| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PVC mehanske pene : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa
Stojan Zazijal, 1998, diplomsko delo

Ključne besede: PVC, pene, plastisol, talne obloge
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1629; Prenosov: 0

3.
4.
Struktura realne kovinske pene
Matej Borovinšek, Matej Vesenjak, Jožef Matela, Zoran Ren, 2008, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Predstavljen je postopek analize geometrijskih značilnosti realnih kovinskih odprtoceličnih pen s pomočjo računalniške tomografije in naknadne obdelave zajetih slik. Opisan je način izgradnje in analize tridimenzionalnega računalniškega modela pene, na katerem je bilo prepoznanih in izmerjenih 5735 robov celic, 2963 oken in 179 celotnih celic. Primerjava z obstoječimi rezultati pokaže, da se kovinske pene močno razlikujejo od teoretičnih ravnovesnih modelov in od raziskav tekočih pen (pena milnice).
Ključne besede: odprto-celična gradiva, odprto-celične pene, računalniška tomografija, morfologija celic
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1988; Prenosov: 80
URL Povezava na celotno besedilo

5.
RAZVOJ VIRTUALNEGA MODELA ČLOVEŠKE ROKE ZA ERGONOMSKO OBLIKOVANJE IZDELKOV
Gregor Harih, 2014, doktorska disertacija

Opis: Velik del ročnih opravil je še vedno opravljen s pomočjo ročnih orodij. Pravilna zasnova ročaja orodja je tako lahko ključnega pomena za preprečevanje obolenj. Obstoječe metode načrtovanja upoštevajo valjaste ročaje in podajajo smernice za določitev optimalnih premerov za povečanje zmogljivosti in zviševanje udobja ob zmanjševanju možnosti za nastanek akutnih in kumulativnih travmatičnih obolenj. Oblika ročaja in materiali ročaja doslej niso bili podrobneje raziskani, kar bi imelo vpliv na izboljšanje ergonomije izdelka. Za premostitev omejitev glede določitve oblike ročaja, smo razvili anatomsko natančen statični virtualni model človeške roke v optimalnem krepkem oprijemu za neposredno oblikovanje ročaja orodja, ki temelji na interdisciplinarnem pristopu na osnovi medicinskega slikanja. Da bi odpravili omejitve glede pravilne določitve materiala ročaja orodja, smo uporabili metodo končnih elementov za simulacijo človeškega prsta ob oprijemu ročaja iz različnih materialov. Rezultati so pokazali, da ročaj orodja, ki temelji na razvitem virtualnem modelu človeške roke, zagotavlja bistveno večjo kontaktno površino in udobje v primerjavi s cilindričnim ročajem. Z večjo kontaktno površino in anatomsko obliko ročaja je mogoče preprečiti prekomerne deformacije mehkega tkiva in s tem prekomerne obremenitve na roko. Numerični izračuni so pokazali, da običajni materiali ročajev orodij ne zmanjšujejo kontaktnega tlaka ob oprijemu, predlagane hiper-elastične pene, ki upoštevajo nelinearno mehansko obnašanje mehkega tkiva pa lahko znatno zmanjšajo kontaktni tlak in hkrati ohranijo zadostno stopnjo stabilnosti. Rezultati tako potrjujejo domnevo, da lahko pravilna oblika in material ročaja orodja povečata učinkovitost in udobje in s tem zmanjšata tveganje za nastanek akutnih in kumulativnih travmatičnih obolenj.
Ključne besede: razvoj izdelka, ergonomija, virtualni model človeške roke, ročaj orodja, medicinsko slikanje, oblika ročaja, udobje, metoda končnih elementov, izbira materiala, kontaktni tlak, simulacija oprijema, hiper-elastične pene
Objavljeno: 12.05.2014; Ogledov: 1197; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (4,76 MB)

6.
Pregled in kriteriji za izbiro toplotnoizolacijskih materialov
Gregor Radonjič, Vojko Musil, 1995, pregledni znanstveni članek

Opis: V preglednem članku opisujemo vrste in lastnosti najpomembnejših toplotnoizolacijskih materialov, smisel in pomembnost pravilnega izoliranja kot tudi ključne kriterije za določitev optimalne izolacije. Poleg pravilne izbire ustreznega toplotnoizolacijskega materiala je potrebno vselej sistematično pristopiti tudi k izračunu debeline izolacijskega sloja. Med toplotnoizolacijskimi materiali je dan večji poudarek trdim poliuretanskim (PUR) penam. Za izboljšanje kakovosti trdih PUR pen je potrebno dobro poznavanje zakonitosti prenosa toplote skozi njihovo porozno strukturo, kar omogoča doseganje nizkih vrednosti toplotne prevodnosti. Podani so tudi izrazi za določitev efektivne toplotne prevodnosti, kakor tudi možnosti substitucije penilcev in recikliranja pri proizvodnji PUR pen.
Ključne besede: toplotnoizolacijski materiali, optimalna izolacija, trde poliuretanske pene
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 848; Prenosov: 24
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Inverzna določitev materialnih parametrov zaprto - celične pene pri tlačni in upogibni obremenitvi
Žiga Veronek, 2016, magistrsko delo

Opis: Cilj naloge je inverzna določitev materialnih parametrov zaprto-celične aluminijeve pene, ki bodo omogočili natančnejšo in učinkovitejšo izvedbo računalniških simulacij s homogeniziranim modelom porušljive pene. Materialne parametre smo določili na podlagi eksperimentalnih rezultatov enoosnega tlačnega in tritočkovnega upogibnega preizkusa, ki so primerjani z rezultati enakega preizkusa v virtualnem okolju (simulacije). Uporabili smo F-d diagram (reakcijska sila-pomik) iz eksperimenta in ga primerjali z F-d diagramom iz simulacije. Inverzno določitev materialnih parametrov smo izvedli z matematično optimizacijo. Uporabili smo dva optimizacijska algoritma in sicer Nelder-Mead (Simplex) metodo in genetski algoritem. Uspešno smo izvedli inverzno določitev materialnih parametrov z optimizacijo na podlagi tlačnega preizkusa. Povprečno odstopanje reakcijskih sil simulacije in eksperimenta je znašalo 0,176 kN oziroma 1,2 %. Z dobljenimi materialnimi podatki smo zagnali simulacijo upogibnega preizkusa in primerjali reakcijsko silo z reakcijsko silo eksperimenta. Rezultati se niso ujemali. Ugotovili smo, da samo optimizacija materialnih parametrov aluminijeve pene na podlagi tlačnega preizkusa ni dovolj za pravilno določitev le teh. Na podlagi česar smo nato sestavili vezan optimizacijski model, ki je vseboval zaporedno vezani simulaciji tlaka in upogiba. Rezultat tega optimizacijskega modela daje natančnejše ujemanje reakcijskih sil simulacije in eksperimenta tlačnega, kot tudi upogibnega preizkusa. Normirano odstopanje vezanega modela znaša 14,7 %. Kjer znaša normirano odstopanje tlaka 17,6 % in upogiba 11,7 %. Ugotovili smo, da je možno z vezano optimizacijo pridobiti materialne parametre aluminijeve pene s katerimi, lahko z zadovoljivim odstopanjem simuliramo obnašanje materiala pri mehanskih obremenitvah.
Ključne besede: kovinske pene, enoosni tlačni testi, tritočkovni upogibni testi, optimizacija, metoda končnih elementov, materialni model porušljive pene, inverzna določitev materialnih parametrov
Objavljeno: 12.04.2016; Ogledov: 1250; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

8.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici