| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Vzajemni razvoj digitalne fotografije in videoiger : diplomsko delo
Matija Drame, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti pojem fotografiranja v videoigrah in glavne kategorije fotografiranja v videoigrah ter primerjati sodobno vrsto fotografiranja z digitalnim fotografiranjem. Pomembno je, kako dobri so razvijalci virtualnih fotoaparatov in fotografskih funkcij v posnemanju pravih digitalnih fotoaparatov. Virtualne fotografije že postajajo prepričljive v očeh povprečnega opazovalca, vendar je ta prepričljivost močno odvisna od fotorealistične grafike, interaktivnih in poseljenih virtualnih svetov ter od vrhunsko upodobljenih likov v videoigrah. Zaradi tega bodo predstavljene in preizkušene dve sodobni računalniški tehnologiji, namenjeni fotorealistični grafiki, osvetlitev sledenja žarkov (ang. »ray tracing – RTX«) in večanje resolucije z umetno inteligenco (ang. »deep learning super sampling – DLSS«) od podjetja NVIDIA. To nam omogoča zelo sodoben in zmogljiv računalnik.
Ključne besede: fotografiranje v videoigrah, foto način, fotorealizem, simulacija, osvetlitev s sledenjem žarkov
Objavljeno v DKUM: 19.10.2021; Ogledov: 629; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

2.
Krmilnik bliskavice z integriranim omrežnim stikalom : magistrsko delo
Mihael Sklepić, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan razvoj vgrajenega sistema, krmilnika bliskavice z integriranim omrežnim stikalom. Znano je, da za dobro zajemanje slike iz kamere potrebujemo ustrezno osvetlitev, ki je zelo pomembna tudi pri strojnem vidu. Za krmiljenje osvetlitve se uporablja sklop, ki se v industriji strojnega vida imenuje krmilnik bliskavice (angleško Strobe controller). Primer uporabe je v industriji, kjer je treba hitro premikajoče predmete ujeti z minimalno zamegljenostjo slike. Trenutno se uporablja krmilnik bliskavice s samo enim integriranim omrežnim priključkom. Na tale priključek je lahko povezana kamera, računalnik ali ostala omrežna oprema (usmerjevalnik, stikalo …). Za večje število priključkov je do sedaj uporabljeno zunanje omrežno stikalo (angleško Network Switch), ki pa potrebuje dodaten prostor, kar v nekaterih aplikacijah sploh ni uporabno. Zaradi prej omenjenih razlogov smo razvili krmilnik bliskavice z integriranim omrežnim stikalom. Opisan je celoten postopek razvoja od začetka do tipičnega primera in demonstracije uporabe.
Ključne besede: krmilnik bliskavice, omrežno stikalo, strojni vid, osvetlitev
Objavljeno v DKUM: 13.12.2019; Ogledov: 786; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

3.
Avtomatizacija mikroklime v proizvodnji : diplomsko delo
Gregor Oset, 2019, diplomsko delo

Opis: Delovne pogoje na delovnem mestu imenujemo z eno besedo mikroklima. Z njo povzamemo skupaj temperaturo, prezračevanje, osvetlitev in druge parametre delovnega okolja, katerih vrednosti se morajo nahajati v določenih mejah, predpisanih z zakoni, za kar je zadolžen delodajalec. V zaključnem delu se bomo posvetili avtomatizaciji regulacije mikroklime v proizvodnji podjetja Emo orodjarna. Osredotočili se bomo na avtomatizacijo sistema naravnega prezračevanja in regulacije temperature ter osvetlitve delovnih prostorov. V delu je predstavljen način s katerim reguliramo parametre mikroklime, star sistem nadzora in načrtovanje ter izvedba novega krmilja.
Ključne besede: avtomatizacija, mikroklima, PLK, prezračevanje, osvetlitev
Objavljeno v DKUM: 11.11.2019; Ogledov: 787; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

4.
Vpliv temperature in svetlobe na izbiro habitata osmerozobega smrekovega lubadarja (ips typographus)
Maja Muhič, 2019, magistrsko delo

Opis: Osmerozobi smrekov lubadar (Ips typographus) v Evropi in Aziji velja za enega najbolj ekonomsko škodljivih organizmov, saj povzroča veliko škodo v smrekovih gozdovih. Na njegov razvoj in izbiro habitata vplivajo številni abiotski dejavniki. Podrobne informacije o vplivu teh dejavnikov bodo pripomogle k izboljšanju načrtovanju upravljanja z gozdovi in zmanjšanju števila napadov na živa drevesa. Naš cilj je bil ugotoviti vpliv temperature in osvetljenosti površine skorje na izbiro habitata I. typographus na samem hlodu. Laboratorijski poskus smo izvedli pod različnimi temperaturnimi in svetlobnimi razmerami. Iskali smo razlike v naselitvi z vrsto I. typographus med osvetljenim in senčnim delom hloda. Hlode smo samo z ene strani osvetljevali z različnima reflektorjema. Pri osvetljevanju s halogenskim reflektorjem smo dobili svetlobni in temperaturni gradient. Pri osvetljevanju z LED reflektorjem pa smo izključili vpliv temperature in dobili zgolj svetlobni gradient. Na podlagi prisotnosti rovnih sistemov smo določili povprečno število in delež naselitve z I. typographus. Ugotovili smo, da je velik delež lubadarjev raje zavrtal v osvetljeni del hloda, kjer je bila temperatura površine skorje višja kot na senčni strani hloda. V pogojih, kjer je temperatura na površini skorje bila po celotnem hlodu enaka, smo ugotovili, da je večina lubadarjev za naselitev prav tako raje izbrala osvetljeno stran. Ugotovili smo tudi, da se je delež naselitve rahlo povečeval z višanjem temperature na površini skorje, kar pa ni bilo statistično značilno.
Ključne besede: podlubniki, Ips typographus, izbira habitata, temperatura, osvetlitev
Objavljeno v DKUM: 23.10.2019; Ogledov: 946; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (866,83 KB)

5.
Primerjava energetske učinkovitosti LED in klasičnih svetil
Drago Bohar, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena energetska učinkovitost LED svetil v primerjavi s klasičnimi. Tehnologija dandanes napreduje na vsakem področju in tako je tako tudi pri razsvetljavi. Najprej je predstavljena LED tehnologija svetil, nato pa praktičen primer obstoječe razsvetljave šolske telovadnice v osnovni šoli Gornji Petrovci, in pa predlagana izboljšava z zamenjavo razsvetljave. Narejen je tudi primer razsvetljave za enostanovanjsko hišo ter napotki za pravilno izbiro svetil.
Ključne besede: energetska učinkovitost, LED svetila, električna energija, osvetlitev
Objavljeno v DKUM: 24.11.2017; Ogledov: 1429; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

6.
Globalna osvetlitev z vokselskim sledenjem stožcu
Michael Črnčec, 2017, diplomsko delo

Opis: Globalna osvetlitev v računalniški grafiki igra zelo pomembno vlogo pri realizmu upodobljenih slik. Računsko je zelo zahtevna, vendar si želimo globalno osvetlitev v aplikacijah, kot so simulacije in računalniške igre, doseči v realnem času. V tem diplomskem delu si bomo ogledali algoritem vokselskega sledenja stožcu. Ta doseže interaktivno globalno osvetlitev z aproksimiranjem vpadnih svetlobnih žarkov s pomočjo stožcev in z aproksimiranjem scene s pomočjo hierarhične strukture vokslov. Najprej opišemo, kako algoritem v osnovi deluje. Nato predstavimo eno od možnih implementacij algoritma in na koncu prikažemo rezultate naše implementacije.
Ključne besede: globalna osvetlitev, voksel, sledenje stožcu, GPE, OpenGL
Objavljeno v DKUM: 26.10.2017; Ogledov: 1311; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Učinki osvetlitve pri medijskem dogodku
Lucija Tomše, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Tako kot delo, je ključni del človeškega vsakdana tudi prosti čas, v sklopu katerega se posvečamo stvarem, ki nas sproščajo, polnijo z novo, svežo energijo, dajejo zagon in novo znanje ter pletejo močnejše družinske in nasploh družabne vezi. Obisk dogodka je vsekakor ena tistih dejavnosti, kjer lahko vse od naštetega in verjetno še več tudi pridobimo, seveda ob predpostavki, da vse poteka po načrtih in s tem zadovolji naša pričakovanja. Del teh pričakovanj je seveda tudi kakovostna osvetlitev dogajanja, ki na prisotnega lahko vpliva pozitivno ali pa negativno. V kolikšni meri se pravzaprav zavedamo vpliva in pomembnosti osvetlitve, ki jo lahko doživimo kot gledalec, smo raziskali v tem diplomskem delu. Zanimala nas je razlika med oceno osvetlitve zabavnega in kulturnega dogodka, med mnenjem o doživljanju in opažanju osvetlitve, kadar dogodke spremljamo na samem prizorišču in ko jih gledamo preko televizijskega prenosa, pa tudi kakšna je pravzaprav razlika v osvetlitvi, ko celotno dogajanje snema TV ekipa. Če se tega zavedamo ali ne, način osvetlitve večkrat močno vpliva na naše počutje, čustvene reakcije in mnenje o preostalih stvareh, kot so recimo scena, garderoba ali celo sam nastop na dogodku. Posledično gre za sestavni del dogajanja, ki je vse prej kot zanemarljiv in večkrat odločujoč, ko prireditvi podajamo pozitivno ali negativno oceno.
Ključne besede: dogodek, svetloba, psihološki vpliv barv, osvetlitev dogodka
Objavljeno v DKUM: 23.12.2015; Ogledov: 595; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

8.
OCENA FOTO-REALISTIČNEGA OSVETLJEVANJA V GAFIČNIH POGONIH MENTAL RAY IN V-RAY
Pal Kosi, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je razčlenitev in analiza osvetlitve dveh vodilnih grafičnih pogonov na področju računalniške grafike, to sta V-Ray in Mental Ray. Primarni cilj je ugotoviti, kateri grafični pogon je primernejši za upodabljanje specifičnih 3D scen. Na podlagi primerjalne analize praktičnih primerov smo ugotovili, da oba grafična pogona učinkovito izvedeta direktno osvetlitev. Nadaljnji testi so pokazali, da je pri izvedbi natančne osvetlitve na podlagi slike in visoko kakovostne indirektne osvetlitve primernejši grafični pogon V-Ray. Opozarjamo pa na dejstvo, da naše ugotovitve niso aplikativne na vse primere, temveč veljajo za primere, podobne tem, ki so opisani v diplomskem delu.
Ključne besede: fotorealizem, osvetlitev, grafični pogon, Mental Ray, V-Ray
Objavljeno v DKUM: 06.11.2015; Ogledov: 1058; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

9.
MODNA FOTOGRAFIJA
Borut Očko, 2015, diplomsko delo

Opis: Modna fotografija je zvrst fotografije, ki prikazuje oblačila in druge modne dodatke. Njen glavni namen je oglaševanje in informiranje o videzu modnega izdelka in kako se ga nosi. Zaradi različnih osvetlitvenih tehnik in drugih značilnosti modne fotografije je bistveno poznavanje fotografske opreme ter dela z njo. Na podlagi študije primera smo potrdili, da je modna fotografija, z izkušenim ali neizkušenim modelom, rezultat sodelovanja in tehnično kvalitetne izvedbe celotne ekipe.
Ključne besede: Modna fotografija, kompozicija, osvetlitev v modni fotografiji, oglaševanje.
Objavljeno v DKUM: 23.10.2015; Ogledov: 1927; Prenosov: 374
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici