| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ZAŠČITA IN PIRATSTVO BLAGOVNIH ZNAMK NA MEDNARODNIH TRGIH
Janja Podbregar, 2010, diplomsko delo

Opis: Intelektualno lastnino lahko delimo na tri dele: avtorsko pravo, industrijska lastnina in topografije polprevodniških vezij. Blagovna znamka sodi v kategorijo industrijske lastnine, poleg patentov in modelov. Kot blagovna znamka se lahko registrira kakršenkoli znak ali kombinacija znakov. Pomembno je da se določena blagovna znamka loči od sorodnih produktov ali storitev. Tako jo kupci lažje prepoznajo in poistovetijo z določenim produktom oz. storitvijo. Blagovne znamke so ustvarjene s človeškim naporom. Pomembne so za vse države, še posebej za manjše države. Zaradi tega je nadvse pomembna zaščita blagovne znamke. Ta je možna z nacionalne prijavo, mednarodno registracijo ali s CMT. Zaradi vse večjega piratstva in ponarejanja je priporočljiva zaščita blagovne znamke še pred vstopom na trg. Pomembno je tudi da se blagovna znamka loči od drugih in je prepoznavna v očeh kupcev.
Ključne besede: intelektualna lastnina, blagovna znamka, registracija znamk, zaščita, piratstvo
Objavljeno: 27.10.2010; Ogledov: 1718; Prenosov: 335
.pdf Celotno besedilo (592,08 KB)

3.
4.
5.
VPLIV PONAREJANJA IN PIRATSTVA NA TRG EVROPSKE UNIJE
Mateja Pucko, 2010, diplomsko delo

Opis: Trgovina s ponaredki je čedalje večji svetovni problem. Po več kot tridesetih letih se je ponarejanje in piratstvo spremenilo, postalo obsežnejše, agresivnejše in vplivnejše kot pred leti. Na trgu EU narašča količina ponarejenih izdelkov za široko potrošnjo, kot so raznorazna oblačila, hrana, pijača, cigarete, otroške igrače, zdravila idr. Organi EU zasežejo vedno več ponaredkov, ki skuša priti na trg in beležijo vedno več primerov suma kršitve pravic intelektualne lastnine. Vpliv čutijo potrošniki, podjetja kot imetniki pravic intelektualne lastnine in gospodarstvo države. Posledica so družbeno gospodarski vplivi, ki se odražajo v manjši gospodarski rasti zaradi zmanjšanih investicij, vplivu na okolje, zmanjšanju števila delovnih mest in ogrožanju neposrednih tujih investicij in mednarodne trgovine. Zaradi ponaredkov podjetja izgubljajo zaupanje in ugled, ki so si ga pridobili z dolgoletno rastjo in razvojem podjetja. Nekatera podjetja opažajo zmanjšanje prodaje in padec dobička. Blagovna znamka izgublja na vrednosti, še posebej pri tistih kupcih, ki se ne zavedajo, da kupujejo ponaredke. Zdravje in varnost potrošnikov so ogrožena, ker ponaredki vsebujejo nevarne snovi in ne izpolnjujejo varnostnih standardov. Ponarejanje pritiska tudi na državni proračun, saj država pobere manj davkov, carinskih dajatev stroškov boja proti ponaredkom. Evropska unija si močno prizadeva, da bo preprečila ponarejanja in piratstva s sprejemanjem posebnih programov, odpiranjem uradov, sklepanjem sporazumov in sprejemanjem in učinkovitim uveljavljanjem zakonodaje na področju intelektualne lastnine. Pomembna postaja krepitev sodelovanja z državami, ki so pomembne trgovske partnerice, na področju prava, gospodarstva in carinskega sodelovanja. Na slovenskem trgu ponarejanje ni tako obsežno kot ga predstavlja na trgu držav vzhodne in jugovzhodne Evrope. Slovenija je bolj znana kot tranzitna država, saj je veliko ponaredkov zaseženih v Luki Koper, ki so pretežno namenjeni na trg zahodnih in srednjih držav EU.
Ključne besede: ponarejanje, piratstvo, Evropska unija, enotni notranji trg, intelektualna lastnina, Taxation and Customs Union Directorate-General, vplivi, Kitajska, slovenski trg, skupne carinske akcije, Združene države Amerike
Objavljeno: 03.02.2011; Ogledov: 1938; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (597,31 KB)

6.
AVTORSKE PRAVICE NA PODROČJU DISTRIBUCIJE GLASBE TER RAZSEŽNOSTI SPORAZUMA ACTA
Manuela Horvat, 2013, diplomsko delo

Opis: Digitalizacija in množična uporaba interneta sta močno vplivali tudi na glasbeno industrijo, saj je z njuno pomočjo nelegalna distribucija glasbe postala še bolj razširjena. Problem so zakonodajalci po vsem svetu poskušali omejiti s sprejetjem novih zakonodaj, med drugim tudi s spornim sporazumom ACTA. Ta naloga v začetku opredeli glasbeno industrijo, predstavi probleme s katerimi se srečuje avtorska zakonodaja na področju spleta, ter podrobneje opiše spletno piratstvo, ki je v glasbeni industriji zelo pogosto. V nadaljevanju definira avtorsko delo in predstavi pravno varstvo avtorskih pravic s področja glasbe v Sloveniji, ter sporazum ACTA, ki ga podrobneje analizira na mestih, ki so sporna. Naloga se sklene s predstavitvijo poslovnih modelov s katerimi posamezne produkcijske hiše in ponudniki glasbenih storitev poskušajo zaobiti kršenje avtorskih pravic s področja glasbe.
Ključne besede: Avtorska pravica, glasbena industrija, piratstvo, sporazum ACTA
Objavljeno: 15.04.2013; Ogledov: 2235; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

7.
ZAGOTAVLJANJE VARSTVA AVTORSKIH PRAVIC NA INTERNETU
Tea Kiralj, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava aktualno problematiko avtorskih pravic na internetu. Obravnava načine zagotavljanja varstva avtorskih pravic na internetu, problematiko glede varstva uporabnikov in načine preganjanja kršiteljev na svetovnem spletu. Bralca seznanja s splošnimi pojmi avtorskega prava in zakonodaje, povezane z računalniškimi programi, ter pomembnimi internetnimi pravnimi viri. Prav tako predstavlja internetno storitev za izmenjavo vsebin (t. i. P2P), preko katere tudi prihaja do internetnega piratstva in zlorab ter obravnava učinkovitost varstva avtorskih pravic na internetu, ki je predstavljena skozi statistične podatke nadzora programske opreme v Sloveniji v primerjavi s podobnimi podatki v Nemčiji. Ugotoviti je mogoče, da se v Sloveniji izvaja nadzor varstva avtorskih pravic le na področju programske opreme nad pravnimi osebami, ki ga izvaja Tržni inšpektorat (TIRS). Nadzor nad fizičnimi osebami se zaenkrat ne izvaja, kljub urejeni zakonodaji. V Nemčiji je situacija drugačna, saj organi nadzora preganjajo pravne in fizične osebe.
Ključne besede: Avtorsko pravo, avtorska pravica, internetno piratstvo, P2P, učinkovitost nadzora, programska oprema.
Objavljeno: 06.08.2014; Ogledov: 1001; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

8.
Sodobno pomorsko piratstvo
Blaža Gale, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil predstaviti sodobno pomorsko piratstvo ter ugotoviti, kako piratstvo vpliva na mednarodno pomorsko trgovino in kako je pomorsko piratstvo povezano z dejavniki na kopnem. S pomočjo literature in obstoječih statističnih podatkov sem želela prikazati stanje in boj proti pomorskemu piratstvu. Med proučevanjem literature sem ugotovila, da se lokacije piratskih napadov spreminjajo glede na patruljiranje mornariških sil in s tem opazimo povečanje ali upad piratskih napadov na določenih območjih. Med njimi izstopajo predvsem trgovske poti, kot so Adenski zaliv, Sueški prekop, Malaška in Singapurska ožina. Največ piratskih napadov se izvršuje v okolici Somalije, Nigerije, Malezije in Indonezije, v Južnem kitajskem morju, ob obalah Vietnama in Brazilije. Pomorski pirati zavirajo proces globalizacije. S povečevanjem trgovskega prometa po morju se poveča tudi število potencialnih tarč za pirate. Pirati s svojimi napadi povzročajo višje zavarovalne premije, dvig cen na svetovnem gospodarstvu, zahtevajo visoke odkupnine za zajete talce in povzročajo ekološke katastrofe. Za razvoj pomorskega piratstva lahko krivimo tudi razmere na kopnem. Po številnih terorističnih napadih se je velika večina pozornosti usmerjala k zajezitvi teroristov in na piratstvo se je pozabilo. Dodatne razloge za povečanje piratstva vidimo v nestabilnih državah, kjer je prišlo do razpada gospodarstva in ne morejo skrbeti za osnovne dobrine, kot sta varnost in zdravstvo. V taki državi se po navadi razširijo revščina, kriminal in politični ekstremizem. Ugotovila sem, da uspehe zajezitve piratstva prinaša politično uravnavanje nestabilnih držav in sodelovanje med mednarodnimi organizacijami. Problem pa ostaja na področju medsebojnega komuniciranja in na prepočasni izmenjavi podatkov ter usklajevanju zakonskih določil.
Ključne besede: organizirana kriminaliteta, pirati, pomorsko piratstvo, piratski napadi, preprečevanje, diplomske naloge
Objavljeno: 03.03.2015; Ogledov: 851; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (826,26 KB)

9.
KAZNIVA DEJANJA NA LADJI
Sara Mernik, 2015, diplomsko delo

Opis: Problematika kaznivih dejanj na ladji sega globoko v preteklost. Skozi zgodovino se je mednarodno pomorsko pravo razvijalo in dosegalo velike spremembe. Na tem področju je temelji pravni akt Konvencija ZN o pomorskem mednarodnem pravu, ki je tudi osrednji temelj te diplomske naloge. Konvencija obsega široko problematiko mednarodne pomorske plovbe, med drugim pa ureja tudi kazniva dejanja na ladji. Kot taka so opredeljena dejanja piratstva, prepovedane trgovine s sužnji, dejanja nedovoljenega radijskega ali televizijskega oddajanja in trgovina s prepovedanimi drogami. Izpostavila sem tudi problematiko mednarodnega terorizma na morju, ki ga ne moremo enačiti s piratstvom. Mednarodni pomorski terorizem pa je bil povod za nastanek Konvencije za preprečevanje nezakonitih dejanj zoper varnost pomorske plovbe, ki nekoliko podrobneje opredeljuje kazniva dejanja oboroženega ropanja ladij. Ta Konvencija pa se razlikuje od Konvencije o pomorskem mednarodnem pravu tudi po tem, da zanjo ne velja univerzalna jurisdikcija, ki velja za Konvencijo o pomorskem mednarodnem pravu. Prav tako se konvenciji razlikujeta po kraju, kjer je lahko izvršeno kaznivo dejanje. Za obstoj konvencij gredo zasluge Organizaciji Združenih Narodov, ki je na tem področju gonilna sila in skupna točka pri pogajanjih med državami. K lažjemu delu in urejanju celotnega pomorskega prava pa pripomoreta tudi Mednarodna pomorska organizacija in Mednarodni tribunal za pravo morja.
Ključne besede: mednarodno pomorsko pravo, Konvencija ZN o pomorskem mednarodnem pravu, piratstvo, trgovina s sužnji, nedovoljeno radijsko ali televizijsko oddajanje, trgovina z drogami, mednarodni pomorski terorizem
Objavljeno: 22.04.2016; Ogledov: 780; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (498,83 KB)

10.
Ozaveščenost ljudi o spletnem piratstvu
Primož Petek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu analiziramo predvsem, kako ljudje dojemajo oziroma gledajo na legalne ali nelegalne vsebine, ki jih je mogoče prenesti s spleta. Obenem analiziramo, ali se ljudje pri prenašanju nelegalnih vsebin sploh zavedajo, da je to kaznivo dejanje, in kakšne so sankcije za to. Podrobneje predstavljamo nekatere organizacije za boj proti spletnemu piratstvu in organizacije, ki se ukvarjajo s spletnim piratstvom prek različnih omrežij. Podrobneje predstavimo P2P-omrežje, ki je nekako najbolj razširjeno med piratskimi vrstami, saj je tudi zelo enostavno za uporabo. Raziščemo tudi, kako je v Sloveniji s pravnega vidika poskrbljeno za zaščito avtorskih del in kako zanjo poskrbi zakonodaja. S pomočjo ankete ugotavljamo, da se večina anketirancev pri prenašanju nelegalnih vsebin zaveda, da je to kaznivo, vendar zaradi lahkega dostopa vseeno to počno. Tudi izbor nelegalnih vsebin na spletu je zelo velik, saj lahko praktično vse od računalniških iger, filmov, glasbe in ne nazadnje tudi literarnih del najdemo z malo računalniškega znanja in truda.
Ključne besede: piratstvo, spletno piratstvo, piratske organizacije, avtorske pravice, kršitve, pravna ureditev, diplomske naloge
Objavljeno: 09.12.2015; Ogledov: 822; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (329,01 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici