| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
POMEN TRGA BOSNE IN HERCEGOVINE ZA GOSPODARSTVO SLOVENIJE
Mirnes Mehić, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo obravnavali značilnosti mednarodne trgovine ter njen vpliv na gospodarstvo. Brez mednarodnega gospodarskega sodelovanja držav si ne moremo predstavljati uspešnega razvoja in popolnega zadovoljevanja potreb po dobrinah. Danes si bolj kot kadarkoli prej nobeno nacionalno gospodarstvo ne more privoščiti izolacije od ostalega sveta. Izraza, kot sta svetovno gospodarstvo in globalna vas, nakazujeta, da smo vsi na tem planetu odvisni drug od drugega. V prvem delu magistrskega dela smo opredelili nastanek in razvoj mednarodne trgovine. Tehnološki napredek in odprava ekonomskih, logističnih, pravnih ter miselnih ovir so pripomogli pri nastanku procesa, ki ga danes imenujemo globalizacija. Globalizacija je torej zgodovinski proces pospešene integracije svetovnega gospodarstva, ki v ožjem smislu vključuje trgovinske in finančne tokove, v širšem pa gibanje ljudi in znanja. Razsežnost mednarodne trgovine je ustvarila potrebo po usklajevanju zakonov, pravil, običajev ter navad mednarodnega poslovanja. Leta 1995 je bila s ciljem zagotavljanja svobodne in nemotene trgovine med državami ustanovljena Svetovana trgovinska organizacija (WTO). Danes so Združene države Amerike, Evropska unija ter Kitajska največje udeleženke v svetovni trgovini z več kot 10 % deležem celotne svetovne trgovine. V drugem delu magistrskega dela smo se osredotočili na gospodarstvi Slovenije in Bosne in Hercegovine. Podrobneje smo analizirali in opredelili značilnosti makroekomskega, poslovnega in investicijskega okolja ter dobili konkreten vpogled v značilnosti njihovih gospodarstev. Posebej nas je zanimala mednarodna aktivnost omenjenih držav ter opredelitev glavnih trgovinskih partneric. Ugotovili smo, da so največji trgovinski partnerji Slovenije (Nemčija, Italija, Avstrija, Hrvaška, Francija) sočasno tudi največji trgovinski partnerji BiH. Nadalje smo v tretjem delu opredelili gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in BiH. Predstavili smo politične in gospodarske odnose med državami ter meddržavne sporazume, ki podpirajo sodelovanje in prispevajo k znižanju ovir pri poslovanju. Podrobno smo predstavili blagovno menjavo med državami v obdobju 2004–2014 ter analizirali uvoz in izvoz po panogah. Ugotovili smo, da je rast izvoza iz Slovenije v BiH nižja kot rast izvoza BiH v Slovenijo. V empiričnem delu magistrske naloge smo uporabili analitični pristop. Z metodo deskripcije smo analizirali posamezne gospodarske kazalce ((BDP, uvoz, izvoz, inflacija, brezposelnost, neposredne tuje investicije, obrestna mera) za obdobje 2004–2014. Z regresijsko analizo smo ugotovili pozitivno povezanost med določenimi gospodarskimi kazalci Slovenije in BiH.
Ključne besede: mednarodna trgovina, globalizacija, plačilna bilanca, blagovna menjava, uvoz, izvoz, Bosna in Hercegovina
Objavljeno: 16.12.2016; Ogledov: 862; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

2.
Postkeynesianska teorija endogene rasti: vzpostavljanje alternative neoklasični makroekonomski analizi rasti
Leo Knez, 2006, pregledni znanstveni članek

Opis: V skladu s tradicionalno teorijo rasti je gospodarska rast izključno domena ponudbenih dejavnikov in to brez zaznavanja različnih omejitev na strani povpraševanja, še preden so proizvodne zmogljivosti v polni meri izkoriščene. Nasprotno pa Thirlwallova alternativna teorija vidi omejitveni dejavnik gospodarske rasti posameznih držav v povpraševanju, do povečanja katerega ne more priti zaradi plačilnobilančnih omejitev, imponiranih z razmerjem med rastjo izvoza in dohodkovno elastičnostjo povpraševanja po uvozu. Jedro tako osnovanega teoretičnega sistema je v zavračanju relevantnosti koncepta agregatne proizvodne funkcije s poudarjanjem navzočnosti konsekvenc teorije efektivnega povpraševanja pri določanju ravni ekonomske aktivnosti.
Ključne besede: gospodarska rast, modeli, keynesianizem, izvoz, plačilna bilanca, analiza
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 513; Prenosov: 49
URL Povezava na celotno besedilo

3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
REALNI DEVIZNI TEČAJ IN POGOJI MENJAVE NA ČEŠKEM
Rok Krivonog, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Češka Republika je tipična država na prehodu. To pomeni, da v vseh ekonomskih pogledih dohiteva razvite države, kot je bruto domač proizvod, stopnje inflacije, konkurenčnost, liberalizacija mednarodne trgovine itd. Lahko rečemo, da je kot država na prehodu, zelo uspešna pri tem, saj je moč opaziti vedno boljše rezultate. Znižala je stopnje inflacije, povečala konkurenčnost države z raznimi ekonomskimi in strukturnimi spremembami, povečala svoj bruto domač proizvod ter na splošno postala vse bolj privlačna za tuje investitorje. Vse te spremembe, skozi katere je šla, se odražajo tudi na deviznem tečaju. Poleg vsega naštetega pa je imela vpliv tudi Češka nacionalna banka s svojo monetarno politiko in sistemom deviznega tečaja. Tako kot vse razvite države je tudi Češka prešla na sistem fleksibilnih tečajev in centralna banka je določila inflacijsko ciljanje kot njen glavni cilj. Razlog tiči v čim hitrejši priključitvi v Evropski monetarni sistem in prevzemu evra. Devizni tečaj ima tudi vpliv na tekoči del plačilne bilance, za razlago tega pa lahko uporabimo elastičnostno teorijo, ki pravi da ima relativna sprememba deviznega tečaja vpliv na spremembo odnosa med domačimi in tujimi cenami ter posledično na trgovinsko menjavo države s tujino.
Ključne besede: nominalni devizni tečaj, realni devizni tečaj, efektivni devizni tečaj, tekoči račun, elastičnostni pristop, plačilna bilanca
Objavljeno: 21.12.2010; Ogledov: 2105; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

10.
PROBLEM ZAGOTAVLJANJA PLAČILNE SPOSOBNOSTI IN PLAČILNA NEDISCIPLINA V SLOVENIJI
Katarina Ivančič, 2010, diplomsko delo

Opis: Plačilna sposobnost je eden od pomembnejših pokazateljev finančnega stanja podjetja. Dosegamo jo s skrbnim finančnim načrtovanjem, torej s pozitivnim denarnim tokom v določenem obdobju. Plačilni nedisciplini pa se poskušamo izogniti s stalnim in sprotnim preverjanjem bonitete kupcev. Na plačilno sposobnost gospodarske družbe pa vplivajo tudi njeni dolgovi. Če povečuje obseg poslovanja, se ji ob drugih nespremenjenih okoliščinah povečujejo tudi dolgovi in postane plačilno nesposobna, če ne poskrbi pravočasno za trajnejše vire sredstev. Plačilno sposobnost zagotavlja gospodarska družba tako, da pospešuje obračanje svojih sredstev ali da jih poveča ob takih virih sredstev, ki ne zapadejo v plačilo na hitro. Gospodarska družba, ki ima izgubo, ni nujno plačilno nesposobna. Morda ima toliko denarnih sredstev, da lahko tudi potem, ko se poslovna sredstva zaradi izgube znižujejo, še vedno sproti poravna svoje dolgove. Plačilna nesposobnost je indikator neravnovesja sredstev in obveznosti do virov sredstev v podjetju. Prilagajanje plačilne sposobnosti in vzpostavljanje vzdržnega stanja je povezano s stroški, saj večje kot so naložbe v obratni kapital, večji stroški nastanejo. Revoz d. d. v zadnjih treh letih ni imel večjih pretresov pri zagotavljanju plačilne sposobnosti, saj ima družba za boljše uravnavanje denarnih tokov znotraj skupine Renault uvedeno združevanje denarnih sredstev, kar omogoča Revozu dostop do virov financiranja pod ugodnimi pogoji. Tako družba tudi ni izpostavljena likvidnostnim tveganjem. Bodoča nihanja smo ocenili kot vzdržna, saj se Revozu napoveduje izboljšanje na trgu avtomobilske industrije in še napreduje.
Ključne besede: Plačilna sposobnost, plačilna nedisciplina, bilanca stanja, denarni tok, zakon o finančnem poslovanju podjetij, kapitalska ustreznost, vzdržno stanje plačilne sposobnosti.
Objavljeno: 24.11.2010; Ogledov: 30; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici