1.
Meritve osmolarnosti izotoničnih napitkov za hidracijo telesa pri športni aktivnosti : magistrsko deloTjaša Skarlovnik, 2023, magistrsko delo
Opis: V magistrskem delu smo izmerili osmolalnosti in poskušali izmeriti toničnosti izotoničnih napitkov, ki jih je mogoče kupiti na slovenskem tržišču. Z osmometrom smo izmerili osmolalnosti vseh izotonikov, pri čemer smo ugotovili, da osmolalnost večine izotonikov sodi v območje med 270 in 330 mOsm/kg, ki ga EFSA predpisuje za izotonične napitke. Nadalje smo pripravili standardne raztopine natrijevega klorida različnih osmolalnosti, ki smo jih izpostavili rdečim krvničkam, da smo lahko s pomočjo opazovanja sipanja in absorpcije svetlobe opazovali vpliv raztopin različnih osmolalnosti na volumen in obliko celic. S tem smo naredili umeritveno krivuljo in določili spodnjo mejo izotoničnega območja. Ker je bila na zgornji meji razlika med raztopinami zelo majhna, smo za razlikovanje med raztopinami različne toničnosti v tem območju uporabili mikroskop z multimodalnim čitalcem, s katerim smo opazovali delež ježkov v posamezni raztopini ob času 20 in 60 minut po vstavitvi celic v raztopino. Delež ježkov je do raztopine z osmolalnostjo 300 mOsm/kg zanemarljivo majhen, nato se opazno poveča. V okviru proučevanja izotonikov smo najprej pomerili njihove UV/VIS spektre, da smo lahko opazovali, v katerem delu absorpcijskega spektra lahko zaznamo sipanje svetlobe. Nato smo izotonikom dodali še rdeče krvne celice in pomerili spektre, iz katerih smo s primerjavo z umeritveno krivuljo poskusili določiti toničnosti raztopin. Na prvi pogled je videti, da ima večina izotonikov manjšo toničnost, kot jo imajo standardne raztopine natrijevega klorida primerljive osmolalnosti. Vendar pa meritve otežujejo nizke vrednosti pH izotonikov, ki vplivajo na morfologijo rdečih krvničk. Da bi videli, kako je membrana rdečih krvničk prepustna za sladkorje, smo tudi preverili, kakšna je toničnost raztopin sladkorjev znane osmolalnosti. Vidimo lahko, da so membrane rdečih krvničk prepustne za določene saharide. To pomeni, da izotonični napitki, kljub ustrezni osmolalnosti, pogosto niso izotonični, saj je koncentracija sladkorjev v njih razmeroma visoka.
Ključne besede: osmolalnost, toničnost, hidracija, izotonični napitki, eritrociti
Objavljeno v DKUM: 26.07.2023; Ogledov: 588; Prenosov: 77
Celotno besedilo (3,68 MB)