| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 86
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza finančne uspešnosti izbranih podjetij iz panoge upravljanja večstanovanjskih stavb
Luka Ščančar, 2023, magistrsko delo

Opis: Pomemben del finančnega upravljanja podjetja predstavlja finančna analiza. Zaradi številnih analitičnih metod igra pomembno vlogo pri vrednotenju finančnega položaja podjetja, podjetju samemu pa omogoča razumeti preteklost, oceniti sedanji položaj in zagotavlja natančne informacije, da lahko sprejme prave poslovne odločitve. Uporaba finančne analize pri poslovnem odločanju spodbuja standardizacijo finančnega upravljanja in izboljšuje poslovno učinkovitost. Z uporabo finančne analize dobimo odgovore na vprašanji, kako različni dejavniki vplivajo na poslovanje podjetja ter kakšen je njegov finančni položaj. Omenjeni vprašanji postaneta aktualnejši predvsem v obdobju gospodarskih kriz, pozornost pa jima je smiselno posvetiti tudi drugače, saj lahko sfinančno analizo učinkovito odkrijemo in napovemo finančne težave v podjetju. V praksi jo pri sprejemanju svojih odločitev uporabljajo analitiki, investicijski svetovalci, upravljalci skladov, investicijski in korporativni bankirji, kreditni ocenjevalci, prav tako pa tudi posamezni vlagatelji, finančni managerji v podjetju, regulatorji in bonitetne agencije. Osnovo za izdelavo finančne analize predstavljajo računovodski izkazi, ki sicer temeljijo na preteklih podatkih, ampak so ključni vir finančnih informacij o podjetju in osnova za planiranje poslovanja v prihodnosti. V okviru analize računovodskih izkazov poudarjamo dve temeljni pravili financiranja, pravilo horizontalne finančne strukture, ali tako imenovano zlato bilančno pravilo, ki pravi, da mora biti vsaka vrsta premoženja oziroma sredstev financirana z ustrezno oziroma sorazmerno enako dobo zapadlostjo virov, ki jo financirajo, in pravilo vertikalne finančne strukture, ki ocenjuje ustreznost razmerja med lastniškimi in dolžniškimi viri financiranja oziroma kapitalsko ustreznost podjetja. Finančna analiza lahko temelji na finančnih kazalnikih ali na konkretnejših modelih, pozornost pa posveča tudi različnim finančnim tveganjem, ki so specifična za posamezno panogo. V empiričnem sklopu magistrskega dela smo na izbranem vzorcu podjetij iz panoge upravljanja večstanovanjskih stavb opredelili tveganja, ki so jim ta podjetja izpostavljena, s pomočjo ključnih kazalnikov in osnovnega Altmanovega modela ter Kraličkove metode smo analizirali finančni položaj teh podjetij. V okviru analize s kazalniki smo ugotovili, da so vrednosti pri večjih dveh izmed analiziranih podjetij predvsem bolj stabilne, podjetji prav tako upoštevata navedena pravila finančne strukture, pri treh manjših podjetjih pa so vrednosti kazalnikov skozi opazovano obdobje precej bolj nestabilne, pravila finančne strukture pa so nekoliko manj uspešno upoštevana. V okviru analize z navedenima modeloma smo ugotovili, da nobeno izmed podjetij ni popolnoma varno pred tveganjem nastanka finančnih težav, po uspešnosti pa jih lahko razvrstimo med podpovprečne do zelo dobre.
Ključne besede: Finančna analiza, računovodski izkazi, likvidnost, plačilna sposobnost.
Objavljeno v DKUM: 18.05.2023; Ogledov: 494; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

2.
Reševanje težav plačilne nesposobnosti podjetja na primeru podjetja v času covid -19
Arabela Alt, 2021, diplomsko delo

Opis: V času covid-19 se je plačilna sposobnost nekaterih podjetij spremenila, vendar ne moremo trditi da je covid-19 imel vpliv na vse gospodarske panoge. V diplomskem seminarju želimo ugotoviti, kakšen je bil vpliv pojava covid-19 na poslovanje podjetja. Spremljanje plačilne sposobnosti je v podjetju lahko koristno. Majhna podjetja in samostojni podjetniki morajo izdelati bilanci stanja in izkaz poslovnega izida, zato smo plačilno sposobnost presojali na podlagi bilance stanja. Pri presojanju plačilne sposobnosti smo iz bilance stanja izračunali kazalnike likvidnosti, obratni kapital in razmerje med dolgovi in kapitalom pri financiranju podjetja. V podjetju je covid-19 imel vpliv na plačilno sposobnost podjetja. Pred covid-19 je podjetje raslo in svoje dolgoročne naložbe financiralo z dolgoročnimi dolgovi. Celo celotne zaloge je pokrivalo z dolgoročnimi viri financiranja. Prav tako je imelo pozitiven obratni kapital. V letu 2020 in času covid-19 je podjetje del dolgoročnih naložb financiralo z kratkoročnimi obveznostmi do virov sredstev in je imelo negativen obratni kapital. Vrednosti kazalnikov so se drastično spremenile. Pozitivnemu trendu iz let 2017 do 2019 je sledila negativna sprememba.
Ključne besede: plačilna sposobnost, kazalniki likvidnosti, plačilna nedisciplina.
Objavljeno v DKUM: 08.11.2021; Ogledov: 974; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

3.
Likvidnost in plačilna sposobnost v mikro in malih do srednje velikih podjetjih
Anja Kešpret, 2021, magistrsko delo

Opis: Podjetja so tekom svojega poslovanja ves čas podvržena spremembam na trgu in v okolju, v katerem delujejo. Sodelovanje in prilagajanje z okoljem poslovanja bi moralo biti zanesljivo, vendar je to v praksi pogosto težko izvedljivo. Nepredvidljive spremembe lahko vodijo do težav, ki ogrožajo osnovne cilje podjetij, kot so rast, razvoj in obstanek na trgu. Podjetje se lahko nemoteno razvija in raste samo, če je dovolj finančno stabilno, kar pa zagotavlja z dobro likvidnostjo in plačilno sposobnostjo. Likvidno in plačilno sposobno podjetje bo na trgu uživalo zaupanje, bonitete in konkurenčnost v panogi. V preteklosti so zaradi narave poslovanja likvidnostne šoke bolje preživela velika podjetja. V Sloveniji prevladujejo predvsem mala do srednje velika podjetja, mikro podjetja in samostojni podjetniki. Pri manjših podjetjih je pogosto vpliv razmer na trgu še toliko večji, saj ne razpolagajo s tako veliko bilančno vsoto in so pogosto odvisna od manjšega števila poslovnih partnerjev oz. strank kot recimo velika podjetja in korporacije. V magistrskem delu bomo tako spoznali najpogostejša finančna tveganja, s katerimi se podjetja srečujejo na svoji poslovni poti. Podrobneje se bomo osredotočili na pojma likvidnosti in plačilne sposobnosti ter na tveganja, povezana z njima. V empiričnem delu raziskave bomo na primeru mikro in srednje velikega slovenskega podjetja naredili analizo likvidnosti in plačilne sposobnosti, ter raziskali, kako se odgovorni v posameznem podjetju soočajo z omenjenimi tveganji.
Ključne besede: likvidnost, plačilna sposobnost, finančna tveganja, financiranje, likvidnostno tveganje
Objavljeno v DKUM: 26.10.2021; Ogledov: 1101; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

4.
VZDRŽNA KAPITALSKA STRUKTURA MAJHNEGA PODJETJA V ČASU KRIZE
Romana Ocvirk, 2016, diplomsko delo

Opis: Optimalna kapitalska struktura je kapitalska struktura, pri kateri je razmerje med lastniškim in dolžniškim kapitalom takšno, da minimizira strošek kapitala za podjetje in maksimira njegovo vrednost. Trendi kapitalske strukture slovenskih trgovcev kažejo da so omenjena podjetja bolj zadolžena od drugih dejavnosti v Sloveniji. V strukturi zadolženosti prevladujejo kratkoročni viri financiranja, kratkoročna sredstva financirajo z kratkoročnimi finančnimi viri, izrazito dolžniško financiranje pri dobaviteljih jim omogoča, da se izognejo finančnim obremenitvam in tveganjem. Plačilno sposobnost podjetjem zagotavljajo vsakodnevni maloprodajni pritoki denarnih sredstev. (AJPES, poslovna poročila trgovskih družb, 2014). Podjetje je bilo analizirano s pomočjo kazalnikov donosnosti, likvidnosti, financiranja in dnevi vezave. V Sloveniji imajo podjetja otežen dostop do zunanjega lastniškega kapitala, kadar potrebujejo zunanje financiranje, se poslužujejo predvsem dolgov, uporabo trgovinskih kreditov, kot nadomestilo bančnega posojila za izboljšanje svoje plačilne sposobnosti in znižanje stroškov finančnega vira. Dejavnost v podjetju določa potrebno premoženje, za trgovsko dejavnost je značilna prezadolženost (72 odstotna), zaradi krize in tveganj pa značilno kopičenje denarnih sredstev na računih, od leta 2008 zvišanje okoli 41 odstotkov. Rezultati so pokazali intenzivno odplačevanje bančnih obveznosti (v letu 2015 zmanjšanje za 16,3 odstotka) in upad prihodkov zaradi učinkov dolgotrajne krize, ki je porabo široke potrošnje močno oklestila. Analizirano podjetje ima nad povprečjem panoge vrednost kazalnika EBITDA marža in za leto 2015 znaša 4,71 odstotka, podjetju je uspelo zadržati več kot ostalim konkurentom. V podjetju dajejo premajhen poudarek na optimiziranju sredstev, z odprodaja nepotrebnih sredstev, bi zmanjšali potrebo po virih financiranja in izboljša kazalnik obračanja sredstev.
Ključne besede: finančna analiza, plačilna sposobnost, kapitalska struktura, razdolževanje
Objavljeno v DKUM: 28.10.2016; Ogledov: 1315; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

5.
Vpliv financiranja projekta z nepovratnimi sredstvi na računovodske izkaze
Irena Sovinšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Sprva sta se izgradnja in upravljanje objektov in naprav, ki služijo dejavnostim v javnem interesu, financirala samo iz javnih sredstev. Pomanjkanje javnih financ je spodbudilo iskanje novih virov financiranja javnih projektov in sodelovanje javnega in zasebnega sektorja, javno-zasebno partnerstvo. Da bi določili postopek nastajanja in oblike izvajanja le-tega je bil leta 2006 sprejet Zakon o javno-zasebnem partnerstvu. Po vstopu Slovenije v Evropsko unijo leta 2004 je Slovenija postala upravičenka do črpanja evropskih nepovratnih sredstev. Državne pomoči so pomemben dodatni vir financiranja javnih infrastrukturnih projektov. Obstajajo projekti, ki bi brez državnih pomoči v obliki nepovratnih sredstev, ne bili realizirani. Vsaka poslovna odločitev ima finančne posledice. Da podjetje ne zaide v težave, je potrebna skrb za racionalno financiranje, obvladovanje finančnega tveganja, zagotavljanje optimalne plačilne sposobnosti, od česar je odvisen nadaljnji razvoj ali celo obstoj podjetja. Dovolj velik obseg čistega obratnega kapitala je potreben za zmanjševanje tveganj, ki jim je podjetje pri poslovanju izpostavljeno.
Ključne besede: javno-zasebno partnerstvo, državne pomoči, koncesija, obratni kapital, plačilna sposobnost
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1139; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (423,48 KB)

6.
Vpliv finančno-gospodarske krize na izvozno usmerjena podjetja v kemični in gumarski industriji
Anita Jezernik, 2016, magistrsko delo

Opis: Geografsko so žarišče krize Združene države Amerike, dejavnost, ki je povzročila krizo, pa trg nepremičnin in investicijsko bančništvo. Rast trga je v ZDA temeljila na odobravanju posojil strankam za nakup nepremičnin brez informacij o njihovo kreditni sposobnosti. Preoblikovanje hipotekarnih kreditov v nove izvedene finančne inštrumente je omogočilo bankam pridobivanje novih finančnih sredstev na finančnih trgih. Banke so dosegale velike zaslužke, nastajale pa so nove, vedno bolj zapletene oblike finančnih inštrumentov. S tem se je izgubila vsa sled izpostavljenosti tveganjem, hkrati pa je bil onemogočen kakršenkoli nadzor. Zaradi spremembe obrestnih mer, kreditojemalci niso bili več zmožni odplačevati kreditov. Sledila je verižna reakcija, ki se je kazala v izbruhu finančne krize v ZDA. Kriza se je v letu 2008 prenesla na Evropo, zaradi česar je nastopila globalna recesija, hkrati pa je iz finančnega trga prešla tudi na gospodarstvo. V teoretičnem delu naloge smo izhajali iz koncepta poslovnega cikla kot nenehnega gibanja gospodarstva skozi faze rasti in faze krčenja, ter iz učinkov, ki jih imajo na gospodarstvo. S proučevanjem vzrokov finančne-gospodarske krize ter procesov, ki so pripeljali do njenega nastanka, lahko analiziramo področja, ki so krizo najbolj občutila, ter s kakšnimi težavami in problemi so se morala soočiti. Postavljeni hipotezi smo proučevali s pomočjo kazalnikov, zato menimo, da je na mestu, da predstavimo tudi temeljne značilnosti finančne analize v sklopu finančne funkcije. V nalogi smo proučevali vpliv finančno-gospodarske krize na izvozno usmerjena podjetja v kemični in gumarski industriji, podrobneje pa smo proučevali izvozna podjetja v dejavnosti proizvodnje izdelkov iz gume in plastičnih mas. Pri proučevanju smo izhajali iz hipotez, da finančno-gospodarska kriza ni imela vpliva na dobičkonosnost in plačilno sposobnost proučevanih podjetij. Hipotezi smo preverjali na podlagi petih izbranih podjetij v obdobju od leta 2006 do leta 2013. Dobičkonosnost smo preverjali s primerjavo izračuna kazalnika donosnosti kapitala in kazalnika donosnosti sredstev, podrobneje pa smo donosnost kapitala preverjali še z uporabo modela Du Pont. Plačilno sposobnost smo preverjali s primerjavo izračuna kazalnika kratkoročne plačilne sposobnosti in kazalnika pospešene plačilne sposobnosti ter kazalnikov dni vezave kratkoročnih poslovnih terjatev in obveznosti. Dolgoročno plačilno sposobnost smo preverjali z uporabo Kraličkove enostavne MDA metode. Podatke za izračun navedenih kazalnikov smo pridobili na podlagi javno dostopnih podatkov iz bilance stanja in izkaza poslovnega izida posameznih podjetij v vzorcu. Slovenija je kot malo in odprto gospodarstvo močno vpeta v mednarodno trgovino, kjer ima vsaka sprememba v povpraševanju s strani tujih držav partneric močan vpliv na njeno gospodarstvo. Močna odvisnost Slovenije se kaže v letih 2008, 2009 in 2012. V letu 2008 z upadanjem in v letu 2009 z dosegom najnižje vrednosti izvoza, v letu 2012 pa s ponovnim poslabšanjem gospodarskih razmer. Upad v izvozu vpliva na zmanjševanje prihodkov in dobičkov, kar ima posledično negativne vplive na dobičkonosnost in plačilno sposobnost, ki prav tako v letih od 2008 do 2012 izkazujeta nižje vrednosti in poslabšanje poslovanja opazovanih podjetij.
Ključne besede: Finančna kriza, poslovni cikel, finančna funkcija, analiziranje, izvoz, kazalniki, donosnost, plačilna sposobnost.
Objavljeno v DKUM: 15.09.2016; Ogledov: 1775; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

7.
PRIMERJAVA UPRAVLJANJA S TERJATVAMI V DOMAČEM IN V MEDNARODNEM PODJETJU
Mateja Ranca, 2016, magistrsko delo

Opis: Upravljanje s terjatvami je pomemben proces v vsakem podjetju, saj vpliva na likvidnost podjetja. Proces upravljanja s terjatvami je v vsakem podjetju zastavljen nekoliko drugače in je odvisen od značilnosti podjetja in okolja, v katerem to podjetje posluje. Zagotavljanje poplačila terjatev je zmeraj veljalo za občutljivo opravilo, pri katerem so potrebna posebna znanja za doseganje želenih rezultatov. V nalogi sem osvetlila postopek upravljanja s terjatvami v dveh podjetjih, ki poslujeta v enakem poslovnem okolju, vendar imata različen pristop k reševanju problema. Predstavljeni so finančni učinki postopkov upravljanja s terjatvami in njihove posledice na likvidnost obeh podjetij. Problem upravljanja s terjatvami vpliva na več področij poslovanja v podjetju, saj ima vpliv na odnose s kupci, posledično tudi na odnose z dobavitelji in druga področja poslovanja. Posledice postopka upravljanja s terjatvami so težje merljive kot učinki, ki jih ima na finančno sliko v podjetju.
Ključne besede: terjatve, izterjava dolgov, plačila, plačilna sposobnost, sodna izvršba, boniteta, komuniciranje, denarna sredstva, obveznosti, plačilna nedisciplina, likvidnost
Objavljeno v DKUM: 03.08.2016; Ogledov: 1506; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

8.
TRŽENJE FINAČNIH STORITEV V PODJETJU ZA FINANCIRANJE VOZIL
Sabina Renko, 2016, diplomsko delo

Opis: Nakup osebnega vozila je za vsakega posameznika poseben dogodek. Že pri sami izbiri vozila se pojavi veliko vprašanje in takoj zatem še negotovost, kako zagotoviti sredstva za nakup izbranega osebnega vozila. Lahko se odločimo za nakup z gotovino ali pa izberemo eno izmed možnih oblik oziroma vrst financiranja, ki jih ponujajo finančne institucije na trgu, npr. kredit, finančni ali operativni leasing. Kaj je ugodnejše, bomo poskušali predstaviti v diplomski nalogi. Za katero obliko financiranja se bo odločil, je v največji meri odvisno od vsakega posameznika oz. od zaloge lastnih sredstev, že obstoječih mesečnih obveznosti in podobno. Vsak mora sam ugotoviti, kakšna je njegova plačilna sposobnost oziroma kakšen znesek je sposoben mesečno poravnavati ob enaki kakovosti življenja. Ni nujno, da je vedno cenovno najugodnejša varianta tudi najboljša. V diplomski nalogi bomo predstavili možnosti in načine nakupa osebnega vozila, predvsem se bomo osredotočili na finančni leasing.
Ključne besede: trženje, finančne storitve, plačilna sposobnost, kredit, finančni leasing, operativni leasing
Objavljeno v DKUM: 27.07.2016; Ogledov: 990; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (666,46 KB)

9.
Komparativna analiza ureditve plačilne sposobnosti ter postopkov prestrukturiranja in prenehanja gospodarskih družb : magistrsko delo
Nina Gašparut, 2015, magistrsko delo

Opis: Številne slovenske gospodarske družbe so se znašle v krizi, ki je nekatere privedla do konca. Za preživetje ter nadaljnje poslovanje je bistvenega pomena zagotovitev plačilne sposobnosti. Plačilna sposobnost je položaj, za katerega si mora gospodarska družba ves čas delovanja prizadevati, kar pa številnim ne uspe. Razlogi za nastanek finančnih kot tudi drugih težav so različni, najbolj pomembno pa je, da poslovodstvo težave pravočasno ugotovi ter pripravi predloge za rešitev nastale situacije. Za reševanje finančnih težav se lahko izvede finančno prestrukturiranje, ki zajema ukrepe za zagotavljanje kratkoročne in dolgoročne plačilne sposobnosti. Lahko rečemo, da je finančno prestrukturiranje zadnja možnost preživetja družbe, preden pride do stečajnega postopka, katerega pa označimo za konec obstoja gospodarske družbe. V magistrskem delu je obravnavan Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), ki ureja področje plačilne sposobnosti, na novo uveden institut finančnega prestrukturiranja in insolvenčne postopke ter postopke prisilnega prenehanja. Obravnavan je pojem plačilne sposobnosti kot tudi zakonodajna ureditev posameznih postopkov (stečajni postopek, postopek prisilne poravnave, likvidacija itd.), katero smo primerjali z zakonodajo Nemčije ter Velike Britanije. Državi sta bili izbrani zaradi različnih pravnih sistemov. Glede na dejstvo, da sta tako Slovenija kot tudi Nemčija predstavnici kontinentalnega pravnega sistema ter da se slovenska insolvenčna ureditev ravna po nemški, smo predvidevali, da je insolvenčna ureditev obeh držav primerljiva. Ugotovljeno je, da omenjeno velja, obstajajo samo manjša odstopanja v določenih elementih.
Ključne besede: gospodarske družbe, finančna kriza, prestrukturiranje, plačilna sposobnost, insolventnost, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 06.11.2015; Ogledov: 1366; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

10.
UPRAVLJANJE OBRATNEGA KAPITALA V ENERGETSKIH PODJETJIH IZ DRŽAV ČLANIC OECD
Sanja Kališnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Vsako podjetje potrebuje dolgoročne in kratkoročne vire financiranja za organiziranje poslovnega procesa v podjetju. Obratni kapital je pomemben vir kratkoročnega financiranja tudi v kapitalno intenzivni industriji, kot je energetika. Podjetja v nenehnem zagotavljanju likvidnosti in ciljev poslovanja včasih zanemarijo upravljanje obratnega kapitala, ki močno vpliva na likvidnost, plačilno sposobnost in dobičkonosnost. Obratni kapital je količina, ki je potrebna za vsakodnevno poslovanje podjetja. S finančnega vidika je obratni kapital sestavljen iz terjatev do kupcev, zalog in obveznosti do dobaviteljev, ki skupaj tvorijo proces kroženja denarja. Proces kroženja denarja je dober indikator kakšna količina obratnega kapitala je potrebna za financiranje gibljivih sredstev in kratkoročne obveznosti. Podjetje analizira obratni kapital in njegove komponent, ter proces kroženja denarja s finančno analizo izbranih kazalnikov in te primerja z ostalimi podjetji v energetski panogi. Namen magistrskega dela je ugotoviti kako upravljanje obratnega kapitala vpliva na likvidnost, plačilno sposobnost in dobičkonosnost. Vpliv obratnega kapitala na dobičkonosnost smo preverili z analizo multiple regresije. Na obratni kapital ne vplivajo samo poslovni cilji in vodstvene sposobnosti finančne funkcije, ampak je v veliki meri odvisen tudi od zunanjih dejavnikov. Pomembni zunanji dejavniki so panoga v kateri deluje podjetje, ter ekonomski in finančni trgi. Kajti panoga določi obliko poslovnega procesa kateremu sledi proces kroženja denarja. Razmere na ekonomskih in finančnih trgih vplivajo na poslovanje podjetje in na odločitve finančne funkcije katero politiko obsega in strukture financiranja obratnega kapitala bo izbrala. Če želi doseči učinkovitost upravljanja obratnega kapitala je priporočljivo, da pri izbiri politik obsega in strukture financiranja upošteva finančne aksiome, ter s doseže želeno optimizacijo obratnega kapitala in njegovih komponent. S finančno analizo smo skozi opazovane obdobje od 2006 do 2012 ugotovili velika nihanja obratnega kapitala in njegovih komponent v izbranih energetskih podjetjih. Na rezultate trendov niso vplivali zunanji ekonomski dejavniki ampak so rezultat različnega internega upravljanja gibljivih sredstev. Na podlagi dobljenih rezultatov finančne analize in multiple regresije smo ugotovili, da ni pravila, ki bi določal učinkovito upravljanje obratnega. Ampak je pomembno, da finančna funkcija v podjetju zagotovi takšno stopnjo uspešnega upravljanja obratnega kapitala, ki bo z racionalno porabo gibljivih sredstev pozitivno vplival na likvidnost, plačilno sposobnost in dobičkonosnost. Zavedati pa se moramo, da vedno obstaja določen procent negotovosti in tveganja pri vrednotenju obratnega kapitala, katere lahko z učinkovitim vodenjem zaznamo in ukrepamo brez, da bi utrpeli finančne izgube.
Ključne besede: Ključne besede: pomen obratnega kapitala, proces kroženja denarja, plačilna sposobnost in likvidnost, politike, politike določanja obsega obratnega kapitala, politike financiranja obratnega kapitala.
Objavljeno v DKUM: 06.03.2015; Ogledov: 2767; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.99 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici