| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatsko krivljenje in paletizacija pločevine : diplomsko delo
Marko Kovačič, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema postopek pomikanja robota do pločevine, vstavljanje pločevine v stiskalnico za krivljenje in prenos obdelane pločevine od stiskalnice za krivljenje do palete ali pa na obračalno mizo in nato na paleto. Predstavili smo posamezne komponente, delovno okolje z robotom KUKA in postopek programiranja, ki je potreben za avtomatizacijo krivljenja pločevine. Pri izvedbi projekta je sodelovalo več oddelkov podjetja kot so konstrukterji, programerji, strojniki in elekričarji. Konstruiranje robota v delovnem okolju je potekalo v 3D programu Solidworks, da so bili odmiki od robota do posameznih naprav primerne. Programiranje robota pa je potekalo v programu WorkVisual, ki temelji na jeziku KRL (Kuka Robot Language). Rezultat diplomskega dela je program robota KUKA.
Ključne besede: avtomatizacija, robot KUKA, PLK, krivljenje, paletizacija
Objavljeno v DKUM: 13.01.2023; Ogledov: 701; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (4,81 MB)

2.
Izboljšava materialnega toka z uporabo novih palet v podjetju xella porobeton
Žan Lunar, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj diplomskega dela je ovrednotiti smiselnost uporabe novih palet v podjetju Xella porobeton. Podjetje se ukvarja z izdelavo gradbenega materiala, za transport katerega potrebujejo velike količine palet. Ker palete izdelujejo sami, bi njihov predlog o zamenjavi lahko zmanjšal stroške, in pripomogel k uspešnejšemu poslovanju. Osredotočili smo se na primerjavo starih in novih palet in predstavili ključne razlike med njimi. V nadaljevanju smo opravili analizo z vidika stroškov in materialnega pretoka. Za kar se da natančno analizo, smo v njej zajeli 70 % izdelkov. Na podlagi izračunov in transportnih dejavnikov smo ugotavljali kaj bi bila za podjetje najboljša rešitev. Kot eno izmed možnostmi izboljšave smo v analizo vključili tudi euro palete, katere smo primerjali z obstoječimi, iz vidika stroškov in manipulacije.
Ključne besede: Paleta, paletizacija, pretok materiala, analiza, manipulacija
Objavljeno v DKUM: 15.10.2018; Ogledov: 957; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

3.
Robotska paletizacija veder
Benjamin Cerkvenik, 2017, magistrsko delo

Opis: Paletizer je stroj, ki avtomatsko zlaga komponente na paleto. Ročno zlaganje veder na paleto je zamudno in drago. Takšno delo terja tudi utrujenost in stres pri zaposlenih. Prvi mehanski paletizer je bil konstruiran in zgrajen leta 1948 v Združenih državah Amerike, in sicer v podjetju Lamson Corp. Robotska paletizacija se je prvič pojavila okoli leta 1980 s preprosto roko, ki spominja na ročni manipulator za zlaganje na palete. Pri robotski paletizaciji z dveh ločenih linij zlagamo vedra različnih dimenzij na palete. Na prvi liniji P1 se polnita dve vrsti veder, 12 in 18 litrov. Na drugi liniji pa se polnijo vedra štirih velikosti, in sicer 2, 5, 12 in 18 litrov. 12- in 18-litrska vedra se zlagajo neposredno na palete, 2- in 5-litrska vedra pa se najprej zložijo v škatle, nato se skozi posebni izhod z linije zlagajo na palete. Vedra in škatle tehtamo na kontrolnih tehtnicah, ki preverjajo ustreznost njihove teže. 12- in 18-litrska vedra zlagamo na paleto v različnih postavitvah. Ko se proces zlaganja zaključi, paleta z valjčnim transporterjem potuje do ovijalca, kjer se ovije s folijo. Preden je proizvod pripravljen za skladiščenje, se na vsako paleto nalepi še etiketa. Ko je postopek zaključen, je paleta pripravljena za transport do skladišča in pozneje tudi kupca.
Ključne besede: načrtovanje interne logistike, robotska celica, robotsko prijemalo, tehtanje in paletizacija veder, analiza učinkovitosti linije.
Objavljeno v DKUM: 25.08.2017; Ogledov: 1294; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (4,44 MB)

4.
Uvajanje kartonskih palet v podjetje henkel maribor d.o.o.
Blaška Steineker, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj diplomskega dela predstavlja predlog uvedbe kartonskih palet v podjetje Henkel Maribor d. o. o. Osredotočili smo se na lesene EPAL palete, ki jih predlagamo zamenjati z ekološko boljšimi kartonskimi paletami. V prvih dveh poglavjih smo predstavili teoretična izhodišča s področja embaliranja in paletizacije. V nadaljevanju smo podali raziskano in analizirano obstoječe stanje v podjetju. Podali smo primere kartonskih palet vključno z dimenzijami in podanimi cenami Mariborskega podjetja PalletKraft. Na koncu smo predlagali predloge za uvedbo kartonskih palet v paletni sistem podjetja in s kritično analizo definirali vzroke za njihovo uvedbo. Kot rešitev smo predlagali uvedbo kartonskih palet zaradi cenejše in boljše alternative lesenim paletam.
Ključne besede: embaliranje, embalaža, paletizacija, paleta, notranji transport, skladiščenje.
Objavljeno v DKUM: 08.06.2017; Ogledov: 1473; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

5.
Načrtovanje in koncipiranje naprave za paletizacijo drv za kurjavo
Matjaž Velunšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Naprava za paletizacijo polen je konceptna naprava, s katero zlagamo polena na paleto. S pomočjo zahtevnika smo iskali konceptne rešitve, ki bi lahko reševale zadani problem. Z različnimi metodami smo prišli do konceptne variante, ki smo jo podrobneje predstavili s pomočjo modela. Namen diplomskega dela je dokazati, da je mogoče izdelati mobilno napravo za paletizacijo polen, ki bo cenovno ugodna ter s tem dostopna širšemu trgu.
Ključne besede: drva, paletizacija, mobilna naprava, koncipiranje
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 1421; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (3,13 MB)

6.
Zlagalni sistem v procesu paletizacije
Anja Plevnik, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen del procesa paletizacije, ki smo ga v podjetju zasnovali za tovarno sira, ki je naš naročnik. Obravnavan problem je transport zabojev od pralnice do končnega produkta, ki je polna evro paleta z zaboji primerna za skladiščenje oziroma nadaljnjo rabo. Pri tem sem se osredotočila na zlagalno pripravljalni sistem. Gre za napravo, ki očiščene zaboje razporedi in zloži po osem skupaj. Tako pripravljene lahko za tem robot hitreje zlaga na evro paleto. Po zahtevi kupca smo skonstruirali napravo z zmogljivostjo 2500 zabojev na uro. V jedru diplomskega dela je posebej opisano delovanje posameznih delov naprave, prikazan je diagram poteka korakov in preračunane so potrebne moči motorjev.
Ključne besede: transportni sistem, paletizacija, transporter
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1367; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (9,39 MB)

7.
8.
AVTOMATIZACIJA LINIJE ZA PALETIZACIJO IN TRANSPORT POSOD
Robert Cingl, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena robotska celica namenjena zlaganju posod, ki prihajajo iz polnilne linije, na palete z robotom in se nato transportirajo do končne točke. Opisane so komponente, ki sestavljajo linijo, načrtovanje, povezave ter komunikacija med njimi. Predstavljena je namembnost in varno upravljanje ter možnosti nastavitev in nadzora nad robotsko celico.
Ključne besede: avtomatizacija, paletizacija, transport, robotska celica
Objavljeno v DKUM: 28.03.2013; Ogledov: 1701; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (4,25 MB)

9.
10.
PREDLOG PRENOVE E-POSLOVANJA NA DOKUMENTARNEM PREVZEMU PODJETJA GORENJE, D.D.
Barbara Svetanič, 2011, diplomsko delo

Opis: Logistika je pomemben strateški dejavnik v vsakem podjetju. Procesi so tesno povezani med seboj, zato je potrebno delovati in zagotoviti celosten pogled nad vsemi poslovnimi področji v podjetju. Skupina Gorenje spada med vodilne evropske izdelovalce aparatov za dom z več kot šestdesetletno zgodovino. Temu primerno se vodstvo, vključno z zaposlenimi, trudi k nenehnemu izboljševanju poslovanja. Inovativnost, kreativnost in odzivnost so prednosti, s katerimi podjetje kljubuje gospodarski krizi. V okviru diplomskega dela je predstavljen pomen paletizacije in programske opreme SAP sistema, ki omogoča hitrejše delovanje sistema ter zagotavlja IT podporo za dosego poslovnih ciljev. Pomen nadzora nad paletizacijo predstavlja podjetju bistveno zmanjšanje stroškov. Uvedba novega načina poslovanja RFID tehnologije v povezavi s programsko opremo sistema SAP bi zagotovila podjetju nadzor nad vso paletizacijo. Na podlagi tega je predstavljena raziskovalna analiza o investiciji sredstev v podjetju, ki nakazuje, da je poslovanje z RFID tehnologijo potrebno in ekonomsko upravičeno.
Ključne besede: Sistem SAP, racionalizacija e-poslovanja, paletizacija, RFID tehnologija
Objavljeno v DKUM: 16.10.2011; Ogledov: 2136; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (8,11 MB)

Iskanje izvedeno v 2.35 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici