| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
KONSTRUIRANJE IN IZDELAVA PAKIRNE LINIJE ZA PLASTIČNE LONČKE
Srečko Žmauc, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno in opisano konstruiranje, modeliranje in izdelava pakirne linije za plastične lončke. Namen dela je bil konstruirati in izdelati pakirno linijo tako, da se zadovoljijo želje kupca z zagotovitvijo varnosti konstrukcije za uporabnike. V delu so prikazani postopki od koncipiranja izdelka glede na želje in predstavo kupca, do izbire in preračuna standardnih delov ter 3D-modeliranju s programom Solid Works. V drugem delu naloge pa so predstavljeni pridobljeni rezultati pri 3D-konstruiranju.
Ključne besede: razvoj izdelka, pakirna linija, 3D modeliranje, Solid Works
Objavljeno: 08.06.2010; Ogledov: 2093; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

3.
PRENOVA DELOVNEGA PROCESA PAKIRANJA V KRKA D.D. OBRAT LJUTOMER
Božena Žitek, 2011, diplomsko delo

Opis: Tržišča so čedalje bolj zahtevna in trenutne razmere, kot sta globalizacija in vse močnejša konkurenca, zahtevajo, da se poslovne odločitve o nakupu nove proizvodne opreme tehtno premislijo. Za podjetje je zelo pomembno, v kakšno proizvodno opremo vloži sredstva, saj mora le-ta biti čim donosnejša in zmožna opravljanja nemotenega procesa proizvodnje. Osnovna naloga farmacevtske proizvodnje je izdelati kakovosten, učinkovit in varen izdelek, v planiranih količinah in v določenem časovnem roku. V diplomski nalogi bomo opisali proizvodni proces pakirne linije za pakiranje obloženih tablet v proizvodnem obratu, v katerem smo zaposleni. Kot osrednjo temo naloge bomo opisali obstoječe stanje pakirne linije ter s kritično analizo predstavili pomanjkljivosti ter podali razloge in pogoje, ki govorijo v prid prenovi procesa. Naš cilj je predstaviti novo, visoko zmogljivo pakirno linijo ter prikazati njene prednosti in pridobitve. Skozi izračun ključnih kazalnikov proizvodnje (KPI), ki jih uporabljamo za merjenje izkoriščenosti, razpoložljivosti, učinkovitosti, kakovosti in skupne učinkovitosti, bomo prikazali rezultate merljivih ukrepov, ki so kot stimulacija proizvodnje in vzdrževanja ključni pokazatelji delovnega učinka proizvodne opreme.
Ključne besede: proizvodni proces, proizvodne kapacitete, pakirna linija, ključni kazalniki proizvodnje (KPI), Krka, d. d.
Objavljeno: 23.08.2011; Ogledov: 2872; Prenosov: 465
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

4.
OBVLADOVANJE UČINKOVITOSTI PROIZVODNEGA PROCESA PAKIRANJA V OBRATU TRDNIH FARMACEVTSKIH OBLIK
Marko Poljak, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo obvladovanje učinkovitosti v proizvodnem procesu pakiranja trdnih farmacevtskih oblik v visokotehnološki proizvodnji. Gre za obrat, ki je eden izmed najnaprednejših v Evropi. Poglavitno vodilo pri nastanku diplomskega dela je bilo spoznati proces pakiranja in obvladovanje učinkovitosti ter ugotoviti ali je možno učinkovitost še izboljšati in kako? V ta namen smo si v teoretičnem delu pobliže ogledali kaj je proizvodni proces in kaj pomeni obvladovanje učinkovitosti. Spraševali smo se o namenu in pogojih ter načinu zbiranja podatkov o učinkovitosti ter kako vzpostaviti in ovrednotiti učinkovitost izvajanja procesov. V nadaljevanju spoznamo podjetje in proces pakiranja trdih farmacevtskih oblik. Pakiranje poteka na visokozmogljivih pakirnih linijah, ki izdelujejo velike količine izdelkov. Pakirno linijo sestavlja več proizvodnih faz, kjer v čistem delu (primarni del) tablete pakirajo v pretisne omote in v nadaljevanju (sekundarni del) v škatlice-zloženke. Zajem podatkov za izračun učinkovitosti in izračuni le-te so popolnoma avtomatski preko ustreznih računalniških sistemov. Na podlagi ugotovitev povezanih z dvigom učinkovitosti, poiščemo načine za zmanjševanje zastojev. Pri preučevanju in analizi obstoječega stanja ugotovimo visok odstotek planiranih zastojev zaradi menjave serij in med neplaniranimi zastoji zastoje zaradi težav med proizvodnjo. Ugotovimo funkcionalno in strukturno povezavo linije, kar pomeni, da zastoj v eni fazi povzroči zastoj tudi v drugi fazi. V skladu s tem predlagamo uvedbo zalogovnika, ki naredi obe fazi na proizvodni liniji medsebojno manj odvisni. V diplomskem delu predlagamo tudi nekaj sprememb pri planiranju, organizaciji dela na liniji ter spremembo pri obravnavanju rezultatov merjenja učinkovitosti.
Ključne besede: Proizvodni proces, Pakirna linija, Učinkovitost.
Objavljeno: 05.07.2013; Ogledov: 1306; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

5.
BAZA PODATKOV ZA SPREMLJANJE RAZPOLOŽLJIVOSTI PAKIRNIH LINIJ V LEK, D.D., PAKIRNI CENTER LENDAVA
Tomaž Lah, 2013, magistrsko delo

Opis: Učinkovito spremljanje zanesljivosti in razpoložljivosti proizvodne opreme ima v konkurenčnem boju na globalnih trgih, na katerih je prisoten tudi Lek, d.d., vedno pomembnejšo vlogo. V sklopu magistrske naloge smo oblikovali model baze podatkov za spremljanje razpoložljivosti pakirnih linij v njegovi proizvodni enoti, Pakirnem centru Lendava. Teoretični del se začne s predstavitvijo analize načinov odpovedi, njihovih vzrokov in učinkov. Sledi opis izbranih kvantitativnih karakteristik zanesljivosti in razpoložljivosti. Zadnji del se nanaša na zbiranje podatkov in bazo podatkov za spremljanje razpoložljivosti. Naloga v nadaljevanju proučuje, kateri podatki so za spremljanje razpoložljivosti pakirnih linij v Pakirnem centru Lendava potrebni, kateri so že na voljo in katere še potrebujemo. Da to ugotovimo, je potrebno najprej proučiti obstoječe stanje. Obstoječe stanje smo popisali z opisom samega sistema, sistema vzdrževanja, načina zbiranja in obdelave podatkov, vezanih na razpoložljivost sistema, ter z analizo uporabnosti teh podatkov. Temu je sledilo oblikovanje modela baze podatkov za spremljanje razpoložljivosti pakirnih linij. V zasnovi modela smo opredelili sistem, njegovo glavno funkcijo in odpovedi ter določili način zbiranja potrebnih podatkov o odpovedih in vzdrževanju sistema. Nadalje smo izbrali relevantne karakteristike razpoložljivosti na nivoju komponent, sklopov, funkcionalnih enot in sistema. Podali smo tudi enačbe za izračun točkastih ocen izbranih kvantitativnih karakteristik. V zaključku naloge je podana ocena učinkov uvedbe modela v prakso, navedene so omejitve, ki se pri tem pojavijo, in opisana je možnost nadgradnje modela ter njegove širše uporabe.
Ključne besede: razpoložljivost, zanesljivost kvantitativne karakteristike podatkov, pakirna linija
Objavljeno: 07.11.2013; Ogledov: 1535; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

6.
Izboljšave premontaž na pakirnih linijah
Melita Budič, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Temo diplomske naloge sem izbrala s področja farmacevtske proizvodnje, kjer opravljam dela in naloge kot kontrolor farmacevtske proizvodnje ( FP ) na fazi pakiranja, v Sektorju za proizvodnjo zdravil v proizvodnem obratu Beta v Šentjerneju, Krka d. d., Novo mesto. Za optimalno proizvodnjo je potrebno dobro poznavanje delovanja pakirnih linij, postopkov pakiranj in premontaž pakirnih linij. Proizvodni proces mora biti oblikovan tako da so časi, ki se porabijo za proizvodnjo, čim bolj optimalni. Delo na strojih pa razporejeno tako, da je proizvodnja čim bolj učinkovita. V diplomski nalogi bomo prikazali izboljšave v procesu premontaž na pakirnih linijah. Obdelan je proces izobraževanja operaterjev za izvajanje premontaž, vključevanje operaterjev v izvajanje premontaž, ter proces premontaž na pakirnih linijah. Prednosti izboljšav pri premontažah ter prednost vključevanja operaterjev v izvajanje premontaž so; krajši zastoji na pakirnih linijah, manj okvar strojev in boljša učinkovitost pakirnih linij.
Ključne besede: Pakirna linija, premontaža pakirne linije, čiščenje in sušenje delov, učinkovitost.
Objavljeno: 15.04.2014; Ogledov: 692; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

7.
PRENOVA PROCESA PAKIRANJA V FARMACEVTSKEM PODJETJU
Boštjan Kobe, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo optimizacijo pakiranja trdnih farmacevtskih oblik. Naloga se ukvarja predvsem s sistematskim spremljanjem razlogov za izgubo produktivnosti in pristopi k njihovemu razreševanju. Analiza procesa je pokazala, da trenutni zajem podatkov vedno ni omogočal določiti osnovni vzrokov, ki povzročajo izgubo produktivnosti. Podatki so se zaradi različnih razlogov neustrezno interpretirali, kar je povzročalo odmik od dejanskih vzrokov nastanka zastoja. Ugotovitve v nalogi pokažejo na velik pojav ponovljivosti vzrokov za zastoje. Le te je potrebno smiselno vsebinsko definirati, označiti in z ustrezno programsko opremo in spremljati njihovo odpravo. Na ta način zagotovimo trajno odpravljanje vzrokov za zastoje in preprečimo ponovljivost le teh. V reševanje so vključeni vsi neposredno vpleteni v proces pakiranja. Zaradi poglobljene definicije težav in ustrezne povratne informacije, ki jo omogoča novi sistem, se zaposlenim zvišuje nivo znanja in omogoča večjo samostojnost pri odpravi motenj. Vzporedno se nadgrajuje tudi dokumentacija za ustrezno ravnanje v primeru zastoja, ki služi kot pomoč ostalim ali v primeru ponovitve težave. Krepi se kultura razmišljanja v smeri reševanja problemov. Tak način dela vpliva na stalno izboljševanje pakirnega procesa. Novo oblikovani predlagani proces obravnavanja in odprave motenj, se lahko integrira na vse pakirne linije v podjetju in tako na dolgi rok doprinese izboljšanju učinkovitosti procesa pakiranja in s tem konkurenčni prednosti in pozitivnim poslovnim učinkom.
Ključne besede: proizvodni proces, pakirna linija, zastoji, vzroki zastojev, integriteta podatkov, trajna odprava vzrokov zastojev, širitev ekspertnega znanja med sodelavce
Objavljeno: 21.06.2016; Ogledov: 477; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

8.
Tehnološke izboljšave na pakirni liniji rondel
Gašper Vidmar, 2017, diplomsko delo

Opis: Podjetja, ki želijo dan danes biti konkurenčni na trgu, so prisiljena k nenehnemu zniževanju stroškov in čim večji avtomatizaciji proizvodnje. Ob tem pa morajo strmeti k večji učinkovitosti in nenehnemu izboljševanju produktov. Zaradi veliko ročnega dela na pakirni liniji rondel in ostalih izsekanih oblik, smo poskušali vpeljati čim več avtomatizacije in s tem zmanjšati fizični napor na delavca (nalaganje paketov na linijo s pomočjo mostnega dvigala, pakiranje paketov, odstranjevanje poškodovanih izdelkov, nameščanje lesenih palet in pokrovov ter vezanje paketov). Ob delni avtomatizaciji smo skrajšali izdelovalni čas končnih izdelkov in zmanjšali stroške pakiranja, kar pripomore k visoki konkurenčnosti. Namen diplomskega dela je proučevanje in izboljševanje sedanje pakirne linije rondel in ostalih izsekanih oblik in s tem tudi zniževanje stroškov izdelave. Zato smo že na začetku načrtovanja določili cilje za izboljšavo pakirne linije za lažje delo. S povečanjem avtomatizacije in robotizacije na linijo, bi bistveno povečali produktivnost linije in zmanjšali obseg ročnega dela, s čimer bi pripomogli k večjemu prihodku podjetja.
Ključne besede: rondele, izsekane oblike, pakirna linija, tehnološke izboljšave
Objavljeno: 07.12.2017; Ogledov: 447; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici