| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv internetnih piškotkov na oglase in našo zasebnost
Tomaž Bauman, 2020, diplomsko delo

Opis: Svetovni splet danes ni le vir informacij, temveč tudi prava zakladnica znanja ter mesto zabave, druženja in sprostitve. Kot vodilni medij je razširjen zlasti med mlajšimi generacijami. Kljub temu pa ni povsem varen, kot misli večina njegovih uporabnikov. Diplomsko delo obravnava morebitne pasti in nevarnosti, ki prežijo na uporabnike spleta in se jih večina sploh ne zaveda. Najprej smo se poglobili v nastanek svetovnega spleta. Opisali smo protokole, ki jih uporabljamo na spletu. Osredotočili smo se na spletne piškotke, s katerimi se srečujemo pri brskanju po domala vseh spletnih straneh. Ugotavljali smo, katere vrste spletnih piškotkov obstajajo in kako vplivajo na naše osebne podatke. Izpostavili smo njihove pozitivne lastnosti in kako se lahko koristno uporabljajo. Predstavili smo tudi, kako popolnoma izklopiti sledenje piškotkov ter se jim izogniti pri zbiranju osebnih podatkov. V drugem sklopu diplomskega dela smo obravnavali zasebnost na spletu. Predstavili smo, kako doseči popolno anonimnost s pomočjo brskalnikov, ki se uporabljajo na temnem spletu. Osvetlili smo področje globokega in temnega spleta nasploh. Ugotovili smo, da je popolna anonimnost na spletu sicer mogoča, vendar potrebujemo za to ustrezne brskalnike. Prav tako smo ugotovili, da piškotki vplivajo na zasebnost uporabnikov spleta. Lahko so celo vezni člen pri vdoru v naše uporabniške račune. Vse pridobljene informacije z obiskanih spletnih mest lahko pridejo v napačne roke in vodijo do različnih zlorab. To je bil tudi povod za vzpostavitev zaostrene zakonodaje na tem področju.
Ključne besede: Splet, internetni piškotki, funkcije piškotkov, vrste internetnih piškotkov, zasebnost, zasebnost na spletu, globoki splet, temni splet.
Objavljeno: 02.12.2020; Ogledov: 156; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (617,68 KB)

2.
PRIMERJAVA TEHNOLOGIJ ZA SLEDENJE UPORABNIKOM SPLETNIH STRANI
Rejhan Ismaili, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo na kratko predstavili zgodovino piškotkov, uporabo le-teh, delovanje in opis tehnologij za sledenje uporabnikom spletnih strani, kot so ETag, Http lokacija, Referrer ter ostale. Primerjali smo jih glede na njihove značilnosti, kot npr. zmogljivosti, natančnosti sledenja, zapletenosti tehničnih izvedb itd. Preverili smo, ali so tehnologije piškotkov skladne z današnjimi zakoni o kršenju zasebnosti na spletu ter kako doseči skladnost s temi zakoni. Na koncu smo še ustvarili tabelo ugotovitev, kjer smo si zapisali podatke, ki smo jih ustvarili s pomočjo spletne strani, kjer smo le-te tehnologije preverili.
Ključne besede: piškotki, tehnologije sledenja, zakon o elektronskih komunikacijah
Objavljeno: 04.12.2015; Ogledov: 623; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

3.
Vpliv sprememb uveljavljanja ureditve spletnih piškotkov na uporabnika
Matija Ljubec, 2015, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela so opisani spletni piškotki, ki so tehnika, katero uporabljajo spletne strani za razne funkcije, ki jih ponujajo. Opisana je osnovna ideja, zakaj so se razvili spletni piškotki, kako delujejo v praksi ter v kakšne vrste so se razvili. Predstavljeni so zakoni, ki urejajo področje spletnih piškotkov pred novo direktivo Evropske unije ter po njej. Na spletu se generira velika količina informacij, ki so lahko zasebne narave; od uporabniških gesel, osebnih podatkov do brskalnih navad in interesov uporabnikov. Te podatke lahko s pomočjo spletnih piškotkov povežemo in tako dobimo zelo podrobno sliko uporabnika ter to izkoristimo v dobre in slabe namene. Takšni podatki so predvsem zanimivi za oglaševalna podjetja, saj lahko s tem prikazujejo oglase, ki so zanimivi za uporabnika in s tem povečajo prodajo, vendar na račun uporabnikove zasebnosti. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo predstavili raziskavo in statistično analizo, s katero smo ugotavljali razliko, ki jo je povzročil novi zakon ZEkom-1 (Zakon o elektronskih komunikacijah, 2012) pri uporabnikovi seznanjenosti o spletnih piškotih in spremembah, ki so jih uporabniki opazili pri uporabi spleta.
Ključne besede: internet, piškotki, osebni podatki, uporabniki, varstvo osebnih podatkov, pravna ureditev, diplomske naloge
Objavljeno: 08.10.2015; Ogledov: 1084; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici