| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Oblikovanje prenosljivega modularnega čebeljega panja
Jana Kučej, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je osredotočeno na oblikovanje prenosljivega modularnega panja. Panja, ki bo ugoden za življenje čebel, ga bo možno prestaviti z ene lokacije na drugo in bo lahko stal sam ali v kombinaciji z več enotami. Metodologija razvoja izdelka najprej zajema teorijo o osnovah čebel, pregledu panjev in proučevanju zahtev. Sledi koncipiranje izdelka z iskanjem rešitev, nato snovanje izdelka s pomočjo 3D-modeliranja. Rešitev je na koncu predstavljena in vizualizirana s pomočjo renderjev. Priložena so tudi navodila za sestavo elementov panja.
Ključne besede: čebele, panj, prenosljivost, modularnost, produktno oblikovanje
Objavljeno: 08.01.2021; Ogledov: 170; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (117,19 MB)

2.
VGRAJEN SISTEM ZA ODDALJENO SPREMLJANJE ČEBELJEGA PANJA
Nejc Robnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je zasnovati vgrajen sistem, ki bo omogočal oddaljeno preverjanje stanja čebeljega panja na osnovi merjenja faktorjev, kot so teža, temperatura, vlaga, aktivnost, frekvenca in amplituda brnenja; po določenem času pa tudi analitično določanje faktorjev stanja na podlagi statistične obdelave. Sistem bo sestavljen iz petih modulov, in sicer: Določanje temperature in vlage bo zasnovano na podlagi senzorja temperature in vlage; teža na podlagi Wheatstonovega mostička, katerega signal bo ojačen z diferenčnim ojačevalnikom; frekvenca in amplituda brnenja na podlagi mikrofonskega vezja z dovolj velikim ojačenjem, podatki pa se bodo prenašali na strežnik ali k lastniku panja preko GSM omrežja. Ves sistem bo koordiniral mikrokrmilnik podjetja Atmel. Na osnovi vseh teh podatkov bomo lahko natančno določili stanje čebeljega panja in lastnika opozorili na morebitne probleme v njem. Sistem smo zasnovali s pomočjo različnih programskih paketov. Program mikrokrmilnika smo zasnovali s programskim okoljem Atmel Studio, sámo vezje pa je bilo načrtovano v programu Eagle. Uporabili smo tudi program RealTerm, s katerim smo preko serijske komunikacije komunicirali z mikrokrmilnikom in preverjali pravilnost izvajanja programske kode.
Ključne besede: vgrajen, sistem, oddaljenost, spremljanje, čebele, panj
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 941; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

3.
RAZISKAVA MOŽNOSTI POVEČANJA PROIZVODNJE MEDU
Damijan Cristofoli, 2011, diplomsko delo

Opis: Naloga prikazuje način, kako lahko povečamo proizvodnjo medu, ne da bi menjali panjski sistem. Dokazani so tudi velika racionalizacija časa, lažje delo in večji donosi po panju, če investiramo v zamenjavo dvoetažnega AŽ panja s trietažnim AŽ panjem. Izračun točke pokritja investicije prikazuje smiselnost, da se laže odločimo za modernejšo in bolj učinkovito proizvodnjo medu, pod pogojem da uspemo prodati pridelke po priporočenih cenah in ne cenah, s katerimi se srečujejo proizvajalci na slovenskem trgu. Dejstvo je namreč, da so cene čebeljih pridelkov pri proizvajalcih na domu navadno nekoliko nižje od ekonomsko upravičenih cen, kar ne zagotavlja donosne proizvodnje. Prikazana je možnost, kako osnovnemu pridelku zagotoviti dodano vrednost. Z izračunom predelave medu v medico opazimo, da je predelava primarnih pridelkov smiselna in nam prinaša veliko večje prihodke kot samo prodaja primarnih pridelkov. Nakazuje tudi druge možnosti, npr. predelavo kristaliziranega medu. Proizvajalec si s predelavo zagotovi pestro ponudbo in večje prihodke. Naloga predstavi tudi zakonodajo s področja predelave medu.
Ključne besede: med, AŽ dvo- in trietažni panj, proizvodnja medu, predelava medu, racionalizacija
Objavljeno: 12.07.2011; Ogledov: 2265; Prenosov: 367
.pdf Celotno besedilo (651,95 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici