| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 145
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Kakovost življenja pacientov, ki uporabljajo senzor za merjenje ravni glukoze v medceličnini
Petra Brdnik, 2024, magistrsko delo

Opis: Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki predstavlja vedno večji zdravstveni problem. Zato je zelo pomembno, da ima pacient dobro presnovno urejeno bolezen, saj ima posledično manj zapletov in bolj kakovostno življenje. Namen magistrskega dela je bil raziskati kakovost življenja pacientov s sladkorno boleznijo tipa 1, ki uporabljajo senzor za merjenje ravni glukoze v medceličnini. Izvedena raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji, pri kateri je bil uporabljen anketni vprašalnik za oceno kakovosti življenja pacientov pred in po uporabi senzorja za merjenje krvnega sladkorja v medceličnini. Pridobljeni podatki so bili statistično obdelani s programskim paketom SPSS, verzija 25.0. Vključenih je bilo 80 pacientov s sladkorno boleznijo tipa 1. Kar 93,8 % anketiranih pacientov meni, da so zaradi uporabe senzorja zadovoljnejši s kakovostjo življenja. 78,9 % vključenih v raziskavo je kot razlog za boljšo kakovost življenja izpostavilo lažji nadzor zaradi uporabe senzorja. Anketirani so imeli po uporabi senzorja nižje vrednosti HbA1C (t= 4,681; p < 0,001). Razprava in zaključek: Ugotovljeno je bilo, da pacienti, ki uporabljajo senzor za merjenje ravni glukoze v medceličnini, ocenjujejo svoje življenje kot bolj kakovostno. Ob uporabi senzorja so bolj sproščeni in lažje nadzorujejo nivo krvnega sladkorja. Posledično je sladkorna bolezen bolj urejena, saj so vrednosti HbA1C nižje kot pred uporabo senzorja.
Ključne besede: sladkorna bolezen, sladkorna bolezen tipa 1, senzor za merjenje ravni glukoze v medceličnini, kakovost življenja, HbA1C
Objavljeno v DKUM: 28.03.2024; Ogledov: 173; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

2.
Vpliv okolja na izmerjeno vrednost kapnometrije v predbolnišnični obravnavi
Tahi Globačnik, 2024, magistrsko delo

Opis: Povzetek Uvod: V predbolnišnični nujni medicinski pomoči se nemalokrat zgodi, da je potrebno bolniku nuditi dihalno podporo zaradi resnosti njegovega zdravstvenega stanja. Kapnometrija je uporabna tudi za preverjanje ustrezne namestitve sapnične cevke, oceno pljučne ventilacije, perfuzije itd. Poznamo več tehnologij merjenja delnega tlaka O2 v izdihanem zraku, vendar niso vse primerne za uporabo v predbolnišnični oskrbi bolnika. Metode: V magistrskem delu smo raziskali vpliv okolice na izmerjeno vrednost delnega tlaka ogljikovega dioksida v izdihanem zraku in opredelili njegovo uporabnost v predbolnišnični oskrbi bolnika. Z uporabo deskriptivne metode smo zbrali in analizirali podatke, s pomočjo eksplikativne metode pa iskali zveze med zanesljivostjo medicinske tehnologije in različnimi življenjskimi pogoji. Raziskavo smo opravili s prenosnim monitorjem – defibrilatorjem, ki podpira tehnologijo neposrednega vzorčenja izdihanega zraka s CO2 senzorjem. V raziskavo smo vključili podatke, ki so bili narejeni v treh prostorih z različno temperaturo in vsebnostjo vlage v zraku. Podatke smo pridobili z metodo opazovanja. Rezultati: Na podlagi raziskave, ki smo jo izvedli v treh različnih okoljih smo dokazali, da se pomembne spremembe začnejo kazati okoli pete minute raziskave in se stopnjujejo do desete minute, v okolju z visoko zračno vlažnostjo in nizko temperaturo okolja. Razprava in sklep: Zanimalo nas je, kdaj in če pride do pomembnih razlik v izmerjeni vrednosti kapnometrije, kar smo dokazali in se opredelili, da je tehnologija posrednega vzorčenja v hladnem in vlažnem okolju primernejša in zanesljivejša metoda merjenja kapnometrije. 
Ključne besede: neposredno vzorčenje, ogljikov dioksid, senzor, kapnografija, kapnometer
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 206; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

3.
Načrtovanje in energetsko učinkovito vodenje večjih hladilniških sistemov
Andrej Rebernak, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je bil raziskan in opisan osnovni ter napredni hladilniški sistem za specifičen primer. Osnovni hladilniški sistem je bil predstavljen kot referenčno izhodišče, nato pa je bila pozornost na razvoju naprednejše rešitve. V delu je bilo podrobno analizirano in primerjano delovanje obeh sistemov. Napredni hladilniški sistem je vključeval inovativne komponente in pristop k doseganju boljšega izkoristka energije ter večjo učinkovitost sistema kot celote. Posebna pozornost je bila namenjena senzorju debeline ledu, ki je bil vgrajen v napredni sistem. Ta senzor je omogočil natančno spremljanje debeline ledu na površinah uparjalnika. S tem je bil sistem prilagojen glede na dejansko debelino ledu, kar je pripomoglo k boljšemu delovanju sistema in manjši porabi energije. Z izvedbo primerjalnih izračunov je bilo dokazano, da napredni hladilniški sistemi omogočajo znatne prihranke pri porabi električne energije v primerjavi z osnovnim sistemom. Ti prihranki so bili rezultat boljše regulacije, optimizirane uporabe komponent in prilagajanja delovanja hladilniškega sistema glede na dejanske razmere.
Ključne besede: industrijske hladilnice, uparjalnik, plinski hladilnik, senzor debeline ledu HBDF-MK2, strojna in programska oprema Siemens
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 796; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

4.
Visokonatančni laserski senzorski sistem v avtomatski merilni celici : diplomsko delo
Štefan Jakob Štrucl, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj koncepta, kot tudi rezultati izgradnje in programiranja laserskega senzorskega sistema merilne celice za avtomatizirano izvajanje meritev oblike ter stanja površin obdelovancev ali orodja, s pomočjo dveh odmičnih laserskih senzorjev proizvajalca SICK, serije OD5000. Zgrajena celica vsebuje štiričeljustno vpenjalno glavo, kamor vpnemo obdelovanec in fiksni ter premikajoč se senzor na linearnem vodilu. Tako vpenjalna glava kot linearno vodilo sta aktuirana s koračnimi motorji. S pritiskom na gumb se prične izvajati merilni algoritem, po katerem se določijo mere in stanje skeniranih površin testnega objekta. Naprave za kontrolo kakovosti, ki lahko merijo tako dimenzije kot stanje površin, so običajno velike in nemodularne. Merilna celica, opisana v nalogi, predstavlja namizno, modularno alternativo tovrstnim napravam.
Ključne besede: senzor, mehatronika, merilna tehnika, kontrola kakovosti, SICK
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 659; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

5.
Avtomatska laserska merilna celica za nadzor kvalitete obdelovanca : diplomsko delo
Jernej Fekonja, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je nastala na podlagi projektne naloge, kjer smo preučili delovanje dveh SICK točkovnih laserskih triangulacijskih senzorjev. Zaradi izredne natančnosti in hitrosti laserskih senzorjev je bila ideja ustvariti čim bolj preprosto napravo, ki z le dvema točkovnima senzorjema in koračnima motorjema zajame dovolj meritev, da posname geometrijo manjšega strojnega dela. V diplomski nalogi sem se osredotočil na razvoju in realizaciji koncepta, kako lahko naprava samodejno izvaja meritve na poljubno velikem strojnem delu. Moja diplomska naloga se osredotoča na zasnovi, izdelavi ohišja, energetskega in pogonskega, ter krmilnega dela naprave. Merilna celica na podlagi izvedenih meritev ovrednoti končno kvaliteto strojnega dela, katerega izdelava je visoke kakovosti in preciznosti.
Ključne besede: laserski senzor, točkovni senzor, merilna naprava, koračni motor, SICK
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 227; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)

6.
Vgrajen sistem za zaznavanje vozil na parkiriščih z uporabo magnetnega senzorja : diplomsko delo
Timotej Merklin, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj zaključnega dela je bil razvoj vgrajenega sistema z magnetnim senzorjem in SIM- modemom za namene detekcije vozil na parkiriščih. Za dosego cilja smo morali ustvariti povezave med mikrokrmilnikom, senzorjem in modemom ter med modemom in omrežjem. Po pisanju funkcij magnetnega senzorja smo na terenu opravili meritve s pomočjo naprave, vozila in računalnika. S pomočjo meritev smo načrtovali sistem zaznave vozil. Ob zaznavi vozila smo podatke s pomočjo NB-IoT komunikacije posredovali na podatkovno bazo, do kamor bi lahko dostopali s pomočjo internetne ali mobilne aplikacije.
Ključne besede: IoT, detekcija vozil, magnetni senzor, NB-IoT
Objavljeno v DKUM: 04.01.2023; Ogledov: 646; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

7.
Pretočni mikrofluidni senzor raztopljenega kisika v vodi : magistrsko delo
Dominik Gril, 2022, magistrsko delo

Opis: V sklopu magistrske naloge, je predstavljena celovita zasnova mikrofluidnega optičnega senzorskega sistema, kateri je namenjen merjenju raztopljenega kisika v vodi. Zasnova temelji na pojavu ugasnitve luminescence. Predstavljena je zasnova in izdelava, mikrofluidnega pretočnega optičnega senzorskega sistema. Sistem omogoča izvajanje meritev na majhnih pretokih tekočine, tako za meritev zadostujejo majhne količine vzorca. Opisana je zasnova analognega elektronskega vezja, za merjenje kratkih življenjskih časov luminiscenčnih regentov. Izvedeno je eksperimentalno ovrednotenje senzorskega sistema.
Ključne besede: Mikrofluidnika, Raztopljen kisik, Luminiescenca, Optični senzor
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 423; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

8.
Razvoj krmilnega programa zalogovnika plastičnih pladnjev za plastenke : diplomsko delo
Matic Kostevc, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil razvoj krmilnega programa za zalogovnik plastičnih pladnjev za plastenke. Zalogovnik je potreben za zalaganje proizvodne linije s plastičnimi pladnji, ki vstopajo zloženi in morajo prihajati ven po eden. Program je bil razvit v programskem okolju TIA PORTAL 15.1 in realiziran s krmilnikom Siemens S7-1500. Program je bil napisan tako, da je bil zalogovnik lahko krmiljen v avtomatskem in ročnem načinu, za katerega je moral biti ustvarjen uporabniški vmesnik na modulu HMI. Zalogovnik je po končanju naloge deloval v skladu s predpisanimi parametri.
Ključne besede: avtomatizacija, Siemens PLK, Tia Portal, frekvenčni pretvornik, uporabniški vmesnik, indukcijski senzor, ventil, fotocelica
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 456; Prenosov: 0

9.
Načrtovanje sistema strojnega vida za kontrolo prenosa pretisnih omotov v podjetju Lek d.d. : magistrsko delo
Ivo Kuzma, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljeno načrtovanje sistema strojnega vida in načrtovanje sistema s senzorji za kontrolo prenosa pretisnih omotov. Cilj obeh sistemov je prepoznati napačno izbite pretisne omote in posledično olajšati in pohitriti delo operaterja na proizvodni liniji. Za sistem strojnega vida so predstavljeni trije različni algoritmi, primerjava algoritmov med seboj ter primerjava obeh načrtovanih sistemov. Na koncu so podane smernice za implementacijo posameznih sistemov v podjetje ter podani zaključni sklep raziskovanja.
Ključne besede: optimizacija proizvodnje, strojni vid, metode strojnega učenja, fotoelektrični senzor, načrtovanje, implementacija
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 446; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,85 MB)

10.
Detekcija napak med 3D tiskom z uporabo strojnega vida : magistrsko delo
Nejc Tovornik, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo zasnovali cenovno ugodno rešitev za zajem slike in odkrivanje napak pri 3D tisku več enakih izdelkov. Najprej smo na kratko pregledali osnove 3D tiska in strojnega vida. Za zajem slike smo izbrali cenovno dostopen komercialni 1D linijski slikovni senzor, ki ne povzroča popačenja leče. Na podlagi meritev smo preučili delovanje tovrstnega senzorja, izdelali tiskano vezje in krmilni program za DSP mikrokrmilnik. Ustvarili smo vtičnik za rezalnik Ultimaker Cura, ki v sloje tiskanega izdelka doda G-kodo za izvajanje skeniranja, ter izdelali program za detekcijo napak. Program temelji na metodi primerjanja zajetih slik prvega uspešnega tiska s slikami nadaljnjih. Potrdili smo, da program uspešno zazna večino napak in ustrezno prekine proces 3D tiskanja.
Ključne besede: Strojni vid, CIS senzor, 3D-tisk, STM32, Python, G-koda, Duet3D, OpenCV, Altium, C++, Ultimaker Cura
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 421; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (6,37 MB)

Iskanje izvedeno v 5.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici