| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj naprave za dezinfekcijo in sušenje obutve "OxoBox" : magistrsko delo
Niko Tisaj, 2019, magistrsko delo

Opis: Področje, ki ga bo magistrska naloga pokrivala so sušilci obutve ter naprave za razkuževanje obutve. Trg s temi napravami se v zadnji letih razvija in vztrajno raste. Premočena in preznojena obutev je vsekakor problem, s katerim se je srečal že vsak izmed nas. V takšnem primeru se ne pojavi samo neprijeten občutek, ampak sčasoma tudi neprijetne vonjave in okužbe stopal. Posledično se pojavlja vprašanje, kje in kako čimprej posušiti obutev. V nalogi bomo skozi celoten proces razvoja izdelka, predstavili rešitev problema, ki bo tako funkcionalna kot tudi oblikovno privlačna za uporabnika. Rešitev se imenuje OxonBox. Naprava združuje sušenje in dezinfekcijo z ozonom.
Ključne besede: razvoj izdelka, oblikovanje, sušilci, sušenje, dezinfekcija obutve, ozon, produktno oblikovanje
Objavljeno v DKUM: 17.10.2019; Ogledov: 1746; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

2.
ONESNAŽENOST ZRAKA Z DUŠIKOVIMI OKSIDI, OZONOM IN DELCI PM10 V MARIBORU, LJUBLJANI IN KOPRU MED LETOMA 2005 IN 2014
Uroš Rebernak, 2016, diplomsko delo

Opis: Kakovost zraka je pomemben kazalec stanja okolja in ima velik vpliv na zdravje in počutje ljudi, poleg tega pa vpliva tudi na ostale žive organizme. Z vidika onesnaženosti je v preteklosti največji problem predstavljal žveplov dioksid, po izvedenih ukrepih v termoelektrarnah in industriji ter uvedbi goriv z nizko vsebnostjo žvepla pa v Sloveniji težav z žveplovim dioksidom nimamo več. Sedaj je pri nas najbolj pereč problem onesnaženost zraka z ozonom in delci PM10. Diplomsko delo analizira letne in dnevne režime dušikovih oksidov, ozona in delcev PM10 v Mariboru, Ljubljani in Kopru med letoma 2005 in 2014, interpretira linearni trend koncentracij onesnaževal in analizira primere dnevnih režimov ekstremno visokih koncentracij onesnaževal.
Ključne besede: kakovost zraka, onesnaženost zraka, onesnaževala, dušikovi oksidi, ozon, delci PM10
Objavljeno v DKUM: 31.08.2016; Ogledov: 2144; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

3.
Vpliv meteoroloških elementov na onesnaženost zraka v Celjski kotlini
Daša Golavšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge z naslovom Vpliv meteoroloških elementov na onesnaženost zraka v Celjski kotlini je poskušati prikazati, kakšno je dejansko stanje v Sloveniji in Celjski kotlini, glede onesnaženosti zraka z onesnaževali, kot so ozon, dušikovi oksidi, trdi delci PM10 in žveplov dioksid. Po preučevanju dejanskega stanja v Celjski kotlini, za katero je že raziskano, da spada kritično in dolgotrajno med najbolj onesnažena območja in je zato ena pomembnih državnih nalog in zahteva čimprejšnjo rešitev. Nato pa smo se osredotočili na prikaz stanja v Celju v obdobju od leta 2007 do 2011 in ugotavljali, kako na onesnaženost zraka vplivajo nekateri meteorološki elementi, kot so hitrost vetra, zračni pritisk in temperatura zraka. Visoke koncentracije onesnaževal niso odvisne samo od onesnaževal, ki v ozračje s svojim obratovanjem izpuščajo določene emisije, ampak na višino koncentracij vpliva dejansko stanje vremenskih situacij.
Ključne besede: zrak, onesnaženost, Celjska kotlina, Cinkarna Celje, žveplov dioksid (SO2), prašni delci (PM10), dušikovi oksidi (NOx), ozon (O3), meteorološki parametri.
Objavljeno v DKUM: 29.08.2016; Ogledov: 3203; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (5,36 MB)

4.
Vpliv nove tehnologije pranja perila na logistične procese
Bojana Maruško, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Uvajanje nove tehnologije pranja perila z ozonom v sisteme večjih pralnic je lahko zelo pomembno v trenutnih gospodarskih razmerah. Z uvajanjem ozonske tehnologije v pranje perila namreč lahko pripomoremo k večjemu prihranku v podjetjih z večjimi pralnicami, prav tako pa prispevamo k zmanjšanju obremenjevanja okolja. V magistrskem delu se bomo osredotočili na uvajanje nove tehnologije pranja perila v večjih pralnicah socialnovarstvenih ustanov in prikazali izračun energetskih prihrankov in tudi drugih prednosti ob uvajanju teh logističnih postopkov. Uvedba nove tehnologije bi ustanovam prinesla organizacijske in ekonomske učinke ob manjši uporabi energije in večjo izkoriščenost kapacitete pralnic. Za uvedbo teh ukrepov pa je potrebna pripravljenost sodelovanja ustanov z večjimi pralnicami in začetni investicijski vložek.
Ključne besede: logistični postopki, ozon, pranje perila, časovni prihranki, energetski prihranki
Objavljeno v DKUM: 04.05.2016; Ogledov: 1910; Prenosov: 282
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

5.
6.
OTROCI POD SONCEM
Petra-Dominika Perko, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom ”Otroci pod soncem” je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo opisali zvezdo Sonce ter ozon in ozonsko luknjo, ki ima velik pomen pri sončnih žarkih. Prav tako smo predstavili negativen vpliv sončne svetlobe in pozitiven vpliv sončne toplote ter pojasnili, kako vse to vpliva na človeško kožo, tako pri starejših kot tudi pri otrocih, glede na različne fototipe in kakšno nalogo ima koža pri zaščiti pred soncem. Vključili smo tudi pravila varnega sončenja, uporabo zaščitnih sredstev pred soncem ter opisali posledice prekomernega izpostavljanja soncu, ki smo jih razdelili na zgodnje in pozne posledice sončenja. V empiričnem delu smo predstavili izobraževalni projekt ”Otroci sonca”, ki je bil izveden pod okriljem podjetja dm drogerie markt d.o.o. Slovenija in se je v obdobju 2010–2011 odvijal prvo leto – v njem je sodelovalo 125 vrtcev iz Slovenije. Namen raziskave je bil s pomočjo anketnega vprašalnika ugotoviti, v kolikšni meri je bil projekt koristen, uspešen in učinkovit za otroke ter posledično tudi za starše pri ozaveščenosti o ustrezni preventivni zaščiti pred škodljivimi vplivi sončnega sevanja. S podatki anket smo lahko preverjali in ovrednotili zastavljene hipoteze, pri čemer smo ugotovili, da so otroci prek omenjenega projekta spoznali pomembne preventivne ukrepe pred škodljivimi vplivi sončnega sevanja, da so v praksi otroci, stari 5–6 let, na igrišču najpogosteje uporabili zaščitna pokrivala in da je bil projekt po oceni vzgojiteljic za otroke koristen.
Ključne besede: sonce, ozon, koža, otrok, zaščita pred soncem, posledice prekomernega sončenja.
Objavljeno v DKUM: 11.06.2013; Ogledov: 1819; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (4,77 MB)

7.
Model ravnanja s hlapnimi organskimi spojinami : specialistièno delo
Roman Pirnat, 2007, specialistično delo

Ključne besede: evropska direktiva, hlapni ogljikovodiki, ozon
Objavljeno v DKUM: 04.06.2012; Ogledov: 3025; Prenosov: 19

8.
9.
Iskanje izvedeno v 4.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici