| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Varnostni vidiki naprav za pametne domove
Nataša Feher, 2021, diplomsko delo

Opis: Pametni dom je kombinacija računalniških, nadzornih in komunikacijskih tehnologij, ki so povezane preko omrežja z namenom avtomatizacije celotnega sistema za zagotavljanje upravljanja, optimizacije in prilagoditve naprav in njihovih funkcij. V diplomski nalogi predstavimo pametne domove, njihov koncept, prednosti in slabosti. Predstavimo tudi varnostni vidik pametnih domov, od groženj in nevarnosti, nepredvidenih dejavnikov do rešitev na temnem spletu. Osrednji del diplomske naloge je raziskava v obliki anketnega vprašalnika, ki temelji na uporabniških navadah in seznanjenosti glede konfiguriranja naprav pametnih naprav za pametni dom med Slovenci. Po analizi raziskave smo ugotovili, da se večina uporabnikov zaveda pomena varnosti in zaščitenosti pametnih naprav, prav tako poznajo naprave dovolj dobro, da se zavedajo tudi nevarnosti uporabe pametnih domov.
Ključne besede: pametni dom, pametne naprave, internet stvari, avtomatizacija
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 43; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (831,67 KB)

2.
Pametni dom z mobilno aplikacijo neo podjetja telekom slovenije d.d.
Marija Čas, 2020, magistrsko delo

Opis: Internet stvari (angl. Internet of Things, v nadaljevanju IoT) predstavlja enega izmed stebrov interneta prihodnosti. Pametne naprave so vse bolj povezane in kot take spreminjajo naš vsakdan. Avtomatizirana medsebojna komunikacija fizičnih naprav, strojev in sistemov podjetjem in fizičnim osebam prinaša skoraj neskončno priložnosti za izboljšanje učinkovitosti, povečanje profitabilnosti in uvedbo inovativnih poslovnih modelov. Z IoT pa so povezane tudi mobilne aplikacije, ki povezujejo in spremljajo delovanje pametnih naprav v hiši ali podjetju. Mobilne aplikacije predstavljajo priložnost, da smo na vsakem koraku seznanjeni z dogajanjem in spremljanjem našega okolja. Magistrsko delo lahko razdelimo na dva dela. V prvem, teoretičnem delu, smo predstavili definicijo IoT, ki predstavlja naprave v pametnem domu. Osredotočili smo se na povezovanje naprav v internet, protokole, ki omogočajo dvostransko komunikacijo med napravami in so brezžično povezane v omrežje ter standarde, potrebne za delovanje naprav. Varnost in zasebnost podatkov je ključnega pomena, kljub udobju, ki ga prinaša pametni dom. Zaradi nenehnega razvijanja trga smo predstavili tudi trende na področju IoT, ki se nenehno spreminjajo in s sabo prinašajo inovativnosti. V teoretičnem delu je predstavljena tudi definicija mobilne aplikacije z opredeljeno zgodovino. Našteli smo vrste, tipe in kategorije mobilnih aplikacij ter podrobneje predstavili mobilne operacijske sisteme Android, iOS ter Windows. Drugi del magistrskega dela smo podrobno predstavili mobilno aplikacijo NEO podjetja Telekom Slovenije. Osredotočili smo se na uporabniški vmesnik in funkcionalnosti mobilne aplikacije ter podrobno predstavili registracijo v samo aplikacijo. Pri pametnem boksu NEO smo opisali in predstavili napredne funkcije same naprave ter podrobneje predstavili pametne naprave in senzorje, ki delujejo preko pametnega boksa. S pomočjo elektronike, internetne povezave in senzorjev ter ostale strojne opreme lahko te naprave med seboj komunicirajo in si izmenjujejo podatke. Prav tako jih lahko na daljavo opazujemo in nadzorujemo ter upravljamo z njimi. Opisali smo razvoj in vlogo digitalne televizije ter predstavili pakete širokopasovnih fiksnih storitev, ki jih mora imeti naročnik Telekoma Slovenije za delovanje pametnega boksa.
Ključne besede: internet stvari, IoT, mobilna aplikacija NEO, NEO pametni boks, pametne naprave.
Objavljeno: 09.06.2020; Ogledov: 328; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

3.
Pametne naprave za zdrav življenjski slog starostnika: analiza primera
Urban Pšajd, 2019, diplomsko delo

Opis: Ljudje se vse bolj zavedamo kako pomembno je naše zdravje in zdrav življenjski slog. V tej tezi smo obravnavali pametne naprave in kako te vplivajo na zdravje in zdrav življenjski slog starostnikov. V teoretičnem delu smo raziskovali pametne naprave in zdrav življenjski slog starostnikov. Proučevali smo definicijo pametnih naprav, njihovo delovanje, pozitivne učinke in potencialna tveganja, ki izhajajo iz uporabe pametnih naprav. Osredotočili smo se na naprave, ki so prisotne na področju zdravstva in zdravega življenjskega sloga. V nadaljevanju so opisane smernice zdravega življenjskega sloga za starejšo populacijo. Pomen zdravega življenjskega sloga je uživati zdravo hrano, opustiti slabe navade, kot so kajenje in uživanje alkohola, telesne aktivnosti in druženje. Proučili smo tudi težave, ki se pojavljajo pri starostnikih, kot so diabetes, visoki krvni tlak, demenca in depresija, če jih naštejemo le nekaj. V praktičnem delu smo na podlagi analize trga pametnih naprav za spremljanje zdravja izbrali pametno napravo za izbranega starostnika, ki nam bo pomagala raziskati učinke uporabe pametne naprave na življenjski slog starostnika. V zadnjem delu je bila narejena še analiza primera uporabe pametne naprave za zdrav življenjski slog. Primerjali smo priporočeno telesno aktivnost starostnika z dejansko telesno aktivnostjo. Ugotovili smo, da je telesna aktivnost opazovane osebe v okviru predpisanih smernic za zdrav življenjski slog. Ugotovili smo tudi, da uporaba pametne naprave pozitivno vpliva na počutje in vsakdanjo telesno aktivnost starostnika. Zato predlagamo vpeljavo pametnih naprav v življenje starostnikov saj pozitivno vplivajo na njihovo zdravje.
Ključne besede: pametne naprave, zdrav življenjski slog, zdravje, starostniki
Objavljeno: 16.12.2019; Ogledov: 502; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (627,84 KB)

4.
Spremljanje in optimizacija porabe električne energije pri domačih uporabnikih z uporabo interneta stvari
Žan Pokeržnik, 2019, diplomsko delo

Opis: Z večanjem števila električnih naprav in višanjem življenjskega standarda se povečujejo tudi potrebe energetskih podjetij po natančnejših napovedih porabe električne energije. Zdi se, da bi v obdobju vseprisotnega računalništva in interneta stvari lahko avtomatizirali spremljanje porabe energije, porabo pa optimizirali. Diplomska naloga proučuje pomen interneta stvari (IOT) in računalništva na robu ter njuno vlogo pri realizaciji implementacije protokola ZWave v platformi za upravljanje pametnih naprav. V sklopu diplomske naloge je bila implementirana spletna platforma za upravljanje pametnih naprav, ki deluje s pomočjo knjižnice, ki je bila implementirana po specifikacijah protokola ZWave v programskem jeziku C# v platformi .NET Core.
Ključne besede: ZWave, IOT, računalništvo na robu, pametne naprave, internet stvari
Objavljeno: 03.07.2019; Ogledov: 986; Prenosov: 0

5.
Uporaba pametnih naprav študentov v študijske namene
Meta Šuštar, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je opisano, katere pametne naprave za potrebe študija in obštudijskih dejavnosti študentje Fakultete za organizacijo in management najpogosteje uporabljajo ter kakšna je njihova uporaba v vsakdanjem življenju študentov. V diplomski nalogi smo analizirali razlike med klasičnim izobraževanjem in izobraževanjem na daljavo ter e-izobraževanjem. Predstavili smo vlogo učitelja v današnjih časih in v preteklosti, opisali bistvene razlike z vidika sodobnega poučevanja in z vidika poučevanja v preteklosti.
Ključne besede: Pametne naprave, prenosni računalnik, pametni telefon, e-izobraževanje, študijske dejavnosti
Objavljeno: 30.08.2018; Ogledov: 450; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

6.
Analiza uporabnosti pisarniških orodij na pametnih mobilnih napravah
Žan Zdovc, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo analizirali uporabnost pisarniških orodij na pametnih mobilnih napravah. V analizi uporabnosti smo opredelili faktorje, ki vplivajo na uporabnost, primerjali in vrednotili uporabnost različnih pametnih mobilnih naprav ter ponudnikov pisarniških orodij. S sistematičnim pregledom literature smo raziskali in ovrednotili faktorje, ki vplivajo na uporabnost. Pridobljene faktorje; enostavnost, število napak, itd. smo predstavili kot metrike uporabnosti in jih vključili v konceptualni model. S pomočjo pregleda literature in konceptualnega modela smo zasnovali eksperiment v katerem smo analizirali in primerjali uporabnost pisarniških orodij med različnimi napravami. Prav tako smo primerjali uporabnost pisarniških orodij med različnimi ponudniki. Podatke eksperimenta smo zajemali s snemanjem zaslona pametne naprave in snemanjem uporabnikov ter z njimi vrednotili metrike uporabnosti. Metrike uporabnosti, kot sta na primer uporabniška izkušnja in zadovoljstvo uporabnika, ki jih ni mogoče neposredno izmeriti smo ovrednotili z anketnim vprašalnikom, ki je služil za dopolnitev rezultatov eksperimenta. Za analizo rezultatov smo uporabili enostavne in deskriptivne statistične metode in ugotovili, da uporaba pisarniških orodij na mobilnih napravah prinaša prednosti končnim uporabnikom, kjer kot glavno prednost izpostavimo prenosljivost naprave. V uporabi pisarniških orodij ne obstaja signifikantna razlika v faktorjih uporabnosti, ne glede na to, katero napravo uporabljamo.
Ključne besede: uporabnost, pametne mobilne naprave, pisarniška orodja
Objavljeno: 16.06.2017; Ogledov: 843; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

7.
NADGRAJENI MULTIMEDIJSKI PRIKAZ IDENTITETE KLICOČEGA NA PAMETNI ROČNI URI PEBBLE
Matej Drobnič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja zasnovo in implementacijo rešitve, ki na multimedijsko omejeni pametni ročni uri Pebble Time omogoča prikaz slike kličočega. Raziskali smo platformo Pebble in identificirali njene omejitve ter podrobneje pregledali metode stresanja barv in algoritme širjenja napake. Na podlagi analize smo zasnovali arhitekturo, ki s pomočjo metod stresanja barv omogoči primerno iluzijo barvne globine in posledično vizualno primerljivost s konkurenčnimi pametnimi urami. Rešitev smo ovrednotili z večjim številom uporabnikov in analize avtomatično zajetih ter s strani uporabnikov posredovanih povratnih informacij. Rezultat diplomskega dela predstavlja prvo rešitev, ki v takšni obliki nadgradi uro Pebble in jo s tem približa zmogljivejši konkurenci.
Ključne besede: mobilne naprave, multimedijske aplikacije, pametne ure, stresanje barv
Objavljeno: 22.08.2016; Ogledov: 1237; Prenosov: 147 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

8.
INTERNET STVARI IN ANALIZA DODANE VREDNOSTI PAMETNE NAPRAVE ZA KONČNEGA UPORABNIKA
Tamara Čander, 2016, magistrsko delo

Opis: Če smo še pred nekaj leti govorili o svetovnem spletu kot o revoluciji, danes vemo, da to še nikakor ni vse. Priča smo novemu valu tehnološkega napredka, ki transformira naše okolje in vsakodnevne predmete v ekosistem informacij. Internet stvari je skupek tehnologij, ki povezujejo stvarnost z digitalnimi svetom preko senzorjev in značk, vgrajenih v naprave za vsakodnevno rabo. Čeprav si strokovnjaki o potencialni velikosti trga, ki ga ta fenomen odpira, niso povsem enotni, pa so vsi prepričani, da smo na pragu nove prelomnice, ki bo spremenila vse – nas same, naše vsakdanjike in bo zabrisala mejo med resničnostjo in domišljijo. Kljub globalni popularnosti tega trenda v Sloveniji termin internet stvari še vedno ni znan širši množici, prav tako pa primanjkuje tudi strokovne literature, zato v magistrski nalogi predstavljamo različne poglede, definicije ter tehnologijo, ki je potrebna za nemoteno delovanje interneta stvari. Kot ključno slabost izpostavljamo varnost, ki ima za posledico nezaupanje in počasnejše privajanje uporabnikov. Predstavljamo pravne okvire, ki urejajo področje interneta stvari na evropski ravni ter domače zakone, ki se posredno dotikajo področij, ki jih internet stvari zadeva. Podajamo primere uspešne vpeljave interneta stvari v družbene projekte na različnih področjih – od pametnih mest, porabe energije in prometa do gospodarstva. Internet stvari omogoča znatne stroškovne prihranke in avtomatizacijo procesov, kar vodi v večjo produktivnost in preusmeritev človeških resursov iz operativnih opravil v bolj kreativne. S prerazporeditvijo resursov spreminja poslovne procese ter ustvarja dodano vrednost tako za podjetja kot za končne uporabnike. Omogoča optimizacijo časa in oddaljen nadzor s spremljanjem v realnem času ter nam s pomočjo podatkov, ki jih zbirajo senzorji in značke, daje na voljo podatke za boljše odločanje. Preden pa bomo lahko v popolnosti želi koristi interneta stvari, moramo ljudje ta revolucionaren pojav sprejeti in se znebiti strahu pred njegovo uporabo. Brez tega namreč tovrstna naprava, v primerjavi s klasično, nepovezano, ne prinaša dodane vrednosti končnemu uporabniku. Zaradi preverjanja našega sklepanja o poznavanju pojma v slovenski družbi in karakteristike, ki pretehta, da se uporabniki raje odločijo za nakup (praviloma dražje) pametne naprave kot primerljive, nepovezane, smo izvedli spletno anketo, s katero smo preverili zastavljene hipoteze ter jih potrdili oziroma ovrgli. Ugotovili smo korelacijsko povezavo med poznavanjem tehnoloških trendov in zaupanjem v uporabo pametnih naprav, storitev ter produktov in hkrati potrdili, da smo Slovenci še precej slabo seznanjeni z t. i. internetom nove dobe. Ena od glavnih ovir je dvom o varnosti, ta pa izhaja iz slabe informiranosti bodisi o delovanju naprave, zbiranju podatkov ali celo o njenem obstoju. Dodana vrednost, ki jo internet stvari prinaša napravam za vsakodnevno rabo, je v tem, da postajajo bolj osebne, hitrejše in boljše ter da uporabniku omogočajo oddaljen dostop, kar se odraža v časovni optimizaciji in v našem primeru, kjer obravnavamo pameten elektronski monitor za dojenčke, tudi v pomirjenosti staršev. Čeprav je cena še vedno pomemben faktor, pa je potrebno v prvi vrsti informirati potencialne uporabnike in kupce kakšne možnosti obstajajo, kako delujejo in za hitrejšo adaptacijo vgraditi koncept varnosti že v sam razvoj produkta.
Ključne besede: internet stvari, M2M, senzorji, RFID, zasebnost podatkov, pametno okolje, pametne naprave, dodana vrednost
Objavljeno: 15.06.2016; Ogledov: 2059; Prenosov: 413
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

9.
ANALIZA PODATKOV ZA TRŽENJE PAMETNE STEKLENICE
Edmond Plava, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj programske rešitve za pametno steklenico, s katero bodo uporabniki lahko spremljali količino dnevno zaužite tekočine in pravilnost uživanja tekočine glede na njihov življenjski stil in fizične značilnosti. Cilj diplomske naloge je podati predlog programske rešitve pametne steklenice, na podlagi katere bo lastnik produkta lahko zasnoval nadaljnji razvoj, in ugotoviti, ali obstaja interes posameznikov za nakup pametne steklenice s predpostavljeno tržno ceno. V anketi smo analizirali zanimanje športno aktivnih oseb za rešitev, ki jo ponuja pametna steklenica. V opredelitvi pametne steklenice smo definirali osnovne funkcionalnosti pametne steklenice in z analizo ankete potrdili obstoj interesa za nakup pametne steklenice. V uvodu je predstavljeno, kakšen problem rešuje pametna steklenica, okolje izdelave, metode in omejitve diplomske naloge. V osrednjem delu so izpostavljene predlagane funkcionalnosti programske rešitve in predstavljena analiza raziskave. V zaključku so podane končne ugotovitve, na podlagi katerih je mogoče sklepati, da je nadaljnji razvoj steklenice upravičen. V raziskavi smo ugotovili, da je sprejemljiva cena pametne steklenice le malenkost višja od lastne cene, kar je nižje od ciljev podjetja. Prav tako smo ugotovili, da je največji delež zainteresiranih za nakup v segmentu vsestranskih entuziastov, v segmentu tistih, ki jih zanima samo šport, je takih petina, med racionalnimi kupci pa le peščica. Končna ugotovitev je, da je možno razviti ustrezno programsko rešitev, ki bo izpolnila pričakovanja potencialnih kupcev pametne steklenice.
Ključne besede: pametna steklenica, pametne naprave, zdravje, dehidracija, programska rešitev, anketa
Objavljeno: 27.05.2016; Ogledov: 1110; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

10.
ZAGOTAVLJANJE UPORABNIŠKE IZKUŠNJE IN UPORABNOSTI NA MOBILNI APLIKACIJI ZA JAVNE PREVOZE
Roman Herlah, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu se osredotočamo na problem javnih prevozov, natančneje, poskušamo razviti mobilno aplikacijo, ki bi uporabnikom olajšala uporabo javnih prevozov. Aplikacija bo omogočala prikaz trenutne lokacije na zemljevidu, postajališča v bližini, vozni red, opis, dodatne informacije o poti ter iskanje po imenu postajališča. Aplikacija bo uporabniku predlagala najbolj optimalno pot glede na podane zahteve. V raziskovalnem delu bomo s pomočjo ankete in eksperimenta odgovorili na vsa raziskovalna vprašanja in s tem poskušali čim bolj natančno opredeliti pojem zagotavljanja uporabniške izkušnje ter uporabnosti.
Ključne besede: javni prevozi, pametne mobilne naprave, mobilne aplikacije, spletne tehnologije, uporabniška izkušnja, uporabnost
Objavljeno: 20.05.2016; Ogledov: 1121; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (3,84 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici