| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OPTIMIZACIJA ZALOG NA PRIMERU TRGOVSKEGA PODJETJA
Katarina Kresnik, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V teoretičnem delu sem se ukvarjala s teorijo zalog in nabavne politike. Opredelila sem zaloge po različnih kriterijih in avtorjih ter naštela ključne vzroke, zaradi katerih pride do zalog. Nato sem proučila vrste zalog, in sicer zaloge glede na povpraševanje, zaloge materiala, zaloge glede na vrsto proizvodov ter zaloge glede na njihovo funkcijo. Posebno poglavje sem namenila stroškom ter modelom zalog. V delo diplomskega seminarja pa sem vključila še nabavno funkcijo, ki je za podjetja zelo pomembna, saj je z zalogami tesno povezana, kajti od nje je odvisna preskrbljenost podjetja s potrebnimi materiali in velikost zalog. Tako sem še v teoretičnem delu opredelila nabavo, nabavno funkcijo, nabavno politiko ter opisala nabavni proces. Podrobneje sem opredelila dobavitelje oziroma kriterije za izbiro dobaviteljev. V praktičnem delu sem se osredotočila na trgovsko podjetje, ki sem ga na željo direktorja poimenovala z namišljenim imenom XY. Najprej sem opisala nabavno politiko tega podjetja, nato sem se lotila izračunavanja optimalnih zalog dveh tipičnih izdelkov. Ker je prodajni spekter podjetja XY zelo širok, sem si izbrala dva izdelka, in sicer univerzalni polnilec in kabelski podaljšek. Glede na značilnosti porabe in dobaviteljevih zmožnosti sem izbrala primerna optimizacijska modela, to je model signalne zaloge ter model postopne dobave naročene količine. Izračun stroškov zalog je pokazal možne prihranke, če bi podjetje optimiralo zaloge.
Ključne besede: zaloge, signalna zaloga, varnostna zaloga, optimalna zaloga, stroški zalog, optimizacijski modeli za neodvisne zaloge, postopna dobava, nabava, nabavna politika, nabavna funkcija, nabavni proces
Objavljeno: 08.11.2011; Ogledov: 2904; Prenosov: 400
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

2.
OPTIMIZACIJA ZALOG
Anja Štrafela, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Zaloge predstavljajo v organizacijah pomemben del njenih sredstev, zato je primerno upravljanje z njimi ključnega pomena za uspešnost poslovanja. Odgovorni za zaloge se v mnogih primerih ne zavedajo dovolj, da previsoke zaloge povzročajo stroške že s tem, ko zgolj ležijo v skladišču. Kljub obilici teorije, številnim metodam in tehnikam za obvladovanje zalog, je resničnost poslovnega sveta pogosto drugačna od idealnih predpostavk teorije, zato je potrebno zraven teorije dobro poznati tudi praktične izkušnje drugih podjetij in napake lastne organizacije iz preteklosti. Uspešno upravljanje z zalogami je mogoče doseči le z veliko vloženega truda in znanja zaposlenih na vseh organizacijskih ravneh. V osnovi je tako mogoče trditi, da je za podjetje najbolje, če ima čim manjše zaloge, saj se na ta način izogiba stroškom. Po drugi strani je za podjetje pomanjkanje določenega izdelka še najdražja možnost. Dodatno možnost za nižje stroške zalog predstavljajo zanesljivi dobavitelji, prav tako pri zmanjšanju stroškov pomagajo dobri odnosi med dobaviteljem in kupcem. Prav zato moramo z dobavitelji graditi na partnerskih odnosih. Ocenjevanje dobaviteljev je pomemben pokazatelj kvalitete dobavitelja in njegovega odnosa do kupca. Ocenjevanja se je potrebno lotiti sistematsko in načrtno. Podjetje mora določiti kriterije, ki so za njih najpomembnejši, ter prioritetno listo pomembnosti dobaviteljev. Zagotovo se ni smiselno ukvarjati z vsemi dobavitelji z enako intenzivnostjo. Najpomembnejše, kar lahko iztržimo od rednega ocenjevanja dobaviteljev, je napredek le teh in napredek samega odnosa dobavitelj-kupec. Sam izbor dobaviteljev je lahko zelo zahteven, saj moramo pri tem proučiti mnogo dejstev, zbrati in preučiti mnogo podatkov, upoštevati pa tudi mnogo subjektivnih dejstev. Vloga dobaviteljev v zadnjem času narašča, s tem pa tudi narašča potreba po objektivnem ocenjevanju. Tak sistem ocenjevanja je relativno enostaven in hiter, če je podprt z ustreznim računalniškim programom. Tak način ocenjevanja dobaviteljev sem predstavila v nalogi, in sicer s programom Dexi. Tukaj gre predvsem za vprašanje kako bomo posamezna odločitvena pravila ovrednotili. Če je našemu podjetju najpomembnejša kakovost bomo temu kriteriju pripisali najvišjo utež, na tej osnovi bo program izbiral najprimernejšega dobavitelja. Objektivne metode ocenjevanja dobaviteljev podprte z računalniškimi sistemi, uporabljajo predvsem srednje velika in velika podjetja, medtem ko v majhnih podjetjih izbirajo dobavitelje na podlag običajno treh prejetih ponudb, cenovno najugodnejša je izbrana, velik del ocenjevanja temelji tudi na subjektivnih metodah. Razlog da se v majhnih podjetjih redkeje odločajo za objektivne metode ocenjevanja dobaviteljev podprte z računalniškimi sistemi, je v prevelikih investicijskih stroških, ki jih takšen sistem terja.
Ključne besede: Optimizacija, zaloge, Dexi, optimizacijski modeli za neodvisne zaloge, analiza zalog, stroški zalog, dobavitelji, dobavitelj za mobilno telefonijo.
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 2962; Prenosov: 345
.pdf Celotno besedilo (505,24 KB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici