| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Toleranca do nasilja v mladostniških partnerskih razmerjih
Eva Hršak, 2019, magistrsko delo

Opis: V sklopu magistrskega dela smo preučevali toleranco mladostnikov do nasilja v partnerskih razmerjih. V teoretičnem delu smo opredelili termin nasilje, opisali njegove oblike in pregledali dejavnike, ki lahko pripomorejo k pojavnosti nasilja. Zatem smo opredelili pojem partnerstvo in z njim povezana partnerska razmerja. V nadaljevanju smo opredelili značilnosti storilca in žrtve nasilja, zakaj le-te ostajajo v nasilnih razmerjih in kaj lahko storimo za kvaliteten partnerski odnos. V osrednjem delu teoretičnega dela smo opredelili termina mladostništvo in mladostniška partnerska razmerja ter skušali ugotoviti, kako se razlikujejo od razmerij v odraslosti. Preučili smo dejavnike, ki pomembno vplivajo na pojavnost nasilja, kakšne so njegove posledice na mladostnike in kako se le-ti soočajo z nasiljem. Na koncu smo predlagali načine, s katerimi lahko šola svoje učence informira, jim pomaga in posledično pripomore k zmanjšanju nasilja v mladostniških partnerskih razmerjih. V empiričnem delu smo preučili, v kolikšni meri so mladostniki že bili žrtve ali storilci različnih oblik nasilja v svojih razmerjih, in ugotovili, da je bila približno petina anketirancev že kdaj žrtev nasilja, približno desetina pa ga je že izvajala. Zanimalo nas je, kakšno je mnenje mladostnikov do morebitnega razreševanja težav z nasiljem v razmerjih s pomočjo tretje osebe ter ali so skozi šolanje pridobili dovolj informacij o načinih reševanja in preprečevanja nasilja v partnerskih razmerjih.
Ključne besede: partnerstvo, mladostniki, partnerska razmerja, nasilje, toleranca do nasilja
Objavljeno: 30.08.2019; Ogledov: 625; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (937,74 KB)

2.
Prakse in pomeni LAT partnerskih razmerij v Sloveniji
Klavdija Šipuš, 2016, magistrsko delo

Opis: V delu smo proučevali LAT (angl. living apart together) partnerska razmerja, kjer se kot poglavitna ločnica od kohabitacije izpostavlja (ne)rezidenčnost partnerjev. Kot izraz pluralizacije družinskih potekov in družinskih oblik dokazujejo njihovo heterogenost. Izhajali smo iz teze, da so prakse, percepcije in pomeni, ki jih vključeni posamezniki v LAT partnerskih razmerjih pripisujejo partnerskemu odnosu ter pomembnim drugim, odvisni od tega, ali je njihova partnerska zveza posledica zavestne odločitve (izbire) ali zunanjih okoliščin (ovire). V empiričnem delu smo uporabili delno strukturiran vprašalnik. Vzorec je zajemal trinajst moških in žensk, starih 40 in več let, ki živijo v LAT partnerskem razmerju v Sloveniji. Rezultati raziskave so pokazali na heterogenost LAT partnerskih razmerij in dejstvo, da je v praksi teoretična razmejitev med kategorijama zavestna odločitev (izbira) in zunanje okoliščine (ovire) zabrisana. Prakse označuje določena ambivalenca, zavestne odločitve in zunanje okoliščine pa sovpadajo s prednostmi življenja v LAT partnerskih aranžmajih. Pomembno vlogo igra pretekla partnerska zgodovina ter pri ženskah rezidenčni in vzdrževani otroci iz predhodnih partnerskih zvez. LAT partnerski aranžma zaradi ločenega bivanja partnerjev omogoča večje možnosti osebne avtonomije in neodvisnosti, svobode in vzpostavljanja mej v odnosu do pomembnih drugih ter enakopravnejšo delitev gospodinjskih del. V Sloveniji so LAT partnerska razmerja del skrite populacije, saj jih državna statistika ne beleži in so del statistične kategorije samskih. Zaradi maritalnih sprememb, staranja družbe in posledično večjih možnosti oblikovanja LAT partnerskih razmerij ter ugodnosti, ki jih LAT partnerski aranžma nudi starejšim, izpostavljamo potrebno redefinicijo statistične kategorije samski.
Ključne besede: LAT partnerska razmerja, starejši, prakse, pomeni, Slovenija
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 1037; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

3.
Kriminološki aspekti nasilja v istospolnih partnerskih odnosih : magistrsko delo
Rebeka Lesjak, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo seznani bralca s teoretičnimi izhodišči družbenega konteksta homoseksualnosti, nasilja in kriminoloških teorij o vzrokih nasilja, vključno z raziskanimi podrobnostmi nasilja v lezbičnih in gejevskih razmerjih, ter zaključi s perspektivami homoseksualnosti v zgodnjih povojih kriminologije kot vede, predstavi pa tudi novejšo idejo vključitve homoseksualnosti v kriminološka preučevanja in raziskovanja. Središče zanimanja je posvečeno nasilju v istospolnih partnerskih razmerjih, ki ga obdaja družba z rigidnimi družbeno-spolnimi shemami, heteroseksizmom, homofobijo in drugimi predsodki. Ravno vpliv širšega heteronormnega družbenega konteksta prikaže specifiko dejavnikov, ki so prisotni v nasilnem istospolnem razmerju, ki je prav tako pogosto kot nasilje v heteroseksualnih partnerskih odnosih. Primerjavo nasilja v istospolnih in heteroseksualnih razmerjih je mogoče razbrati skozi celotno delo, v zaključku pa to primerjavo še povzamemo. Razlago za vzroke partnerskega nasilja ter s tem tudi predloge za njegovo prevencijo je treba obravnavati multidisciplinarno in jih iskati v večdimenzionalnem modelu, ki med seboj povezuje različne dejavnike tveganja. Proti zaključku se posvetimo še umeščenosti homoseksualnosti v kriminološke teorije, ki predstavljajo osnovo za nova spoznanja in raziskovanje. Magistrsko delo predstavlja idejno osnovo za nadaljnje raziskovanje in kritično obravnavanje specifične problemske tematike, ki je predvsem v slovenskem prostoru nemalokrat prezrta.
Ključne besede: nasilje, partnersko nasilje, istospolna partnerska razmerja, homoseksualnost, heteronormativnost, heteroseksizem, homofobija, kriminologija, magistrska dela
Objavljeno: 13.05.2014; Ogledov: 1280; Prenosov: 267
.pdf Celotno besedilo (887,12 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici