| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
IZLOČANJE TVEGANJ V MEDNARODNEM POSLOVANJU Z BANČNIMI GARANCIJAMI
Drago Vaupotič, 2010, diplomsko delo

Opis: Da bi podjetje v današnjih zaostrenih pogojih poslovanja dolgoročno preživelo, se mora tega zavedati in z aktivnim upravljanjem tveganj obvladovati in sprejemati ukrepe za njihovo zmanjševanje. Čeprav ne obstaja način, ki bi v celoti odpravil vsa tveganja, je ta mogoče v veliki meri omiliti z uporabo določenih finančnih instrumentov. Eden najpomembnejših je bančna garancija, ki v poslovnem svetu velja za enega najzanesljivejših instrumentov zavarovanja, predvsem pri večjih in zahtevnejših transakcijah. V nalogi so predstavljena plačilna tveganja in njihovo obvladovanje, podrobneje pa je opisana bančna garancija, njen pravni okvir, prednosti in slabosti, primerjava z drugimi instrumenti ter vrste bančnih garancij. V empiričnem delu naloge sem predstavil Poštno banko Slovenije, d.d. — bančna skupina Nove Kreditne banke Maribor d.d., kot enega od ponudnikov tovrstnih finančnih storitev v Sloveniji, in postopek pridobitve bančne garancije.
Ključne besede: plačilna tveganja, bančna garancija, banka, naročnik garancije, upravičenec garancije, storitvene garancije, plačilne garancije, Poštna banka Slovenije, izdaja garancije
Objavljeno: 18.02.2011; Ogledov: 1902; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

2.
POMEN BANČNIH GARANCIJ PRI MEDNARODNIH PROJEKTIH
Jan Kresnik, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Bančne garancije so nastale in se razvile zato, da udeležence poslovnih tran¬sakcij učinkovito ščitijo pred številnimi riziki, katerim so izpostavljeni v mednarodnih poslovnih odnosih. Zaradi številnih tveganj, ki nastajajo pri vseh vrstah poslov, je potrebno poznati načine, kako se proti njim zavarovati. Podjetje NIEROS Metal, d. o. o., se plačil na odprt račun izogiba, ker obstaja veliko tveganje, da kupec ne bo plačal na rok ali pa da sploh ne bo plačal. Ker podjetje v glavnem prodaja investicijsko opremo po naročilu kupca, zahteva do 30 % avansnega plačila. Nekateri kupci za plačani avans zahtevajo garancijo za vračilo avansa. Podjetje pa tudi samo velikokrat zahteva garancijo s strani kupca, saj se je v preteklosti že zgodilo da kupec ni želel poravnati računa. V tem delu sem prikazal tudi, kako je podjetje postopalo, ko je kupec zahteval garancijo za vračilo avansa, saj je bil dogovorjen način plačila 100 % avans.
Ključne besede: Bančne garancije, plačilna tveganja, mednarodno poslovanje
Objavljeno: 16.11.2011; Ogledov: 997; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (453,52 KB)

3.
OMEJITEV TVEGANJA PRI POSLOVANJU Z DIREKTNIMI OBREMENITVAMI SEPA IN PRIMERJAVA Z NACIONALNO SHEMO
Peter Povoden, 2013, diplomsko delo

Opis: Enotno območje plačil v evrih prinaša spremembe vsem akterjem, ki s posluževanjem plačilnih instrumentov prek veljavnih shem urejajo finančne zadeve. SEPA je okolje, kjer udeleženci izvršujejo domača in čezmejna plačila pod enakimi pogoji ter z enakimi pravicami in obveznostmi. Koristi so deležni tako ponudniki plačilnih storitev kakor tudi pravni subjekti in fizične osebe. Banke so z vstopom v nov prostor morale ovrednotiti vpliv SEPA na bodoče poslovanje in delovanje trga. Zniževanje prihodkov iz naslova procesiranja plačilnih storitev in visoki stroški informacijske tehnologije so botrovali iskanju sodobnejših oblik poslovanja. Vpliv konkurence je in bo tudi v prihodnje pripomogel k snovanju novih produktov, povezanih z elektronskim poslovanjem. SEPA z uporabo enega računa omogoča izvrševanje domačih in čezmejnih plačil potrošnikom in gospodarskim družbam, slednjim pa tudi upravljanje plačilne sposobnosti na enem mestu. Uvedba direktne obremenitve SEPA je omogočila dosegljivost plačnikov za izvajanje čezmejnih plačil kjer koli na območju SEPA. V primerjavi z nacionalnimi direktnimi obremenitvami omogoča shema SEPA, ki ne omejuje namena in višine zneska plačila, izvrševanje enkratnih in ponavljajočih se direktnih obremenitev SEPA, vsak bančni delovni dan. Ponudnikom plačilnih storitev je v skladu s pravili delovanja, ki plačnikom opredeljujejo možnost povrnitve že izvršene direktne obremenitve SEPA, ključno, da debetni plačilni instrument proučijo z vidika tveganja. Za banke je pomembno, da najdejo in upoštevajo ukrepe za omejitev tveganja in s tem pripomorejo k večanju ugleda in zaupanja v sheme SEPA za direktne obremenitve.
Ključne besede: SEPA, direktna obremenitev, tveganja, NPI, migracija, plačilna shema, plačilni instrumenti, standardi, infrastruktura.
Objavljeno: 13.08.2013; Ogledov: 684; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (775,29 KB)

4.
POMEN TVEGANJA NEIZPOLNITVE OBVEZNOSTI NASPROTNE STRANKE V REPUBLIKI SLOVENIJI
Ademir Ibrahimović, 2013, magistrsko delo

Opis: Tveganje neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke večkrat enačimo s kreditnim tveganjem, vendar kreditno tveganje predstavlja le del tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke. Tveganje neizpolnjevanja nedenarnih obveznosti, kot eden izmed zvrsti tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke, vpliva na vrednost ekonomskega subjekta, bodisi neposredno (na sredstva in obveznosti) ali posredno (na ugled ekonomskega subjekta). Neizpolnjevanje nedenarnih obveznosti pa v določenem času vpliva na denarni tok ekonomskega subjekta, s čimer se ekonomskemu subjektu povečajo finančne težave. Največji vpliv poleg kreditnega tveganja ima tudi finančna nedisciplina ekonomskih subjektov. Neobvladovanje tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke predstavlja veliko nevarnost prenosa tveganja na sistematično tveganje v določenem ekonomskem prostoru ali celotni ekonomiji. Finančna kriza je zvišala stopnjo tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke pri vseh ekonomskih subjektih. Določeni dogodki, ki so se zgodili v RS, kot so zmanjšanje gradbene dejavnosti ter večje omejitve pri pridobivanju posojil, so tveganje neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke še bolj povečali. Likvidnostne težave ekonomskih subjektov so se vedno bolj povečevale. Mnogi ekonomski subjekti v RS so morali začeti insolventne postopke, kot so stečaj, prisilna poravnava ter likvidacija. Zaradi insolventnih postopkov pa bodo mnoge neporavnane obveznosti v nadaljnjih letih ostale »neporavnane«. Likvidnostne težave ekonomskih subjektov v RS so se zaradi tega začele še bolj povečevati, s čimer so se začele povečevati tudi neporavnane obveznosti ter s tem tveganje neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke. Obvladovanje tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke postaja vedno bolj pomembno, zaradi vedno večje rasti moralnega hazarda v RS. Prav tako postaja tudi večja potreba po regulatornem nadzoru tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke. Obvladovanje in spremljanje vpliva tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke na ekonomijo zelo pomembna za širši interes ekonomije. Magistrsko delo poudarja ta pomen in predstavlja primer vpliva tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke na slovensko ekonomijo.
Ključne besede: Tveganje neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke, tveganje neizpolnitve pogodbenih obveznosti, kreditno tveganje, finančna nedisciplina, plačilna nedisciplina, plačilna sposobnost, finančna kriza, gospodarska kriza, poslovne tendence, ekonomski trendi, moralni hazard, poslovna etika, obvladovanje tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke, obvladovanje tveganja neizpolnitve pogodbenih obveznosti, obvladovanje tveganj, finančno tveganje, obvladovanje finančnih tveganj
Objavljeno: 28.08.2013; Ogledov: 1625; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici