SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Transport blaga do visokogorskih planinskih koč
Rok Kovšca, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z analizo transporta blaga do visokogorskih planinskih koč, kjer smo kot glavni problem izpostavili nepovezanost in lokacijsko razdrobljenost koč. V okviru diplomske naloge smo najprej izvedli anketo med planinskimi društvi, ki so lastniki visokogorskih planinskih koč, in predstavili obstoječe stanje v Sloveniji. V naslednjem koraku smo naredili kritično analizo in s pomočjo vzročno-posledične in SWOT analize prikazali prednosti, slabosti, priložnosti, nevarnosti ter vzroke za trenutno stanje, ki smo jih analizirali in grafično opredelili. V opisu predlaganih rešitev smo predstavili naše mnenje za vsak transport in opisali predloge, kako izboljšati trenutno stanje. Na koncu diplomskega dela smo ugotovili, da je problem zelo kompleksen in se morajo koče med seboj povezati, se pod okriljem Planinske zveze Slovenije organizirati ter skupaj nastopiti na trgu kot velik kupec.
Ključne besede: planinske koče, transport
Objavljeno: 11.05.2015; Ogledov: 407; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

2.
Poznavanje problematike alergenov s strani upravnikov planinskih koč in njihovo označevanje na planinskih kočah
Dominika Klavž, 2019, magistrsko delo

Opis: V hrani se nahajajo snovi, natančneje proteini, na katere telo pri nekaterih ljudeh reagira s preobčutljivostno reakcijo. Te so lahko blage, kot trebušni krči ali driska, lahko pa pride do življenje ogrožajočega anafilaktičnega šoka. Alergiki se hrani, ki pri njih izzove reakcijo, izogibajo. Da je izogibanje uspešno in je hrana varna za vsakega posameznika, je pomembno dosledno in enotno označevanje alergenov. Označevati je treba predpakirana živila, nepredpakirana živila in jedi v gostinskih obratih. Med te spadajo tudi planinske koče, ki so po Zakonu o gostinstvu dolžne označevati alergene. Z ogledom jedilnikov na kočah in anketnim vprašalnikom za upravnike koč smo preverili pravilnost označevanja jedilnikov in poznavanje alergenov s strani upravnikov planinskih koč. Dobljene podatke smo statistično analizirali s Kruskal-Wallisovim testom. Oblikovali smo faktor poznavanja alergenov upravnikov glede na pravilne in nepravilne odgovore in jih analizirali glede na štiri neodvisne spremenljivke: starost, izobrazbo, izkušnje in kategorijo koče. Posebej smo analizirali tudi pravilnost vsakega odgovora glede na štiri neodvisne spremenljivke. Pokazali smo, da mlajše osebje bolje pozna problematiko alergenov. Raziskava je pokazala, da je treba osebje na planinskih kočah bolje usposobiti za poznavanje alergenov in s tem za zagotavljanje varne hrane vsem potrošnikom.
Ključne besede: hrana, alergeni, označevanje, planinske koče
Objavljeno: 14.06.2019; Ogledov: 171; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici