| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 34
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Parametrična študija radialne togosti žilne opornice : magistrsko delo
Karlo Maček, 2024, magistrsko delo

Opis: Žilne opornice so ključne pri zdravljenju srca in ožilja, saj krepijo obolele žile, obnovijo pretok krvi in nudijo oporo žili. Radialna togost se izkaže kot ključni parameter pri žilnih opornicah, saj neposredno vpliva na njihovo delovanje. Magistrsko delo raziskuje povezavo med radialno togostjo in geometrijskimi parametri posameznega podpornega obroča žilne opornice. Parametrično modeliranje z odprtokodnim programom Gmsh je uporabljeno za ustvarjanje različnih konfiguracij podpornih obročev v dveh različnih geometrijskih variantah. Numerične simulacije po metodi končnih elementov v programu LS-DYNA so bile izvedene za preučevanje stiskanja konfiguracij v radialni smeri. Analiza se osredotoča na spremljanje trendov reakcijskih sil pri spreminjanju geometrijskih parametrov podpornega obroča. Rezultati kažejo znatne razlike v radialni togosti med geometrijskimi variantami. Opazni so tudi trendi naraščanja reakcijskih sil pri spreminjanju vrednosti geometrijskih parametrov.
Ključne besede: žilna opornica, radialna togost, parametrično modeliranje, Gmsh, numerična simulacija, metoda končnih elementov, LS-DYNA
Objavljeno v DKUM: 25.04.2024; Ogledov: 119; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

2.
Parametrično modeliranje vrtljive mize polnilnega stroja : diplomsko delo
Luka Pihler, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bo predstavljeno parametrično modeliranje vrtljive mize polnilnega stroja v podjetju GEA Vipoll d.o.o. Kjer se ukvarjajo z izdelavo polnilnih linij za živilsko in prehrambeno industrijo, ki velja za eno pomembnejših industrij sveta. Predstavljena bo tudi polnilna linija na splošno in parametrično modeliranje, ki sem ga uporabil za modeliranje vrtljive mize. Celoten model in tudi tehnična dokumentacija sta bila narejena v paketu SolidWorks.
Ključne besede: vrtljiva miza, parametrično modeliranje, polnilni stroj
Objavljeno v DKUM: 22.01.2024; Ogledov: 204; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

3.
Avtomatizacija v projektiranju mostnih konstrukcij z uporabo parametričnega modeliranja znotraj BIM delotoka : magistrsko delo
Angel Machevski, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je obravnavana izdelava parametričnega algoritma za modeliranje mostne konstrukcije s pomočjo vizualnega programiranja (VP). V Rhino-Grasshopperju je razvit parametrični algoritem, kjer je celotna geometrija mostu, popolnoma parametrično definirana, za avtomatsko generiranje 2D- risbe. Parametrični algoritem je povezan z BIM programsko opremo, v tem primeru z BricsCADom, kjer se 3D BIM-model samodejno generira. Prav tako model je nadgrajen z analitičnimi lastnosti za izvedbo računske analize v SOFiSTiKu. Raziskovali smo uporabnost in zmogljivost vizualnega programiranja pri projektiranju geometrijsko zahtevnejših mostnih konstrukcij. Pri tem smo vzpostavili povezavo in preizkusili interoperabilnost med zgoraj omenjenimi programov na praktičnem primeru.
Ključne besede: projektiranje mostov, parametrično modeliranje, vizualno programiranje, Grasshopper, digitalni delovni tok
Objavljeno v DKUM: 19.12.2023; Ogledov: 309; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (5,92 MB)

4.
Parametrično modeliranje enostopenjskega zobniškega reduktorja z upoštevanjem koeficientov profilnih premikov : diplomsko delo
Jernej Kralj, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega opis parametričnega modeliranja enostopenjskega zobniškega reduktorja s poudarkom na modeliranju valjastih zobnikov s poševnim ozobjem, upoštevajoč vpliv vsote koeficientov profilnih premikov na geometrijo ozobja. Rezultat diplomske naloge je torej parametričen 3D model zobniškega gonila, katerega geometrija se ustrezno spreminja v odvisnosti od vrednosti parametrov. Poleg tega so dodane še nekatere nadgradnje, kot so izračun življenjske dobe raznih strojnih elementov ter izračun površinskih tlakov ipd.
Ključne besede: parametrično modeliranje, zobniki s poševnim ozobjem, koeficienti profilnih premikov, strojni elementi, 3D model
Objavljeno v DKUM: 11.10.2023; Ogledov: 487; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

5.
Parametrično modeliranje blagajne starprim : diplomsko delo
Anže Marin, 2023, diplomsko delo

Opis: Zahteve strank se od naročila do naročila spreminjajo, kar pomeni, da je potrebno vsak izdelek individualno obravnavati. Ker klasična izdelava takšnih modelov vzame ogromno časa, smo se odločili sestaviti določen model tako, da poenostavimopostopek dela. Uporabili bomo princip sestave modela z uporabo parametrov, ki vnaprej določijo spreminjanje komponent glede na zahtevane zunanje dimenzije izdelka. V teoretičnem sklopu diplomske naloge bom predstavil podjetje, v katerem sem opravljal praktično usposabljanje, in na kratko opisal 3D modeliranje ter predstavil, kako poteka parametrično modeliranje. V praktičnem delu pa bom določen model sestavil z uporabo parametričnega modeliranja in na koncu prikazal 4 konfiguracije z različnimi zahtevanimi zunanjimi dimenzijami izdelka.
Ključne besede: modeliranje, parametrično modeliranje, Creo Parametric, CAD
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 220; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (8,95 MB)

6.
Konstruiranje in parametrično modeliranje rezervoarja polnilne linije : diplomsko delo
Matjaž Mir, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje konstruiranje rezervoarja na polnilni liniji v podjetju GEA Vipoll d.o.o. Podjetje izdeluje polnilne linije za živilsko in prehrambno industrijo. Predstavljena je vloga rezervoarja na polnilni liniji, modeliranje rezervoarja in izdelava tehnične dokumentacije. Za hitrejšo načrtovanje rezervoarja za naslednje projekte je izdelan tudi parametričen model rezervoarja. Celoten model je bil narejen v programskem paketu SolidWorks. S prikazom modela v virtualnem svetu se je podjetje prepričalo, da je rezervoar pripravljen za izdelavo.
Ključne besede: rezervoar, konstruiranje, parametrično modeliranje, vizualizacija
Objavljeno v DKUM: 03.10.2023; Ogledov: 375; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (3,49 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Parametrično modeliranje mostnega žerjava : diplomsko delo
Jernej Kojzek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno parametrično modeliranje mostnega žerjava. S takšnim modeliranjem lahko s preprosto spremembo parametrov spremenimo dimenzije celotnega modela. To nam olajša delo, predvsem pri modeliranju družine istih izdelkov. Pri preračunu mostnega dvigala je bila uporabljena metoda končnih elementov. Napetosti, ki ji povzroči obremenitev, ne smejo presegati dopustnih napetosti, ki so odvisne od materiala, ki ga uporabimo.
Ključne besede: parametrično modeliranje, mostno dvigalo, metoda končnih elementov.
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 403; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

8.
Parametrično modeliranje batnega kompresorja : diplomsko delo
Jure Širok, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Parametrično modeliranje batnega kompresorja opisuje, parametrično modeliranje batnega kompresorja, in sicer enostopenjskega kompresorja gnanega z elektromotorjem preko jermena. S parametričnim modeliranjem je bil izdelan en model, ki se lahko spreminja v poljubne velikosti kompresorjev. Predstavljene so tudi osnovne enačbe za določanje debeline sten posode pod tlakom. Na koncu je bilo ugotovljeno, da je parametričen model uporaben samo v določenem rangu velikosti, saj se pri manjših oziroma večjih konfiguracijah bolje obnesejo drugi tipi kompresorjev.
Ključne besede: parametrično modeliranje, kompresor, model, posoda pod tlakom, konfiguracije.
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 420; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

9.
Parametrično modeliranje stresalnega transporterja : diplomsko delo
Sašo Strelec, 2022, diplomsko delo

Opis: Čas je v proizvodnji ključnega pomena. Da bi prihranili čas je možno modele v CAD programih konstruirati z uporabo parametričnega modeliranja. Modeli se v tem primeru prilagajajo glede na želene dimenzije, z vnaprej določenimi relacijami. V diplomskem delu je obrazložen potek prilagajanja klasičnega CAD modela stresalnega transporterja v parametrični model. Opisana je izdelava makra, ki model povezuje z zunanjimi podatki.
Ključne besede: parametrično modeliranje, stresalni transporter, CAD, makro program
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 474; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

10.
Eksperimentalna karakterizacija in razvoj računalniškega modela štirikiralne avksetične strukture : diplomsko delo
Mihael Muršec, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavane različne vrste geometrij štirikiralnih avksetičnih struktur preizkušancev iz materialov PLA in TPU, ki so bile eksperimentalno karakterizirane in računalniško simulirane. S programom SolidWorks so bile parametrično modelirane tri različne geometrije, pri katerih se je spreminjala vrednost amplitude in debeline celične stene. Preizkušanci so bili nato narejeni z uporabo dodajalnih tehnologij. Izvedeni so bili enoosni natezni preizkusi in nato računalniške simulacije, pri katerih se je želelo približati eksperimentalnim rezultatom. Geometrija tri je pri obeh materialih dosegla največjo povprečno maksimalno natezno silo. Geometrija ena se je pri obeh materialih v smeri obremenitve povprečno raztegnila za največ.
Ključne besede: avksetične strukture, parametrično modeliranje, dodajalne tehnologije, natezni preizkus, računalniške simulacije
Objavljeno v DKUM: 02.09.2022; Ogledov: 504; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (5,09 MB)

Iskanje izvedeno v 0.62 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici