| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
OPTIMIZACIJA TRANSPORTNIH POTI V SKLADIŠČU SUROVIN
Lilijana Potočar, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti idejo o optimizaciji transportnih poti glede avtomatske dostave surovin s transportnim vozičkom. V Centralni raztehtalnici, ki je z visokoregalnim skladiščem (v nadaljevanju VRS) povezana s Skladiščem surovin, tehtamo surovine za proizvodnjo in izhodne dobave (dobavnice). Skladišče ni v celoti avtomatizirano glede dostave materialov v posamezni tehtalni prostor, zato prihaja do križanja surovin na manipulativni coni. Za zagotovitev učinkovitosti in ustreznih pogojev za delo se kaže potreba po posodobitvi in avtomatizaciji transportnih logističnih sistemov, dograditvi medfaznega skladišča ter nadgradnji informatizacije skladiščnega poslovanja. Z modernizacijo in optimizacijo poslovanja ter novo opremo je namen manipulacijo z materialom čim bolj avtomatizirati, zaščititi materiale pred poškodbami, razsipom in razsutjem, zagotoviti dodatne kapacitete za povečane potrebe proizvodnje, povečati kakovost opravljenega dela ter izboljšati pogoje za opravljanje dela.
Ključne besede: Skladišče surovin, Centralna raztehtalnica, Optimizacija transportnih poti, Medfazno skladišče raztehtalnice, Sistem za upravljanje in nadzor, Skladiščni informacijski sistem
Objavljeno: 03.01.2011; Ogledov: 2555; Prenosov: 361
.pdf Celotno besedilo (1016,59 KB)

5.
OPTIMIZACIJA POTI PRODAJNEGA PREDSTAVNIKA Z MOBILNO APLIKACIJO
Rok Torkar, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo merili dolžino poti, ki dnevno nastane pri opravljanju dela prodajnega zastopnika. Zanimalo nas je, koliko lahko prihranimo pri skrajšanju dolžine dnevnih poti s pomočjo javno dostopnih mobilnih aplikacij za optimiziranje poti. Ker smo imeli že točne podatke o dolžinah poti za pretekle mesece, smo se osredotočili na izbiro najbolj praktične mobilne aplikacije. Izbirali smo med petimi aplikacijami, vse smo kratkotrajno testirali, s pomočjo odločitvenega programa DEXi pa izbrali nam najbolj uporabno. Izbrano aplikacijo smo testirali en mesec,v tem času smo opravljali vožnjo po optimiziranih poteh, predlaganih s strani aplikacije. Hkrati smo dolžine poti merili in jih primerjali z dolžinami pred uporabo aplikacije. V teoretičnem delu smo opisali osnove tržnega komuniciranja, ki zajema velik del posla prodajnega zastopnika, se dotaknili logistike in optimiziranja poti, na kratko opisali mobilne naprave in večkriterijsko odločanje.
Ključne besede: • komunikacija • mobilne naprave • optimizacija poti • mobilne aplikacije • odločanje
Objavljeno: 28.01.2015; Ogledov: 902; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

6.
RAZVOJ SISTEMA ZA DOLOČANJE POTI REŠEVALNEGA VOZILA GLEDE NA SPREMEMBE GOSTOTE PROMETA
Jan Prša, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se ukvarjamo s problemom določitve najhitrejše poti reševalnega vozila v cestnem omrežju. Med mnogimi različnimi možnostmi je potrebno izbrati časovno optimalno pot od reševalne postaje do kraja nesreče. Uporabili smo Dijkstrov algoritem za iskanje časovno optimalnih poti v grafu in ga realizirali s pomočjo programskega jezika Python. V Python IDLE razvojnem okolju smo razvili aplikacijo za določitev in grafični izris poti, ki je v danem trenutku dneva najhitrejša. Program izpiše tudi predviden čas, ki bi ga potrebovalo reševalno vozilo za prihod na cilj. V zaključku je predstavljeno, kakšne bodo koristi obravnavanega sistema za določanje poti za obravnavano organizacijo.
Ključne besede: Iskanje najhitrejših poti, Diskretno dinamično programiranje, Dijkstrov algoritem, Optimizacija, Python IDLE
Objavljeno: 22.08.2011; Ogledov: 1960; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

7.
OPTIMIZACIJA NOTRANJIH POTI POBIRANJA BIOLOŠKEGA MATERIALA V SPLOŠNI BOLNIŠNICI CELJE
Marko Intihar, 2011, magistrsko delo

Opis: Odločitveni mehanizem procesa transporta biološkega materiala pri oblikovanju poti pobiranja bioloških vzorcev temelji na dveh temeljnih korakih. Prvi korak določa, katere oddelke obiskati na poti, drugi korak pa, v kakšnem zaporedju jih obiskati, da bodo izpolnjeni pogoji učinkovitega izvajanja procesa transporta. Z ozirom da je prvi korak izveden na podlagi odločitvenega sistema predstavljenega v raziskavi [23], je temeljni cilj te raziskave razvoj orodja za določitev optimalne sekvence obiskanih oddelkov na poti in za optimizacijo poti (drugi korak). Obravnavani problem je soroden problemu trgovskega potnika, zato se optimizacijski mehanizem posluţuje metod reševanja sorodnega problema. Na podlagi izbire ustreznega splošnega problema, izgradnje optimizacijskega modela in uporabi primernega optimizacijskega postopka lahko sestavimo odločitveni mehanizem za izvedbo drugega koraka, ko pa ga poveţemo z raziskavami prvega koraka, pa dobimo zdruţeni odločitveni model. Kot pomoč za izvedbo drugega koraka je bilo uporabljeno orodje geografski informacijski sistem in aplikacija ArcLogistics. S pridobljenim dvokoračnim optimizacijskim orodjem je mogoče občutno izboljšati proces transporta bioloških vzorcev z optimalnim vključevanjem oddelkov na redne obhode in optimizacijo poti na rednih obhodih.
Ključne besede: transport v bolnišnicah, optimizacija poti, problem trgovskega potnika, geografski informacijski sistem (GIS)
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 1871; Prenosov: 278
.pdf Celotno besedilo (7,27 MB)

8.
9.
Optimizacija poti mesečnega popisa merilnih naprav za večstanovanjske objekte in industrijo v izbranem podjetju
Mia Kokot, 2014, magistrsko delo/naloga

Opis: Uspešno organiziranje transporta zahteva reševanje različnih problemov na strateškem, operativnem in taktičnem nivoju. Dobro definiran plan vožnje namreč lahko v precejšnji meri prispeva k zniževanju transportnih stroškov. S čim bolj optimalnim planom voženj se zmanjša število prevoženih kilometrov in za to potreben čas. Prav tako pa lahko optimalna izvedba voženj pripomore k zmanjšanju števila vozil in enakomernejši obremenitvi le-teh. V magistrskem delu bomo izvedli optimizacijo poti mesečnega popisa merilnih naprav za večstanovanjske objekte in industrijo, ki ga za potrebe obračuna komunalnih dobrin izvaja Komunalno podjetje Velenje, d.o.o. na območju Šaleške doline. Transportno omrežje Šaleške doline bomo z razširitvijo programa ArcGIS (imenovano Network Analyst) preoblikovali v model omrežja in nato s programom ArcLogistics izvedli optimizacijo poti ter primerjali sedanje stanje popisovanja merilnih naprav in stanje po optimizaciji z vidika skrajšanja poti, časa ter delovnih dni.
Ključne besede: ArcLogistics, geografski informacijski sistemi, merilne naprave, optimizacija poti, popisovanje
Objavljeno: 18.11.2014; Ogledov: 1176; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

10.
Optimizacija poti in urnikov za zbiranje nevarnih medicinskih odpadkov
Roman Šumak, 2014, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo podali povzetke strokovne literature, ki se vsebinsko nanašajo na obravnavani problem. Ugotovili smo, da je način, ki smo ga preučevali, teoretično najbolj primeren za planiranje zbiranja odpadkov, hkrati pa je glede na točnost podatkov tudi samo zbiranje boljše, hitrejše ter tudi bolj učinkovito.
Ključne besede: medicinski odpadki, zbiranje nevarnih odpadkov, optimizacija poti
Objavljeno: 18.11.2014; Ogledov: 797; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici