| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Koncept lesenega nadstreška z integriranim fotovoltaičnim sistemom ter električno polnilnico
Jan Zadnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Pametno mesto je pojem, s katerim se v zadnjih letih vedno bolj pogosto soočamo. V zaključnem delu smo se sprva osredotočili na pomen pametnih mest, njegove elemente in izzive, s katerimi se soočamo pri transformaciji v »pametno« mesto. Na podlagi primerov pametnih mest je postalo jasno, da so kar konkretno usmerjena v ravnanje s trajnostnimi viri energije in razvoj tehnologije, ki bi omogočila bolj kakovostno in zdravo življenje meščanov. Na podlagi vseh podanih informacij, povzetih po deskriptivni metodi, smo pripravili koncept lesenega nadstreška z integriranim sistemom fotovoltaike in priključeno električno polnilnico. S pomočjo metode intervjuja smo pridobili vse potrebne informacije, ki jih potrebujemo za implementacijo in konstantno izpopolnjevanje koncepta v prihodnosti. Ugotovili smo, da je trenutno v Sloveniji in po svetu zaradi mestne infrastrukture možna implementacija koncepta le v verziji za dva avtomobila. Poleg tega smo ugotovili, da bi z implementacijo tega koncepta v domačo rabo izdatno prihranili pri ceni elektrike za polnjenje električnega vozila in ob tem tudi zmanjšali emisije CO2. Lahko bi zaključili, da sta glavni lastnosti koncepta trajnost in varčnost.
Ključne besede: Leseni nadstrešek, sistem fotovoltaike, električna polnilnica, pametno mesto.
Objavljeno v DKUM: 28.06.2022; Ogledov: 15; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (6,74 MB)

2.
Hibridni solarni in piezoelektrični sistem napajanja za okolja iot : magistrsko delo
Aljaž Mlinarič, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi predstavljamo metode za pridobivanje energije iz okolja in postopke za pretvorbo v električno energijo. Podrobno predstavljamo zgradbo, lastnosti, delovanje in uporabo piezoelektričnih senzorjev v te namene za uporabo v sistemih IoT. V nalogi smo razvili sistem za učinkovito pridobivanje energije iz okolja, z uporabo sončnih celic in piezoelektričnih senzorjev, s katerimi lahko energijo, ustvarjeno med kolesarjenjem, pretvorimo v električno energijo. Z vključitvijo sončnih celic smo razvili hibridni napajalni sistem za napajanje mobilnega senzorskega sistema, s povezljivostjo za pametna mesta, ki ga lahko namestimo na kolo. Tu služi za merjenje okolijskih parametrov, kot so temperatura, vlaga, vsebnost ogljikovega dioksida in hlapljivih organskih spojin kjerkoli v pametnem mestu.
Ključne besede: Internet stvari, piezoelektrični senzor, pridobivanje energije iz okolja, SSHI, MPPT, vremenska postaja, pametno mesto
Objavljeno v DKUM: 16.12.2021; Ogledov: 217; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

3.
Rešitve pametnih mest v Sloveniji : magistrsko delo
Simon Žibert, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo opravili pregled literature, s katerim smo preučili pametna mesta in koncepte, ki jih opredeljujejo. Namen raziskave je bil ugotoviti delovanje pametnih mest in prednosti, ki jih ta prinašajo, ter primerjati rešitve pametnih mest v Sloveniji. V praktičnem delu je bila pripravljena in opravljena anketa, s katero smo prebivalce mesta Maribor spraševali o poznavanju pametnih rešitev. Rezultate ankete smo uporabili kot idejo za implementacijo prototipne mobilne aplikacije, s katero smo predstavili eno izmed možnih rešitev za težave, povezane s prometom.
Ključne besede: pametno mesto, informacijska tehnologija, trajnostni razvoj, zelena energija, internet stvari
Objavljeno v DKUM: 02.06.2021; Ogledov: 448; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

4.
Trajnostna mobilnost in prehod v pametno mesto
Mark Bizjan, 2019, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se mestna območja vedno bolj soočajo z okoljskimi problemi, kot so onesnaženje zraka, zastoji v prometu, pomanjkanje zelenih površin idr. Dejavnosti v urbanih okoljih močno vplivajo na okolje in na splošno kakovost življenja v mestih. Mestna mobilnost postaja vedno bolj mednarodni problem, vprašanja okoli trajnostne mobilnosti pa so vedno bolj prisotna v strokovni literaturi in javnem življenju. Trajnostna mobilnost je spodbujanje prenosa načina mobilnosti na bolj trajnostne načine prevoza, kot so hoja, kolesarjenje ali javni prevoz, ki jih skušajo spodbuditi s pomočjo informiranja prebivalcev. Ti ukrepi lahko dolgoročno izboljšajo kakovost življenja v mestu. Trajnostna mobilnost pa je del pametnega mesta, h kateremu stremijo številna svetovna mesta, še posebej v razvitem svetu. V naši nalogi smo izvedli raziskavo med prebivalci mesta Ljubljana. Raziskava je pokazala ozaveščenost ljudi za bolj udobno in kakovostno življenje. Na podlagi rezultatov raziskave smo pripravili možnost izboljšav v praksi s predlogom uvedbe koncepta pametnega mesta. Poleg tega smo predlagali uporabo pametnih aplikacij, katerih cilj je povečati trajnostno mobilnost v pametnem mestu.
Ključne besede: trajnostni razvoj, Ljubljana, trajnostna mobilnost, pametno mesto
Objavljeno v DKUM: 16.10.2019; Ogledov: 686; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (976,12 KB)

5.
Oglaševanje z analizo mrežnega prometa na oglaševalnem panelu
Andrej Hafner, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi obravnavamo problematiko statično postavljenih reklamnih panojev. Panoji vsebujejo papirnate oglase, ki jih delavci ročno menjajo na določen čas. Alternativa statičnim panojem so elektronski panoji, ki so ponekod že razširjeni. Na elektronskih panojih se oglasi menjajo iz centralnega središča in so upravljani preko 3G omrežja. Problem statičnih panojev je prikaz različnih oglasov ob različnih urah. Zato bomo vse nadgradili v povezavi z rešitvijo pametnega mesta, v smislu uporabe brezžičnega omrežja in analize prometa širokopasovnih podatkov. Elektronski panoji bodo postavljeni na območju pokritem z brezžičnim omrežjem. V tem omrežju bomo z analizo mrežnega prometa dobili informacije kakšen oglas bi bil primeren za trenutni prikaz na panoju. S tem bomo na reklamnih panojih ob vsakem času in na pravem mestu prikazali pravi oglas. Za konec bomo pregledali celoten projekt in predlagali še morebitne izboljšave oziroma priporočila za še bolj kakovostno oglaševanje.
Ključne besede: — WI-FI — Pametno mesto — Oglaševanje — Mrežni promet
Objavljeno v DKUM: 20.12.2017; Ogledov: 950; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

6.
Izboljšava mirujočega prometa z metodologijo pametnih mest na področju mesta Celje
Sara Grad, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izboljšavo mirujočega prometa v mestu Celje na osnovi metodologije pametnih mest. V diplomskem delu je predstavljeno, kaj pametno mesto je, uporabnost tehnologij pametnega mesta ter pametnih upravljanj. Podrobneje so prikazani upravljanje mirujočega prometa ter sistemi za pametno parkiranje z nadaljevanjem prikaza obstoječega stanja v Evropi in Sloveniji, nato osredotočenega na mesto Celje. V mestu Celje so prikazani cestni potniški promet, obstoječe parkirne površine in obstoječa prometna ureditev izbranega parkirišča. Z metodologijo pametnih mest je preučen in izboljšan konkreten primer parkirne površine v mestu Celje.
Ključne besede: prometno inženirstvo, mirujoči promet, parkirišča, garaže, pametno mesto, pametna tehnologija, pametni sistemi za parkiranje, infrastruktura.
Objavljeno v DKUM: 16.08.2017; Ogledov: 1385; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

7.
Analiza in uporaba velikih količin podatkov na primeru portala za pametno mesto
Tadej Hertiš, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo spletne portale, velike podatke, tehnologijo Liferay za razvoj spletnih portalov in značilnosti pametnega mesta. Praktično je prikazana vzpostavitev delovnega okolja v integriranem razvojnem orodju Eclipse in opisana implementacija primera portala za pametno mesto, ki je temeljila na razvoju portletov in njihovem vključevanju na portalno stran. Na implementiranem portalu smo generirali velike količine podatkov in izvajali testiranja hitrosti shranjevanja podatkov v podatkovni bazi MySQL in MongoDB ter testiranja velikosti tabel. V zaključku smo analizirali rezultate testiranj in ugotovili, da shranjevanje velikih količin podatkov močno poslabša zmogljivost in delovanje portala Liferay.
Ključne besede: spletni portal, portlet, veliki podatki, portal Liferay, pametno mesto
Objavljeno v DKUM: 14.10.2015; Ogledov: 1068; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici