| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Biologija v plastenki - aktivnosti za prvo triletje
Jožica Randl-Marc, 2016, diplomsko delo

Opis: Odpadni material, kot so plastenke, lahko vključimo v učni proces. Ena od aktivnosti je tudi uporaba plastenk pri izvajanju naravoslovnih dejavnosti v prvem triletju. Iz njih lahko izdelamo embalažo za različna opazovanja in eksperimente, kjer lahko učenci posamezne naravne procese in pojave nazorneje ter dlje časa opazujejo. V okviru diplomske naloge smo zato pripravili učno enoto, ki vključuje uporabo plastenk. Cilj diplomske naloge je ugotoviti, kako učna enota vpliva na znanje in predstave o kalitvi in potrebah rastlin. V raziskavo smo vključili 16 učencev 3. razreda OŠ Branik. Z anketo smo najprej preverili njihovo predznanje in predstave o pojavih v naravi ter posledicah soljenja cest na rast rastlin. Po začetnem anketiranju smo izvedli učno enoto in pridno spremljali spremembe, ki jih je sol povzročila na rastlinah. Rastlino so potem v dogovorjenih razmikih zalivali s pripravljeno solno raztopino. Opažanja smo pridno beležili v pisni in slikovni obliki. Po koncu izvedene naravoslovne delavnice smo učence ponovno anketirali. Ugotovili smo, da so se znanje in predstave o vplivih onesnaževanja okolja na rast rastlin preoblikovale z izkušnjo neposrednega izvajanja in spremljanja poteka eksperimenta. Poleg tega pa so vprašanja, ki so se porajala med samim delom, učence neposredno usmerila k iskanju virov, v katerih so našli odgovore in pojasnila. Rezultati ankete so potrdili, da tovrstne aktivnosti pripomorejo k trajnosti znanja. Učna enota je primerna za otroke prvega triletja šolanja, z manjšimi prilagoditvami pa tudi za višje ravni šolanja.
Ključne besede: spoznavanje okolja, plastenke, rast
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 466; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

3.
HORMONSKI MOTILCI V PLASTIKI: OZAVEŠČENOST MARIBORČANOV O KVALITETI TEKOČE VODE IZ PIP IN PITNIKOV TER UPORABI VODE IZ PLASTENKE
Jan Jurič, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Na področju naravoslovnih znanosti se pojavlja vedno več raziskav, ki se ukvarjajo z endokrinimi motilci in njihovimi vplivi na zdravje živih organizmov. V zadnjih nekaj letih se veliko pozornosti posveča tudi prehajanju hormonskih motilcev iz embalaž v živila. Med njimi so tudi plastenke, v katerih hranimo vodo. Namen magistrske naloge je bil raziskati, kako dobro so prebivalci Maribora ozaveščeni o poznavanju hormonskih motilcev. Anketni vprašalnik je izpolnilo 93 Mariborčanov oziroma Mariborčank. Osredotočili smo se na njihove dosedanje izkušnje s hormonskimi motilci ter pridobili nekaj pomembnih informacij in stališč glede poznavanja posameznih simptomov, ki jih endokrini motilci povzročajo. Izvedeli smo, kaj Mariborčani menijo o kvaliteti pitne vode v Mariboru ter zakaj nekateri raje posegajo po plastenkah kot po pitnikih. Izvedli smo tudi laboratorijske meritve električne prevodnosti vzorcev vode v plastenkah, potem ko so bile te izpostavljene vročini.
Ključne besede: Hormonski motilci, plastenke, pitniki, javna ozaveščenost
Objavljeno: 23.12.2016; Ogledov: 1328; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (423,68 KB)

4.
Izgradnja in avtomatizacija stroja za odstranjevanje etiket iz plastenk
Matej Budna, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen stroj za odstranjevanje etiket iz plastenk. Naprava je bila zasnovana in izdelana z namenom, da odstranimo etikete iz PET-plastenk, saj le te vsebujejo drugačen material, ki ni primeren za ponovno uporabo. Naloga je sestavljena iz strojnega projektiranja, ki opisuje strojniške komponente in strojno sestavo, elektronačrta, elementov avtomatizacije in kalibracije novega stroja. Odstranjevalec je zgrajen pretežno iz strojno obdelane pločevine, vsebuje elektromotor z reduktorjem in jermenski prenos. Od električnih elementov avtomatizacije je uporabljen Siemensov PLK, nekaj varovalk, sponk in frekvenčni pretvornik. Predstavljen je tudi del programerskega dela, ki vsebuje TIA Portal, WinCC, NT- terminal in diagram poteka. Stroj je izdelan in prodan končnemu kupcu, zato so bila izdelana tudi navodila za uporabo. V delu so predstavljeni tudi problemi, ki so se pokazali tekom izvedbe in kratek zagon s testiranjem. Čeprav je naprava skoraj popolnoma avtomatizirana, za svoje pravilno delovanje še vedno občasno potrebuje operaterja in vzdrževalce.
Ključne besede: Reciklaža, avtomatizacija, plastenke
Objavljeno: 23.08.2018; Ogledov: 249; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici