| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PREVOZ EKSPLOZIVNIH SNOVI
Vesna Drovenik, 2010, diplomsko delo

Opis: Slovenija je tranzitna država, skozi katero potekajo tudi tokovi nevarnega tovornega prometa. Za večino nevarnih tovorov se v splošnem, razen ob kontrolnem pregledu voznika, vozila, tovora in dokumentacije, ne ve niti od kod prihajajo, kam so namenjeni, niti koliko ga je. Netočnost podatkov o številu prevozov in količinah nevarnega blaga v prevozih pa onemogočajo zagotavljanje dejanske varnosti. Prevoz eksplozivnih snovi v cestnem prometu je zaradi velikega števila predpisov, ki urejajo to področje, zelo kompleksen proces. Problem, ki se obravnava v diplomski nalogi je, kako vse s predpisi določene zahteve upoštevati in izvesti v praksi, pri tem pa zagotoviti visoko stopnjo varnosti prevoza eksplozivnih snovi. Na primeru prevoza eksplozivov je prikazano, kako v praksi poteka celoten proces prevoza, kakšne so dolžnosti vseh sodelujočih in kakšne so zahteve veljavnih predpisov. V nalogi so opisana tudi vozila, njihova oprema in označevanje za prevoz nevarnih snovi, ter kako pravilno ravnati z eksplozivi, da niso v nevarnosti ljudje ter okolica. Kot primerjava je predstavljen tudi potek prevoza eksploziva v Slovenski vojski in v čem se tak prevoz razlikuje od ostalih prevozov eksplozivnih snovi. Opisani so pa tudi ukrepi ob prometnih nesrečah z udeležbo vozil, ki prevažajo eksplozivne snovi, kako policija opravlja nadzor nad prevozom nevarnega blaga, predstavljen je primer prometne nesreče z eksplozijo cisterne v Keniji, kot rezultat mojih spoznanj pa je predlagana posodobitev Navodil za prevoz eksplozivnih snovi.
Ključne besede: Eksplozivne snovi, vozila za prevoz eksplozivnih snovi, organiziranje prevozov eksplozivnih snovi, navodila za prevoz eksplozivnih snovi.
Objavljeno: 04.02.2010; Ogledov: 4150; Prenosov: 628
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

4.
INŽENIRSKI PRISTOP K ORGANIZIRANJU PREVOZOV RAZSUTEGA TOVORA V CESTNEM PROMETU
Tina Mirkac, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja inženirski pristop k organizaciji prevoza razsutega tovora v cestnem prometu, špeditersko carinsko obravnavo ter osnovno zakonodajo o prevozu razsutega tovora. Vedno večja količina razsutega tovora, njegova razširjena uporaba, naraščajoč prevoz v vseh panogah prometa in s tem povečane možnosti nesreč, zahtevajo dobro poznavanje vseh predpisov, nevarnosti, ukrepov in ravnanj pri prevozu razsutega tovora. Praktično zastavljeni del diplomskega dela predstavlja povprečen učinkovit model prevoza razsutega tovora ter organizacijo prevozov razsutih tovorov v izbranem prevoznem podjetju. Cilj dela je pokazati, da je s pravilnim prometno inženirskim pristopom možno zagotoviti vse potrebne predpostavke za uspešno in racionalno izvedbo prevoza razsutega tovora.
Ključne besede: organiziranje prevozov, cestni tovorni prevozi, razsuti tovori, prevozna sredstva
Objavljeno: 09.03.2011; Ogledov: 2833; Prenosov: 381
.pdf Celotno besedilo (8,60 MB)

5.
ORGANIZIRANJE PREVOZOV V ŠPEDICIJI GOJA
Polona Škofič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga vsebuje prikaz delovanja in poslovanja špedicijsko transportne družbe Goja d.o.o. S pomočjo analize in sinteze podatkov o poslovanju ter s primerjanjem te družbe s korporacijo Intereuropa d.d. so podani osnovni podatki o uspešnosti delovanja in ugotovitve o možnostih za nadaljnji razvoj. Ugotovljeno je bilo, da se cestni transport kot dejavnost, ki jo opravlja obravnavana družba povečuje, zaradi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo pa je v upadanju špedicijska in carinska dejavnost.
Ključne besede: prevozni proces, organiziranje prevozov, transportno podjetje, transportna storitev
Objavljeno: 18.12.2013; Ogledov: 1144; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (844,70 KB)

6.
ORGANIZIRANJE PREVOZA TOVORA V PODJETJU GOJA D. O. O.
Tadeja Lašič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje prikaz delovanja podjetja, Goja, d. o. o, ki se ukvarja s špedicijskimi in transportnimi posli, organiziranje prevoza tovora in postopek izvajanja transporta. V okviru prikaza osnovnih značilnosti prometa in transporta sem teoretično opisala osnovne strokovne pojme, delitev prometa, transportnih prometnih storitev. Predvsem imam v mislih razlago pojmov, kot so licenca, dovolilnice, karnet TIR, konvencijo o pogodbi za mednarodni prevoz tovora po cesti (CMR) in razloge za uporabo posamezne dokumentacije. Na splošno sem razložila postopek priprave tovora za transport, od same zaščite tovora, izbire embalaže in načina pakiranja, označevanja tovora in pošiljk. Pri poglavju o pomenu organiziranja prevoza tovora sem opredelila organiziranje prevoza tovora z različnih vidikov in organizacijo kot sistem. Skozi nalogo je predstavljena organizacija in storitve, ki jih nudi podjetje Goja, d. o. o., (carinsko posredovanje, špeditersko posredovanje, skladiščenje, prevoz blaga, EU-sistem intrastate, Eu-sistem extrastat, pralnica). Na koncu sem opredelila proces organiziranja prevoza tovora podjetju Goja, d. o. o., in sicer od točke A (proizvajalca, podjetja) do točke B (kupca, končnega porabnika ...).
Ključne besede: organiziranje prevozov, transport, promet, logistik
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 1118; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (399,21 KB)

7.
Raziskava zbirnih prevozov v Sloveniji
Tajana Bach, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in analitičnega dela. V teoretičnem delu smo opisali in predstavili teoretične osnove zbirnih prevozov, njihovo organiziranje in izvajanje ter vse potrebne logistične procese. V analitičnem delu so predstavljeni rezultati ankete, ki je bila opravljena med prevoznimi podjetji v Sloveniji. Glede na dobljene podatke je bil možen oris trenutnega realnega stanja zbirnih prevozov v Sloveniji. Raziskava je pokazala, da se veliko podjetij že poslužuje zbirnih prevozov in da njihova uporaba vse bolj narašča. V zadnjem delu smo podali še možne rešitve, ki bi izboljšale organiziranje in izvajanje zbirnih prevozov, pri čemer je poseben poudarek na povezovanju z ostalimi podjetji in uporabi informacijske tehnologije.
Ključne besede: zbirni prevoz, logistika, špedicija, organiziranje zbirnih prevozov, analiza raziskave
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 511; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

8.
UPORABA SPECIALNIH VOZIL ZA TRANSPORT SEGMENTOV VETRNIH ELEKTRARN V CESTNEM PROMETU
Rok Kolar, 2016, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu se bomo posvetili vetrnim elektrarnam, natančneje transportu segmentov vetrnih elektrarn. V prvem delu bomo pregledali zakonodajo, pomembno za organiziranje in izvedbo izrednega prevoza, ki velja v Republiki Sloveniji in opisali ter razložili nekatere temeljne pojme. Nato bomo pregledali specialna vozila, ki se uporabljajo v ta namen in njihovo splošno uporabnost. Pregledali bomo tudi manipulativna sredstva, ki se uporabljajo za pretovarjanje teh segmentov. Pozornost bomo namenili tudi varnosti in varovanju tovora ter drugim dodatnim ukrepom. V drugem delu pa bomo pogledali primer transporta segmenta vetrne elektrarne. Katero vozilo uporabiti, kje začrtati transportno pot ter kakšni problemi se lahko pojavijo pri samem transportu.
Ključne besede: Izredni prevoz, organiziranje prevozov, transportne tehnologije
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 381; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (3,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici