| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 35
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Brizganje plastičnih mas s plinom : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa strojništvo
Dejan Anžej, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: injekcijsko brizganje, plinsko brizganje, termoplasti, plastika
Objavljeno: 03.02.2009; Ogledov: 5518; Prenosov: 883
.pdf Celotno besedilo (5,98 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
RAZVOJ IN IZDELAVA MALOSERIJSKIH IN PROTOTIPNIH ORODIJ ZA BRIZGANJE PLASTIKE
Rihard Brodej, 2009, diplomsko delo

Opis: V nalogi je predstavljen razvoj novega izdelka in tehnologije za njegovo izdelavo, s pomočjo metode vzvratnega inženirstva. Metoda za maloserijsko izdelavo realnega izdelka je bila izbrana na podlagi primerjave postopkov hitre izdelave orodij in klasičnih orodjarskih postopkov. Na podlagi analize različnih pristopov je bila izbrana izdelava aluminijastega orodja s postopkom CNC rezkanja. Naloga vsebuje kratke opise tehnologij za hitro izdelavo orodij in utemeljitve končne izbire postopka izdelave konkretnega orodja. Osrednji del naloge sestavlja opis orodij za brizganje plastike ter razvoj in izdelava orodja za brizganje plastičnih čepov.
Ključne besede: orodja, brizganje, termoplasti, plastika
Objavljeno: 29.06.2009; Ogledov: 4372; Prenosov: 811
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

5.
Problematika plastične embalate in njeni vplivi na okolje : diplomsko delo univerzitetnega študija
Ernest Rajh, 2010, diplomsko delo

Opis: Plastična embalaža nas dandanes spremlja vsepovsod v vsakdanjem življenju. V njo pakiramo od hrane, pijače, kozmetike, zdravil, igrač do orodij in večjih tehničnih naprav, plastična embalaža in njena izdelava spadata med večje povzročitelje negativnih vplivov na okolje. Na okolje vpliva v celotnem življenjskem procesu. Ob izdelavi negativno, pri ohranjanju uporabnosti pakiranega blaga pozitivno, nato pa spet negativno, ko jo odvržemo ali recikliramo. V diplomskem delu bomo poskušali predstaviti stanje na področju plastične embalaže, njeno izdelavo, uporabo, vplive na okolje in njene alternative. Posnetek stanja bomo naredili tudi s pomočjo ankete. Pridobljene podatke bomo nato kritično analizirali in jih predstavili. Nato bomo na podlagi tega poskušali predstaviti predlog rešitve problema z uvedbo uporabe biorazgradljive plastike. V zaključku bomo ocenili učinke rešitve problema, pogoje za uvedbo rešitve in možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: plastična embalaža, polimeri, biorazgradljiva plastika, embalaža, okolje
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 2941; Prenosov: 556
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

6.
Problematika razgradljivosti embalaže na primeru podjetja Mapis d.o.o.
Miha Polajžer, 2012, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomske naloge smo obravnavali pojem embalaže, namen uporabe embalaže, odpadno embalažo in ravnanje z njo, funkcije embalaže ter vrste in oblike embalaže, kjer smo dali največji poudarek embalaži iz polimernih in biopolimernih materialov. Na kratko smo opisali zakonodajo in standardizacijo in pisali o vplivih embalaže na nakupno odločitev. V raziskovalnem delu diplomske naloge smo obravnavali podjetje Mapis, d.o.o., ki v svoji proizvodnji uporablja plastične materiale. Predlagali smo možnosti za zamenjavo materialov z biološko razgradljivimi, možne rešitve in predstavili vplive novega stanja na okolje.
Ključne besede: Embalaža, odpadna embalaža, polimer, biopolimer, plastika.
Objavljeno: 03.11.2012; Ogledov: 70958; Prenosov: 396
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

7.
RAZISKAVA ODNOSOV ŠTUDENTOV DO PLASTIKE IN VEDENJA O OBSTOJU HORMONSKIH MOTILCEV
Vesna Medved, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo predstavili hormonske motilce in problematiko plastične embalaže od njenih oznak do porabe plastičnih mas. Z anketnim vprašalnikom, katerega so izpolnjevali študentje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede ter študentje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, smo raziskovali, kakšen odnos imajo študentje do plastike in kakšno je njihovo védenje o obstoju hormonskih motilcev. Anketiranje smo izvedli v mesecu decembru 2014 in v analizo zajeli 100 študentov iz vsake fakultete. Na podlagi anketnega vprašalnika smo pridobili informacije glede zastavljenih raziskovalnih vprašanj. Za analizo rezultatov anketnega vprašalnika smo uporabili statistični program SPSS, inačico IBM 21.00 za okolje Windows. Ugotovili smo, da večina študentov uporablja plastične izdelke od nakupa in vse do zaužitja živil. Rezultati so v večini primerov pokazali statistično neznačilne razlike odgovorov. Ugotavljamo, da se študentje ne zavedajo potencialnih nevarnosti plastične embalaže in so glede njenih označb neinformirani. Neozaveščenost se kaže tudi pri odgovorih v zvezi s potencialnimi nevarnostmi delovanja hormonskih motilcev. Kljub temu obstajajo statistično značilne razlike, katere smo zasledili pri sedmih vprašanjih. Gre za vprašanja o pogostosti uporabe vnaprej pripravljene hrane v plastični embalaži (p = 0,013), vprašanju poznavanja označb (p = 0,015), BPA (p = 0,044) in PC/PLA (p = 0,044), vprašanju živil v razsutem stanju (p = 0,013), vprašanju vpliva hormonskih motilcev na izločanje ščitničnega hormona (p = 0,000), vprašanju zmanjšanja nivoja testosterona oz. nivoja estrogena zaradi delovanja hormonskih motilcev (p = 0,000), vprašanju izbora rib (p = 0,000) ter vprašanju v zvezi z DDT-jem (p = 0,000). Na podlagi rezultatov sklepamo, da študentje odkrivamo svet skozi učbenike. Dolga leta sedimo v inštitucijah in skušamo razumeti, kar nam govorijo, za znanje smo testirani in ocenjeni, teorije pa ne znamo prenesti v prakso.
Ključne besede: hormonski motilci, plastika, embalažni materiali
Objavljeno: 27.07.2015; Ogledov: 1253; Prenosov: 259 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (958,05 KB)

8.
Analiza zamenjave lesenega vodila lista tračne žage
Matija Marjetič, 2012, diplomsko delo

Opis: Proizvajalci tračnih žag, za vodenje listov žag uporabljajo vodila, ki so narejena iz različni materialov. V podjetju Elprof, d.o.o. Polzela, ki ta vodila proizvaja, pa želijo ugotoviti vodila iz katerega materiala so najboljša za ta namen. Končni uporabniki namreč po izrabi originalnih zaradi nizke cene najraje vgradijo lesene, ki pa nimajo primernih drsnih lastnosti. Za potrebe te raziskave se je opravil kontroliran preizkus in preračun nastalih stroškov, ki so pokazali, da je dejansko najbolj smotrno vgrajevati vodila grafita.
Ključne besede: vodilo lista tračne žage, obraba materiala, tračna žaga, Elprof, d.o.o. Polzela, grafit, bukov les, plastika
Objavljeno: 13.07.2012; Ogledov: 2224; Prenosov: 70
URL Povezava na celotno besedilo

9.
JAVNA PLASTIKA V MARIBORU IN LJUBLJANI MED LETOMA 1991 IN 2011
Špela Kobal, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so najprej izpostavljena dejstva o spomenikih, skulpturah, kipih in javni plastiki nasploh ter kaj razumemo pod temi termini in kakšna je razlika med njimi. Na kratko je predstavljena zgodovina in razvoj slovenskega kiparstva, ki je osnova za razumevanje kasneje odkrite javne plastike. Diplomsko delo prikazuje obstoječo javno plastiko, nastalo v letih med 1991 in 2011. Izpostavlja kulturni problem na področju kiparstva in s tem povezane javne plastike v času samostojne Slovenije. V tem času se je v primerjavi s preteklimi umetnostnimi obdobji odkrilo zelo malo javnih plastik, ki so nujne za spodbujanje in razumevanje sodobne kulture. V zadnjem delu diplomske naloge primerjam javne plastike med Mariborom in Ljubljano. Poglabljam se v razlike med tematikami nastalih javnih plastik, uporabljenimi materiali in predvsem njihovo pomembnostjo v okolju, znotraj katerega so postavljene. Rezultat diplomskega dela je popis, opis in analiziranje javnih plastik, ki so bile postavljene med letoma 1991 in 2011 na območju Maribora in Ljubljane. To področje je bilo doslej zelo slabo raziskano in opisano v obstoječi literaturi in fotografskih zapisih. V zaključku poudarjam pomembnost javne plastike in njen vpliv na rast kulture v okolju, v katerem je postavljena.
Ključne besede: javna plastika, javni spomeniki, javne skulpture, sodobna javna plastika, samostojna Slovenija, obdobje v letih med 1991 in 2011
Objavljeno: 20.09.2012; Ogledov: 1744; Prenosov: 351
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

10.
KIPARSKA DELA NA HISTORISTIČNIH ZGRADBAH V MARIBORU
Nika Vaupotič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava arhitekturno plastiko na historističnih zgradbah v Mariboru, pri tem se osredotoča na figuralno arhitekturno plastiko, tj. kipe in reliefe, omenjena pa je tudi dekorativna arhitekturna plastika. Zaradi boljšega razumevanja teme je na začetku predstavljeno obdobje historizma in pojasnitev pojma arhitekturna plastika. Sledi predstavitev desetih izbranih historističnih zgradb in opis kiparskih del, ki se pojavljajo na fasadah teh zgradb: Slovensko narodno gledališče Maribor (1864), Pošta Maribor (1894), Prva gimnazija Maribor (1871─1873), Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor (1913/14─1916), OŠ bratov Polančičev Maribor (1895), OŠ Prežihovega Voranca Maribor (1905), gospodarsko stanovanjsko poslopje (1896) na Partizanski c. 77, večstanovanjska hiša (1899) na vogalu Aškerčeve ul. 2 in Ul. Heroja Staneta 18, Friedrigerjeva vila oz. vila Transilvanija (1910) na Mladinski ul. 45 (1927) ter stanovanjska vila na Kosarjevi ul. 41. Diplomsko delo se osredotoča na prepoznavanje in interpretacijo kipov in motivov, upodobljenih na reliefih, ter na povezovanje teh kiparskih del z vlogo oz. funkcijo posamezne stavbe ali njenim naročnikom. Nadalje ugotavlja stanje raziskav in primerja mariborsko historistično arhitekturno plastiko z ostalimi po Sloveniji. Dotika se tudi vprašanja avtorjev in izvajalcev kiparskih del ter morebitnih vzorov.
Ključne besede: arhitekturna plastika, historizem, Prva gimnazija Maribor, Pošta Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor, vila Transilvanija, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, OŠ Prežihovega Voranca Maribor, OŠ bratov Polančičev Maribor, večstanovanjska hiša, gospodarsko stanovanjsko poslopje, stanovanjska vila
Objavljeno: 11.09.2013; Ogledov: 1460; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (4,81 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici