| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Jekleni nadhod za pešce in kolesarje čez titovo cesto v mariboru
Andrej Jaušovec, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se osredotočili na zasnovo objekta in njegovo umestitev v okolico, kjer bi zraven svoje funkcionalnosti objekt hkrati deloval kot del nove podobe mesta Maribor, kjer bi se intuitivno zlil s samo okolico ter tako doprinesel k lepšemu izgledu mesta. Osredotočili smo se na analizo in dimenzioniranje konstrukcijskih jeklenih in betonskih elementov jeklenega nadhoda v skladu s predpisi Evrokod standarda. Kot smernice pri zasnovi in zahtevanih izračunih nam je služila literatura priznanih avtorjev tovrstnih del.
Ključne besede: gradbeništvo, nadhod, jekleni most, pešci, kolesarji, Maribor, Europark
Objavljeno: 04.10.2018; Ogledov: 504; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (21,97 MB)

2.
Analiza mest zgostitve prometnih nesreč s kolesarji in pešci na občinskih cestah Mestne občine Maribor
Jasmina Leva, 2018, diplomsko delo

Opis: Pešci in kolesarji so najšibkejši udeleženci v cestnem prometu. Z vse večjo stopnjo motorizacije v Sloveniji se stanje poslabšuje, saj je ob visoki hitrosti motornih vozil tudi vse več poškodb nemotoriziranih udeležencev. Ker je stanje zaskrbljujoče, smo si v diplomski nalogi zastavili vprašanje, kako varni so pešci in kolesarji v Mariboru v primerjavi z Ljubljano. Na območju Mestne občine Maribor smo analizirali vse prometne nesreče ter jih rangirali z utežmi; tako smo pridobili območje z največ prometnimi nesrečami med kolesarji in pešci. Določili smo si časovno obdobje analize od leta 2008 do leta 2017. Orientirali smo se le na občinske ceste v Mariboru ter na prometne nesreče s poškodbo ali s smrtnim izidom. Analizirali smo dogajanje na mestu zgostitve prometnih nesreč ter podali predloge za izboljšanje stanja na območju z največjim številom ponderiranih prometnih nesreč s kolesarji in pešci na občinskih cestah v MOM.
Ključne besede: analiza mest zgostitev prometnih nesreč, kolesarji in pešci, občinske ceste, občina Maribor
Objavljeno: 03.10.2018; Ogledov: 542; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (5,16 MB)

3.
Presoja možnih rešitev rekonstrukcije križišča v četrtni skupnosti Ljudski vrt na Ptuju
Jan Marušič, 2017, diplomsko delo

Opis: Klasično križišče se nahaja v mestu Ptuj, v mestni četrti »Ljudski vrt«, sredi spalnega naselja. Križišče je problematično zaradi slabe preglednosti, saj so v neposredni bližini neprimerno umeščena parkirišča ter zabojniki za odpadke, ki ovirajo preglednost. To še dodatno poslabšujejo nepravilno parkirana vozila na pločniku v neposredni bližini križišča. V križišču prav tako ni ustrezne infrastrukture za kolesarje. Na podlagi opravljene analize stanja, prometnovarnostne analize ter kapacitetnih preveritev se predlaga umestitev mini krožnega križišča z ustrezno infrastrukturo za vse udeležence v prometu ter rešitev parkirne stiske z možnostjo izgradnje parkirišč v bližini.
Ključne besede: mini krožno križišče, klasično križišče, prometna varnost, rekonstrukcija, obremenitve, preglednost, pešci, kolesarji
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 588; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (4,12 MB)

4.
IZBOLJŠANJE VARNOSTI RANLJIVIH UDELEŽENCEV V CESTNEM PROMETU V MESTNI OBČINI PTUJ
Martina Drevenšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Pešci in kolesarji spadajo med najbolj ranljive udeležence v cestnem prometu, zato je ravno njim potrebno nameniti več pozornosti pri vključevanju v promet. Kolo postaja zaradi ekonomskega in okoljevarstvenega vidika vedno bolj priljubljeno prevozno sredstvo v večjih mestih. Hiter tempo življenja, stresne situacije in slabi vremenski pogoji nas privedejo do nezbranosti med udeležbo v prometu, kar lahko vodi do usodnih posledic. Diplomsko delo govori o varnosti pešcev in kolesarjev v Sloveniji oz. na Ptuju, za kar je bila med leti 2009 in 2014 opravljena podrobna analiza. Opravili smo ogled črnih odsekov ter na osnovi tega predlagali nekaj izboljšav za povečanje varnosti pešcev in kolesarjev. Glede na opravljeno analizo je jasno razvidno, da povzročitelji nesreč niso vedno vozniki motornih vozil. Vedno več je pešcev in kolesarjev, ki povzročijo nesrečo. Ob tem pa se postavlja vprašanje, kako dobro je poznavanje cestno-prometnih predpisov in o primernosti obnašanja najranljivejših udeležencev v prometu.
Ključne besede: varnost v cestnem prometu, pešci, kolesarji
Objavljeno: 26.05.2016; Ogledov: 799; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

5.
Analiza površin za pešce in kolesarje v Občini Žalec
Rok Železnik, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi smo najprej analizirali trenutno stanje površin namenjenih pešcem in kolesarjem v Občini Žalec. Nato smo na kratko povzeli vrste kolesarskih površin in površin za pešce, njihovo ureditev in dimenzije. Predstavili smo tudi nekaj predlogov, ki bi pešcem in kolesarjem izboljšali pogoje in varnost pri udeleževanju v prometu.
Ključne besede: površine za pešce, površine za kolesarje, pešci, kolesarji, pločnik, Žalec
Objavljeno: 25.09.2015; Ogledov: 700; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (5,95 MB)

6.
Rekonstrukcija lokalne ceste LC 703321 in izgradnja parkirnih mest
Žiga Bauman, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi smo podali predlog za ureditev cestnega odseka lokalne ceste v Jurovskem Dolu, ki je sedaj v slabem stanju. V nalogi je zajeto projektiranje ceste in parkirnih prostorov za avtomobile. Analizirali smo obstoječe stanje in kasneje tudi primerjali našo rešitev z dejansko izvedbo projekta. Traso samo razdelimo na dva dela; prvi del zajema cestni odsek v dolžini 218m, kjer je potrebna samo modernizacija ceste. V drugem delu pa rekonstrukcija celotnega cestišča in izgradnja parkirnih mest ob novem pokopališču v občini Sv. Jurij v Slovenskih Gorcah v dolžini 162m.
Ključne besede: gradbeništvo, lokalne ceste, parkirišča, pešci
Objavljeno: 16.09.2015; Ogledov: 670; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (3,85 MB)

7.
ANALIZA PROMETNIH POVRŠIN Z VIDIKA PROMETNE VARNOSTI - PRIMER MESTA ORMOŽ
Leonida Škrinjar, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava analizo prometnih površin z vidika prometne varnosti. Območje analize je zajemalo center mesta Ormož, posebej za motorizirane in posebej za nemotorizirane udeležence v prometu. Na podlagi opisa obstoječega stanja prometnih površin na obravnavanem območju so bili zaznani problemi in težave le-teh. Izvedla se je analiza prometnih nesreč za center mesta Ormož. Ugotavljala se je raven prometne varnosti prometnih površin v skladu s tehničnimi elementi ceste in njene okolice, postavitve vertikalne in označene horizontalne prometne signalizacije. Na koncu so na osnovi ugotovitev posamezne problematike podane idejne rešitve, ki eliminirajo nevarnost in omogočijo uporabnikom prometnega sistema varno vključevanje v prometu.
Ključne besede: prometna varnost, promet v mestih, umirjanje prometa, pešci, kolesarji, vozniki, cestni promet
Objavljeno: 15.04.2014; Ogledov: 1352; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

8.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI PEŠCEV NA PREHODIH ZA PEŠCE
Špela Vogrinec, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena problematika varnosti pešcev v prometu v Republiki Sloveniji (RS) in v Mestni občini Maribor (MOM). Varnost pešcev v prometu na prehodih za pešce je prikazana z analizo prometne varnosti, izdelane posebej za RS in MOM. V analizi so prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi pešci, razdeljene glede na merila, ki kažejo stanje varnosti pešcev v prometu. Na osnovi analize prometne varnosti pešcev so izdelani predlogi rešitev. Predlagana je uvedba ukrepov in naprav za umirjanja prometa, saj ti pripomorejo k povečanju prometne varnosti. V delu je opisano in predstavljeno trenutno stanje na treh prehodih za pešce v MOM ter analizirana je prometna varnost na teh prehodih. Nato so predstavljeni predlogi rešitev izboljšanja prometne varnosti na teh prehodih.
Ključne besede: prometne nesreče, promet pešcev, pešci, ukrepi in naprave za umirjanje prometa, rekonstrukcija
Objavljeno: 18.02.2014; Ogledov: 1097; Prenosov: 457
.pdf Celotno besedilo (6,44 MB)

9.
ANALIZA UPORABE CESTNO-PROMETNE INFRASTRUKTURE NA OBMOČJU KOROŠKIH VRAT V MARIBORU
Boris Kamenik, 2011, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomskega dela je analiza mestne četrti Koroška vrata v Mariboru z vidika uporabe cestno-prometne infrastrukture. Podan je pregled cestnih križišč, cestnih odsekov, prometnih površin pešcev in kolesarjev ter mirujočega prometa. Na podlagi terenskega ogleda obstoječega stanja na področju infrastrukture za različne udeležence v cestnem prometu (motorni promet, promet pešcev in kolesarjev, mirujoči promet) je opravljena analiza s poudarkom na prometni mobilnosti in varnosti. Izpostavljene so infrastrukturne pomanjkljivosti ter podani kratkoročni oz. dolgoročni predlogi rešitev, ki bi izboljšali varnost in udobje vseh udeležencev v prometu.
Ključne besede: mestne prometne površine, cestna križišča, mirujoči promet, pešci, kolesarji, parkirni režim
Objavljeno: 13.12.2011; Ogledov: 1985; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (8,29 MB)

10.
PROMETNA VARNOST PEŠCEV NA OBMOČJU OBČINE MARIBOR
Petra Tašner, 2010, diplomsko delo

Opis: Pešci v cestnem prometu spadajo med najbolj ogrožene prometne udeležence, zato so tudi pogosto udeleženi v prometnih nesrečah. Glede na to, da se ljudje vedno bolj zavedamo, kako pomembno je skrbeti za svoje zdravje in da lahko določene relacije prehodimo peš ter posledično naredimo nekaj dobrega za naravo, menimo, da bo vedno več pešcev udeleženih v cestnem prometu. Zato se je potrebno zavedati problematike prometnih nesreč in njihovih posledic z udeležbo pešcev. Diplomska naloga zajema problematika pešcev na območju občine Maribor. Obdelana je analiza prometnih nesreč z udeleženimi pešci za obdobje 2005 — 2009. Poudarek je na prometnih nesrečah, v katerih so pešci umrli ali pa se hudo telesno poškodovali. Zajeti so naslednji podatki o posameznih prometnih nesrečah: datum prometen nesreče, ura prometne nesreče, vzrok prometne nesreče, ulica prometne nesreče, spol pešca, starost pešca, vsebnost alkohola pri pešcu. Na podlagi teh podatkov je izdelana analiza stanja prometne varnosti pešcev na območju občine Maribor ter podani so ukrepi za izboljšanje le-te.
Ključne besede: Cestni promet, pešci, prometna varnost, statistika prometnih nesreč
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 2599; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici