| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1579
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Predlog strategije razvoja Plavalne zveze Slovenije
Nadja Schweiger, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen predlog strategije razvoja Plavalne zveze Slovenije na podlagi metod strateškega managementa. Organizacija trenutno nima jasno definirane strategije razvoja, zato smo na podlagi strateške analize ugotovili, da je zanjo najprimernejša diferenciacijska strategija, ki temelji na njenem položaju na trgu s ponudbo kakovostnih storitev in edinstvenih programov, kar jo razlikuje od konkurence. Opravili smo podroben pregled številnih podsistemov organizacije ter z oceno položaja izluščili njene glavne prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti. Od številnih ugotovitev velja omeniti priložnost izboljšanja na finančnem področju, in sicer v smeri povečanja lastnih prihodkov organizacije ter boljšega izvajanja nadzora nad porabo sredstev. Pridobljeni rezultati analize in ocene položaja v povezavi z napovedmi razvoja v okolju so bili osnova za oblikovanje predloga srednjeročne razvojne strategije. V njej smo določili štiri glavne stebre razvoja organizacije, ki smo jim priredili 12 strateških ciljev in 49 ukrepov. Ti bodo zvezi in njenim članicam pomagali k učinkovitim načinom uporabe in upravljanja sredstev ter prinašali koristi in zagotavljali dejavnosti za zaščito interesov vseh deležnikov.
Ključne besede: strateški management, nepridobitna športna organizacija, nacionalna panožna športna zveza, strategija
Objavljeno v DKUM: 28.06.2024; Ogledov: 356; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

2.
Kroženje kadra v zdravstveni administraciji na Interni kliniki UKC Ljubljana
Nataša Toman, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo želeli predstaviti možnost reševanja pomanjkanja kadra v zdravstveni administraciji s poudarkom na uvedbi kroženja kadra. V teoretičnem delu smo opredelili razvoj kadrov, pomen in cilje razvoja, različne pristope k razvoju kadra, kaj je kroženje kadra, kako lahko dvignemo motivacijo zaposlenih ter kakšne so prednosti in slabosti kroženja kadra. Oblikovali smo anketni vprašalnik, ki smo ga razdelili med zdravstveno administracijo znotraj Interne klinike v UKC Ljubljana. Z anketnim vprašalnikom smo želeli ugotoviti, kakšni so medsebojni odnosi med zdravstveno administracijo na Interni kliniki UKC Ljubljana, ali so zaposleni zadovoljni na delovnem mestu in kako vidijo možnost kroženja zdravstvene administracije. Opisali smo tudi Interno kliniko, znotraj katere deluje 13 kliničnih oddelkov. Predstavili smo število zdravstvenih administratorjev, stopnjo fluktuacije in stopnjo absentizma za obdobje petih let (od leta 2016 do leta 2020). Ugotovili smo, da je povprečna stopnja fluktuacije za celotno Interno kliniko v letih od 2016 do 2020 11,3-odstotna. Povprečna stopnja absentizma za celotno Interno kliniko v letih med 2016 in 2020 pa znaša 25,4 %. Rezultati raziskave med zdravstveno administracijo na Interni kliniki UKC Ljubljana so pokazali, da so zaposleni zadovoljni s stalnostjo zaposlitve in redno plačo. Najmanj pa so zadovoljni z višino plače, kar je najverjetneje tudi eden od glavnih vzrokov za pomanjkanje kadra. Najbolj so obremenjeni zaradi odnosa vodstva do zdravstvene administracije ter zaradi odnosa zdravnikov in ostalega zdravstvenega osebja. Pri možnosti kroženja kadra vidijo največjo prednost v tem, da se z menjavo delovišča pridobijo nove delovne izkušnje in znanje na novih področjih dela. Kot največjo slabost kroženja kadra pa vidijo količino časa, da se seznanijo z novimi načini dela. Rezultati raziskave so med drugim pokazali, da je na Interni kliniki UKC Ljubljana prisotna visoka nemotiviranost za kroženje kadra, čeprav pa se anketiranci strinjajo, da bi z menjavo delovišča pridobili nove delovne izkušnje in znanje na novih področjih dela. Za zaposlene kroženje kadra predstavlja stres. S pomočjo analize rezultatov smo prišli do ugotovitev, da so anketirani zaposleni v večini zadovoljni s svojimi sodelavci. Iz tega lahko sklepamo, da so med njimi medsebojni odnosi dobri. Če bi bili na Interni kliniki izpolnjeni pogoji, da se uvede kroženje kadra, bi lahko zaradi deficita kadrov bolj kakovostno in uspešno opravljali svoje delo. Z rednim usposabljanjem bi poleg dobrega načrtovanja in stalnega spremljanja zaposlenih lahko omejili pričakovane ovire in slabosti pri kroženju kadra. S tem ne bi izboljšali samo organizacije dela zdravstvene administracije na Interni kliniki UKC Ljubljana, temveč bi tudi zmanjšali stopnjo fluktuacije in obdržali kakovosten kader.
Ključne besede: organizacija dela, zdravstvena administracija, kroženje kadra
Objavljeno v DKUM: 28.06.2024; Ogledov: 83; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

3.
Nacionalnovarnostni sistem Črne gore : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Antonije Kandić, 2024, diplomsko delo

Opis: Nacionalnovarnostni sistem je ključen dejavnik stabilnosti in varnosti Črne gore, še posebej zaradi njenega geografskega položaja v regiji Balkana, kjer se sooča z različnimi izzivi. Po razpadu Jugoslavije in osamosvojitvi Črne gore leta 2006 je država začela vzpostavljati lastni nacionalnovarnostni sistem. Varnostni sistem Črne gore je skozi zgodovino doživel številne prilagoditve in reforme. Varnostne grožnje kot so politične napetosti, terorizem in organizirani kriminal, zahtevajo učinkovit in usklajen nacionalni varnostni sistem za zagotavljanje nacionalne varnosti. Nacionalnovarnostni sistem Črne gore vključuje več organov in institucij, vključno z vojsko, policijo in civilno obrambo. Glavne naloge nacionalovarnostnega sistema so zaščita ozemlja, ohranjanje javnega reda in miru, boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu ter sodelovanje v mednarodnih organizacijah. Poleg tega nacionalnivarnostni sistem Črne gore skrbi za zaščito kritične infrastrukture in se odziva na krizne situacije .V zadnjih letih je Črna gora okrepila svojo nacionalnovarnostno strategijo z vstopom v Nato zavezništvo leta 2017 in prizadevanji za članstvo v Evropsko unijo. Ti koraki so bili pomembni za krepitev mednarodnega sodelovanja in izmenjave informacij, kar je ključnega pomena za učinkovito obvladovanje sodobnih varnostnih groženj.
Ključne besede: nacionalna varnost, nacionalnovarnostni sistem, obramba, organizacija, Črna gora, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 26.06.2024; Ogledov: 143; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (592,62 KB)

4.
Ozaveščenost zaposlenih o napadih z izvabljanjem gesel
Til Schweiger, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili najpogostejše kibernetske napade, motive, metode in tehnike, s katerimi izvedejo napad na informacijski sistem. Na kratko smo predstavili tudi finančno organizacijo, v kateri smo izvedli raziskavo. Raziskava je bila izvedena v dveh fazah. Najprej smo izvedli simulacijo napada z izvabljanjem, da bi ugotovili, koliko zaposlenih bo lažnemu napadu nasedlo. V drugi fazi pa smo izvedli anketo, katere namen je bil ugotoviti, kako učinkoviti so zaposleni pri prepoznavanju lažnih in avtentičnih elektronskih sporočil. Rezultati so pokazali, da trenutni ukrepi v organizaciji ne zadoščajo, saj preveliko število zaposlenih še vedno ne prepozna napadov. Za izboljšanje stanja smo organizaciji predlagali nekaj ukrepov, ki bodo pripomogli k doseganju višje stopnje ozaveščenosti zaposlenih.
Ključne besede: kibernetska varnost, socialni inženiring, napad z izvabljanjem, finančna organizacija
Objavljeno v DKUM: 28.05.2024; Ogledov: 152; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

5.
Kadri medobčinske nogometne zveze koper in spremembe v zadnjih desetih letih
Rene Piciga, 2024, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu smo raziskovali dogajanje v Medobčinski nogometni zvezi Koper. Glavni predmeti raziskave so bili nogometaši in trenerji. Želeli smo ugotoviti dejansko stanje v MNZ Koper: kakšne pogoje za treniranje imajo nogometaši, kakšni so vzroki za padec kakovosti obalnega nogometa v zadnjih 10-ih letih, kako pomembni sta licenca in nogometna izobrazba ter kateri dejavniki pri treniranju so za nogometaše bistveni. Raziskavo smo izpeljali z metodo anketiranja. Anketirali smo 3 različne nogometne selekcije in veliko različnih nogometnih trenerjev ter drugih nogometnih akterjev pod okriljem MNZ Koper. Rezultati so bili zelo zanimivi. Ugotovili smo, da so v MNZ Koper težava predvsem finančna sredstva in da MNZ Koper namenja premalo pomoči manjšim lokalnim klubom. Naši predlogi so, da se v prihodnje osredotočijo predvsem na ta dva elementa.
Ključne besede: nogomet, trener, sodnik, organizacija
Objavljeno v DKUM: 16.04.2024; Ogledov: 199; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

6.
Vpliv nekaterih dejavnikov na uspešnost trenerjev juda
Nuša Lampe, 2024, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je bil preučiti, kako operativni dejavniki vplivajo na uspešnost dela trenerjev v športni organizaciji. Raziskava je bila izvedena v Judo klubu Golovec, pri čemer smo preiskovali vpliv načrtne skrbi nadrejenih za napredek in razvoj, sodelovanja med trenerji v klubu ter tedenskih sestankov tima trenerjev. Metoda raziskave je vključevala spletno anketiranje in statistično analizo, vključno s testiranjem hipotez. Rezultati niso pokazali statistično pomembnih povezav med navedenimi dejavniki in uspešnostjo trenerjev. Za bolj zanesljive ugotovitve bi bilo potrebno razširiti vzorec anketirancev ter preiskati dodatne dejavnike. Kljub temu pa raziskava predstavlja izhodišče za nadaljnje raziskave in bolj podrobno analizo vpliva dejavnikov na uspešnost trenerjev.
Ključne besede: vodenje, vodja, športna organizacija, uspešnost pri delu, razvoj kadrov
Objavljeno v DKUM: 09.04.2024; Ogledov: 201; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (512,41 KB)

7.
Reforma policije R Makedonije in pomoč mednarodnih ekspertov v procesu reformiranja
Aleksander Krebl, Vojislav Zafirovski, 2007, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, organizacija policije, Makedonija
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 126; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (624,30 KB)

8.
Način pridobitve izobrazbe za poklic policist in kompetentnost opravljanja policijskega dela
Elvis Alojzij Herbaj, 2006, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, policisti, poklic policist, izobraževanje, usposabljanje, organizacija dela, policijsko delo
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 159; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (436,15 KB)

9.
Organizacija in delo angleške policije : primer policijske uprave Norfolk
Darjan Gašič, 2006, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, organizacija, Velika Britanija, Norfolk
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 118; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (578,13 KB)

10.
Povezave med vodstvom in dimenzijami varnostne klime v izbrani zdravstveni organizaciji
Tina Ojsteršek, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Nobena organizacija ni tako dinamična kot zdravstvena organizacija, ki je varnostno kritična organizacija, za katero je značilno, da je to organizacija z velikim potencialom za stres, nesreče in poškodbe. Ustvarjanje varnega delovnega okolja vpliva na pripravljenost zaposlenih, da upoštevajo varne prakse, in lahko izboljša njihovo pozitivno dojemanje varnosti svojega delovnega okolja. Varnostna klima je večdimenzionalni in večnivojski pojav: zaznave o številnih vidikih delovnega okolja se lahko delijo med ekipami, organizacijami in drugimi kolektivi. Metode: V empiričnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja. Uporabljena je bila metoda anketiranja. Podatke smo pridobili z anketnim vprašalnikom, ki smo ga razdelili med izvajalce zdravstvene nege v izbrani zdravstveni organizaciji. Vrnjene in izpolnjene vprašalnike smo nato analizirali in obdelali z uporabo računalniških programov Microsoft Excel in IBM SPSS 22.0. Rezultati: Glede na podatke ugotavljamo, da imajo v obravnavanem zdravstvenem domu pozitivno varnostno klimo. Ugotovili smo močno povezanost vodenja z varnostno klimo. Vodenje je povezano s tremi od štirih dejavnikov varnostne klime, in sicer z delovnimi pogoji, zadovoljstvom pri delu in timsko klimo, ni pa povezano s prepoznavanjem stresa. Razprava in zaključek: Vodstvo na področju varnosti lahko dejansko pozitivno vpliva na varnostno klimo in glede na rezultate drugih raziskav tudi na varnostno učinkovitost.
Ključne besede: varnost, zdravstvena organizacija, vodenje, varnostna klima
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 158; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

Iskanje izvedeno v 6.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici