| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
OBLIKE KREDITIRANJA IN LEASINGA ZA OSEBNA VOZILA Z VIDIKA IZKUŠENJ PODJETJA X
Boštjan Šuntner, 2010, diplomsko delo

Opis: Finančne institucije ponujajo različne oblike in vrste financiranja osebnih vozil, med katerimi so osnovne kredit, finančni in operativni leasing. Vsaka izmed oblik ima svoje značilnosti, prednosti in slabosti, ki se odražajo v pravnem, davčnem ali računovodskem vidiku. Pred sklenitvijo pogodbe o financiranju morajo vsi udeleženci preučiti klavzule pomembne za sklenitev pogodbe. Kredito- in leasingojemalci morajo biti seznanjeni z značilnostmi posamezne oblike financiranja. Kredito- in leasingodajalci pa morajo na drugi strani pravilno oceniti bonitetno sposobnost stranke, s katero sklenejo pogodbo o financiranju. Na ta način se lahko izognemo morebitnim nevšečnostim, ki bi se lahko pojavile v času financiranja.
Ključne besede: kredit, finančni leasing, operativni leasing, bonitetna sposobnost, plačilna nedisciplina, opomin, odvzem vozila, tožba.
Objavljeno: 12.10.2010; Ogledov: 1592; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (446,04 KB)

2.
NADZOR NAD PLAČILNO DISCIPLINO S POMOČJO INFORMACIJSKIH REŠITEV
Ademir Ibrahimović, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Vedno bolj srečujemo izraz plačilna nedisciplina v slovenskem gospodarstvu. Ta namreč zaustavlja optimalen in hiter razvoj gospodarstva. S tem problemom se srečujejo vse države, tudi Slovenija. Problem plačilne nediscipline je postal še posebej viden skozi finančno krizo. Finančna kriza je skrhala že tako komaj obstoječo plačilno disciplino. Plačilno nedisciplino lahko zajezimo in ne samo njenih posledic, temveč tudi njene vzroke. Celovite informacijske rešitve veljajo za najboljši avtomatični, preventivni nadzor. Ker celovite informacijske rešitve lahko razdelimo na module, nam to še olajša delo in analizo določenih podatkov. Z uvedbo integriranih informacijskih rešitev lahko nadzorujemo stanje plačilne discipline na trgu in ukrepamo, še preden pride do posledic.
Ključne besede: Plačilna nedisciplina, terjatve in obveznosti, denarni tok, tok plačil, plačilna kultura, rešitve ERP, moduli rešitev ERP, vzpostavitev nadzora.
Objavljeno: 30.11.2010; Ogledov: 1758; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (671,35 KB)

3.
METODOLOGIJA KREDITNEGA OCENJEVANJA GOSPODARSKIH DRUŽB V KRIZNIH POGOJIH
Suzana Lešnik, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: Finančna kriza s katero se ukvarja ves svet, je zamajala svetovno gospodarstvo in bančni sistem. Čeprav sta evropski in slovenski bančni sistem poslovala bistveno manj tvegano kot ameriški, je finančni sektor pod velikim pritiskom. Središče načrtovanja je v takšnih okoliščinah nedvomno usmerjeno prav v posledice finančne krize. Tveganja v bankah so danes po vsem svetu deležna večje pozornosti kot kadarkoli v preteklosti. Raziskave dokazujejo, da so tudi v finančnih institucijah končno spoznali pomen upravljanja s tveganji. Propadi številnih finančnih institucij so tudi slovenske banke postavili na trdna tla in jih prisilili k učinkovitemu spremljanju tveganj. Glavni namen magistrske naloge je opredeliti kreditno tveganje v poslovni banki v času finančne krize in predstaviti razširjeni model za ocenjevanje kreditnega tveganja, pri tem pa izpostaviti vse kriterije, ki so ključni za prepoznavanje kreditnega tveganja v banki. V drugem poglavju magistrske naloge podajamo teoretične osnove kreditnega tveganja v banki in pojasnimo definicijo krize. Opredelimo tveganja, ki jim je izpostavljeno poslovanje banke ter posebno pozornost namenimo opredelitvi kreditnega tveganja. V nadaljevanju magistrske naloge, v tretjem poglavju predstavljamo model za ocenjevanje kreditnega tveganja v Novi KBM d.d., ki je prilagojen v letu 2009 na finančno krizo. Model je v prvih točkah tretjega poglavja podkrepljen s teoretičnimi osnovami poznavanja procesov zgodnjega odkrivanja povečanega kreditnega tveganja in presojanja kreditne sposobnosti. V četrtem poglavju magistrskega dela posebno pozornost namenimo konkretizaciji modela kreditnega tveganja in sicer na primeru financiranja gradbenih projektov. V tem poglavju izpostavimo problematiko nepremičninskega trga in plačilne nediscipline med gradbenimi podjetji, predstavimo model za ocenjevanje bančnega tveganja pri financiranju gradbenih projektov v Novi KBM d.d. ter model konkretiziramo na celotni finančni analizi podjetja X.
Ključne besede: banka, kreditno tveganje, finančna kriza, kreditna sposobnost, model, Nova KBM d.d., finančna analiza, boniteta, plačilna nedisciplina, gradbeništvo, gradnja za trg
Objavljeno: 25.11.2010; Ogledov: 2550; Prenosov: 0

4.
PLAČILNA NEDISCIPLINA V ČASU GLOBALNE GOSPODARSKE KRIZE
Jože Mauer, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Pri poslovanju podjetij prihaja do zamud v plačilih. Razlog za to je lahko nelikvidnost, nesolventnost ali namerno zamujanje. To pripelje do plačilne nediscipline, pojava, ki je prisoten že dolgo časa, vendar je v zadnjem času postal zelo velik problem. Z njim se spopada celotna Evropa. Lahko bi jo primerjali z boleznijo, ki se prenaša s podjetja na podjetje in ima vpliv tudi na državo. Ena hujših težav, ki jo lahko povzroča, je brezposelnost. Različni načini zavarovanja terjatev omogočajo delno zaščito pred plačilno nedisciplino. Lahko rečemo, da jo omilijo in ne preprečijo. Pomembno bi bilo posredovanje države, da plačilno nedisciplino prepreči pred nastankom, saj so instrumenti za zavarovanje terjatev previsok strošek za mala podjetja. Zaenkrat je najučinkovitejši način previdnost pri sklepanju poslov in redno spremljanje terjatev. Analiza prikazuje gibanje plačilne nediscipline od leta 2003 do 2010 v Sloveniji. Pomembne prelomnice, ki so vplivale nanjo, so vstop Slovenije v Evropsko unijo in globalna gospodarska kriza. Število neplačnikov ni dovolj učinkovit pokazatelj, temveč je potrebno upoštevati še celotno število udeležencev.
Ključne besede: PLAČILNA NEDISCIPLINA LIKVIDNOST SOLVENTNOST KAPITALSKA USTREZNOST
Objavljeno: 26.01.2011; Ogledov: 2441; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

5.
PLAČILNA NESPOSOBNOST ZAVAROVANCEV
Mitja Mali, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Zavarovanje je oblika zavarovalne pogodbe oziroma zavarovalnega pogodbenega razmerja med zavarovalnico in skleniteljem zavarovanja. Iz tega naslova izhajajo pravice in obveznosti obeh pogodbenih partnerjev. Tako kot v gospodarstvu se tudi v zavarovalništvu soočajo s težavami plačilne nediscipline. Velik del odgovornosti za nastalo stanje je mogoče pripisati pomanjkanju znanja, nestrokovnosti kadrov, splošni gospodarski krizi in slabemu delovanju sodstva. Nerešeni spori pomenijo za upnike neporavnane terjatve, ki lahko privedejo do finančnih težav. Verižna reakcija nezmožnosti plačevanja in hkrati še izmikanje plačevanju nekaterih pravnih ter fizičnih oseb pa sta privedla slovensko gospodarstvo do kritičnega praga plačilne nediscipline. Takšno stanje deluje zaviralno ne samo na gospodarstvo, temveč tudi na zavarovalnice. V diplomski nalogi bom opisal in analiziral nekatere postopke reševanja izterjave neplačanih oziroma zamudnih terjatev. Izsledki analize kažejo, da se je število neporavnanih obveznosti v obdobju od 2008 do 2009 povečevalo. Za izboljšanje poslovanja sta potrebna boljši nadzor solventnosti skleniteljev zavarovanja in večja učinkovitost sodišč.
Ključne besede: zavarovanje, zavarovalna pogodba, plačilna nedisciplina, opomin, izvršba
Objavljeno: 22.08.2011; Ogledov: 1501; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (690,38 KB)

6.
PRILAGAJANJE PRODAJNEGA PROCES TRŽNIM ZAHTEVAM V PODJETJU SAM D.O.O.
Mateja Cerar, 2011, diplomsko delo

Opis: Bistvo teorije in prakse trženja je, da izhajamo iz plačilno sposobnega povpraševanja trga, na osnovi tega razvijamo, oblikujemo, proizvajamo tiste izdelke ali storitve, ki jih zatem lahko prodamo plačilno sposobnim kupcem. Marsikaj, kar se je v letih gospodarske rasti kazalo kot uspešna tržna strategija, nepogrešljivo trženjsko orodje, dobičkonosna prodajna tehnika, doživlja ne le spremembe in prilagajanja zmanjšanemu potencialu trga, pač pa kaže tudi na potrebo po globljem premisleku, kaj in kako naprej, ter na iskanje novih rešitev. Lahko bi rekli novih odnosov, saj prodaja oziroma nakup v bistvu to tudi je. O tem, da mora biti posel koristen tako za prodajalca kot kupca in v njem zadovoljna oba, ni dvoma. Kako priti do kupca, ga prepričati o nakupu, ga narediti zadovoljnega in tudi zadržati, pa je seveda že precej težje vprašanje. Kupec se odloča na temelju dejstev in čustev – mehanizmi odločanja so pogosto nezavedni, usmerja ga psihološki, evolucijski, kulturni in izkustveni avtopilot, ki odloča namesto nas. Zaupanje je vprašanje, ki se pojavlja v vseh točkah prodajnega procesa in na vseh ravneh poslovanja. Vendar pa glede na negativne izkušnje brez zaupanja ne gre in dolgoročen odnos s kupci lahko gradimo le na osnovi vzpostavljanja in ohranjanja zaupanja. Zaupanje nam lahko prinese veliko, lahko pa nas tudi nekaj stane. Nezaupanje ne more prinesti ničesar. Čedalje hitrejše spremembe, vse večja zapletenost trga, izrazitejše tveganje in negotovost sta v času pretresov tržna realnost. Družba mora zato poskrbeti za večjo prilagodljivost na vseh ravneh, zlasti v trženju in prodaji, če se hoče ubraniti zunanjih pretresov in kaosa, ki jo lahko uničijo. Prilagodljivost je način razmišljanja, ki ga morajo prevzeti tržniki in vsi, ki sodelujejo z njimi. Prilagodljivo razmišljanje prispeva, da se strah preobrazi v ukrepanje, težave pa v odločnost.
Ključne besede: • prodajni proces • organizacija procesa • prenova procesa • plačilna nedisciplina • zavarovanje plačil • izterjava dolga
Objavljeno: 31.01.2012; Ogledov: 1359; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

7.
POSLEDICE RECESIJE NA PODROČJU FINANČNEGA LEASINGA NEPREMIČNIN V SLOVENIJI
Nataša Brvar, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je na praktičnem primeru prikazati postopek pridobitve finančnega leasinga nepremičnine, ugotoviti, kako se posledice gospodarske krize kažejo pri poslovanju leasing hiš v Sloveniji, prikazati vpliv gospodarske krize na pogoje za pridobitev leasinga v slovenskih leasing hišah, razložiti pravice in obveznosti pogodbenih strank po leasing pogodbi in opisati postopek odvzema predmeta leasinga zaradi plačilne nediscipline leasingojemalcev. Predstavljenih je več vrst leasinga, ki so na voljo fizičnim in pravnim osebam, poudarek je na postopku pridobitve finančnega leasinga za nakup nepremičnine. Ob raziskovanju podatkov se izkaže, da je povpraševanje po leasing ponudbi zaradi recesije nekoliko upadlo, preseneti pa rezultat, da se pogoji za pridobitev leasinga v času krize niso posebno zaostrili. Plačilna nedisciplina leasingojemalcev sicer lahko privede do prekinitve pogodbe in odvzema predmeta leasinga, vendar je to skrajni ukrep, ki ga leasing hiše redko uporabijo. Pri pisanju naloge se odpirajo še številna zanimiva vprašanja. Naloga je tako hkrati prikaz stanja na trgu leasing poslov predvsem v povezavi z nepremičninami, obenem pa ostaja odprta za nadaljnje poglobljeno raziskovanje.
Ključne besede: Leasing, finančni leasing nepremičnin, EURIBOR, vpliv recesije na pogoje za pridobitev leasinga, plačilna nedisciplina, odvzem predmeta leasinga, leasing pogodba.
Objavljeno: 26.08.2011; Ogledov: 2063; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (535,89 KB)

8.
ZAVAROVANJA PRED PLAČILNO NEDISCIPLINO V SLOVENIJI IN TUJINI
Doris Valent, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Plačilna nedisciplina ni nov pojav, obstaja že desetletja in podjetja se z njo v sedanjosti spopadajo vse bolj in bolj. Posledice plačilne nediscipline niso samo dospele neporavnane obveznosti, dosegajo širšo raven, saj lahko povzročajo verižne reakcije, ki »potisnejo« v propad tudi nekdaj finančno zelo sposobna podjetja. Prav tako morajo podjetja zagotavljati plačilno sposobnost, da se izognejo težavam glede likvidnosti in solventnosti. V današnjih časih je informacijski razvoj zelo napredoval ter nam tako omogoča lažji dostop do potrebnih informacij, zato bi podjetja morala preveriti in izoblikovati evidenco s kom poslujejo ali bodo poslovala. Na voljo so spletne strani, ki ponujajo že izoblikovana boniteta poročila, kjer lahko preverimo ali bo naš bodoči poslovni partner dobra ali slaba stranka glede izvajanja obveznosti. Prav tako so nam na voljo instrumenti za zavarovanje, kateri preprečijo, da bi prišlo do neplačil med podjetji in jih lahko uporabimo tudi v mednarodnem poslovanju. Ker pa različna podjetja različno poslujejo in obstajajo tudi takšna, katera se ne zavarujejo pred temi tveganji, zato v njihovo pomoč obstajajo izvensodni postopki izterjave terjatev ter zakoniti postopki sodne izvršbe.
Ključne besede: Ključne besede: plačilna nedisciplina, plačilna (ne)sposobnost, likvidnost, solventnost, kapitalska ustreznost, evropski plačilni indeks, izterjava terjatev (posojil).
Objavljeno: 16.11.2011; Ogledov: 1833; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (911,90 KB)

9.
POMEN TVEGANJA NEIZPOLNITVE OBVEZNOSTI NASPROTNE STRANKE V REPUBLIKI SLOVENIJI
Ademir Ibrahimović, 2013, magistrsko delo

Opis: Tveganje neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke večkrat enačimo s kreditnim tveganjem, vendar kreditno tveganje predstavlja le del tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke. Tveganje neizpolnjevanja nedenarnih obveznosti, kot eden izmed zvrsti tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke, vpliva na vrednost ekonomskega subjekta, bodisi neposredno (na sredstva in obveznosti) ali posredno (na ugled ekonomskega subjekta). Neizpolnjevanje nedenarnih obveznosti pa v določenem času vpliva na denarni tok ekonomskega subjekta, s čimer se ekonomskemu subjektu povečajo finančne težave. Največji vpliv poleg kreditnega tveganja ima tudi finančna nedisciplina ekonomskih subjektov. Neobvladovanje tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke predstavlja veliko nevarnost prenosa tveganja na sistematično tveganje v določenem ekonomskem prostoru ali celotni ekonomiji. Finančna kriza je zvišala stopnjo tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke pri vseh ekonomskih subjektih. Določeni dogodki, ki so se zgodili v RS, kot so zmanjšanje gradbene dejavnosti ter večje omejitve pri pridobivanju posojil, so tveganje neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke še bolj povečali. Likvidnostne težave ekonomskih subjektov so se vedno bolj povečevale. Mnogi ekonomski subjekti v RS so morali začeti insolventne postopke, kot so stečaj, prisilna poravnava ter likvidacija. Zaradi insolventnih postopkov pa bodo mnoge neporavnane obveznosti v nadaljnjih letih ostale »neporavnane«. Likvidnostne težave ekonomskih subjektov v RS so se zaradi tega začele še bolj povečevati, s čimer so se začele povečevati tudi neporavnane obveznosti ter s tem tveganje neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke. Obvladovanje tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke postaja vedno bolj pomembno, zaradi vedno večje rasti moralnega hazarda v RS. Prav tako postaja tudi večja potreba po regulatornem nadzoru tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke. Obvladovanje in spremljanje vpliva tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke na ekonomijo zelo pomembna za širši interes ekonomije. Magistrsko delo poudarja ta pomen in predstavlja primer vpliva tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke na slovensko ekonomijo.
Ključne besede: Tveganje neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke, tveganje neizpolnitve pogodbenih obveznosti, kreditno tveganje, finančna nedisciplina, plačilna nedisciplina, plačilna sposobnost, finančna kriza, gospodarska kriza, poslovne tendence, ekonomski trendi, moralni hazard, poslovna etika, obvladovanje tveganja neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke, obvladovanje tveganja neizpolnitve pogodbenih obveznosti, obvladovanje tveganj, finančno tveganje, obvladovanje finančnih tveganj
Objavljeno: 28.08.2013; Ogledov: 1713; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

10.
ANALIZA UPRAVLJANJA S TERJATVAMI DO KUPCEV V TREH SLOVENSKIH PODJETJIH
Leon Hren, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju analiziramo stanje terjatev do kupcev v treh slovenskih podjetjih. Z zbiranjem primerne literature domačih in tujih avtorjev proučujemo lastnosti posameznih modelov varovanja pred tovrstnim tveganjem. Z analizo stanja terjatev in z analizo upravljanja s terjatvami v proučevanih podjetjih ugotavljamo primernost trenutnega sistema upravljanja s terjatvami. Proučene podatke nadgradimo z mnenjem za izboljšanje stanja. S povzetkov izbrane literature skušamo predstaviti čim uspešnejšo izbiro kreditne politike za vsako izmed podjetij. S predstavitvijo in analizo orodij za varovanje pred tveganjem neizpolnitve nasprotne stranke pojasnjujemo smiselnost izbire določenega instrumenta za specifično situacijo. Zaostrovanje poslovanja na svetovnem trgu je v zadnjih letih stalnica. Pritiski na cene so vedno večji, kupci vse zahtevnejši. Za uspešno poslovanje postaja vse pomembnejši dejavnik redno finančno proučevanje in analiziranje novih kot tudi obstoječih kupcev. Pozornost je potrebno usmeriti v pravilen izbor kreditne politike podjetja, ki pa ne sme biti enotna za vse kupce, prav tako mora podjetje prilagajati kreditno politiko glede na svojo likvidnost in glede na stanje na trgu.
Ključne besede: tveganje, upravljanje, zavarovanje, kupec, prodajalec, terjatev, bonitetna ocena, izterjava, plačilna nedisciplina.
Objavljeno: 25.10.2013; Ogledov: 1014; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (600,09 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici