| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
RASTLINSKA BIOTEHNOLOGIJA IN PATENTNO VARSTVO
Tina Uranjek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava rastlinsko biotehnologijo v luči patentnega prava. Področje rastlinske biotehnologije je bilo s pravnega vidika zaradi svoje materije pogosto predmet različnih interpretacij. Rastlinska sorta, kot biotehnološki izum, je povzročila zmedo na področju patentov, saj vsekakor ne gre za klasično vrsto izuma. Vzporedno so se pojavila vprašanja, kdaj gre za novo rastlinsko sorto, kjer imetnik pridobi žlahtniteljsko pravico. Varstvo sort rastlin predstavlja obliko varovanja intelektualne lastnine na področju vzgoje novih sort rastlin. Tudi kasnejši razvoj genskega inženiringa je postavil nove meje interpretacije v pravnem smislu. Prikazana je podrobna analiza člena 53(b) Evropske patentne konvencije (EPK), ki določa izjeme glede možnosti patentiranja. Interpretacija omenjenega člena temelji na praksi primerov Evropskega patentnega urada (EPU). Pristojni organi so se trudili izdelati smiselne odločitve glede patentnih zahtevkov ter podati pravno stališče spornih vprašanj s področja patentne zakonodaje. Pomemben akt, ki je dopolnil Evropsko patentno konvencijo, je leta 1998 sprejeta Direktiva 98/44/ES o pravnem varstvu biotehnoloških izumov, ki je za namene patentiranja biotehnoloških izumov določila nekatere posebnosti. Medtem ko je patentna zakonodaja vsake država nekoliko drugačna, pa so zahteve in pravice iz dodeljenih patentov vsebinsko podobne. Prikazana je ureditev ameriškega patentnega sistema glede možnosti patentiranja rastlinskih sort ter nekatere bistvene razlike z evropskim patentnim sistemom.
Ključne besede: rastlinska biotehnologija, biotehnološki patent, rastlinska sorta, nova rastlinska sorta, gensko spremenjene rastline, Evropska patentna konvencija, Direktiva 98/44/ES, odločitve Evropskega patentnega urada
Objavljeno: 14.07.2011; Ogledov: 2501; Prenosov: 369
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

5.
PATENTNO VARSTVO KOT DEJAVNIK INOVIRANJA V PODJETJU
Sonja Čelofiga, 2012, magistrsko delo/naloga

Opis: Podjetja si v današnjem hitro se spreminjajočem okolju ne morejo zagotoviti obstoja oz. napredka brez inoviranja. Pri tem gre za nenehen proces ustvarjanja invencij in inovacij. Da bi pa podjetja bila ustrezno motivirana za inoviranje, je učinkovit in cenovno dostopen patentni sistem nuja. S patenti se zavaruje izum, ki je nov, na inventivni ravni in industrijsko uporabljiv. Glavni motiv za patentiranje je zaščita pred posnemanjem konkurence. Posamezniki oz. podjetja se lahko glede na lastne potrebe in finančne zmožnosti odločijo za pridobitev nacionalnega, evropskega ali mednarodnega patenta. Vsak izmed teh ima svoje prednosti, slabosti in je povezan z različno visokimi stroški pridobitve patenta. Kadar si podjetje želi pridobiti patentno varstvo v nekaj evropskih državah, je smiselno da vloži evropsko patentno prijavo. Vendar ima trenutni evropski sistem precej slabosti, kar negativno vpliva na inovacijski proces. Zaradi cenovne nedostopnosti in pravne negotovosti evropskega patenta, potekajo v Evropski uniji že desetletja razprave o uvedbi patenta EU. Ta bi imel unitaren značaj in bi zagotavljal enotno pravno varstvo na celotnem ozemlju EU. Nadalje bi zagotavljal nizke finančne stroške za uporabnike patentnega sistema, saj bi bila odpravljena potreba po prevodih patenta oz. patentnih zahtevkov v uradne jezike posameznih držav. Navedeno bi pozitivno vplivalo na inovacijske procese podjetij. V kolikor pa želi izumitelj pridobiti varstvo v več državah sveta, je koristen PCT sistem. PCT prijava omogoča prijavitelju, da lahko uveljavlja pravice nacionalne patentne prijave v vseh državah pogodbenicah, ne da bi že na začetku moral predložiti prevod ali plačati prijavno pristojbino v vsaki državi posebej. Nacionalna faza postopka za podelitev patenta in plačilo s tem povezanih visokih stroškov sta lahko odložena do izteka 30. meseca (ponekod 31.) od dneva vložitve prve prijave. Dodatno pridobljen čas 18-ih mesecev, lahko imetnik patenta izkoristi za iskanje komercialnih priložnosti v tujini, omogoča pa mu tudi odložitev z odločitvijo v katerih državah si bo kasneje prizadeval pridobiti patentno varstvo. Patenti sicer nagrajujejo inovatorja in delujejo kot spodbuda, vendar lahko močna patentna zaščita tudi negativno vpliva na inovacije. Kadar je patentna zaščita močnejša, inovatorji težje obidejo patent. To lahko posamezne inovatorje prisili, da se vzdržijo inoviranja, kar lahko vodi v upad v inovacijski dejavnosti in prelivanju znanja. Navedeno pa negativno vpliva na vse inovatorje. Kadar pa imajo inovatorji več možnosti za re-inoviranje okoli inovacije vodilnega (šibka patentna zaščita), so si med seboj konkurenčni. Razpolagajo namreč s podobno tehnologijo, zato so inovatorji prisiljeni uporabljati rizične inovacijske strategije. Takšne strategije pa lahko vodijo do izjemnih odkritij. Optimalna patentna zaščita je specifična za vsak primer. Odvisna je od naprednosti nacionalnega inovacijskega sistema in vključenosti tehnologije.
Ključne besede: inovacija, inoviranje, inovacijski proces, patentna zaščita, evropski patent, PCT prijava, patent EU, optimalna patentna zaščita.
Objavljeno: 22.05.2012; Ogledov: 2238; Prenosov: 415
.pdf Celotno besedilo (4,27 MB)

6.
Razvoj ročaja hladilnika Gorenje po meri kupca
Marko Trojner, 2012, diplomsko delo

Opis: Kupec je in bo prioriteta, zato je potrebno sistematično pristopiti h kakovosti z vidika kupca. Predmet diplomskega dela je ročaj, ki nam zaradi nastalega podtlaka v hladilnikih in zamrzovalnih omarah omogoča lažje odpiranje vrat. Zaradi oblikovne togosti trenutnega ročaja RM 70 in slabše uveljavitve na trgu, je potrebno spremeniti pristop pri dizajnu in funkcionalnosti omenjenega ročaja. Ob uporabi akumuliranih informacij iz podjetja Gorenje in teoretičnih osnov, smo z metodo razvoja funkcij kakovosti prikazali začetno fazo razvoja novega polizdelka, ki je vodila do uspešne realizacije prototipa in osnove za vpeljavo polizdelka v lastno proizvodnjo podjetja Gorenje.
Ključne besede: razvoj izdelka, TQM, glas kupca, VOC, QFD, razvoj funkcij kakovosti, Kano model, hiša kakovosti, conjoint analiza, target costing, analiza trga, statistični testi, vzorec, management, Gorenje, brizganje, HZA, patent, življenjski ciklus izdelka.
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1517; Prenosov: 67
URL Povezava na celotno besedilo

7.
8.
IZUM V DELOVNEM RAZMERJU IN PRAVICA DO NAGRADE
Jana Slakan, 2012, magistrsko delo

Opis: Nagrada za inovacijo mora biti vzpodbuda za inoviranje. V primerjavi s poslovno skrivnostjo so visoki stroški največja slabost patentiranja izuma, ki jih majhna in srednje velika podjetja težko zmorejo. Zakon o izumih iz delovnega razmerja določa obvezno nagrajevanje za izume ustvarjene v delovnem razmerju ter ureja druge pravice in obveznosti delodajalcev, ki izhajajo iz izumov, ustvarjenih v delovnem razmerju. Podrobnejše kriterije za odmero nagrade določa Pravilnik o nagradah za izume iz delovnega razmerja. Pravica do nagrade je odvisna od dejstva, ali gre za prosti ali službeni izum, ki ga Zakon o izumih iz delovnega razmerja opredeljuje kot neposredni službeni izum, ki je ustvarjen pri izpolnjevanju pogodbe o zaposlitvi, na izrecno zahtevo delodajalca ali pa na podlagi posebne pogodbe med delodajalcem in delavcem. V skladu z omenjenim zakonom je službeni izum tudi posredni službeni izum.
Ključne besede: patent, poslovna skrivnost, službeni izum, nagrada, delavec, delodajalec
Objavljeno: 06.02.2013; Ogledov: 2012; Prenosov: 305
URL Povezava na celotno besedilo

9.
PRIDOBIVANJE IN PATENTIRANJE UPORABE PIEZOELEKTRIČNE ENERGIJE V ZGRADBAH
Denis Povh, 2012, diplomsko delo

Opis: Cilj tega diplomskega dela je raziskati optimalno pridobitev in uporabo piezoelektrične energije v različnih objektih. Bolj specifično; pretvorbo mehanske energije v električno energijo s pomočjo piezo materialov, ter možnosti sprotnega koriščenja in shranjevanja te energije.
Ključne besede: fizikalne lastnosti, piezoelektrika, kristali, patent
Objavljeno: 03.01.2013; Ogledov: 1089; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

10.
EVANGELIČANSKA CERKVENA OBČINA KRIŽEVCI V NAJSTAREJŠIH MATIČNIH KNJIGAH 1784 - 1800
Tadeja Sapač, 2013, diplomsko delo

Opis: Ljudje, ki so živeli v posameznem kraju, predstavljajo zgodovino nekega kraja. V okviru posamezne župnije so se rodili, poročali in umirali. Pomemben zgodovinski vir o življenju v posameznih župnijah so matične knjige. V diplomskem delu so tako predstavljene danes najstarejše matične knjige Evangeličanske cerkvene občine Križevci med leti 1784–1800. Najprej je podan zgodovinski pregled razmer na Madžarskem in v Prekmurju do 18. stoletja, sledi opis obdobja po izdaji tolerančnega patenta, ki ga je leta 1781 izdal madžarski kralj Jožef II., in opis cerkvene občine Križevci, ki je bila ustanovljena leta 1783. Posebna pozornost je namenjena analizi najstarejših ohranjenih križevskih matičnih knjig: krstne, pokopne in poročne. Pri analizi so za to obdobje glavnega pomena: število krstnih vpisov, delež krščenih glede na spol po posameznem letu, število krščenih po vaseh, najpogostejši priimki zabeleženi po vaseh krstnih vpisov, število vpisanih pokopov glede na spol in delež vpisanih pokopov glede na starostno kategorijo ter število umrlih po vaseh in število poročnih vpisov ter delež vpisanih glede na spol in starostno kategorijo ženinov in nevest. Dodane so tabele in grafi za vsako posamezno matično knjigo po posameznih letih.
Ključne besede: protestantizem, Evangeličanska cerkvena občina Križevci, tolerančni patent, matice, 18. stoletje
Objavljeno: 29.01.2013; Ogledov: 1287; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici