SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zgorevanje in merjenje emisije snovi v zrak pri uporabi lesnih peletov v mali kurilni napravi
Sašo Dojnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Kurilne naprave se uporabljajo za tudi ogrevanje stanovanjskih objektov. Za kurjavo lahko uporabljamo več različnih virov, fosilna goriva (kurilno olje, premog, zemeljski plin) in lesno biomaso (drva, sekanci, peleti). S kurjenjem lesne biomase se v ozračju skupna vrednost toplogrednih plinov ne poveča, saj v primeru propadanja lesa nastane enaka količina ogljikovega dioksida kakor pri zgorevanju le tega. Vedno bolj so zaostreni zakoni glede dovoljenih količin izpustov v ozračje, zato morajo proizvajalci kurilnih naprav neprestano izboljševati postopke zgorevanja in obdelovanja izpustnih plinov. V tem smislu smo naredili izboljšavo v notranjosti peletnega gorilnika in s tem zmanjšali vsebnost CO v dimnih plinih.
Ključne besede: Biomasa, peletni gorilnik, meritve emisij izpustnih plinov
Objavljeno: 12.11.2014; Ogledov: 869; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

2.
Merjenje trdih delcev pri zgorevanju lesnih peletov slovenskih proizvajalcev
Andrej Jug, 2018, magistrsko delo

Opis: Namen zaključnega dela je prikaz kvalitete lesnih peletov s pomočjo meritev, ki so se izvajale na Inštitutu za energetiko v laboratoriju za termotehniko. Meritve so se izvajale na kurilni napravi Schmitt TKU3 Pellet s pomočjo profesionalnega merilnika Testo 380, ki omogoča zelo natančno merjenje vsebnosti trdih delcev, sočasno pa je sposoben meriti tudi prisotnost kisika in ogljikovega monoksida pri zgorevanju. Pri določevanju kakovosti peletov, glede na vsebnost trdih delcev v dimnih plinih, smo uporabljali štiri različne vzorce peletov slovenskih proizvajalcev, ki so se po sestavi in označbah na vrečah med sabo razlikovali. Postopek izvajanja meritev je temeljil na dveh različnih razponih dejanske moči Biotermec gorilnika in sicer prvi del meritev je bil opravljen pri moči 15 kW in drugi del meritev pri moči 35 kW. Dobljeni rezultati so se prenesli na računalnik od koder so se dodatno tabelarično obdelali in na podlagi teh izdelali grafi za lažji pregled in učinkovitejšo predstavo odčitkov, ki smo jih dobili pri meritvah.
Ključne besede: Lesni peleti, peletni gorilnik, zgorevanje, trdi delci
Objavljeno: 16.11.2018; Ogledov: 186; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

3.
Zunanja montaža peletnega gorilnika na obstoječe kotle na kurilno olje
Nedeljko Grabant, 2018, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji je biomasa ekološka, trajnostna in ekonomsko zanimiva oblika ogrevanja. Zato želijo lastniki kotla na kurilno olje zaradi ekonomske računice kotel pogosto predelati za kurjenje na industrijske pelete. Če v tak kotel normalno montiramo peletni gorilnik, pride do povratnega udara plamena in s tem do pregorevanja stene plamene cevi gorilnika ter do slabega izkoristka kotla. Opisan problem rešimo z enostavno zunanjo montažo peletnega gorilnika s posebno izvedbo puše z vratci. Za še boljšo rešitev tega problema je mogoče izdelati simulacijo in/ali realistično meritev, da bi lahko imeli bolj idealno obliko plamena, povečanje učinkovitosti zgorevanja, merjenje razmernika zraka λ in druge parametre.
Ključne besede: gorilnik za pelete, zunanji gorilnik, peletni kotel, kotel na kurilno olje, plamena cev, biomasa
Objavljeno: 14.12.2018; Ogledov: 179; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (14,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici