| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Socialna vključenost oseb z okvaro vida na področju ustvarjalnosti in športa v mednarodni izmenjavi
Anja Rešeta, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga se ukvarja z raziskovanjem posameznih vidikov socialnega vključevanja slepih in slabovidnih, zlasti na področju športa, ustvarjalnosti, participacije v mednarodni izmenjavi in na področju izobraževanja. V teoretičnem delu so sistematično predstavljeni pripomočki, ki jih uporabljajo slepi in slabovidni, v strnjeni obliki je prikazano izobraževanje slepih in slabovidnih v Sloveniji, kot tudi v nekaterih evropskih državah, udejstvovanje na športnem področju ter področju ustvarjalnosti. Poudarjeni so primeri dobrih praks, ki pripomorejo osebam z okvaro vida k boljši socialni vključenosti v družbo, pri čemer ugotavljamo, da ima delovanje nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z različnimi programi socialnega vključevanja, izjemno pomembno vlogo. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo na vzorcu 20 slepih in slabovidnih udeležencev mednarodne izmenjave v Belgiji. Mednarodna izmenjava je dober primer socialnega vključevanja te populacije. Ugotovili smo, da se slepi in slabovidni na izmenjavi počutijo pozitivno, da se socialno vključujejo preko (različnih) športnih dejavnosti, nekoliko manj se ukvarjajo z ustvarjalnostjo. Rezultati kažejo tudi, da je bila socialna vključenost v času njihovega obveznega izobraževanja delna, zlasti vključenost v vrstniško skupino, večina pa jih je zaključila izobraževanje v rednih programih in ne v specializiranih ustanovah. Diplomsko delo predstavlja pomemben prispevek k spremljanju socialne vključenosti slepih in slabovidnih ter raziskovanju različnih možnosti za razvoj tega področja.
Ključne besede: osebe z okvaro vida, socialna vključenost, šport, ustvarjalnost, mednarodne izmenjave
Objavljeno: 13.11.2013; Ogledov: 1043; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

2.
ZNAČILNOSTI ŠOLANJA OSEB Z MOTNJO VIDA NA PODROČJU POMURSKE REGIJE
Aleksandra Neuvirt, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil ugotoviti značilnosti šolanja oseb z motnjo vida na področju Pomurske regije. Zanimalo me je, ali je šolanje sl e pih in slabovidnih oseb včasih bilo drugačno oz. različno kot danes. Prav tako sem proučila pripomočke in literaturo, ki jih slepi in slabovidni uporabljajo. Zanimal me je odnos učiteljev in sovrstnikov do oseb z motnjo vida. Poudarek je bilpredvsem na tem, kako gre oseba z okvaro vida skozi vzgojno izobraţevalni proces ,s k aterimi teţavami in prednostmi se srečuje, katere pripomočke in literatur o uporablja v času šolanja,k do jim je pomagal, ko so pomoč potrebovali in kako so se znašli v integriranih osnovnih šolah. V celoti sem ţelela ugotoviti, s kakšnimi teţavami oziroma s prednostmi se srečujejo osebe z motnjo vida v času šolanja.
Ključne besede: socializacija, osebe z okvaro vida, vzgojno izobraţevalni proces, specialni pripomočki, integrirane Osnovne šole
Objavljeno: 09.12.2014; Ogledov: 598; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (1011,95 KB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici