| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vključevanje otroka tujca v slovensko govorno okolje kot dodatna učna pomoč
Aleš Škrobar, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu Vključevanje otroka tujca v slovensko govorno okolje kot učna pomoč smo v teoretičnem delu na podlagi domače in tuje literature predstavili teoretična izhodišča na področjih jezika in govora. Opredelili smo področje migracij in vključevanja otrok migrantov v slovenski šolski sistem. Pri tem smo pregledali tudi zakonsko podlago in usmeritve na tem področju. V empiričnem delu smo predstavili namen in metodologijo naše raziskave. V praktičnem delu magistrskega dela smo predstavili potek štirinajstmesečne raziskave. Raziskavo smo uredili v kronološkem zaporedju, z opisi srečanj, prepisi pogovorov in fotografijami izdelkov in delovnih gradiv. Sproti smo analizirali dečkov napredek pri razvijanju besedišča, razumevanju, oblikovanju stavkov in razvijanju pisnih ter bralnih sposobnosti. Skozi potek raziskave smo ugotovili, da je deček na vseh omenjenih področjih zelo napredoval. Največjo efektivnost pa so pokazale aktivnosti, ki so bile povezane s praktičnim delom ali z dečkovimi osebnimi izkušnjami in življenjem. Ugotovili smo, da boljše znanje jezika pomaga pri hitrejšem in efektivnejšem vključevanju v novo socialno okolje. Hkrati pa smo opazili, da je v slovenskem šolskem sistemu pri integraciji otrok tujcev v novo okolje premalo pozornosti posvečeno pridobivanju jezika tega okolja.
Ključne besede: otroci tujci, učna pomoč, slovenščina kot drugi tuji jezik, učna pomoč tujcu, otroci migranti
Objavljeno: 18.02.2021; Ogledov: 152; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

2.
S. F. in drugi proti Bolgariji - pomen primera na področju varstva otrokovih pravic
Helena Vravnik, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava problematiko varstva in izvajanja pravic otrok migrantov ter skuša opredeliti v kakšni meri Evropsko sodišče za človekove pravice skrbi za pravičnost pri varovanju pravic ene najšibkejših skupin prebivalstva, kadar so jim le te kršene. V zadnjih letih je v evropski prostor prispelo ogromno številko migrantov zaradi vojne na Bližnjem Vzhodu. Tretjina migrantov je mladoletnih. Ti otroci so zaradi svojih travmatičnih izkušenj potrebni pomoči državnih in evropskih institucij. Predstavljen je primer Evropskega sodišča za človekove pravice, ki obravnava kršitev člena 3 Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic glede nečloveškega in ponižujočega ravnanja z otroci migranti v centru za pridržanje v Bolgariji.
Ključne besede: migrantski otroci, migranti, begunci, dokumenti o otrokovih pravicah, sodna praksa s področja varovanja otrokovih pravic
Objavljeno: 21.09.2018; Ogledov: 381; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (428,93 KB)

3.
Vključevanje otrok migrantov v slovenske osnovne šole
Leja Mlinar, 2017, diplomsko delo

Opis: Živimo v času obsežnih premikov prebivalstva oziroma ogromnih valov migracijskih tokov proti Evropi. Migracije predstavljajo globalni izziv, s katerim se sooča veliko držav, med njimi tudi Slovenija. V zadnjih letih je mogoče prepoznati povečano priseljevanje in s tem tudi povečano število novo priseljenih otrok, ki se vpisujejo v osnovne šole. Diplomska naloga obravnava vključevanje otrok migrantov v slovenske osnovne šole. Na začetku je opredeljenih nekaj pojmov, za katere se zdi, da jih marsikdo ne loči oziroma ne pozna bistvenih razlik med njimi, in pojmov, pomembnih zaradi razumevanja vsebine. Nato so navedeni dokumenti, ki zagotavljajo zakonsko podlago za vzgojo in izobraževanje otrok tujcev. Povzeta in na kratko predstavljena so tudi načela in cilji vključevanja otrok migrantov in model medkulturne vzgoje in izobraževanja. Več pozornosti je bilo usmerjeno na Osnovno šolo 8 talcev Logatec, kjer so bili z delavci šole, ki poučujejo otroke migrante, opravljeni intervjuji. Ugotovljeno je bilo, da se otroci težko vključijo v šolanje, ker ne znajo jezika in zato ne morejo slediti učnemu načrtu, sošolci in učitelji pa jih prijazno sprejmejo in jim poskušajo pomagati.
Ključne besede: migracije, migranti, otroci, osnovne šole, integracija, diplomske naloge
Objavljeno: 16.11.2017; Ogledov: 884; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

4.
Trgovina z ljudmi in siva ekonomija : magistrsko delo
Ines Selić, 2011, magistrsko delo/naloga

Ključne besede: trgovina z ljudmi, ženske, otroci, migranti, siva ekonomija, organizirana kriminaliteta, primeri, magistrska dela
Objavljeno: 14.06.2011; Ogledov: 2527; Prenosov: 621
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici