| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
KONSTRUIRANJE SISTEMA ZA GENERIRANJE PARE IN NJENEGA DOVODA V PEČNIŠKI PROSTOR PARNE PEČICE
Tadej Plantev, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazano konstruiranje sistema za generiranje pare in njenega dovoda v pečniški prostor parne pečice. Najprej smo pregledali konkurenčne aparate in obstoječe patente na tem področju. Nato smo določili parametre sistema. Sistem smo računalniško modelirali tako, da je prilagojen za uporabo v obstoječi pečici podjetja Gorenje. Pri tem smo upoštevali priporočila konstruiranja za proizvodnjo in izračune s področja termodinamike. Pri spojih z zaskočkami smo izračunali silo potrebno za spajanje. Sistem smo dali izdelati s postopkom hitre izdelave prototipov. Na koncu smo izvedli še meritve absolutne vlažnosti v pečniškem prostoru.
Ključne besede: razvoj izdelkov, pečica, parna pečica, pečniški prostor, suh zrak, vlažen zrak, para, generiranje pare, zaskočka
Objavljeno: 04.10.2011; Ogledov: 1549; Prenosov: 73
URL Povezava na celotno besedilo

2.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO PARNOKONVEKCIJSKE PEČICE
Jože Kosar, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Delo v profesionalni kuhinji je zelo intentivno in stresno. Obroki morajo biti pripravljeni hitro in okusno. V veliko pomoč pri tem je kvalitetna parnokonvekcijska pečica. Njena glavna značilnost je zmožnost kuhanja, peke in kombinacije obeh načinov, kar omogoča vrhunsko pripravo obrokov. V proučevanem podjetju so se odločili za nakup nove parnokonvekcijske pečice. Pri odločitvi smo si pomagali z računalniškim programom za podporo odločanju DEXi in programom Verdana. Izbirali smo med petimi različnimi modeli. Glede na njihove potrebe smo določili kriterije, na podlagi katerih smo zgradili odločitveni model. Na ta način smo izbrali najboljšo možno parnokonvekcijsko pečico.
Ključne besede: - parnokonvekcijska pečica, - večparametersko odločanje, - odločitveni model, - DEXi, - Verdana.
Objavljeno: 26.06.2015; Ogledov: 565; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

3.
OPTIMIZACIJA PROCESOV RAZKROJA IN REDUKCIJE V ZAPRTEM SISTEMU ZA DOLOČITEV MASNE KONCENTRACIJE TITANOVEGA DIOKSIDA V REALNIH VZORCIH
Mateja Flis, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je optimizacija procesov razkroja in redukcije vzorcev iz proizvodnje pigmentnega titanovega(IV) oksida v zaprtem sistemu. Sledila je potenciometrična določitev vsebnosti titanovega(III) oksida ter železovega(II) oksida v razkrojenih in reduciranih vzorcih. Kot sistem za razkroj in redukcijo smo uporabljali zaprt mikrovalovni razklop. Glavni namen uporabe zaprtega sistema razkroja in redukcije je preprečitev stika s škodljivimi plini. Razkroje in redukcije v mikrovalovni pečici smo izvajali z realnimi vzorci iz proizvodnje. Določili smo pogoje razkroja in redukcije za različne vzorce tako, da so istočasno v mikrovalovni pečici različni vzorci. V mikrovalovni pečici je lahko istočasno do 16 vzorcev. Zaradi tega se skupen čas reakcije za posamezen vzorec podaljša, skrajša pa se skupen čas za razkoj in redukcijo večjega števila vzorcev. Potenciometrična titracija s KMnO4 omogoča sočasno določitev Ti3+ in Fe2+ v istem vzorcu, kar nam omogoča razlika potencialov med Ti3+ in Fe2+ v raztopini. Rezultati vsebnosti TiO2 (g/l) in Fe (g/l) v vzorcih, ki so bili razkrojeni in reducirani v mikrovalovni pečici ter dobljeni z avtomatsko potenciometrično titracijo s KMnO4, so ustrezni, točni in natančni. Z razvito metodologijo lahko uspešno nadomestimo metode, ki se trenutno uporabljajo v Kontroli proizvodnega procesa pigmentnega titanovega(IV) oksida.
Ključne besede: titanov(IV) oksid, razkroj, redukcija, mikrovalovna pečica, potenciometrična titracija.
Objavljeno: 20.01.2016; Ogledov: 732; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

4.
Uporaba metod vrednostne analize pri razvoju mikrovalovne pečice
Dejan Škoflek, 2016, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomske naloge je bila definicija novega modela mikrovalovne pečice za potrebe podjetja GORENJE gospodinjski aparati, d.d., ki bi ga lahko podjetje v nadaljevanju tudi dejansko implementiralo v svoj nabor aparatov in ga plasiralo na trg. Glede na potrebe trga oziroma kupcev smo z uporabo metod vrednostne analize pokazali, da ima nov model mikrovalovne pečice s keramičnim dnom in stirrer tehnologijo distribucije mikrovalov tiste funkcije, ki jih kupci želijo in pričakujejo. Z zbranimi podatki in analizami smo določili takšen model, ki bi naj z razmerjem med vrednostjo in ceno čim bolj zadovoljil potrebe oziroma želje kar se da široke skupine kupcev.
Ključne besede: vrednostna analiza, mikrovalovna pečica, razvoj, trg, kupec, cena, vrednost, funkcije, konkurenca, snovanje, kakovost, marketing
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 664; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

5.
Numerično napovedovanje funkcionalnih lastnosti pečniškega prostora
Uroš Kokolj, 2017, doktorska disertacija

Opis: Cilj vseh proizvajalcev in uporabnikov pečic je imeti kar se da enakomerno zapečenost različnih jedi. To pa proizvajalci v zadnjih časih zaradi novih trendov in vse krajših razvojnih časov izdelkov težko dosegajo. Zato se je za potrebe numeričnega napovedovanja funkcionalnih lastnosti pečniškega prostora razvil časovno odvisen tridimenzionalni (3D) numerični model, ki se je preverjal z eksperimentalnimi meritvami. V modelu je obravnavan sistem vročega zraka, v katerem delujeta okroglo grelo in ventilator, prevladujoča sta sevanje in prisilna konvekcija. Zaradi obravnave prisilne konvekcije je zelo pomembna ustrezna izbira modela turbulence. Predstavljena je uporaba različnih modelov turbulence. Za obravnavano pečico se je kot najprimernejši izkazal SST-model turbulence. Ugotovljeno je bilo, da je v numerični model nujno treba vključiti proces izparevanja. Numerični model se je preverjal z eksperimentalnimi meritvami temperature in s funkcionalnimi preizkusi pečenja peciva. Po končanju preizkusa pečenja se je piškotom z metodo določevanja barvnih kontrastov, ki temelji na CIE L*a*b barvnem prostoru, določila stopnja porjavelosti Ry. Glede na rezultate se je predlagal linearni model, ki bo omogočal napovedovanje rezultatov porjavelosti s pomočjo numeričnih izračunov. Dodatno preverjanje modela se je izvedlo na področju optimizacije oziroma izboljšave pečenja pečice. S pomočjo numeričnih izračunov se je preverilo šest različnih izvedb pokrova ventilatorja. Na podlagi numeričnih izračunov se je določila numerična stopnja porjavelosti. Numerični rezultati so se preverjali s pomočjo eksperimentalnih preizkusov, ki so se izvedli na starem in novem pokrovu ventilatorja. Tako numerični kot eksperimentalni rezultati so pokazali, da izboljšan pokrov ventilatorja zagotovi boljše rezultate enakomernosti pečenja.
Ključne besede: računalniška dinamika tekočin, pečenje, pečica, prenos toplote, brizgano pecivo, porjavelost, model turbulence, optimizacija
Objavljeno: 10.04.2017; Ogledov: 705; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (4,73 MB)

6.
Kompenzacija tlakov v pečniškem prostoru
Martin Hajsinger, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem reševal problem v pečniškem prostoru pri parnih aparatih BIO Gorenje, višjega cenovnega razreda. Pri tej seriji aparatov prihaja do problema vibriranja vrat pečice zaradi naraslih tlakov v pečniškem prostoru. Pri odpiranju vrat pečice se zrak v pečniškem prostoru hitro ohladi in ko vrata zapremo, se zrak prične hitro zopet segrevati, kar povzroči ekspanzijo zraka v pečniškem prostoru in posledično odpiranje vrat pečice. V diplomski nalogi sem predstavil potek reševanja problema s konstrukcijskimi rešitvami ter analitični pristop k problemu.
Ključne besede: BIO Gorenje, pečniški prostor, vibriranje, pečica
Objavljeno: 18.09.2018; Ogledov: 192; Prenosov: 0

7.
Modalna analiza zadnje ščitne stene vgradne pečice Gorenje
Jure Funtek, 2019, diplomsko delo

Opis: Pri pečniškem ventilatorju, ki je vgrajen na zadnji strani, prične ščitna stena, zaradi silnic magnetnega polja, vibrirati, kar se odraža v hrupnosti aparata. Za merjenje lastnih frekvenc smo uporabili udarno kladivo, pospeškomer, zajemanje podatkov pa je potekalo v programu Labview. Lastne frekvence smo merili z namenom, da bi videli katere so najbližje višjim harmonikom elektromotorja in s tem najbolj kritične. Nato smo izvedli simulacijo in jo primerjali z meritvami, da smo lahko potrdili natančnost računalniškega modela. S tem smo lahko geometrijo modela spremenili in ponovno izvedli simulacijo. Nato smo izdelali prototip in še enkrat opravili meritve. S spremembo geometrije modela smo povečali togost in maso izdelka, s tem pa tudi lastne frekvence. Amplitude so se znatno zmanjšale s tem pa tudi hrup aparata. Dokazali smo, da lahko s simulacijami dosežemo primerljive rezultate z meritvami. S tem se čas razvoja bistveno zmanjša, s čimer se zmanjšajo tudi stroški prototipiranja.
Ključne besede: vgradna pečica, mehanska nihanja, lastne frekvence ščitne stene, numerične simulacije
Objavljeno: 04.09.2019; Ogledov: 176; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici