| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Proučevanje zmožnosti izbire krme brojlerskih piščancev v obdobju pitanja
Adrijana Skrbiš, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: S poskusom smo želeli ugotoviti, ali so živali zmožne senzoričnega zaznavanja različnih krmnih mešanic, in ali so zmožne izbrati med različnimi krmnimi mešanicami. Poskus je bil razdeljen na dve opazovani skupini po 25 živali in je potekal ob različnih temperaturnih pogojih (povprečna zunanja temperatura pri prvi skupini 13 °C in pri drugi skupini 20 °C). Živali so bile označene in snemane. Na razpolago so imele enako osnovno krmno mešanico (KM0) s tremi različnimi dodatki (KM1, KM2, KM3) na osnovi kostanjevega tanina. Krme smo postavili na v naprej določene 4 lokacije, po določenem času pa smo krmne mešanice naključno zamenjali med lokacijami. Z zamenjavo krme na lokacijah smo dobili obdobja, znotraj katerih smo statistično analizirali obisk lokacij in krmnih mešanic. Analizo smo izvedli s statičnim programom SPSS 21.0 in z analizo χ2 ter z-testom. Pri nižjih temperaturah okolja je bilo več obiskov krme in obratno pri višjih temperaturah. V skupini 1 in 2 smo zaznali značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiskov lokacije, medtem ko so bile značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiska krme zaznane samo pri skupini 2. Dosežene telesne mase v skupini 1 so bile najvišje pri živalih, ki so obiskovale več krmnih mešanic, v skupini 2 pa pri živalih, ki so obiskovale le eno krmno mešanico. Ugotovili smo, da piščanci po spremembi položaja krme sledijo krmi na nov položaj.
Ključne besede: piščanci brojlerji / krma / izbira krme / rastnost
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 964; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (547,70 KB)

2.
UČINKOVITOST DODATKA FITAZE V POPOLNI KRMNI MEŠANICI NA PROIZVODNE REZULTATE PIŠČANCEV BROJLERJEV
Denis Perko, 2014, diplomsko delo

Opis: V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali novejši encimi fitaze izkazujejo boljšo aktivnost in učinkovitost pri reji piščancev brojlerjev kot starejši, že uporabljeni encimi. Dan stare piščance (DSP) provenience Ross 308 smo razdelili na tri skupine (A, B, C) po 6 ponovitev v ločenih oddelkih po 100 živali. Vsaka skupina je dobivala enako krmno mešanico, ki se je razlikovala v primešanem encimskem dodatku. Skupinam smo v krmne mešanice dodajali različne koncentracije dodatkov. Skupini A smo dodali dodatek A 150 g/tono, skupini B dodatek B 33g/tono, skupina C pa je bila krmljena s dodatkom C 50 g/tono krmne mešanice. Vse tri skupine so dosegale zelo dobre proizvodne rezultate, nizko mortalnost in dobro konverzijo krme. Najvišjo maso na 42. dan reje je dosegla skupina A (2,942 kg), z majhnim odstopanjem sledi skupina C (2,932 kg). Obe skupini sta se statistično značilno (p ≤ 0,05) ločili od skupine B. Pri konverziji krme se skupine med seboj niso statistično značilno razlikovale (p > 0,05). Skupina C je dosegla najugodnejšo konverzijo krme (1,717 kg/kg), sledila je skupina B (1,738 kg/kg) in nato skupina A (1,739 kg/kg). V skupini A in C je poginilo 15 (2,5 %) živali, v skupini B pa 8 (1,33 %) živali. Najvišji koeficient učinkovitosti izkazuje skupina C (380,0). Prav zato lahko sklepamo, da je v našem poskusu najboljše rezultate dosegla skupina C, ki je imela dodatek C 50 g/tono krmne mešanice.
Ključne besede: piščanci brojlerji, fitaza, rastnost, konverzija, koeficient učinkovitosti
Objavljeno: 03.03.2014; Ogledov: 1417; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (390,48 KB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici