| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Implementacija metode 5S na primeru podjetja Bojo d. o. o.
Ines Božič, 2025, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava implementacijo metode 5S v gostinskem lokalu podjetja Bojo d.o.o., z namenom izboljšanja prostorske učinkovitosti in organiziranosti izvedbenih procesov. Metoda 5S, ki temelji na načelih sortiranja, organiziranja, čiščenja, standardizacije in vzdrževanja discipline, je bila uporabljena za optimizacijo skladišča s pisarno, prostora za pripravo pijač ter notranjega in zunanjega prostora za strežbo strank. Analiza obstoječega stanja je pokazala težave pri dostopu do pripomočkov in sestavin, nepotrebne premike ter neoptimalno zaporedje aktivnosti pri pripravi kav. Po implementaciji metode 5S so bili prostori preurejeni po ergonomskih načelih, pripomočki in sestavine nameščeni na stalna označena mesta, procesi pa optimizirani z zmanjšanjem korakov in časa izvedbe. Rezultati kažejo skrajšanje časa priprave (espresso za 14 s, kava z mlekom za 20 s, cappuccino za 50 s) in zmanjšanje korakov (za 12 do 21 korakov). Poleg merljivih izboljšav je metoda 5S pozitivno vplivala na delovno vzdušje in zadovoljstvo zaposlenih.
Ključne besede: metoda 5S, prostorska učinkovitost, organiziranost izvedbenih procesov, gostinstvo, vitko poslovanje
Objavljeno v DKUM: 08.10.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

Iskanje izvedeno v 0.01 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici