| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
REŠEVANJE FINANČNE KRIZE NA PRIMERU PODJETJA X
Ana Breznik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavila kako sistematično se lahko rešuje krizo: od identifikacije krize, vstopa kriznega managementa, obsežnih analiz poslovanja in zdravljenja krize z ukrepi na različnih področjih podjetja. Nadaljevala sem z predstavitvijo virov financiranja, ki sem jih delila na notraje in zunanje. V drugem, aplikativnem delu sem analizirala poslovanje konkretnega slovenskega podjetja. Na podlagi analize poslovanja in ovrednotenja sanacijskih variant, sem prišla do rešitve za podjetje X in ta je redna sanacija. Menim, da sem z diplomsko nalogo dosegla cilj, ki sem si ga zadala.
Ključne besede: sanacija, kriza, plačilna bilanca, dobiček
Objavljeno: 14.10.2009; Ogledov: 1394; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (441,96 KB)

3.
REALNI DEVIZNI TEČAJ IN POGOJI MENJAVE NA ČEŠKEM
Rok Krivonog, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Češka Republika je tipična država na prehodu. To pomeni, da v vseh ekonomskih pogledih dohiteva razvite države, kot je bruto domač proizvod, stopnje inflacije, konkurenčnost, liberalizacija mednarodne trgovine itd. Lahko rečemo, da je kot država na prehodu, zelo uspešna pri tem, saj je moč opaziti vedno boljše rezultate. Znižala je stopnje inflacije, povečala konkurenčnost države z raznimi ekonomskimi in strukturnimi spremembami, povečala svoj bruto domač proizvod ter na splošno postala vse bolj privlačna za tuje investitorje. Vse te spremembe, skozi katere je šla, se odražajo tudi na deviznem tečaju. Poleg vsega naštetega pa je imela vpliv tudi Češka nacionalna banka s svojo monetarno politiko in sistemom deviznega tečaja. Tako kot vse razvite države je tudi Češka prešla na sistem fleksibilnih tečajev in centralna banka je določila inflacijsko ciljanje kot njen glavni cilj. Razlog tiči v čim hitrejši priključitvi v Evropski monetarni sistem in prevzemu evra. Devizni tečaj ima tudi vpliv na tekoči del plačilne bilance, za razlago tega pa lahko uporabimo elastičnostno teorijo, ki pravi da ima relativna sprememba deviznega tečaja vpliv na spremembo odnosa med domačimi in tujimi cenami ter posledično na trgovinsko menjavo države s tujino.
Ključne besede: nominalni devizni tečaj, realni devizni tečaj, efektivni devizni tečaj, tekoči račun, elastičnostni pristop, plačilna bilanca
Objavljeno: 21.12.2010; Ogledov: 1908; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Postkeynesianska teorija endogene rasti: vzpostavljanje alternative neoklasični makroekonomski analizi rasti
Leo Knez, 2006, pregledni znanstveni članek

Opis: V skladu s tradicionalno teorijo rasti je gospodarska rast izključno domena ponudbenih dejavnikov in to brez zaznavanja različnih omejitev na strani povpraševanja, še preden so proizvodne zmogljivosti v polni meri izkoriščene. Nasprotno pa Thirlwallova alternativna teorija vidi omejitveni dejavnik gospodarske rasti posameznih držav v povpraševanju, do povečanja katerega ne more priti zaradi plačilnobilančnih omejitev, imponiranih z razmerjem med rastjo izvoza in dohodkovno elastičnostjo povpraševanja po uvozu. Jedro tako osnovanega teoretičnega sistema je v zavračanju relevantnosti koncepta agregatne proizvodne funkcije s poudarjanjem navzočnosti konsekvenc teorije efektivnega povpraševanja pri določanju ravni ekonomske aktivnosti.
Ključne besede: gospodarska rast, modeli, keynesianizem, izvoz, plačilna bilanca, analiza
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 417; Prenosov: 35
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici