| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 68
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza prednosti in slabosti logističnega outsourcinga v proizvodnih podjetjih
Nick Masten, 2019, diplomsko delo

Opis: Outsourcing je v zadnjih desetletjih postal popularna izbira podjetij, katera poskušajo konkurirati na globalnem trgu in pri tem pa optimizirati ne ključne dejavnosti. V današnjem dinamičnem okolju se konkurenca ne vzpostavlja le med podjetji, ampak tudi med njihovimi vrednostnimi verigami. Podjetja se tega zavedajo, zato je izbira pravega zunanjega izvajalca odločilen dejavnik pri uspešnosti zunanjega izvajanja. Podjetja, ki se odločajo za logistični outsourcing tehtajo med potencialnimi prednostmi in slabostmi, katere lahko prinese izvajanje logističnega outsourcinga. V diplomskem projektu je na samem začetku predstavljena opredelitev proizvodnih podjetij in definicija outsourcinga. V prvem poglavju je predstavljen osnovni koncept outsourcinga, kjer so opredeljene najpogostejše logistične dejavnosti v zunanjem izvajanju, razlogi za outsourcing in oblike poslovnih povezav v outsourcingu. Zaradi lažjega razumevanja potencialnih prednosti in slabosti, katere prinaša logistični outsourcing dejavnosti se prvo poglavje konča s kratko predstavitvijo teoretičnih izhodišč, katera preučujejo razvoj in nastanek outsourcinga. Ker je logistični outsourcing po svetu prisoten že nekaj desetletij, je znanjih veliko dejavnikov, kako vpliva na poslovanje podjetja. V jedru diplomske naloge je tako poudarek na potencialnih prednostih in slabostih, katere prinaša izvajanje logističnega outsourcinga. Razlogov za izvajanje logističnega outsourcinga je veliko, prav tako pa je veliko potencialnih tveganj, ki se lahko pojavijo. Pri nasičenem trgu ponudnikov logističnih storitev izbira podjetja vsekakor ni preprosta, zato morajo natančno oceniti potencialne prednosti in slabosti pri sprejemanju odločitve.
Ključne besede: logistične dejavnosti, outsourcing, proizvodna podjetja, ponudniki logističnih storitev, prednosti in slabosti, tveganja in koristi.
Objavljeno: 11.12.2019; Ogledov: 470; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (651,55 KB)

2.
Ureditev logistike v podjetju bartec varnost d.o.o.
Erik Kranjc, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Za osvetlitev ter prikaz teoretičnega znanja, pridobljenega na fakulteti, se v sklopu tretjega letnika izdeluje diplomsko delo. Diplomsko delo je uradna potrditev o uspešno opravljenem študiju. V sklopu tega diplomskega dela je predstavljena organizacija ter procesi znotraj nje, kar nam omogoča pogled v teoretično znanje z drugačnega vidika. Naslov in tema diplomskega dela pa je analiziran problem, ki smo ga zaznali, ter ponujena možna rešitev. Seznanili smo se s problemom logistike v podjetju, ki je bil predstavljen kot eden večjih problemov v podjetju. V diplomskem delu smo s pridobljenimi podatki analizirali dejansko stanje logistike ter na podlagi tega poiskali možne optimizacije oziroma izboljšave. Identificirali smo potencialne partnerje, s katerimi smo opravili intervju, kjer smo jim predstavili svoje potrebe, oni pa so nam posredovali svoje pogoje ter okvirne cene. Sledila je medsebojna primerjava in analiza potencialnih partnerjev ter prikaz možnih rešitev in izboljšav.
Ključne besede: logistika, outsourcing, transport, reorganizacija
Objavljeno: 27.02.2019; Ogledov: 558; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

3.
Projekt razširitve dejavnosti podjetja na področju logistike
Sara Sagadin, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na vozni park podjetja, ki se ukvarja s posredništvom med proizvajalci in kupci. V podjetju so se na začetku izvajanja svoje poslovne dejavnosti odločili, da za potrebe izvajanja transportov najemajo zunanje izvajalce. V diplomski nalogi ugotavljamo, ali bi bila za podjetje boljša uvedba lastnega voznega parka. Predstavili smo obstoječe stanje ter poskušali ugotoviti njegove pomanjkljivosti. Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega dela, praktičnega dela in zagonske dokumentacije projekta vzpostavitve lastnega voznega parka. V teoretičnem delu predstavimo lastnosti prepuščanje logistične dejavnosti zunanjim virom ter distribucijo izdelkov. Pojasnimo osnovne pojme, in sicer trženje, tržno okolje, trgovina, doregistracija podjetja, itd. V zadnjem delu diplomske naloge predstavimo predlog za izboljšave ter zagonski dokument projekta. Zagonska dokumentacija je temelj vsakega strokovno pripravljenega projekta. V zaključku podamo tudi predloge za nadaljnji razvoj podjetja.
Ključne besede: vozni park, transport, outsourcing, logistika, zagonski dokument
Objavljeno: 02.08.2018; Ogledov: 438; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (3,52 MB)

4.
Primerjava samooskrbnega podjetja s podjetjem z zunanjimi dobavitelji
Blaž Mejač, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj diplomskega dela je bilo ugotoviti, ali se podjetju A bolj splača biti samooskrbno ali imeti zunanjega dobavitelja. To smo poskušali ugotoviti tako, da smo podatke, pridobljene od zunanjega dobavitelja, analizirali ter naredili računsko primerjavo, ali se podjetju A splača zgraditi lesni oddelek. Na začetku smo v teoretičnem delu pojasnili različne pojme, ki so pomembni za razumevanje dela. Opisali smo samooskrbno podjetje ter podjetje z zunanjimi dobavitelji in ju med seboj tudi primerjali. Opisali smo tudi podjetje A, pri katerem smo opravljali raziskavo. V empiričnem delu smo se posvetili analizi pridobljenih podatkov ter na podlagi rezultatov, ki smo jih izračunali, povedali, v kolikšnem času bi se investicija za izgradnjo lesnega oddelka podjetju A povrnila. Ugotovili smo, da bi podjetju A bila izgradnja lesnega oddelka v korist, saj bi s tem pridobilo fleksibilnost in konkurenčnost na trgu ter nižje stroške izdelave lesenih izdelkov.
Ključne besede: samooskrbno podjetje, podjetje z zunanjimi dobavitelji, insourcing, outsourcing, investicija
Objavljeno: 23.07.2018; Ogledov: 373; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

5.
Iskanje in selekcija kadrov s pomočjo kadrovskih agencij
Manca Udir, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Dandanes se vse več podjetij srečuje s problemom preobremenjenosti, kar se tiče področja upravljanja s kadri, predvsem v smeri iskanja in selekcije potrebnega kadra. To poglavje zajema veliko različnih in zelo pomembnih, če ne celo ključnih dejavnosti za dobro delovanje vsake organizacije. Kot je že znano, so kadri gonilna sila vsake organizacije, ki jo je treba poiskati previdno, temeljito in prav tako tudi redno negovati. Od vsake organizacije posebej je odvisno ali se bo s tem problemom oziroma dejavnostjo ukvarjala sama, torej interno, ali pa bo za pomoč poiskala zunanje izvajalce – kadrovske agencije. V diplomskem delu smo predstavili pojme selekcija kadrov, zunanje izvajanje del oziroma outsourcing, kadrovski outsourcing in kadrovske agencije. Raziskali smo, kakšne prednosti ima kadrovska služba znotraj podjetja in zunanje izvajanje kadrovske dejavnosti. Z izvedbo intervjujev v štirih kadrovskih agencijah – Adecco H.R. d.o.o. , Atama d.o.o. , Competo d.o.o. in Profil d.o.o. - smo ugotovili, katere storitve ponujajo in kako razširjene so pri nas in v tujini. Prav tako smo ugotovili kakšna orodja in teste uporabljajo za selekcijo kadrov.
Ključne besede: Kadrovska agencija, Outsourcing oziroma zunanje izvajanje dejavnosti, Selekcija kadrov, Kadrovski outsourcing, Storitve kadrovskih agencij
Objavljeno: 05.06.2018; Ogledov: 589; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (803,96 KB)

6.
Systemic logistics providers
Mimo Drašković, 2016, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Opis: The functioning of a port and shipping system must be perfect in order to provide a competitive advantage and stable position in maritime market. The importance of logistics in business success of port and shipping organizations in contemporary conditions has become crucial. Due to that fact, more and more efforts are put in the designing of integral logistics systems. Thanks to a complex, systemic and networking approach, logistics today is improving the speed and efficiency of operations and significantly influences cost reduction and therewith fulfills one of the basic strategic functions, anticipating necessary key competences of the firm. It is a resource framework for the overcoming of strategic limitations and a method for the enhancement of the competitive position and all marketing and management functions. In addition to that, the integration of partners requires, by rule, a consistent restructuring of the total chain dedicated to the creation of added value, i.e. reengineering of logistics and production business processes. Flexible and small structural units are created, cooperating among each other in a decentralized manner, retaining their key competences and strategic significance for the integral network dominated by a single leading firm as a center of the system, i.e. focus of the supply chain. The paper analyzes the formation of new logistics and marketing paradigm of the beginning of the new century and millennium, anticipating the overcoming of the traditional 3PL three-party logistics concept and formation of contemporary 4PL concept.
Ključne besede: logistics, ports, logistic services, integral logistics systems, third party logistics, 3PL, fourth party logistics, 4PL, outsourcing
Objavljeno: 09.05.2018; Ogledov: 539; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Zunanje izvajanje na primeru podjetja Colligo d.o.o.
David Semenič, 2017, diplomsko delo

Opis: Čas izvajanja številnih poslovnih procesov se z razvojem sodobnih tehnologij naglo skrajšuje. Poslovne procese, ki so nam včasih lahko vzeli tudi do več tednov, smo danes zmožni opraviti že v nekaj sekundah. Govorimo o hitro spreminjajočem se poslovnem okolju. Podjetja se tega izziva problema lotevajo na različne načine. V svoje strategije vpeljujejo nove prijeme in načine poslovanja. Veliko podjetij tako uporablja zunanje izvajanje aktivnosti oziroma, kot ga v literaturi pogosto imenujejo, outsourcing. To pomeni, da podjetja predajajo nekatere svoje dejavnosti zunanjemu izvajalcu, ki jih opravi namesto njih in to stori učinkoviteje ali pa z nižjimi stroški, kot če bi te aktivnosti opravljali sami v podjetju. Lahko gre za ključne dejavnosti, takrat govorimo o strateškem zunanjem izvajanju, lahko pa tudi za tiste manj pomembne poslovne procese podjetja. Podjetja tako skrbno znižujejo stroške in hkrati povečujejo kakovost, da bi obdržala ali povečala svoje konkurenčne prednosti. Na podlagi teh spoznanj smo v prvem delu diplomskega dela opredelili pojem zunanjega izvajanja aktivnosti in opisali njegov razvoj v preteklosti vse do danes. V nadaljevanju diplomskega dela smo podrobneje opisali procese, ki pripeljejo podjetje do točke, da izbere to obliko strateškega odločanja, ter procese odločanja znotraj samega zunanjega izvajanja aktivnosti. Na koncu smo opredelili korake, ki naj bi jim podjetje sledilo za uspešno načrtovanje, implementiranje in upravljanje zunanjega izvajanja aktivnosti. Pozneje smo se v teoretičnem delu osredotočili na logistiko in na zunanje izvajanje v logistiki. V diplomskem delu smo se lotili raziskave aktivnosti in dejavnosti podjetja Colligo, d. o. o., ki temelji na principu procesa zunanjega izvajanja v odnosu z drugim podjetjem, ter vpliva, ki ga zunanje izvajanje ima na samo podjetje. Na podlagi pregleda literature smo si zastavili raziskovalno vprašanje, ki sprašuje po aktivnostih, ki jih podjetje Colligo, d. o. o. opravlja za drugo podjetje znotraj procesa zunanjega izvajanja, Podatke smo pridobili s pomočjo raziskovalne metode spraševanja, in sicer s polstrukturiranim intervjujem direktorja podjetja Colligo, d. o. o. Na raziskovalno vprašanje smo odgovorili s postavitvijo odprtega vprašanja.
Ključne besede: poslovni proces, zunanje izvajanje, logistika, logistični outsourcing, podjetje Colligo d.o.o.
Objavljeno: 05.04.2018; Ogledov: 837; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

8.
The perspective of business process outsourcing in Slovenian organizations
Franc Brcar, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Business process management (BPM) and business process outsourcing (BPO) play an important role in organizations helping them ensure competitiveness and competitive advantages and increase efficiency and effectiveness. Our study analyzes the role of outsourcing in Slovenian organizations. Data was obtained through a survey and interpreted with descriptive statistics, frequency statistics and Wilcoxon's signed ranks test. According to the results of statistical analysis there is 95% reliability that the degree of outsourcing of business processes in Slovenian organizations will increase and this applies to most business processes. Thus we can conclude that Slovenian organizations are following the trends in global markets and are adjusting to them as well.
Ključne besede: business process management, business process outsourcing, BPO, management, process
Objavljeno: 22.01.2018; Ogledov: 710; Prenosov: 358
.pdf Celotno besedilo (429,48 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Application of modern management concepts by Polish companies
Marek Lisiński, Władzimierz Sroka, Paweł Brzeziński, Adam Jabłonski, Joanna Stuglik, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Our article presents the results of research on the use of modern management concepts in companies from the so-called traditional sectors of the economy in Lesser Poland and Silesia Voivodeships. The study group consists of 125 companies operating in metallurgy- and steel-related sectors such as machinery, coke, mining and energy. Studies have confirmed that the companies surveyed utilise modern management concepts in their activities, although such utilisation is highly diverse (only one company pointed out that it does not utilise any such concepts). The most popular management concepts are controlling and outsourcing. In contrast, Balanced Scorecard and Business Process Reengineering belong to the group of rarely used strategies.
Ključne besede: management concept, controlling, outsourcing, TQM, strategic alliance
Objavljeno: 28.11.2017; Ogledov: 585; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (856,89 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Analysis of increased information technology outsourcing factors
Franc Brcar, Boris Bukovec, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: The study explores the field of IT outsourcing. The narrow field of research is to build a model of IT outsourcing based on influential factors. The purpose of this research is to determine the influential factors on IT outsourcing expansion. A survey was conducted with 141 large-sized Slovenian companies. Data were statistically analyzed using binary logistic regression. The final model contains five factors: (1) management’s support; (2) knowledge on IT outsourcing; (3) improvement of efficiency and effectiveness; (4) quality improvement of IT services; and (5) innovation improvement of IT. Managers immediately can use the results of this research in their decision-making. Increased performance of each individual organization is to the benefit of the entire society. The examination of IT outsourcing with the methods used is the first such research in Slovenia.
Ključne besede: informatics, information technology, outsourcing, business process
Objavljeno: 28.11.2017; Ogledov: 617; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (138,20 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici