| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Reševanje težav plačilne nesposobnosti podjetja na primeru podjetja v času covid -19
Arabela Alt, 2021, diplomsko delo

Opis: V času covid-19 se je plačilna sposobnost nekaterih podjetij spremenila, vendar ne moremo trditi da je covid-19 imel vpliv na vse gospodarske panoge. V diplomskem seminarju želimo ugotoviti, kakšen je bil vpliv pojava covid-19 na poslovanje podjetja. Spremljanje plačilne sposobnosti je v podjetju lahko koristno. Majhna podjetja in samostojni podjetniki morajo izdelati bilanci stanja in izkaz poslovnega izida, zato smo plačilno sposobnost presojali na podlagi bilance stanja. Pri presojanju plačilne sposobnosti smo iz bilance stanja izračunali kazalnike likvidnosti, obratni kapital in razmerje med dolgovi in kapitalom pri financiranju podjetja. V podjetju je covid-19 imel vpliv na plačilno sposobnost podjetja. Pred covid-19 je podjetje raslo in svoje dolgoročne naložbe financiralo z dolgoročnimi dolgovi. Celo celotne zaloge je pokrivalo z dolgoročnimi viri financiranja. Prav tako je imelo pozitiven obratni kapital. V letu 2020 in času covid-19 je podjetje del dolgoročnih naložb financiralo z kratkoročnimi obveznostmi do virov sredstev in je imelo negativen obratni kapital. Vrednosti kazalnikov so se drastično spremenile. Pozitivnemu trendu iz let 2017 do 2019 je sledila negativna sprememba.
Ključne besede: plačilna sposobnost, kazalniki likvidnosti, plačilna nedisciplina.
Objavljeno: 08.11.2021; Ogledov: 72; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

2.
Plačilna nedisciplina z vidika pravnih predpisov
Tanja Pandža, 2020, diplomsko delo

Opis: Proučevanje problema plačilne nediscipline je pomemben dejavnik za nemoteno delovanje poslovnih procesov v povezavi s celotnim gospodarstvom, saj je to problem celotne populacije. Razsežnost plačilne nediscipline skušamo omejiti z uporabo različnih sredstev izterjave. Z nekaterimi smo bolj in z drugimi spet manj učinkoviti, vendar cilj uporabe teh je izterjati dolg v čim krajšem času, s čim nižjimi stroški. V skrajnih primerih, ko nam dolga ne uspe izterjati tudi po pravni poti, moramo tega odpisati. V prvi vrsti bi se moralo plačilno disciplino omejiti celostno, z večjo angažiranostjo države v tej smeri in posledično temu s sprejetjem novih, bolj učinkovitih pravnih predpisov. Skozi obravnavo razvoja pravnih norm se je pokazalo, da sta se morala in zavest človeka oblikovali že skozi zgodovino in še danes vplivata na nas in na naše odločitve. Rezultati opravljene ankete so pokazali, da so moralna in etična načela naših anketirancev pozitivno naravnana, da pa imajo vsekakor največji vpliv na plačilno disciplino posameznika z zakonom določeni predpisi in sankcije. Na plačilno nedisciplino lahko vplivajo tudi nepredvidljivi dejavniki, kot se je to letos zgodilo s pojavom pandemije COVID-19. V takih primerih to skušamo omejiti in vzdrževati gospodarstvo na funkcionalni ravni, s sprejemanjem interventnih zakonov. Dejanske posledice plačilne nediscipline oziroma plačilne sposobnosti zaradi pandemije COVID-19 se bodo pokazale v naslednjih letih.
Ključne besede: plačilna nedisciplina, pravni predpisi, terjatve, dolžniki
Objavljeno: 14.12.2020; Ogledov: 202; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

3.
Učinki plačilne nediscipline na poslovanje podjetja Terme Resort d.o.o.
Srečko Cirnski, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Plačilna nedisciplina predstavlja podjetju tveganje, na katero moramo biti izredno pozorni. Za obstoj podjetja velja, da moramo nenehno zagotavljati plačilno sposobnost, ki je najpomembnejši cilj finančne funkcije. Turizem ima mnoge pozitivne multiplikacijske učinke na celotno gospodarstvo, poleg gospodarske rasti in zagotavljanja delovnih mest pomembno vpliva na rast mnogih držav in regij. Zaradi multiplikacijskih učinkov pa se posledice plačilne nediscipline, ko govorimo o plačilni nedisciplini v turizmu, odražajo na vseh ravneh. Da podjetje preživi v kriznih obdobjih, je izredno pomemben denarni tok. Za poravnavanje obveznosti do dobaviteljev, bank, države in zaposlenih morajo pristojni v podjetjih poskrbeti za soliden denarni tok, ki jim omogoča plačilo obveznosti ob zapadlosti in nadaljnji razvoj in rast družbe. Da se lahko podjetja prilagajajo razmeram na trgu, je izredno pomembno, da so se sposobna v zelo kratkem času preusmeriti na druge trge. Z raziskavo smo ugotovili, da je podjetje Terme Resort d.o.o. na dobri poti, saj so izračunani kazalniki pokazali, da se stanje iz leta v leto izboljšuje.
Ključne besede: Plačilna nedisciplina, vzroki za plačilno nedisciplino, ukrepi za preprečitev plačilne nediscipline, likvidnost, denarni tok.
Objavljeno: 14.02.2019; Ogledov: 750; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

4.
Javna objava davčnih dolžnikov kot ukrep proti plačilni nedisciplini
Špela Oblak, 2017, diplomsko delo

Opis: Plačilna nedisciplina na področju davkov je v Sloveniji postala velik problem. Davki so ena glavnih in osnovnih oblik državnih prihodkov in so, skupaj z ostalimi fiskalnimi dohodki, instrument ekonomske in socialne politike države, zato je plačevanje davkov nujno potrebno za njeno delovanje. Zagotavljanje plačilne discipline je naloga civilnega prava, zato mora država vzpostaviti pravno ureditev, ki dolžnike spodbuja k rednemu in pravočasnemu izpolnjevanju obveznosti. Plačilo davka večkrat postane breme, zato si davkoplačevalci na različne načine prizadevajo zmanjšati negativne posledice obdavčitve. V primeru, da zavezanec za davek svoje obveznosti ne poravna v dogovorjenem roku, se z vidika fiskalnih administracij obravnava kot davčni dolžnik, vsota vseh neplačanih davkov pa predstavlja njegov davčni dolg. Plačilno nedisciplino lahko pripisujemo nizki davčni morali, razloge pa lahko iščemo tudi pri neustrezni zakonodaji. Vlada je na področju davčne plačilne nediscipline sprejela nekaj ukrepov, eden izmed njih je tudi javna objava seznama davčnih dolžnikov, ki ga bom podrobneje opisala v diplomskem delu.
Ključne besede: Plačilna nedisciplina, davčni sistem, davčna plačilna nedisciplina, davčni dolžniki, davčna morala, javna objava davčnih dolžnikov, ukrepi proti plačilni nedisciplini, javna objava in poseg v človekove pravice.
Objavljeno: 30.10.2017; Ogledov: 920; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (675,70 KB)

5.
Učinkoviti modeli izterjave zapadlih terjatev v socialno varstvenih zavodih
Martina Vogrin, 2017, magistrsko delo

Opis: Plačilna nedisciplina je globoko vraščena v slovenski družbi in poslovni praksi, njene posledice pa postajajo vse bolj usodne, saj so z njo povezani najosnovnejši problemi slovenske ekonomije. Zaradi plačilne nediscipline imajo težave tudi socialno varstveni zavodi, predvsem s predpostavljanjem svojega finančnega stanja, to pa posledično pomeni, da manj vlagajo v širitev poslovanja in prosperiteto. Zavodi želijo biti dobri, uspešni in imeti dober poslovni izid. Za likvidnost zavoda je potrebno pravočasno pridobivanje denarnih sredstev iz zapadlih terjatev. Razplet navedenega osnovnega vprašanja pa se zgodi vedno v okviru določenega veljavnega pravnega reda. V večji meri to velja za neprostovoljno izpolnitev, v okviru katere upnik za uveljavitev svoje terjatve na način v skladu z veljavnim pravnim redom potrebuje posredovanje sodišča. V prvem delu magistrske naloge smo predstavili terjatve in plačilno nedisciplino v socialno varstvenih zavodih, spremljanje terjatev do kupcev, proces in metode izvensodne izterjave terjatev, izvršbo in sodne postopke, konflikte in stres, pri katerih se srečujejo zaposleni v izterjavi, učinkovitost in posledice izterjave; v aplikativnem delu magistrskega dela pa smo naredili še analizo izterjave zapadlih terjatev v socialno varstvenih zavodih po Sloveniji. Ob sprejemu v institucionalno varstvo je potrebna večja pozornost pri pridobivanju podatkov, spremljanje odprtih terjatev in hiter odziv, veliko sodelovanja med socialno, finančno in pravno službo ter na ravni države hitrejše delovanje sodišč, kot tudi nujna sprememba zakonodaje na področju dedovanja.
Ključne besede: plačilna nedisciplina, terjatve, izterjava dolgov, socialno varstveni zavodi, konflikti.
Objavljeno: 13.07.2017; Ogledov: 660; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

6.
INSTRUMENTI ZAVAROVANJA TERJATEV IN PROCES IZTERJAVE ZAPADLIH TERJATEV
Klara Slemenik, 2016, diplomsko delo

Opis: Plačilna disciplina je vse od pojava finančne in gospodarske krize velik problem slovenskega gospodarstva, saj veliko podjetnikov obravnava plačilno nedisciplino kot povsem običajen pojav na trgu. Podjetja se lahko zaradi neporavnanih terjatev znajdejo v težavah z likvidnostjo in s tem posledično sami postanejo dolžniki, kar lahko sproži domino učinek. Zato je za uspešno poslovanje podjetja pomembno, da dobro upravlja s svojimi terjatvami. Pomembno je tudi, da se podjetniki pred sklepanjem poslov seznanijo tudi z morebitnim tveganjem in z vsemi instrumenti zavarovanja, s katerimi lahko to tveganje obvladujejo. V kolikor podjetja nimajo kvalificiranega kadra ali iz morebitnih drugih razlogov njihovo upravljanje s terjatvami ni učinkovito, lahko pomoč poiščejo pri eni izmed mnogih organizacij, katerih dejavnost je izterjava dolgov. V diplomskem delu bom predstavila vse možne instrumente zavarovanja terjatev in proces izterjave. Na primeru obravnavanega podjetja bom raziskala, kako upravljajo s terjatvami in kako plačilna nedisciplina vpliva na poslovanje podjetja. Po analizi pridobljenih podatkov bom podala morebitne predloge za izboljšanje.
Ključne besede: plačilna nedisciplina, terjatve, upravljanje s terjatvami, instrumenti zavarovanja, izterjava dolgov
Objavljeno: 07.11.2016; Ogledov: 927; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

7.
Primerjalna presoja izterjave terjatev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Nemčiji
Anja Šenveter, 2016, diplomsko delo

Opis: Z izterjavo terjatev se srečujejo podjetja v vseh državah, saj je plačilna nedisciplina naraščala vse od pojava gospodarske krize pa do leta 2013, ko se je stanje začelo zelo počasi izboljševati. Da bi se podjetja izognila potrebi po izterjevanju neplačanih terjatev, imajo na voljo kar nekaj instrumentov. Kot prvo, naj preverijo svojega poslovnega partnerja in naročijo njegovo bonitetno oceno, kot drugo pa naj svoje terjatve primerno zavarujejo. Če bi se vse dosledno izvajalo, bi plačilno nedisciplino lahko skoraj povsem izkoreninili. Ko se primer nepravočasno poplačanih terjatev vseeno pojavi, je potrebno ukrepati čim prej, zato mora podjetje redno spremljati svoje terjatve in ob pojavu zamude nemudoma ukrepati. Tudi pri izterjavi zapadlih terjatev imajo podjetja veliko različnih možnosti. Vse se uporabljajo v vseh treh raziskovanih državah, razlika pa je pri hitrosti ukrepanja ob pojavu neplačane zapadle terjatve in seveda tudi v miselnosti podjetnikov. Naše severne sosede veliko dajo na svoje dobro ime, zato do nepravočasnega poravnanja obveznosti ne pride brez razloga, kot je v Sloveniji to skoraj že vsakodnevna praksa.
Ključne besede: načini izterjave terjatev, plačilna nedisciplina, instrumenti zavarovanja plačil, plačilna nedisciplina v Evropi.
Objavljeno: 25.08.2016; Ogledov: 711; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

8.
PRIMERJAVA UPRAVLJANJA S TERJATVAMI V DOMAČEM IN V MEDNARODNEM PODJETJU
Mateja Ranca, 2016, magistrsko delo

Opis: Upravljanje s terjatvami je pomemben proces v vsakem podjetju, saj vpliva na likvidnost podjetja. Proces upravljanja s terjatvami je v vsakem podjetju zastavljen nekoliko drugače in je odvisen od značilnosti podjetja in okolja, v katerem to podjetje posluje. Zagotavljanje poplačila terjatev je zmeraj veljalo za občutljivo opravilo, pri katerem so potrebna posebna znanja za doseganje želenih rezultatov. V nalogi sem osvetlila postopek upravljanja s terjatvami v dveh podjetjih, ki poslujeta v enakem poslovnem okolju, vendar imata različen pristop k reševanju problema. Predstavljeni so finančni učinki postopkov upravljanja s terjatvami in njihove posledice na likvidnost obeh podjetij. Problem upravljanja s terjatvami vpliva na več področij poslovanja v podjetju, saj ima vpliv na odnose s kupci, posledično tudi na odnose z dobavitelji in druga področja poslovanja. Posledice postopka upravljanja s terjatvami so težje merljive kot učinki, ki jih ima na finančno sliko v podjetju.
Ključne besede: terjatve, izterjava dolgov, plačila, plačilna sposobnost, sodna izvršba, boniteta, komuniciranje, denarna sredstva, obveznosti, plačilna nedisciplina, likvidnost
Objavljeno: 03.08.2016; Ogledov: 895; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

9.
Vpliv plačilne nediscipline na poslovanje podjetja Impol
Tanja Marguč, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen problem plačilne nediscipline nasploh in njen vpliv na poslovanje podjetja Impol. Impol je veliko podjetje iz Slovenske Bistrice, ki se ukvarja s predelavo aluminija in nastopa tako na slovenskem kot tudi na tujem trgu. V nalogi je podrobno opisan Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP), ki naj bi odpravil oziroma omejil plačilno nedisciplino, vendar žal ni prinesel želenih rezultatov. Naloga zajema tudi večstranski pobot ter rezultate njegovega začetnega uvajanja, ki pa prav tako niso bili zadovoljivi. Plačilna nedisciplina je zadnje desetletje predstavljala velik problem, zato sem na primeru podjetja Impol prikazala, kako le-ta vpliva na poslovanje podjetja, na naročila in na finančno stanje v podjetju ter kako v tem konkretnem primeru problem rešujejo.
Ključne besede: likvidnost, plačilna nedisciplina, večstranski pobot, Impol, korelacija.
Objavljeno: 21.06.2016; Ogledov: 810; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

10.
TERJATVE IN IZTERJAVE DO KUPCEV
Jure Drofenik, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu smo se osredotočili na terjatve do kupcev, ki so v današnjem času prisotne v vseh podjetjih. Podjetja imajo v sedanjem času veliko težav s plačilno disciplino. Zato se poslužujejo instrumentov za zavarovanje terjatev.
Ključne besede: Terjatve do kupcev, izterjava, plačilna nedisciplina, zavarovanje terjatev
Objavljeno: 03.11.2015; Ogledov: 984; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (982,48 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici