| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 174
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Varivost novejših toplotno odpornih materialov in njihova uporaba v termoenergetskih objektih : diplomsko delo
Luka Ferlež, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo analizirali vplive parametrov varjenja na kakovost zvara, pri varjenju temperaturno odpornega jekla X10CrVMoNb9-1 (P91).Izvedli smo mobilne in laboratorijske meritve trdote (po Vickersu) v osnovnem materialu in v varu, izvedeli smo tudi natezni preizkus preko vara. Meritve smo izvedeli na štirih vzorcih, ki so bili iz proizvodnje izločeni, zaradi neustreznih trdot in pomanjkljivega nadzora nad samim varjenjem. Pridobljene rezultate smo primerjali s tistimi zapisanimi v pristojnih standardih. V diplomski nalogi pa smo tudi analizirali vplive temperature in časa na odpornost jekla P91 proti lezenju, ter vpliv toplotne obdelave pred in po varjenju.
Ključne besede: jeklo X10CrVMoNb9-1, parametri varjenja, trdota, natezni preizkus, odpornost proti lezenju, TVP, toplotna obdelava
Objavljeno v DKUM: 06.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

2.
Aktivno spremljanje funkcionalnih parametrov človeškega zdravja
Leon Pahole, 2025, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo analizirali parametre človeškega zdravja, kot so frekvenca dihanja, srčni utrip, in podobni. Zanimalo nas je, ali parametri skozi čas sledijo določenemu vzorcu in ali jih je možno napovedovati. Za dosego cilja smo najprej raziskali medicinsko interpretacijo parametrov. Nato smo preučili vse korake univariatne in multivariatne analize časovnih vrst: uvoz in predobdelava podatkov, analiza in napovedovanje vrednosti ter evaluacija rezultatov. Korake smo implementirali nad lastnimi podatki, merjenimi na napravi Fitbit Charge 5. Na podlagi rezultatov smo sklepali o uporabnosti in natančnosti uporabljenih modelov ter predlagali izboljšave.
Ključne besede: analiza časovnih vrst, napovedovanje časovnih vrst, parametri človeškega zdravja, univariatna analiza, multivariatna analiza
Objavljeno v DKUM: 04.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (5,01 MB)

3.
Optimizacija procesnih parametrov za proizvodnjo sekundarnih metabolitov v šaržnem bioreaktorju : magistrsko delo
Melani Dolgov, 2024, magistrsko delo

Opis: Sekundarni metaboliti so naravne spojine, ki jih sintetizirajo mikroorganizmi, vključno z bakterijami, glivami, kvasovkami in rastlinami. Čeprav ti produkti niso nujno potrebni za osnovne biološke funkcije, kot so sinteza lipidov, aminokislin, ogljikovih hidratov in nukleinskih kislin, imajo pomembno vlogo v različnih industrijskih aplikacijah. Kvasovka Saccharomyces cerevisiae je ključni mikroorganizem v biotehnologiji zaradi svoje sposobnosti pretvorbe sladkorjev v etanol in ogljikov dioksid ter njene prilagodljivosti na različne okoljske pogoje. Cilj magistrskega dela je bil optimizirati proizvodnjo sekundarnih metabolitov s pomočjo S. cerevisiae v šaržnem bioreaktorju. Raziskava je obsegala preučevanje vpliva različnih vrst mešal, začetnih koncentracij inokuluma ter hitrosti mešanja na rast celične mase in proizvodnjo sekundarnih metabolitov. Med optimizacijo smo spremljali spremembe pH med fermentacijo ter izvajali UV-VIS spektrofotometrične analize za pridobitev rezultatov o količini celokupnih proteinov, antioksidativnem potencialu in aktivnosti encima alkohol dehidrogenaze (ADH). Antioksidativni potencial proizvedenih sekundarnih metabolitov smo določili z DPPH metodo , za določanje koncentracije celokupnih proteinov je bila uporabljena Bradfordova metoda, aktivnost znotrajceličnega encima ADH pa je bila določena s pomočjo encimskega testa. Optimalni parametri za doseganje najboljših rezultatov vključujejo hitrost mešanja 200 rpm, uporabo dvojnega mešala in začetno koncentracijo inokuluma 6,62 ∙ 107 CFU/mL. Ti parametri so bili potrjeni v zaključnem eksperimentu, kjer smo ponovno gojili S. cerevisiae pod enakimi pogoji, kar je potrdilo ponovljivost gojenja in učinkovitost izbranih parametrov. Prav tako so rezultati analitskih metod pokazali, da so permeabilizirani vzorci dosegli najvišjo antioksidativno aktivnost, najvišjo koncentracijo proteinov in največjo aktivnost ADH. Na podlagi teh ugotovitev smo zaključili, da višja hitrost mešanja, uporaba dvojnega mešala in večja začetna koncentracija inokuluma zagotavljajo optimalne rezultate v proizvodnji sekundarnih metabolitov.
Ključne besede: bioreaktor, procesni parametri, optimizacija, S. cerevisiae, alkohol dehidrogenaza, sekundarni metaboliti
Objavljeno v DKUM: 15.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

4.
Izboljšave procesnih nastavitev pri postopku potopne elektroerozije v podjetju Talum d.d. : diplomsko delo
Rok Gojkošek, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana tematika nekonvencionalnega postopka potopne elektroerozije in izboljšave procesnih nastavitev postopka v podjetju. Med postopkom potopne elektroerozije pride do odnašanja materiala zaradi kombinacije delovanja električne in toplotne energije. Dielektrična tekočina pa poskrbi, da med delovanjem odnaša material iz reže. S pomočjo eksperimenta smo pridobili podatke, ki so nam pomagali pri predvidevanju oziroma določevanju trajanja erodiranja za poljubno velike elektrode za izvedbo nadaljnjih obdelav.
Ključne besede: potopna elektroerozija, procesni parametri, optimizacija, trajanje obdelave, elektroda, meritve
Objavljeno v DKUM: 07.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

5.
Določevanje parametrov kakovosti vina s Fourierovo Transformacijsko Infrardečo Spektroskopijo (FTIR) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Borka Pačavra, 2024, diplomsko delo

Opis: Namen naloge je bila vpeljava novega postopka merjenja izbranih parametrov v vinu. Parametre smo določevali na aparatu LYZA 5000 Wine, ki temelji na Fourierovi Transformacijski Infrardeči Spektroskopiji (FTIR). Izbrani parametri, ki smo jih v poskusu merili so alkohol, relativna gostota, kisline, pH, hlapne kisline, ekstrakt ter glukoza in fruktoza. Ustvarili smo model, ki je vseboval različne vzorce vina. V okviru delne validacije smo preverili ponovljivost in obnovljivost. Glavni cilj je bil preučiti možnost zamenjave več metod, ki se trenutno izvajajo na različnih napravah, z eno metodo, ki bi omogočala analizo več parametrov na eni sami napravi. Prednosti bi bile prihranek časa, energije, denarja in materiala. Parametre smo statistično ovrednotili glede na zahteve v skladu z validacijskim postopkom. Rezultati ponovljivosti in obnovljivosti so sprejemljivi za glukozo in fruktozo, kisline, pH, ekstrakt, hlapne kisline in relativno gostoto in so znotraj predpisanega kriterija. Paralelne meritve medlaboratorijskih primerjav so izven predpisanih meja. Potrdili smo, da izbrana analizna metoda zagotavlja točnost za naslednje parametre: alkohol, pH, ekstrakt, kisline, relativna gostota, glukoza in fruktoza.
Ključne besede: FTIR, vino, parametri, validacija, analiza
Objavljeno v DKUM: 04.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

6.
Kalivost solate kot indikator zrelosti komposta iz izrabljenega gobjega substrata : diplomsko delo
Val Šenekar, 2024, diplomsko delo

Opis: Izrabljen substrat, ki nastane pri gojenju bukovega ostrigarja, lahko predstavlja potencialno organsko gnojilo. V diplomski nalogi je bilo s kalitvenim testom na solati preučeno, kdaj bi bil kompostiran substrat primeren za nadaljnje gnojenje rastlin. Izrabljen gobji substrat (IGS) je bil kompostiran 84 dni. Kompost smo vzorčili vsakih 14 dni in iz vzorcev z deionizirano vodo naredili vodne ekstrakte v razmerju 1:10, s katerimi smo omočili semena solate v petrijevkah. Kaljenje se je sedem dni beležilo na vsakih 24 ur. S pomočjo slik in računalniškega programa se je po sedmih dneh izmerilo dolžine korenin in nadzemnega dela. Izračunani so bili dodatni parametri, kot so skupna kalivost, hitrost kalitve, skupna hitrost kalitve in koeficient hitrosti kalitve. Kalivost solate je bila pri vodnem ekstraktu komposta IGS, ki je bil kompostiran 0, 42, 56, 70 in 84 dni, enaka kot pri deionizirani vodi (82,1–93,2 %). Izračunani indeksi, ki poleg končne, upoštevajo še dinamiko kalitve semen, so bolj natančni in kažejo signifikantno boljše rezultate pri kontroli in najdlje časa kompostiranem kompostu (K: 84). Ekstrakti IGS, kompostiranega 0, 42, 56, 70 in 84 dni, omogočajo kalčkom solate v primerjavi z deionizirano vodo (dolžina rastline 44,4 mm) značilno bolj uspešno rast (dolžina rastline 53,1–59,5 mm). Nekompostiran IGS in IGS kompostiran za dlje kot 42 dni je na podlagi rezultatov kalitvenih testov primeren za uporabo kot gnojilo, najboljše rezultate pa dosežemo, če je kompost zorjen 84 dni.
Ključne besede: kompostiranje, izrabljen gobji substrat, bukov ostrigar, kemični parametri kakovosti komposta, kalivost solate
Objavljeno v DKUM: 03.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

7.
Preučevanje interakcij med tanini in lizocimom : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Anja Zaverla, 2024, diplomsko delo

Opis: Razvoj odpornosti bakterij na antibiotike je eden izmed večjih izzivov človeštva, ki zahtevajo tako iskanje novih protibakterijskih učinkovin, kot tudi izboljšanih načinov uporabe protibakterijskih sredstev. Raziskovalci nove protibakterijske učinkovine iščejo tudi med naravnimi spojinami s protimikrobnimi in protibakterijskimi učinki. Rastline vsebujejo tanine, ki so polifenolni sekundarni metaboliti, ki jih raziskujemo zaradi njihovih številnih potencialnih za zdravje ugodnih učinkov. Glede na njihovo kemijsko strukturo jih delimo na proantocianidine (kondenzirane tanine) in hidrolizirajoče tanine. Slednji se nadalje razdelijo na dve glavni podskupini (galotanin in elagitanini). V diplomskem delu smo proučevali vezavo elagitaninov na lizocim – modelni protein. Po dializi v pufru s pH = 5 smo lizocim titrirali z galno kislino, metil galatom in veskalaginom. Opazovali smo, kako prisotnost elagitaninov vpliva na fluorescenco lizocima. Vpliv dodatka taninov na sekundarno strukturo lizocima smo opazovali s cirkularnim dikroizmom (CD-spektroskopija), medtem ko smo termodinamiko vezave opazovali z izotermno titracijsko kalorimetrijo (ITC). Z opazovanjem temperaturne odvisnosti fluorescenčnega spektra lizocima smo ugotovili, da prisotnost taninov ne vpliva na temperaturo tališča proteina. S pomočjo Stern-Volmerjeve enačbe ob upoštevanju učinka notranjega filtra smo poskusili pridobiti konstante vezave taninov na lizocim. S CD-spektroskopijo smo ugotovili, da ima veskalagin večji vpliv na denaturacijo proteina, kot metil galat in galna kislina. Ugotovili smo, da je interakcija veskalagina in lizocima mnogo bolj eksotermna, kot interakcija metil galata ali galne kisline z lizocimom. Poleg tega smo z ITC-jem potrdili, da gre pri interakcijah taninov z lizocimom za razmeroma šibke interakcije.
Ključne besede: elagitanini, protein, konstanta vezave, sekundarna struktura, spektroskopija, termodinamični parametri vezave
Objavljeno v DKUM: 17.09.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (4,11 MB)

8.
Analiza vplivnih parametrov na ožemalni učinek pralnih strojev : magistrsko delo
Aleš Rosenstein, 2024, magistrsko delo

Opis: Ožemanje perila je ena izmed ključnih faz pri pranju perila s pralnim strojem. V magistrskem delu smo se osredotočili na analizo potencialno vplivnih parametrov na ožemalni učinek. Raziskava je razdeljena na dva glavna sklopa. Prvi sklop zajema pregled obstoječih tehnologij in teoretične osnove. Predstavljena je analiza stanja tehnike, ki se navezuje na delovanje pralnega stroja. Opisane so sestava in delovanje pralnega stroja, faza ožemanja perila in uporabljene statistične enačbe pri analizi rezultatov. Drugi sklop obravnava raziskovalne metode in rezultate. V tem sklopu so predstavljeni postopki in oprema za pridobivanje podatkov ter sami rezultati, ki prikazujejo vpliv posameznih parametrov na ožemalni učinek. V diskusiji so podrobneje analizirani potencialno vplivni parametri, kot so čas ožemanja, končna vrtilna hitrost ožemanja, temperatura vode in neuravnotežena masa perila v bobnu pralnega stroja med ožemanjem.
Ključne besede: pralni stroj, ožemalni učinek, vplivni parametri
Objavljeno v DKUM: 09.09.2024; Ogledov: 70; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

9.
Optimizacija procesnih parametrov servo stiskalnice pri postopku preoblikovanja materiala : magistrsko delo
Matej Pirc, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga je bila izdelana v sodelovanju z podjetjem TPV Automotive d. o. o., ki je razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji. Izdelke izdelujejo z različnimi postopki, medtem ko je bil predmet magistrske naloge postopek preoblikovanja globoki vlek z uporabo servo stiskalnice Fagor TSED4-3000-7000-2500. V sklopu magistrske naloge sem optimiziral procesne parametre servo stiskalnice z uporabo programskega paketa Syncro. Omenjeni program omogoča izdelavo poljubnega hitrostnega profila stiskalnice ob upoštevanju fizičnih omejitev stiskalnice in tehnoloških omejitev izdelka. Hitrostni profil sem optimiziral za štiri različna orodja, katerih produktivnost sem povečal v povprečju za 38%.
Ključne besede: Stroji za preoblikovanje, servo stiskalnica, tehnološki postopki preoblikovanja, globoki vlek, procesni parametri, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 07.12.2023; Ogledov: 404; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (5,08 MB)

10.
Oblikovanje spletnega mesta s področja tehnik sproščanja : diplomsko delo
Maruša Terzič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu s preučevanjem, primerjavo in analizo obstoječe literature definiramo najpomembnejše parametre (dostopnost, uporabnost, vsebina, struktura, navigacija, uporabniška izkušnja in vizualna podoba) in indikatorje kakovostno oblikovanega spletnega mesta s področja tehnik sproščanja, ki bo uporabnikom nudilo informacije in se jim pomagalo naučiti ter izvajati tehnike sproščanja. Definirane parametre uporabimo kot smernice za oblikovanje zasnove in izdelavo funkcionalnega spletnega mesta miren.si. Spletno mesto vsebuje spletni tečaj z učnimi vsebinami, praktičnimi vajami, navodili za izvajanje tehnik sproščanja in multimedijskimi vsebinami vodenih vadb. Pri pripravi vsebin za spletno mesto smo sodelovali s posamezniki s področja psihologije.
Ključne besede: spletno oblikovanje, parametri kakovosti, spletni tečaj, tehnike sproščanja, miren.si
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 382; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici