez materialov
Jožef Dvorjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri večini proizvodnih procesov je osnovna faza pri izdelavi končnega izdelka razrez vhodnih materialov. Pri tem želimo dosegati najboljše rezultate v smislu velike natančnosti, kvalitetne obdelave in velike produktivnosti ob nizkih stroških rezanja. Za dosego želenih rezultatov se lahko odločamo med posebnimi postopki za razrez materialov — laserskim, plazemskim ali rezanjem z vodnim curkom. Zaradi veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na izbiro optimalnega posebnega postopka razreza, je pomembno dobro poznavanje posameznih postopkov. Vsak postopek rezanja ima svoje dobre in slabe strani. V nalogi je posebej analiziran razrez konstrukcijskega in nerjavnega jekla, ter aluminija in zlitin. Z uporabo laserja lahko režemo praktično vse materiale, dosegamo visoke hitrosti in dobro kvaliteto rezanja. Slaba stran rezanja z laserjem so majhne debeline rezanega materiala in visoki stroški postopka. Plazma je najcenejši postopek rezanja, pri katerem dosegamo zelo visoke hitrosti rezanja tudi pri debelejših materialih, vendar smo omejeni uporabo elektroprevodnih materialov. Postopek rezanja s plazmo je zelo neugoden zaradi negativnih vplivov na okolje. Rezanje z vodnim curkom je okolju zelo prijazen postopek, s katerim lahko režemo vse vrste materialov velikih debelin in dosegamo dobro kvaliteto rezanja. Slaba stran tega postopka so nizke rezalne hitrosti in višji stroški rezanja. Glede na vse analize in ostale dejavnike, ki vplivajo na izbiro postopka rezanja menim, da sta optimalna posebna postopka za rezanje materialov rezanje z laserjem in rezanje z abrazivnim vodnim curkom, pri čemer zaradi rezanja večjih debelin in okoljskega vidika dajem prednost slednjemu.
Ključne besede: razrez, laser, plazma, vodni curek, materiali, hitrost, kvaliteta, debelina, abraziv, okolje, stroški.
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 2373; Prenosov: 594
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

10.
FUZIJA
Igor Košak, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje fuzijo z vidika energetike. Opisane so potrebe po električni energiji v Sloveniji in Svetu. Predstavljene so nekatere konvencionalne in nekonvencionalne elektrarne, ki trenutno proizvedejo največji delež skupno proizvedene električne energije. Predstavljena je fuzija na Soncu, kjer je zaradi visoke temperature vsa snov v stanju plazme. Na Soncu se štirje protoni zlijejo v helijevo jedro, pri čemer je masa helijevega jedra za 0,7% manjša od mase štirih protonov, kar pomeni, da se je masa po enačbi E = mc2 pretvorila v energijo. Razlaga fuzije na Soncu je privedla do proučevanja možnosti uporabe fuzije na Zemlji. Najprej je predstavljen princip delovanja fuzijske bombe, katere uspešnost je privedla do uporabe fuzije za pridobivanje električne energije. Kot najbolj primerno gorivo za fuzijsko elektrarno se uporabljata tritij in devterij, ki ju na Zemlji ni težko pridobiti. Za potek fuzije na Zemlji je potrebna temperatura okoli 100 milijonov K, zato je potrebno plazmo z mešanico devterija in tritija omejiti tako, da se ne dotika sten reaktorja v fuzijski elektrarni. Na podlagi tega so razvili dva glavna tipa fuzijskih reaktorjev in sicer stelerator in tokamak. Tokamak se uporablja v večini poskusnih reaktorjev in bo uporabljen tudi v elektrarni projekta ITER. Gre za projekt, ki bo dokončno dokazal ali ovrgel možnost uporabe fuzije za pridobivanje električne energije. V sklopu diplomske naloge je tudi nakazano kje v učnih načrtih tehnike in tehnologije v 8. razredu bi lahko vnesli fuzijo in kako bi učna ura potekala.
Ključne besede: energetika, elektrarna, fuzija, plazma, fuzijska bomba, devterij, tritij, fuzijski reaktor, projekt ITER
Objavljeno: 23.12.2010; Ogledov: 4582; Prenosov: 293 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici