| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
KAZENSKA ODGOVORNOST RAČUNOVODIJ
Ines Matevžič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu sem obravnavala temo kazenska odgovornost računovodij. Pri poslovanju in vodenju podjetij, združb se zaposleni srečujejo z različnimi odgovornostmi. Strokovno etično odgovornost pri računovodjih prepoznamo v odnosu do poklica in dela ter v odnosih do notranjih in zunanjih sodelavcev, do nadrejenih in podrejenih, do javnosti. Vse o strokovno etični odgovornosti je zapisano v Kodeksu poklicne etike računovodij. Kazenska odgovornost se pojavi v primerih, kot so prevare iz naklepa, prevarantsko poročanje. To vrsto odgovornosti obravnava Kazenski zakonik. Kazenska odgovornost se ugotavlja na podlagi ugotovljene krivde. Odškodninsko in disciplinsko odgovornost delavcev in javnih uslužbencev obravnavata zakona Zakon o delovnih razmerjih in Zakon o javnih uslužbencih. V diplomskem projektu sem se posvetila še sami organiziranosti računovodske službe. Predstavila sem notranje in zunanje dejavnike organiziranja ter njihova temeljna načela. Obravnavala sem tudi organizacijske strukture, saj te določajo mesto računovodske službe v združbi in delovne naloge zaposlenih.
Ključne besede: kazenska odgovornost, računovodje, prevare, organiziranje računovodstva, strokovno etična odgovornost, javni uslužbenci, delovna razmerja
Objavljeno: 09.11.2016; Ogledov: 1340; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (413,17 KB)

2.
ORGANIZIRANJE RAČUNOVODSTVA V CENTRU ZA SOCIALNO DELO LJUBLJANA VIČ-RUDNIK
Karmen Podržaj, 2012, diplomsko delo

Opis: V javnih zavodih je računovodstvo temeljna informacijska dejavnost, ki zajema celoto računovodskih funkcij, to je računovodskega predračunavanja, knjigovodenja, računovodskega proučevanja in računovodskega nadziranja. Vse te sestavine računovodstva pa so usmerjene k računovodskemu informiranju, to je dajanju računovodskih podatkov in informacij njihovim uporabnikom.
Ključne besede: računovodstvo, računovodenje, računovodsko informiranje, organiziranje računovodstva, računovodska kontrola, poslovne knjige, javni zavod, javna služba.
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1404; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (186,37 KB)

3.
ORGANIZIRANJE PODJETJA
Polona Očko, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Gospodarstvo brez podjetij ne bi moglo obstajati, podjetja pa bi težko obstajala in poslovala brez učinkovite in uspešne organizacije. Ključ uspešnosti in konkurenčnosti na tržišču poleg dobre strukture organiziranosti predstavljajo še dobro izoblikovana vizija, politika podjetja ter dobro zasnovani in začrtani cilji, katere želi podjetje skozi svoje poslovanje doseči. Ob tem pa ne smemo pozabiti na uspešne vodje, ki morajo imeti znanje in sposobnosti ter veliko praktičnih izkušenj, da znajo izoblikovati in izbrati primerno organizacijsko shemo za določeno podjetje, s katero bo le-to dosegalo najvišje rezultate. Moj cilj na začetku pisanja diplomskega dela je bil, da prikažem in dokažem, kako pomembno nalogo ima v podjetju organiziranje. Le to se pojavlja v vseh funkcijah in na vseh področjih v podjetjih, saj podjetje lažje posluje, če ima za to dobro načrtovano organizacijo. Tako vsak udeleženec v podjetju ve in se zaveda, kakšna je njegova naloga in delo, s katerim bo prispeval k uspešnemu poslovanju. Če je organizacija ustrezna, zagotavlja nemoteno delovanje podjetja. Če pa je organiziranost neustrezna, pa lahko predstavlja v podjetju to velike ovire, saj lahko uspešnost v podjetju pade, zaposleni so lahko nezadovoljni itd. Dan danes se svet zelo hitro spreminja in razvija in enako velja tudi za podjetja. Ta morajo skrbeti za nenehno rast in razvoj, če želijo uspeti, kar pa teži k temu, da se tudi samo organiziranje podjetja in organizacijske sheme le-tega spreminjajo, glede na spremenjene pogoje in razvoj v podjetju. »Organizacija so ljudje«. Zato je izrednega pomena tudi komuniciranje in sodelovanje med posamezniki, saj s tem gradijo medsebojne odnose in izmenjujejo mnenja ter ideje, kar pripomore k samozavesti, obenem pa se lahko na podlagi tega krepi tudi boljša organiziranost. Moja naloga je bila tudi proučiti teoretične osnove organizacijskih struktur z vidika različnih avtorjev, spoznati notranje in zunanje vplivne dejavnike na organizacijsko strukturo v podjetju, opredeliti organizacijsko učinkovitost in uspešnost. Med drugim je bila moja naloga predstaviti organiziranje na področju računovodstva v podjetju, kar sem podkrepila še s praktičnim primerom v podjetju Mojstrovina, d.o.o.
Ključne besede: Management, Organizacija podjetja, Organizacijske strukture, Organiziranje računovodstva
Objavljeno: 02.12.2011; Ogledov: 5422; Prenosov: 708
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

4.
PRESOJA ORGANIZIRANOSTI RAČUNOVODENJA ZALOG V TRGOVINSKEM PODJETJU
Mojca Dacinger, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava presojo organiziranosti računovodenja zalog v trgovinskem podjetju X. Računovodstvo lahko opravlja svoje funkcije le, če je ustrezno organizirano. Od organiziranosti je namreč odvisno, ali bodo računovodske informacije uporabne za notranje in zunanje uporabnike, torej, ali bodo kakovostne, relevantne, zanesljive, primerljive in razumljive. V raziskavi sem podala pregled veljavne zakonodaje, ki jo mora trgovinsko podjetje pri svojem delu upoštevati. Predstavljena je organiziranost računovodstva trgovskega blaga v trgovinskih podjetjih in sestavnih delov (knjigovodstva, računovodskega predračunavanja, računovodskega nadziranja in računovodskega analiziranja). Ugotavljam, da je v proučevanem podjetju računovodsko nadziranje dobro organizirano, računovodsko predračunavanje in računovodsko analiziranje pa imata določene pomanjkljivosti. Ugotovljene pomanjkljivosti so dopolnjene s predlogi za njihovo odpravo. Proučevano podjetje X je usmerjeno v trgovinsko dejavnost, zato večji del kratkoročnih sredstev predstavljajo zaloge trgovskega blaga. Zaloge potrebuje zaradi neprekinjenega toka poslovanja in redne preskrbe tržišča. Zaloge predstavljajo velik segment investiranega kapitala. Ugotovljene so pomanjkljivosti v zvezi z vodenjem zalog, ki pa sem jih dopolnila s predlogi za odpravo.
Ključne besede: zaloge, organiziranje računovodstva, računovodske funkcije, računovodsko predračunavanje, računovodsko analiziranje, računovodsko nadziranje, knjigovodstvo, trgovinsko podjetje
Objavljeno: 11.07.2011; Ogledov: 1558; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (364,11 KB)

5.
RAČUNOVODSKE INFORMACIJE ZA ODLOČANJE O UVEDBI LASTNEGA RAČUNOVODSTVA V PODJETJE
Darja Hostnikar, 2009, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil vzpostavitev splošnega modela, ki smo ga zasnovali na proučitvi prednosti in slabosti zunanje in notranje računovodske službe. Na podlagi teh smo ugotovili ključne kriterije za katere smo menili, da so odločilno vplivali na zastavljeno odločitev. Na podlagi subjektivno določenih ponderjev smo predstavili pomembnost posameznih kriterijev. Rezultat je pokazal, da se podjetju splača uvesti lastno računovodsko službo.
Ključne besede: razvoj računovodstva, interno računovodstvo, eksterno računovodstvo, organiziranje računovodstva in splošni model
Objavljeno: 26.05.2010; Ogledov: 1758; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (417,55 KB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici