| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Diagnostika in prognostika elektromehanskih sklopov na podlagi mehanskih, električnih, vibracijskih in akustičnih signalov : magistrsko delo
Jernej Mlinarič, 2020, magistrsko delo

Opis: Namen te magistrske naloge je razviti pametni sklop elektromotor-gonilo, ki bo zmožen samostojno postaviti diagnostiko delovanja ter na podlagi izmerjenih vibracij napovedati trend delovanja oz. prognostiko. To delo obsega ustrezno izbiro potrebnih senzorjev in podporne elektronike, njihovo ustrezno integracijo v sklop ter pripravo programa za zajemanje signalov in njihovo obdelavo, kar vključuje ustrezno filtracijo in obdelavo izmerjenih veličin ter njihovo shranjevanje v ustrezen format in datoteko. Naloga obravnava tudi vzpostavitev internetnega strežnika, kjer se objavljajo rezultati meritev, torej diagnostika sklopa in njegova prognostika oz. trend delovanja. Internetni strežnik je namenjen tudi alarmiranju uporabnika o kritičnem stanju sklopa.
Ključne besede: GOSTOP, pametne tovarne, trifazni sinhronski motor s trajnimi magneti, planetno gonilo, merjenje vibracij, prognostika in diagnostika sklopa, django, nizkopasovni filtri, pasovno prepustni filtri
Objavljeno v DKUM: 02.11.2020; Ogledov: 479; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (4,47 MB)

2.
Industrijski internet stvari - laboratorijski model : diplomsko delo
Marko Vovk, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega zajem in prikaz obdelanih podatkov iz 3-faznega števca preko RS485 vmesnika po MODBUS protokolu do modula za zajem iz oddaljenih podatkovnih virov - SIMATIC IOT2040, kjer se zapišejo zajeti podatki v lokalno podatkovno zbirko. Od tu naprej pa poteka prenos podatkov preko Ethernet vmesnika do eksterne podatkovne zbirke.
Ključne besede: Avtomatizacija, Industrija 4.0, IoT, IIoT, pametne tovarne, digitalizacija v industriji, modul za zajem podatkov iz oddaljenih podatkovnih virov.
Objavljeno v DKUM: 03.07.2020; Ogledov: 682; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

3.
Izdelava koncepta pametne tovarne v podjetju Gorenje d.d. na primeru proizvodnje vgradnih kuhališč
Matej Polovšek, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga prikazuje rezultate primerjave obrata vgradnih kuhališč v podjetju Gorenje, d.d., s smernicami/načeli Pametnih tovarn in nekaj podanih predlogov za možno izboljšanje, katere smo podali na osnovi študija primerov in obstoječih teoretičnih osnov. V teoretičnem delu so za lažje razumevanje predstavljene značilnosti Industrije 4.0 in Pametnih tovarn. Sledi praktični del, kjer so predstavljeni izbrani obrat, rezultati primerjave in nekaj podanih predlogov vpeljave komponent Pametnih tovarn. Rezultati primerjave kažejo, da ima obrat že nekaj komponent Pametnih tovarn, a za vzpostavitev Pametne tovarne bodo potrebni še večji finančni vložki in nadgradnja obstoječih komponent. Zaključek je, da je Obrat vgradnih kuhališč (OVK) vsekakor na nek določen rok primeren za vzpostavitev Pametne tovarne. A trenutno je tisti ključni košček, ki manjka za vzpostavitev Pametne tovarne je jasno izdelana strategija, ki bo podala kaj točno želijo doseči in jasno izdelana strategija implementacije, ki bo povedala kako bodo to dosegli.
Ključne besede: Industrija 4.0, Pametne tovarne, digitalizacija, Gorenje, d.d., proizvodni proces
Objavljeno v DKUM: 03.07.2018; Ogledov: 937; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (4,10 MB)

4.
Uveljavljanje trendov digitalizacije v podjetjih - Industrija 4.0
Klemen Belej, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili digitalizacijo v podjetjih in opredelili manj znan pojem Industrijo 4.0. Opisali smo koncept Industrije 4.0, prikazali razvoj industrijskih revolucij in predstavili novejše tehnologije, ki se pojavljajo v podjetjih kot so: big data, internet stvari, aditivna tehnologija, razširjena resničnost... Podrobneje so predstavljeni kolaborativni roboti, ki lahko sodelujejo s človekom. Pojasnili smo tudi vlogo vitke proizvodnje v Industriji 4.0. Ker je v podjetjih koncept Industrije 4.0 še v uvajanju, smo predstavili tudi probleme, s katerimi se moramo pri tem soočiti, rešitve ter primere dobre prakse v podjetjih.
Ključne besede: Industrija 4.0, pametne tovarne, ERP sistemi, MES sistemi, big data, internet stvari, aditivna tehnologija
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 2305; Prenosov: 557
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

5.
Industrija 4.0 in njen vpliv na slovensko industrijo
Tilen Rap, 2016, diplomsko delo

Opis: Industrija 4.0 predstavlja četrto revolucijo v industriji. V diplomskem delu sem preučil koncept industrije 4.0 in njenega vpliva na slovensko industrijo. S preučitvijo koncepta, sem prišel do zaključka, da je industrija 4.0 v Evropi že precej poznana, nekoliko manj v Sloveniji, vendar pa ima še ogromen potencial v prihodnosti.
Ključne besede: Industrija 4.0, internet stvari, pametna tehnologija, pametne tovarne
Objavljeno v DKUM: 20.09.2016; Ogledov: 5554; Prenosov: 1550
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici