| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 119
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Platforma za servisne storitve in posredovanje rezervnih računalniških delov
Nejc Toporiš, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja idejo spletne platforme za servisne storitve in posredovanje rezervnih računalniških delov, s katero bi se reševala problematika popravljivosti starejših elektronskih naprav, do katere pride zaradi omejenega zagotavljanja nadomestnih delov, kot tudi kratke servisne podpore. Trenutno se kot potrošniki zaradi vse hitrejšega tehnološkega napredka pri razvoju elektronskih naprav, spopadamo s problematiko popravljivosti starejših modelov. Proizvajalci naprav in servisni ponudniki v večini primerov ponujajo draga popravila starejših modelov, ki so pogosto tudi dražja od nakupa nove, zmogljivejše naprave. V nekaterih primerih pa zaradi starosti naprave ne nudijo več ustrezne servisne podpore. Popravila so v takšnih primerih nesmiselna, hkrati pa se pri modelih z ukinjeno servisno podporo v nekaterih primerih pojavlja tudi problem dobavljivosti nadomestnih delov. Glavni cilj magistrske naloge je bralcu predstavititi idejo spletne platforme, z implementacijo, katere bi se uporabniku ne samo olajšalo popravilo starejših elektronskih naprav, temveč bi se ga k temu tudi spodbudilo. S tem namenom smo v magistrski nalogi analizirali poslovno okolje in ekostistem, v katerega bi umestili hipotetično podjetje, ki bi idejo implementiralo. Hkrati smo proučili možnost realizacije omenjene ideje ter poslovne priložnosti, ki jih ideja predstavlja. Za doseganje ciljev magistrske naloge smo izbrali metodologijo načrtovanja in razvoja, s katero smo proučili obstoječe stanje v poslovnem okolju, v katerega bi umestili našo rešitev. Analizirali smo tudi izbrano poslovno okolje in predstavili poslovni ekosistem, v katerega bi uvrstili podjetje, ki bi našo idejo implementiralo. Znotraj procesa načrtovanja smo predstavili našo izvirno idejo in zamišljeno delovanje spletne platforme za servisne storitve in posredništvo rezervnih delov. V fazi razvoja smo za lažjo predstavitev ideje izdelali tudi nedelujoč prototip spletne platforme in ga v magistrski nalogi prav tako obravnavali. Med pisanjem magistrske naloge smo ugotovili, da na svetovnem trgu sicer že obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo s prenovo starejših naprav. Le-te ponujajo ceneje kot nove naprave, vendar zaenkrat še ne obstaja celovita rešitev, ki bi uporabnikom na enem mestu nudila trgovanje z odsluženimi napravami, komponentami ter prenovljenimi modeli. Pisanje magistrske naloge nas je privedlo tudi do spoznanja, da uspešna implementacija ideje ne bi reševala zgolj problema servisne podpore, temveč tudi ekološko problematiko e-odpadkov.
Ključne besede: servis, prenovljeno, platforma, ponovna uporaba, elektronika
Objavljeno v DKUM: 29.05.2023; Ogledov: 59; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

2.
Razvoj platforme za podporo spletnim skupnostim : diplomsko delo
Nejc Podvratnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je izdelava prototipa platforme, ki omogoča odgovarjanje in postavljanje vprašanj prijavljenim uporabnikom. Opisan je postopek, kako motiviramo uporabnika s pomočjo igrifikacije. Našteti so že obstoječi sistemi za podporo spletnim skupnostim. Vsebuje kratek opis tehnologij in orodij, s katerimi je platforma izdelana. Predstavljena in razložena sta izgled in funkcionalnost čelnega dela kot tudi zalednega dela in podatkovne baze. V zadnjem delu je prikazan postopek testiranja aplikacije.
Ključne besede: platforma, hibridna aplikacija, igrifikacija
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 109; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Razvoj spletne platforme za izvajanje spletnih tečajev : magistrsko delo
Tjaša Tišler, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskali nekaj obstoječih spletnih platform, ki jih trenutno uporabljajo določeni spletni tečaji. Na podlagi raziskave teh rešitev smo tvorili seznam želenih funkcionalnosti, ki naj bi jih univerzalna platforma za izvajanje spletnih tečajev imela. Na osnovi teh funkcionalnosti smo nato razvili svojo platformo za izvajanje spletnih tečajev, opisali njeno implementacijo in predstavili njeno delovanje.
Ključne besede: spletna platforma, spletni tečaji, React, spletni razvoj
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 127; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (8,00 MB)

4.
Gibalna platforma za simulacijske igre : diplomsko delo
Jan Soto Vargas, 2022, diplomsko delo

Opis: Velik del dirkanja z avtomobili je občutek, kaj se dogaja z avtomobilom. V simulacijskih igrah je ta občutek zelo težko pridobiti. V diplomskem delu je bila izdelana gibalna platforma, katera simulira ta občutek. Omenjena gibalna platforma je izdelana iz mehanskega dela, kateri zajema pogonske noge, električnega dela kateri je sestavljen iz krmilnikov motorjev ter Arduino programirljive plošče ter programskega dela, s katerim se vzpostavi komunikacija med simulacijsko igro in gibalno platformo. S pravo komunikacijo med vsemi deli smo dosegli zadan cilj simuliranja premikov avtomobila.
Ključne besede: dirkanje, simulacijske igre, gibalna platforma, pogonska noga, simuliranje
Objavljeno v DKUM: 30.08.2022; Ogledov: 199; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (5,52 MB)

5.
Spletna platforma za generiranje podatkovnih zbirk športnih aktivnosti : diplomsko delo
Samo Farič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi opišemo proces izdelave spletne platforme za generiranje podatkovnih zbirk športnih aktivnosti. Namen naloge je bil izboljšati trenutno implementacijo generatorja SportyDataGen ter s tem nadgraditi in čim bolj poenostaviti generiranje podatkovnih množic športnih dejavnosti vseh športnikov, ki se ukvarjajo z intenzivnimi športnimi aktivnostmi. Na začetku predstavimo obstoječi generator SportyDataGen, ki smo ga vključili v spletno aplikacijo, nato opišemo programski jezik Python in zatem še spletno ogrodje Flask, v katerem je potekala implementacija spletne platforme. V nadaljevanju predstavimo potek izdelave platforme in vse uporabljene komponente. Diplomsko nalogo zaključimo s predstavitvijo končnega izdelka, kjer prikažemo delovanje aplikacije in njene funkcionalnosti.
Ključne besede: SportyDataGen, spletna platforma, Flask, razvoj aplikacije
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 438; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

6.
Dvižna naprava : diplomsko delo
Žan Rupar, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen naprave je dvigniti breme iz pritličja v prvo etažo. Dvižna platforma je zložljiva in v velikosti standardne palete. Za pogon naprave je uporabljen elektromotor z reduktorjem, ki je bil na voljo. Koncipiranje se je začelo z izdelavo zahtevnika in funkcijske strukture. Rešitve funkcij so razvrščene s kriterijem. Najboljše rešitve različnih funkcij so kombinirane med sabo v morfološki matriki. Te kombinacije oz. variantne rešitve so skicirane in opisane, v nadaljevanju pa tehnično in ekonomsko ovrednotene. Na koncu koncipiranja je izbrana najboljša variantna rešitev. Preračunana sta nosilna stebra oz. nosilna konstrukcija, pogonski sklop, ležaji in vodila. Dvižna naparava je zmodelirana in narisani so vsi potrebni načrti za izdelavo. Izvedena je tudi simulacija obremenitve dvižne platforme.
Ključne besede: dvižna naprava, dvigovanje bremena, dvižna platforma
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 417; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Načrtovanje mobilne platforme za lastno dobro počutje
Žan Smolič, 2021, diplomsko delo

Opis: Selfness je dandanes eno izmed najhitreje rastočih področij velnesa. Temelji na zdravem načinu življenja in ohranjanju zdravega telesa in duha. Spodbuja ljudi, da skrbijo za svoje zdravje tudi takrat, ko so prezaposleni in nimajo časa ali volje hoditi na določene fizične vaje, ki bi izboljšale njihovo telesno pripravljenost. Ljudje velikokrat nimamo časa ali pa ne namenimo dovolj časa športu in zdravi prehrani zaradi različnih dejavnikov, kot so služba, otroci, bolezni, pomanjkanje volje in še mnogo drugih. Selfness vse to olajša, saj omogoča izvedbo vsega tega od doma brez posebnih predpriprav, kadar ima uporabnik željo in čas. Cilj diplomske naloge je načrtovanje spletne platforme za področje selfnessa, kjer bodo uporabniki lahko pridobili programe vadbe in diete, spremljali svoje rezultate, svoj napredek, pridobivali motivacijo z različnimi medaljami, ki jih bodo nabirali na poti do zdravega načina življenja, ter ohranjali motivacijo za selfness. Najprej smo v podjetju ustvarili listo vseh funkcionalnosti, ki jih želimo imeti v aplikaciji. Na osnovi tega sem izdelal raziskavo baze podatkov in njeno strukturo. Nato smo primerjali 5 najbolj popularnih ogrodij za izdelavo aplikacij in izbrali najprimernejšega za našo aplikacijo in naše podjetje. Za konec smo ustvarili še dve analizi, FURPS+ in SWOT, v katerih smo aplikacijo še podrobneje preučili, izdelali dokumentacijo vsega, kar bo aplikacija vsebovala, in kritično ocenili možnost uspeha aplikacije. Izdelali smo načrt za kreacijo platforme za storitve selfness področja, ki nazorno pokaže prednosti in slabosti te platforme in zakaj jo ljudje potrebujejo. Podrobneje smo raziskali baze podatkov in ogrodij za izdelavo aplikacije in se odločili za najprimernejše. Na koncu smo raziskali funkcionalnost, uporabnost, zanesljivost, zmogljivost, vzdrževanje, zahteve v dizajnu, zahteve implementacije, zahteve uporabniškega vmesnika in fizične zahteve aplikacije s pomočjo modela FURPS+ in med seboj primerjal prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti razvoja te aplikacije za namen kritične analize specifikacij. S končanim diplomskim delom je končano tudi planiranje aplikacije in čas za začetek programiranja le-te po specifikacijah navedenih v tej nalogi. Za programiranje te spletne platforme se bomo čim bolj poskušali držati napisane dokumentacije v tej nalogi in uporabili vse najbolj priporočljive stvari, navedene v poglavju teoretičnih osnov. Torej, na kratko smo opisali vse, kar bo aplikacija vsebovala, in iz tega naredili načrt za čim lažji začetek razvoja te aplikacije.
Ključne besede: selfness, spletna platforma, funkcionalne specifikacije
Objavljeno v DKUM: 06.05.2021; Ogledov: 527; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (906,15 KB)

8.
Razvoj strojno-programske opreme za modularen merilnik fizikalnih veličin : magistrsko delo
Marko Pavetić, 2020, magistrsko delo

Opis: Pričujoča magistrska naloga osvetljuje razvoj strojno-programske opreme (firmware) za modularno in splošno namensko napravo, ki omogoča merjenje različnih fizikalnih veličin. Hkrati omogoča naprava shranjevanje zajetih veličin na SD-kartico (Secure Digital) in prenos podatkov z uporabo brezžičnega Wi-Fi-omrežja in/ali mobilnega omrežja (GPRS). Shranjeni podatki se pošiljajo na oddaljeni strežnik in se lahko s pomočjo spletne platforme prikazujejo v realnem času. Pri zasnovi naprave je bil poudarek na ceni komponent, torej glede na obstoječe drage rešitve na trgu, ter na multifunkcionalnosti, saj je naprava splošnonamenska. Pri implementaciji kode je bil poudarek na optimizaciji, glede na to, da je naprava baterijsko napajana. Razvoj vezja je za imenovano napravo natančneje opisan v magistrskem delu kolege Tima Šmita.
Ključne besede: ESP32, meritve, modularna naprava, Wi-Fi, GSM, Adafruit, spletna platforma, mqtt, SMS, tipka, SD kartica, zapisovanje podatkov, shranjevanje podatkov, datalogger
Objavljeno v DKUM: 14.01.2021; Ogledov: 549; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (5,23 MB)

9.
Prodaja preko spletne platforme amazon
Saša Horvat, 2020, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega projekta je analizirati postopek prodaje preko spletne platforme Amazon in predstaviti zasnovo načrta tovrstne prodaje izdelka za izbrano podjetje. V teoretičnem delu diplomskega projekta smo podrobneje predstavili spletno prodajo kot distribucijski kanal v mednarodnem trženju ter analizirali programe spletne prodaje podjetja Amazon in postopek prodaje preko spletne platforme tega podjetja. Prodajalci se pri prodaji na Amazonu srečujejo s številnimi izzivi. Močna konkurenca od njih zahteva temeljite priprave. Mednje med drugim spadajo proces iskanja izdelka in dobaviteljev, odločanje o načinu dostave ter priprava strani izdelka (listinga). Ključno vlogo pri uspešni prodaji preko spletne platforme Amazon pa ima mednarodno trženjsko komuniciranje, še posebej oglaševanje. V empiričnem delu diplomskega projekta smo predstavili načrt prodaje izdelka preko spletne platforme Amazon za izbrano podjetje. Primer vključuje predstavitev izbire oblike podjetja, izbire trga, izdelka, iskanje dobaviteljev, strategijo oglaševanja in pripravo listinga.
Ključne besede: Mednarodno trženje, distribucijski kanal, spletna trgovina, spletna platforma, Amazon.
Objavljeno v DKUM: 04.01.2021; Ogledov: 1067; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

10.
Analiza spletne trgovine mehanizacije miler d.o.o., preko odprtokodne spletne platforme nopcommerce
Lucija Brajnik, 2020, magistrsko delo

Opis: Podjetja vse pogosteje uporabljajo računalniško in internetno tehnologijo za lažje poslovanje. Internet v sodobnem svetu ponuja ogromno priložnosti podjetjem za uspešno vodenje poslovanja. E-poslovanje vključuje široko paleto elektronskih dejavnosti, v katerih lahko podjetje sodeluje. Spletna trgovina omogoča nakup in prodajo blaga ali storitev prek interneta in je bistvena za sodobna podjetja. Z naraščajočo priljubljenostjo spletne trgovine v današnjem svetu se morajo podjetja naučiti strategij za privabljanje in zadrževanje spletnih kupcev na svoji spletni strani. Prav tako morajo prilagoditi svoje spletne strani, da se prilagodijo potrebam svojih strank. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela. V teoretičnem delu smo opisali, kaj so spletna mesta, njihov nastanek, arhitekturo ter vrste spletnih mest ter trende, ki so zaznamovali leto 2020. Razložili smo tudi, kaj so spletne trgovine, njihovo zgodovino, vrste ter njihove prednosti in slabosti. Dotaknili smo se različnih vrst platform za izdelavo spletnih trgovin in se v naslednjem poglavju osredotočili na samo platformo nopCommerce, na kateri temelji spletna trgovina Mehanizacije Miler. V analitičnem delu magistrske naloge je predstavljeno podjetje Mehanizacija Miler d.o.o. Analizirali smo njihovo spletno trgovino z vidika uporabniške izkušnje ter predstavili izgled zaledja platforme nopCommerce.
Ključne besede: Spletna mesta, spletna trgovina, platforma nopCommerce, Mehanizacija Miler.
Objavljeno v DKUM: 11.12.2020; Ogledov: 2967; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici