| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 309
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
How to predict a difficult airway
Dušan Mekiš, 2013, pregledni znanstveni članek

Opis: According to The American Society of Anaesthesiologists Task Force, a difficult airway is defined as a clinical situation in which a conventionallytrained anaesthesiologist experiences difficulty with face mask ventilation and/or difficulty with tracheal intubation. Failing at efficient airway management is a source of major apprehension for physicians. Predicting difficult airway management is a mandatory part of clinical practice for paediatric and adult patients so as to avoid unexpected difficult airway management and adverse outcomes. Predicting a difficult airway is based on a focused medical history, review of prior medical records, physical examination, and specific tests for airway assessment. Each feature or airway test has its own sensitivity and specificity for the prediction of a difficult airway. All airway assessment tests are characterised by low sensitivity, reasonable specificity, and a low positive predictive value. Several scoring system models have been developed by multivariate analysis with multiple different integrated tests or risk factors to improve the prediction of a difficult airway, but with considerably different effectiveness to predict a difficult airway. According to the European Society of Anaesthesiology, systematic multimodal screening before airway management should include the Mallampati classification and thyromental distance, mouth opening or interincisor distance, range of motion of head and neck, compliance of the mandibular space, and the upper lip bite test.
Ključne besede: napoved, težka oskrba dihalne poti, predihavanje z masko, vstavitev dihalne cevke, ocena dihalne poti
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 45; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (427,89 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

2.
Enteralna prehrana v domači oskrbi
Irena Rihter, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Področje enteralne prehrane v domači oskrbi se vse bolj uveljavlja kot nujna komponenta v zdravstveni oskrbi. Je način hranjenja, pri katerem je formula enteralne hrane bolniku preko cevke aplicirana v prebavni trakt in se izvaja na bolnikovem domu. Namen zaključnega dela je bilo raziskati uporabo enteralne prehrane na domu, kakovost življenja bolnikov s takim načinom hranjenja in težave s katerimi se srečujejo. Metode: Izvedli smo pregled literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in ScienceDirect. S PRISMA diagramom smo prikazali potek pregleda literature, z orodjem Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT) smo izvedli kritično oceno dokazov. Rezultati: V končno analizo je bilo vključenih sedem člankov. Ugotovili smo, da se z multidisciplinarnim pristopom, izobraževanjem bolnikov in izvajalcev nege na domu ter z učinkovito komunikacijo lahko zmanjša tveganje za zaplete pri takem načinu hranjenja, zagotovi se boljša kakovost bolnikovega življenja in nižji stroški zdravstvene oskrbe. Diskusija in zaključek: Raziskava je pokazala, da uporaba enteralne prehrane na domu ugodno vpliva na bolnikovo zdravstveno stanje in kakovost življenja. Z različnimi multidisciplinarnimi timi in izobraževanji bi se lažje spopadali s težavami, s katerimi se srečujejo bolniki v domačem okolju. Izbrano področje je premalo raziskano. V prihodnje bi bilo treba narediti več raziskav o kakovosti življenja bolnika z enteralno prehrano v domačem okolju, se seznaniti s težavami s katerimi se srečujejo, s čimer bi pridobili več statističnih podatkov.
Ključne besede: enteralna prehrana, domača oskrba, kakovost življenja, odrasli
Objavljeno v DKUM: 21.02.2024; Ogledov: 229; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

3.
Na osebo osredotočena oskrba pacienta z Alzheimerjevo demenco
Azra Harb, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Alzheimerjeva demenca je med vsemi oblikami demence najpogostejša. Pristop na osebo osredotočene oskrbe temelji na oblikovanju zdravih odnosov med izvajalci oskrbe, uporabniki storitev in drugimi, ki so pomembni v njihovem življenju. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, kako takšen pristop vpliva na kakovost življenja pacientov z Alzheimerjevo demenco. Metode: Pregledana je bila znanstvena literatura v mednarodnih podatkovnih bazah MEDLINE, PubMed, CINAHL, Web of Science in SAGE. Za analizo in sintezo rezultatov smo uporabili pristop po Thomas in Harden. Upoštevane so bile smernice PRISMA. Rezultati: Od 575 identificiranih zadetkov je bilo v končno analizo vključenih 7 raziskav in identificiranih 6 sekundarnih tem, povezanih z vplivom na osebo osredotočene oskrbe pacientov z Alzheimerjevo demenco na kakovost življenja: vzpostavljanje ljubečih odnosov; podpiranje dostojanstva; skupno ukvarjanje s pomembnimi dejavnostmi; prilagajanje razvijajočim se potrebam; izboljšanje dobrega počutja in kakovosti življenja; obvladovanje simptomov in neželenih učinkov antipsihotikov. Razprava in sklep: Na osebo osredotočena oskrba pozitivno vpliva na ohranitev in krepitev kakovosti življenja pacienta z Alzheimerjevo demenco. Pomembno je, da se takšna oskrba zaradi narave bolezni skozi različne faze začne dovolj zgodaj in da so oskrbovanci/negovalci ter pacientovi bližnji poučeni o njenih načelih in pristopih.
Ključne besede: Alzheimerjeva demenca, na osebo osredotočena oskrba, kakovost življenja, sistematični pregled
Objavljeno v DKUM: 23.01.2024; Ogledov: 249; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

4.
Izraba plitve geotermalne energije za ogrevanje in hlajenje v sklopu Zdravstvenega doma Domžale : diplomsko delo
Matija Matičič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo različne možnosti izrabe plitve geotermalne energije za ogrevanje in hlajenje stavbe ter pripravo STV na primeru zdravstvenega doma. Za zagotovitev potrebne energetske oskrbe smo določili predvideno rabo energije za obstoječo stavbo ter za predvideno širitev. Predstavili smo tehnične rešitve za izkoriščanje podzemne vode, izkoriščanje toplote v sklopu gradbenih konstrukcij podzemne garaže in izkoriščanje z geosondami. Ugotovili smo, da bi lahko energetske potrebe pokrili s toplotnimi črpalkami, za rezervo in pokrivanje v času nižjih temperatur pa bi uporabili obstoječi kotel. S tem bi pomembno vplivali na povečanje deleža OVE in zmanjšanje emisij TGP v lokalnem okolju.
Ključne besede: plitva geotermalna energija, toplotna črpalka, zdravstveni dom, energetska oskrba, obnovljivi viri energije
Objavljeno v DKUM: 18.01.2024; Ogledov: 161; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

5.
Paliativna oskrba pacienta z rakom debelega črevesa in danke
Nika Repnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Paliativna oskrba je celostna obravnava neozdravljivo bolnega pacienta in podpora njegovim najbližjim. Osnovni namen paliativne oskrbe je s primernimi postopki in ukrepi izboljšati kakovost življenja pacienta in njegovih najbližjih. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv paliativne oskrbe na kakovost življenja pri pacientih z rakom debelega črevesa in danke. Metode: Zaključno delo je pripravljeno na osnovi pregleda znanstvene literature, ki smo jo iskali po mednarodnih podatkovnih bazah CINAHL, Pubmed, West of Science in Sage. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Samo analizo in sintezo podatkov smo predstavili s tematsko analizo. Moč dokazov smo ocenili s pomočjo hierarhije dokazov. Rezultati: V končni pregled smo vključili 7 člankov, ki so ustrezali izbranim kriterijem. Ugotovili smo, da je na to temo izvedenih premalo raziskav, ki bi ponudile konkretne odgovore. Razprava in zaključek: Pomembno je, da se s paliativno oskrbo pri pacientih z rakom debelega črevesa in danke prične v samem procesu zdravljenja dovolj zgodaj, kar posledično omogoči izboljšano kakovost življenja pacienta.
Ključne besede: Paliativna oskrba, rak debelega črevesa in danke, kakovost življenja
Objavljeno v DKUM: 06.12.2023; Ogledov: 354; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (497,62 KB)

6.
Preprečevanje sekundarnih možganskih okvar pri oskrbi poškodovanca na terenu s povečanim znotrajlobajskim tlakom
Žiga Sirk, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: poškodbe glave oziroma travmatske poškodbe možganov so velik javno zdravstveni problem. S pravilnim ukrepanjem zniževanja znotrajlobanjskega tlaka in z ustreznim transportom lahko precej izboljšamo klinične izide pri takšnih pacientih. Metode: uporabili smo opisno metodo dela in dodatno metodo analize, kompilacije, komparacije ter sinteze. Znanstveno literaturo smo iskali v tujih podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, ScienceDirect in v iskalniku Google Učenjak. Rezultati: v končno analizo smo vključili 16 raziskav. Ugotovili smo, da traneksamična kislina ne vpliva na zmanjšano umrljivost, hipoksija in hipotenzija povečujeta umrljivost, predbolnišnična intubacija v primerjavi z intubacijo v urgentnem centru nima vpliva na umrljivost, ketamin, apliciran v bolusu, zniža znotrajlobanjski tlak, hipertonične raztopine, v primerjavi s fiziološko raztopino ali Ringerjevim laktatom, ne vplivajo na boljše možnosti preživetja, dvig vzglavja za 30° zniža znotrajlobanjski tlak. Razprava in zaključek: traneksamična kislina nima vpliva na boljše preživetje in funkcionalne izide, hipoksija in hipotenzija pomembno vplivata na dodatne poškodbe možganov, predbolnišnična intubacija nima bistvene prednosti pred intubacijo v urgentnem centru, ketamin, apliciran v bolusu, zniža znotrajlobanjski tlak in je varen za uporabo. Trenutni podatki ne dovoljujejo priporočila o tem, kateri vrsti tekočine bi bilo potrebno dati prednost. Dvig vzglavja za 30° pripomore k zmanjšanju sekundarne poškodbe možganov
Ključne besede: znotrajlobanjski tlak, predbolnišnična oskrba, poškodba glave, sekundarna poškodba možganov
Objavljeno v DKUM: 27.10.2023; Ogledov: 433; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

7.
Sistem za nadzor in krmiljenje napajanja objekta : diplomsko delo
Martin Ferenec, 2023, diplomsko delo

Opis: S hitrim razvojem pametnih hiš in objektov, ki kot del kritične infrastrukture potrebujejo zanesljivo in čim bolj nemoteno oskrbo električne energije, sta načrtovanje in izbira zanesljive rešitve ključnega pomena. Potrebujemo sistem, ki bo zaznal motnje na glavnem omrežju in ustrezno preklopil na druge alternativne vire napajanja objekta. V tem zaključnem delu bomo razvili prototip sistema, ki bo ustrezal zgoraj navedenim zahtevam. Razvili bomo zaledni del, v katerega spadata podatkovna baza in API, spletno aplikacijo, prek katere bomo spremljali in upravljali sistem ter končne točke za krmiljenje in zaznavanje z uporabo odprtokodne platforme za prototipiranje Arduino.
Ključne besede: ASP.NET Core, avtomatizacija, mikrokrmilniki, nadzor napajanja objekta, nemotena oskrba napajanja objekta
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 163; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (4,84 MB)

8.
Vloga spiritualne oskrbe pri pacientih s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v okviru paliativne oskrbe
Jan Breznik, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Spiritualna oskrba je pomemben del zdravstvene oskrbe zlasti, ko se soočamo s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v paliativni oskrbi. Spiritualne potrebe pacientov v paliativni oskrbi so povezane z iskanjem smisla in namena življenja ter smisla doživljanja bolezni, povezanosti z drugimi ljudmi, bogom in naravo, pogovora o smrti, najboljšega izkoristka lastnega časa in neodvisni. S pregledom literature želimo prispevati k opolnomočenju medicinskih sester in jih spodbuditi k zagotavljanju varne, kompetentne in na osebo osredotočene spiritualne oskrbe pacientov v paliativni obravnavi. Metode: Uporabili smo sistematični pristop, ki je vključeval metodo pregleda, analize ter sinteze znanstvene literature. Članke smo iskali v angleškem jeziku s pomočjo podatkovnih baz PubMed, CHINAL, SAGE in Web of Science. Proces iskanja literature smo prikazali v diagramu PRISMA, sintezo izbranih virov smo prikazali s pomočjo tematske analize. Rezultati: V podatkovnih bazah smo našli 1.236 zadetkov. V končno analizo smo vključili 10 zadetkov. Rezultati tematske analize so prikazani v temah: spiritualne potrebe, intervencije spiritualne oskrbe, omejitve spiritualne oskrbe ter vprašanja pacientov. Razprava in zaključek: Spiritualna oskrba je zelo pomemben vidik v paliativni oskrbi pacienta s kronično nenalezljivo boleznijo. Vključevanje spiritualnosti in spiritualne oskrbe v celostno obravnavo je za pacienta ključnega pomena, saj lahko pomembno vpliva na kakovost življenja.
Ključne besede: paliativna oskrba, spiritualna oskrba, vloga, pregled
Objavljeno v DKUM: 23.08.2023; Ogledov: 469; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (784,41 KB)

9.
Spiritualna oskrba staršev ob izgubi novorojenčka
Lea Škrjanec, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Žalovanje je težek proces za vsakega posameznika, posebej pa za starše, ko izgubijo otroka, saj smrt otroka pred starši ni naravna. Ob izgubi in v procesu žalovanja je spiritualna oskrba zelo pomembna. V zaključnem delu želimo predstaviti, kakšno spiritualno oskrbo nuditi staršem ob izgubi novorojenčka. Metode: Izvedli smo integrativni pregled raziskav na temo spiritualne oskrbe staršev ob izgubi novorojenčka. Raziskave smo iskali v različnih podatkovnih bazah, ki so CINAHL, PubMed, SAGE in Web of Science. Iskanje je potekalo januarja 2023, uporabili pa smo deskriptivno metodo analize. Rezultati: Izmed 297 raziskav smo jih v sintezo vključili šest, ki ustrezajo iskanim kriterijem. Vključene raziskave so nastale med letoma 2005 in 2022. Glavna tema je spiritualna oskrba staršev ob izgubi novorojenčka. Sekundarne podteme so spiritualna podpora, katere primarni podtemi sta spiritualne potrebe in smisel življenja; podpora sistema s primarnima podtemama komunikacija/podpora in podporno zdravstveno okolje; podpora okolja s primarnima podtemama odnos s partnerjem in odnos s svojci; soočanje z izgubo s primarnima podtemama obtoževanje in spoprijemanje. Razprava in zaključek: Spiritualna oskrba tako s strani zdravstvenih delavcev kot tudi družbe na splošno je pomembna. Že empatičen pogovor s starši in poslušanje staršev v taki situaciji pomenita ogromno. Smrt novorojenčka pusti velike travme in nenehno bolečino, prav zato bi bilo treba na temo spiritualnosti izvesti več raziskav in o njej poučiti zdravstvene delavce, saj tako lahko pomagamo žalujočim posameznikom na globlji ravni.
Ključne besede: Starši, spiritualna oskrba, zagotavljanje, smrt novorojenčka
Objavljeno v DKUM: 11.07.2023; Ogledov: 286; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (853,83 KB)

10.
Poreanimacijska oskrba
Domen Murko, 2023, diplomsko delo

Opis: Povzetek Uvod: Primarni cilj kardiocerebralnega oživljanja bolnikov v srčnem zastoju z uporabo temeljnih in dodatnih postopkov oživljanja je vzpostavitev spontanega krvnega obtoka. Ko vzpostavimo spontan krvni obtok, smo šele naredili prvi korak k cilju, ki je popolno okrevanje pacientov po srčnem zastoju. Poznavanje poteka poreanimacijske oskrbe zdravstvenega tima in tima zdravstvene nege je ključnega pomena. Namen raziskave je raziskati področje poreanimacijske oskrbe in ugotoviti ter definirati optimalen potek zdravljenja pacientov po povrnitvi spontanega krvnega obtoka. Metode: Zaključno delo je izdelano na osnovi pregleda znanstvene literature. Uporabili smo deskriptivno metodo dela, metodo analize, kompilacije, komparacije in sinteze. Iskanje literature smo izvedli v podatkovnih bazah Pubmed, Cochrane Library in Science Direct. S pomočjo hierarhije dokazov smo ovrednotili moč dokazov in izvedli tematsko sintezo skozi analizo in sintezo podatkov. Rezultati: V raziskavo smo vključili 24 člankov. Ugotavljamo, da nam trenutne smernice v primerjavi s pregledano znanstveno literaturo dajejo dober okvir optimalne poreanimaciske oskrbe. Se pa porajajo številni dvomi in vprašanja na osnovi dosedaj izvedenih raziskav. Razprava: Področje poreanimacijske oskrbe bi bilo potrebno še dodatno raziskati in določiti parametre, ki bi ustrezali individualnim potrebam pacientov, saj se vzroki za srčni zastoj in potrebe pacientov razlikujejo. 
Ključne besede: poreanimacijska oskrba, srčni zastoj, hemodinamika, intenzivna terapija, hipotermija.
Objavljeno v DKUM: 15.05.2023; Ogledov: 552; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

Iskanje izvedeno v 1.42 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici