| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Parametrično modeliranje batnega kompresorja
Jure Širok, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Parametrično modeliranje batnega kompresorja opisuje, parametrično modeliranje batnega kompresorja, in sicer enostopenjskega kompresorja gnanega z elektromotorjem preko jermena. S parametričnim modeliranjem je bil izdelan en model, ki se lahko spreminja v poljubne velikosti kompresorjev. Predstavljene so tudi osnovne enačbe za določanje debeline sten posode pod tlakom. Na koncu je bilo ugotovljeno, da je parametričen model uporaben samo v določenem rangu velikosti, saj se pri manjših oziroma večjih konfiguracijah bolje obnesejo drugi tipi kompresorjev.
Ključne besede: Parametrično modeliranje, kompresor, model, posoda pod tlakom, konfiguracije.
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 147; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

2.
Parametrično modeliranje stresalnega transporterja
Sašo Strelec, 2022, diplomsko delo

Opis: Čas je v proizvodnji ključnega pomena. Da bi prihranili čas je možno modele v CAD programih konstruirati z uporabo parametričnega modeliranja. Modeli se v tem primeru prilagajajo glede na želene dimenzije, z vnaprej določenimi relacijami. V diplomskem delu je obrazložen potek prilagajanja klasičnega CAD modela stresalnega transporterja v parametrični model. Opisana je izdelava makra, ki model povezuje z zunanjimi podatki.
Ključne besede: parametrično modeliranje, stresalni transporter, CAD, makro program
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 167; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

3.
Eksperimentalna karakterizacija in razvoj računalniškega modela štirikiralne avksetične strukture : diplomsko delo
Mihael Muršec, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavane različne vrste geometrij štirikiralnih avksetičnih struktur preizkušancev iz materialov PLA in TPU, ki so bile eksperimentalno karakterizirane in računalniško simulirane. S programom SolidWorks so bile parametrično modelirane tri različne geometrije, pri katerih se je spreminjala vrednost amplitude in debeline celične stene. Preizkušanci so bili nato narejeni z uporabo dodajalnih tehnologij. Izvedeni so bili enoosni natezni preizkusi in nato računalniške simulacije, pri katerih se je želelo približati eksperimentalnim rezultatom. Geometrija tri je pri obeh materialih dosegla največjo povprečno maksimalno natezno silo. Geometrija ena se je pri obeh materialih v smeri obremenitve povprečno raztegnila za največ.
Ključne besede: avksetične strukture, parametrično modeliranje, dodajalne tehnologije, natezni preizkus, računalniške simulacije
Objavljeno v DKUM: 02.09.2022; Ogledov: 251; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (5,09 MB)

4.
Parametrično modeliranje in trdnostna analiza hidravlične dvižne mize : diplomsko delo
Rene Peklar, 2022, diplomsko delo

Opis: Podjetje, kjer sem opravljal prakso se ukvarja z razvojem in konstruiranjem hidravličnih dvižnih miz. Trenutno podjetje razpolaga zgolj z določenimi vhodnimi parametri (višina in širina). Ker se v praksi zahteve strank razlikujejo, je v tem diplomskem delu predstavljeno parametrično modeliranje hidravlične dvižne mize. Postopek parametričnega modeliranja in konstrukcijska preglednica sta bila narejena v programskem paketu Solidworks. Prikazanih je 5 konfiguracij z različnimi vhodnimi parametri. Prikazana je tudi numerična simulacija in možna nadgradnja, ki bi izboljšala izdelek.
Ključne besede: hidravlična dvižna miza, parametrično modeliranje, vhodni parametri, konstruiranje, trdnostna analiza
Objavljeno v DKUM: 30.08.2022; Ogledov: 234; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

5.
Vpeljava računalniškega orodja Driveworks v razvojni proces podjetja Cleangrad : diplomsko delo
Aljaž Borko, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno modeliranje omare iz nerjavečega jekla ter kasnejše programiranje tega modela v programu Driveworks, ki omogoča parametrično modeliranje. Najprej je podrobneje predstavljen potek modeliranja osnovnega modela omare, nato je opisano, kako pripravimo model na začetek programiranja, na koncu pa zajema naloga še predstavitev programiranja oz. pisanja pravil.
Ključne besede: parametrično modeliranje, programiranje, vpeljava
Objavljeno v DKUM: 30.08.2022; Ogledov: 156; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

6.
Allplan bridge za izdelavo geometrijskega in analitčnega modela ter analizo konstrukcije na primeru viadukta Kozarica : magistrsko delo
Jelena Vilotijević, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena uporaba programske opreme Allplan Bridge 2022-0-3, preučevana je učinkovitost parametričnega pristopa modeliranja. Izdelava geometrijskega in analitičnega modela ter analiza konstrukcije je izdelana na primeru projekta viadukta Kozarica. Za oceno ustreznosti dobljenih rezultatov nove programske opreme Allplan Bridge smo rezultate primerjali z uveljavljenim programskim orodjem SOFiSTiK. Dodatno smo znotraj programa Allplan Bridge preučevali problem različnega pristopa pri modeliranju prečnega prereza plošče z dvema rebroma za namen računske analize z linijsko in branasto konstrukcijo.
Ključne besede: gradbeništvo, parametrično modeliranje, Allplan Bridge, geometrijski model, analitični model
Objavljeno v DKUM: 27.05.2022; Ogledov: 650; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (19,89 MB)

7.
Parametrično modeliranje laserskega cnc rezalnika : diplomsko delo
Jaka Tomše, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno parametrično modeliranje laserskega CNC rezalnika. Parametrično modeliranje je način modeliranja, pri katerem med samim modeliranjem modelu predpišemo lokalne parametre, ki jih nato sestavu povežemo z globalnimi parametri in enačbami, kar nam močno olajša spreminjanje modela. V diplomskem delu je predstavljen tudi postopek priprave konstrukcijske tabele, v kateri so že vnaprej pripravljene izvedbe laserskega CNC rezalnika.
Ključne besede: parametrično modeliranje, Laserski CNC rezalnik, Solidworks, CAD
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 439; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

8.
Parametrično modeliranje kotnega zobniškega gonila : diplomsko delo
Denis Puhan, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazano parametrično modeliranje kotnega zobniškega gonila s stožčastimi zobniki. Prav tako je opisano tudi parametrično modeliranje nekaterih komponent. Kotno zobniško gonilo modelirano v nalogi temelji na realnem gonilu proizvajalca Comer. V konstrukcijski tabeli parametričnega modela gonila so povzete nekatere različice iz proizvajalčevega kataloga. V nalogi so opisane vrste zobniških dvojic, ki so primerne za uporabo v kotnih zobniških gonilih.
Ključne besede: parametrično modeliranje, zobniško gonilo, kotno gonilo
Objavljeno v DKUM: 03.09.2021; Ogledov: 486; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

9.
Parametrično konstruiranje dvojnega prijemala
Miha Macuh, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema osnovno predstavitev robotskih prijemal ter parametričnega konstruiranja. Parametrično konstruiranje oziroma modeliranje je način modeliranja, pri katerem povežemo različne geometrijske lastnosti modela s parametri. To nam omogoči enostavno spreminjanje ključnih značilnosti modela med razvojem. Tako lahko prihranimo veliko časa, saj nam ni treba ročno spreminjati vsakega posameznega elementa. V diplomskem delu je predstavljena uporaba parametričnega modeliranja pri konstruiranju dvojnega prijemala za strego na obdelovalnem stroju. Opisan je postopek modeliranja ter povezovanje dimenzij sestavnih delov z globalnimi parametri.
Ključne besede: prijemalo, parametrično modeliranje, CAD
Objavljeno v DKUM: 04.02.2021; Ogledov: 582; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

10.
Program Allplan Bridge 2020 - parametrično modeliranje in njegova uporabnost : magistrsko delo
Gorazd Rižnar, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljeno parametrično modeliranje in detajliranje s programom Allplan Bridge 2020. Osredotočili smo se na analizo programa ter raziskali povezavo z Allplanom 2020 in RM. V ta namen smo izdelali model na primeru viadukta 6-03 Burčnica. Preverjali smo, kako hitro lahko model spremenimo in ali lahko že ustvarjen model uporabimo za naslednji projekt. V zaključnem delu magistrske naloge smo še preverjali njegovo zmogljivost glede izračuna statične analize ter prikazali uporabnost tega programa pri izdelavi projektantskih risb v Allplanu 2020 in pri izdelavi statične analize v RM-u.
Ključne besede: gradbeništvo, parametrično modeliranje, viadukt, Allplan 2020, Allplan Bridge 2020
Objavljeno v DKUM: 05.11.2020; Ogledov: 823; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (9,20 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici