| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Načrtovanje in izbira krmilnih sistemov za pametno hišo : diplomsko delo
Uroš Grebenšek, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bodo predstavljeni različni krmilni sistemi za pametno hišo, njihova zgodovina in razvoj. Prav tako bodo opisani in predstavljeni komunikacijski protokoli in različne pametne naprave, ki jih v takšni hiši lahko uporabimo. Ker se na trgu pojavlja vse več ponudnikov opreme za pametni dom, ki je različne kakovosti, bomo med seboj primerjali različne proizvajalce le teh. Cilj diplomskega dela je najti kakovosten, cenovno ugoden ter tehnično izvedljiv element za pametno hišo glede na želje in potrebe stranke. Potrebno je vzpostaviti povezavo med različnimi napravami s pomočjo komunikacijskih protokolov in se odločiti za ustrezen produkt.
Ključne besede: pametna hiša, Alexa Amazon, Google Assistant, KNX, nadzor in vodenje
Objavljeno v DKUM: 04.11.2021; Ogledov: 1424; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

2.
Izvedba pametne elektroinštalacije s standardiziranim sistemom KNX : diplomsko delo
Renato Gaberc, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek samostojne implementacije pametne inštalacije s sistemom KNX v novogradnjo. Naloga zajema spoznavanje sistema hišne avtomatizacije KNX in njegove zgradbe, vključuje predstavitev uporabljenih elementov in pregled programskega okolja ETS5, v katerem je program izveden. Projekt pametne elektroinštalacije je izveden v lastni režiji od pričetka gradnje do končne vselitve. V sklopu pametne inštalacije so izvedena naslednja področja: razstavljava, senčila, prezračevanje ter avtomatizacija z različnimi scenami. Upravljanje je možno z nameščenimi tipkami ali s pomočjo uporabniškega vmesnika na telefonu.
Ključne besede: pametna inštalacija, pametna hiša, KNX, ETS5
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 1127; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

3.
Spletno upravljanje s pametno hišo : diplomsko delo
Matic Repič, 2020, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu smo razvili spletno aplikacijo namenjeno nadzoru pametne hiše, ki je preprosta za uporabo in sloni na implementaciji prosto dostopne centralne točke Eclipse Mosquitto in komunikacijskem protokolu MQTT. Za implementacijo spletne aplikacije smo uporabili programsko ogrodje Ionic s katerim smo dosegli možnost uporabe aplikacije na več različnih platformah. Za implementacijo strežniškega dela smo uporabili ogrodje Express.js. V sklopu diplomskega dela smo predstavili tudi koncept interneta stvari v sklopu koncepta pametne hiše.
Ključne besede: pametna hiša, internet stvari, komunikacijski protokoli, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 79770; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

4.
Elektronski vgrajeni sistem za nadzor in upravljanje ogrevalnih teles v prostoru : diplomsko delo
Matej Kuzma, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisano načrtovanje in izdelava elektronskega vgrajenega sistema za nadzor in upravljanje ogrevalnih teles. Sistem se brezžično poveže v internet stvari, hkrati pa kot glavni vir napajanja uporablja baterijo. Predstavljeno je delovanje strežnika in protokola, s katerim se sistem povezuje v omrežje kot del interneta stvari, hkrati pa je predstavljeno tudi delovanje sistema po delih, povezanih v celoto, ki deluje kot samostojen sistem. V opisu napajalnega dela vezja je podrobneje predstavljeno, na kakšen način izdelati napajalno vezje, ki zagotavlja varno uporabo baterije in hkrati predstavlja zanesljiv in zahtevam primeren napajalni vir. Krmilni del vezja opisuje sestavo paketov za uporabljeni internetni protokol, ki jih preko komunikacijskega modula in interneta pošilja na strežnik. Podrobneje je opisana tudi vzpostavitev in realizacija strežnika za internet stvari, s katerim sistem komunicira.
Ključne besede: MQTT, internet stvari, WiFi, pametna hiša
Objavljeno v DKUM: 02.11.2020; Ogledov: 1249; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

5.
Nadzor hišnih prostorov s pomočjo platforme Raspberry Pi in interneta stvari : diplomsko delo
Tomaž Leopold, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo sistem za samodejno regulacijo temperature ter vlažnosti znotraj bivalnih prostorov. Najprej razložimo pojem interneta stvari, nato opišemo platformo Raspberry Pi in predstavimo vse uporabljene komponente sistema. V nadaljevanju diplomskega dela po korakih prikažemo izdelavo sistema in potek eksperimenta. Nalogo zaključimo s predstavitvijo dobljenih rezultatov.
Ključne besede: internet stvari, raspberry pi, pametna hiša, nadzor hišnih prostorov
Objavljeno v DKUM: 11.11.2019; Ogledov: 1454; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

6.
KRITIČNA ANALIZA REŠITEV ZA PAMETNE HIŠE
Blaž Kastelic, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava kritično analizo za rešitve pametnih hiš, ki so trenutno zelo rastoča gospodarska panoga. Prihodnost je v naših rokah in potrebno je narediti korak k implementaciji informacijske tehnologije v hiše in s tem zagotoviti varnost, udobje in manjše stroške. Cilj diplomske naloge je narediti kritično analizo za razvoj pametnih hiš in podati primerne rešitve na podlagi prebrane literature in pridobljenega znanja v času študija. V ta namen smo pridobili informacije o razpoložljivi strojni opremi na tržišču in jih oplemenitili s cenovnimi vrednostmi. Glavnina strojne opreme izhaja iz tujine, saj v Sloveniji to področje še ni dobro razvito. Omenjeno dejstvo predstavlja tržno nišo v Sloveniji, hkrati pa bi realizacija projekta, vezanega na pametno zapestnico, bila edinstvena poslovna priložnost tudi v svetu. V nadaljevanju je opredeljen problem, s katerimi se srečujemo v našem vsakdanjiku, ter podamo primerno rešitev s pomočjo zapestnice oziroma telefona kot tudi predstavimo področja, ki bi imela veliko koristi z uvedbo nove tehnologije.
Ključne besede: pametna hiša, pametna ključavnica, pametna zapestnica, mikrokrmilnik Arduino
Objavljeno v DKUM: 10.10.2016; Ogledov: 1478; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

7.
RAZVOJ NIZKOCENOVNEGA SISTEMA INTELIGENTNE HIŠE S PORAZDELJENIM VODENJEM
Jernej Medved, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta opisana razvoj in izvedba lastnega nizkocenovnega sistema inteligentne hiše. Sistem je sestavljen iz centralne enote in več podsistemov (podsistem za detekcijo plinov, krmiljenje razsvetljave, alarmni sistem, itd.), ki so s centralno enoto povezani preko brezžičnega radijskega omrežja. Uporaba tega omrežja omogoča relativno enostavno nadgradnjo obstoječih sistemov z inteligentnimi in sicer brez večjih inštalacijskih posegov. Centralna enota je povezana v omrežje internet in s tem omogoča, dodatno k lokalnemu upravljanju preko zaslona na dotik, tudi oddaljeno upravljanje z uporabo mobilnih naprav, ki bazirajo na iOS ali Android operacijskem sistemu.
Ključne besede: pametna hiša, porazdeljen sistem vodenja, Arduino.
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1697; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

8.
PAMETNA HIŠA
Mirjam Simončič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo predstavili razvoj pametne hiše skozi čas, predstavili prednosti in slabosti pametne hiše ter prikazali njeno uporabo z vidika uporabe starejših oseb in oseb s posebnimi potrebami. Osredotočili se bomo na njeno upravljanje in delovanje ter podrobneje opisali dva sistema, ki se med seboj bistveno razlikujeta v sami interakciji sistema z zgradbo. V praktičnem delu naloge bomo analizirali obstoječi primer pametne hiše in njeno vsakdanjo uporabo, ter skozi primer preverili stopnjo udobja, možnosti varčevanja in zagotavljanje varnosti uporabnika v njej.
Ključne besede: pametna hiša, avtomatizacija, naprave, sistemi, študija primera
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 76082; Prenosov: 1233
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

9.
PROGRAMSKA PODPORA PAMETNI HIŠI
Sergej Godina, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen in razvit koncept dostopa do parametrov sistema HVAC na krmilnikih Siemens Synco 700 KNX. Za osnovo je uporabljen razvojni računalnik Raspberry Pi 2 B, ki prek serijskega vmesnika USB Siemens OCI 700 dostopa do vodila KNX. Uporabljeni so odprtokodna programska oprema, operacijski sistem Raspbian, programski jezik Python in podatkovna zbirka SQLite. Za komunikacijo z vodilom KNX je uporabljen programski paket knxd, naslednik programskega paketa bcusdk. Pridobljeni podatki so namenjeni nadaljnji analizi in optimizaciji sistema HVAC na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.
Ključne besede: Pametna hiša, KNX, HVAC
Objavljeno v DKUM: 13.09.2016; Ogledov: 64915; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

10.
ODPRTOKODNE REŠITVE ZA UPRAVLJANJE PAMETNIH HIŠ
Nejc Vidrih, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo internet stvari in uporabo naprav te kategorije v pametni hiši. Razložen je princip odprte kode in lastnosti, ki so povezane z internetom stvari. Naredimo pregled obstoječih naprav za pametne hiše in komunikacijskih protokolov, s katerimi te komunicirajo. Z uporabo računalnika Raspberry Pi razvijemo sistem pametne hiše upravljane z mobilno iOS aplikacijo, razvito z programskim jezikom Swift. Razvijemo tudi razširitev za hiter dostop do izbranih funkcionalnosti in avtomatsko upravljanje z uporabo iBeacon tehnologije. Opišemo tudi izzive interneta stvari in predlagamo idejno rešitev sistema pametne hiše.
Ključne besede: internet stvari, odprta koda, pametna hiša, iOS
Objavljeno v DKUM: 07.09.2016; Ogledov: 2319; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (7,69 MB)

Iskanje izvedeno v 5.84 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici