1. Ekološka živila v kuhinjah javnih zavodov na območju zgornjega PodravjaŠpela Belec, 2023, diplomsko delo Opis: Ekološko kmetijstvo pridela visoko kakovostno in varno hrano, prispeva pa tudi k zagotavljanju javnih dobrin ter k ohranjanju in varovanju celotnega okolja. Ekološka živila postajajo vedno pomembnejši del v svetovnem prostoru, saj potrošniki dajejo vedno več poudarka na kakovost hrane. V šolah in vrtcih so se po nekaterih državah ekološka živila že uveljavila, v Sloveniji pa na tem področju še rastemo. Namen diplomskega dela je, da se v javnih zavodih spremeni poznavanje ekoloških živil in poveča uporaba le teh v prehrano zaposlenih in uporabnikov. Razloga, za kaj ne vključujejo ekološke hrane v jedilnike, sta v večini bila visoka cena in pomanjkanje ponudnikov. Uporabniki v javnih zavodih v večini podpirajo uporabo ekoloških jedi, prav tako pa tudi organizatorji prehrane menijo, da so uporabniki zelo zadovoljni, saj jim je pomemben zdrav način prehranjevanja in boljši okus. Ker si odgovorni za nabavo prehrane želijo, da bi bilo več ozaveščanja na tem področju, predlagamo več izobraževanj, medsebojnih sodelovanj tudi z drugimi državami in večjo strokovno pomoč. Ključne besede: Ekološko živilo, javni zavod, organizator prehrane, zeleno javno naročanje, certifikacija. Objavljeno v DKUM: 06.10.2023; Ogledov: 514; Prenosov: 29
Celotno besedilo (1,44 MB) |
2. Ekološka živila v kuhinjah javnih zavodov na območju Savinjske regijeNina Tamše, 2017, magistrsko delo/naloga Opis: Ekološko kmetijstvo in ekološka živila sta vse pomembnejša segmenta v svetovnem in evropskem prostoru, saj je dandanes vse več ozaveščenih potrošnikov, katerim ni več pomembna samo zunanja, ampak tudi notranja kakovost živil. Ključni porabniki hrane so javni zavodi. Otroke, bolnike in starostnike v Sloveniji uvrščamo med ogrožene skupine prebivalstva, za katere je predvidena posebna skrb za zdravo prehranjevanje. Za uspešno vključevanje ekoloških živil v javne zavode morajo biti izpolnjeni določeni pogoji v socialnem okolju. Na podlagi rešenih anketnih vprašalnikov (30 % od vseh javnih zavodov) analiza stanja v javnih zavodih Savinjske regije kaže, da organizatorji prehrane slabše poznajo določene označbe za ekološka živila, vendar pa dobro poznajo prednosti ekoloških živil. Prav tako spodbujajo vključevanje tovrstnih živil v prehrano njihovih uporabnikov, ampak jih pri tem ovirajo zunanji dejavniki: visoke cene ekoloških živil, pomanjkanje ponudnikov, dodatno birokratsko delo, preobremenjenost oziroma premajhno število odgovornih oseb, slaba finančna podpora itd. Samo dobra polovica anketirancev pozna zahtevo iz Zakona o zelenem javnem naročanju o obveznem 10 % deležu ekoloških živil. Kar 41 % javnih zavodov nabavlja živila izključno samo preko sistema javnega naročanja. Odgovorne osebe, ki odločajo o nabavi živil, v večji meri predstavljajo vodje kuhinje ali profesorji oziroma učitelji biologije/gospodinjstva (52 %), ki pa morajo pogosto za pripravo dokumentacije za objavo javnega naročila najeti zunanjo strokovno pomoč
(59 %). V prihodnje predlagamo medsebojna sodelovanja, brezplačna izobraževanja in dodatno strokovno pomoč za vse osebe, ki se ukvarjajo s postopki javnega naročanja živil. Ključne besede: ekološka živila, organizator prehrane, javni zavodi, zeleno javno naročanje, ekološke označbe Objavljeno v DKUM: 30.01.2017; Ogledov: 3915; Prenosov: 351
Celotno besedilo (2,40 MB) |
3. Vloga in delovne naloge organizatorja prehrane v osnovnih šolahSuzana Planšak, 2016, specialistično delo Opis: Šola ima pomembno vlogo pri vzgoji in izobraževanju s področja zdrave prehrane, pri oblikovanju zdravih prehranjevalnih navad in zdravega načina življenja, saj vzgaja in izobražuje, v sklopu ponudbe šolske prehrane pa omogoča učencem uživanje zdravih obrokov. Kot eden izmed ključnih členov v sistemu organizacije šolske prehrane je predstavljen organizator prehrane v osnovni šoli.
Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšne so delovne naloge organizatorja prehrane v osnovni šoli. Namen je bil tudi pripraviti poenotene delovne naloge organizatorjev šolske prehrane koroške regije.
Anketirali smo 13 organizatorjev šolske prehrane na osnovnih šolah koroške regije. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Kot raziskovalni instrument smo uporabili lasten anketni vprašalnik, razdeljen na tri dele, ki je bil na voljo preko spletne strani v marcu 2016 in ga je sestavljalo 8 vprašanj z večjim številom podvprašanj in trditev. Vse pridobljene informacije, podatke in ugotovitve smo preučili, analizirali ter statistično obdelali v računalniškem programu LimeSurvey in Microsoft Excel 2010. Rezultati so prikazani v obliki grafov.
Z raziskavo so bile ugotovljene in predstavljene naloge, ki jih organizatorji prehrane opravljajo na svojem delovnem mestu, vzporedno z nalogami, ki po njihovem mnenju dejansko spadajo med delovne naloge organizatorja šolske prehrane v osnovni šoli. Na podlagi teh ugotovitev smo pripravili poenotene delovne naloge organizatorjev šolske prehrane koroške regije.
Organizator šolske prehrane s svojim delom pomembno vpliva na kakovost šolske prehrane, sodeluje pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani in zdravih prehranjevalnih navadah učencev in ima pomembno vlogo pri organizaciji šolske prehrane. Izobrazba organizatorja šolske prehrane naj bo ustrezna, s področja prehrane. Ključne besede: organizator šolske prehrane, vloga in naloge organizatorja prehrane, šolska prehrana Objavljeno v DKUM: 21.10.2016; Ogledov: 3663; Prenosov: 439
Celotno besedilo (752,52 KB) |