| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 826
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija transportnih poti na primeru prevzemanja poštnih pošiljk
Erik Štamic, Alen Kahvedžić, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava problematiko optimiranja transportnih poti na primeru prevzema poštnih pošiljk v podjetju Pošta Slovenije d. o. o. V nalogi so opisana teoretična spoznanja na področju logistike, transporta in prevoza tovora. Poseben poudarek je namenjen problemu usmerjanja oziroma vodenja vozil in primerjavi prosto dostopnih optimizacijskih orodij za reševanje omenjenega problema. Obravnavan je primer izvajanja prevzema in prevoza poštnih pošiljk v okviru zbirnega centra Celje. S pomočjo izbranega orodja so na podlagi analize obstoječega stanja izvedeni različni optimizacijski pristopi, s katerimi so prikazani potencialni prihranki.
Ključne besede: transport, logistika, optimizacija poti, Pošta Slovenije d. o. o., prevzem pošiljk
Objavljeno v DKUM: 18.07.2024; Ogledov: 28; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (4,61 MB)

2.
Analiza in optimizacija spletnega mesta na primeru organizacije
Kristjan Toplak, 2024, diplomsko delo

Opis: Optimizacija spletnih strani je proces, ki vključuje načrtovanje in izvajanje strategij za povečanje vidljivosti spletnega mesta v iskalnih rezultatih za določene ključne besede. Proces povečuje promet na spletnem mestu in izboljšuje njegovo učinkovitost pri doseganju zastavljenih ciljev. V teoretičnem delu so obravnavani osnovni koncepti spletnih iskalnikov, postopek optimizacije spletnih mest ter razlika med belimi in temnimi metodami optimizacije. V empiričnem delu je bil izveden eksperiment, razdeljen na tri faze. V prvi fazi je bila izvedena analiza stanja spletnega mesta pred optimizacijo. Druga faza je zajemala izvedbo optimizacije s spremembami, ki so bile identificirane v prvi fazi. V tretji fazi smo primerjali spremembe pred in po optimizaciji. Proces je omogočil vpogled v praktično uporabo teoretičnih konceptov ter njihov vpliv na izboljšanje učinkovitosti spletnega mesta v realnem okolju.
Ključne besede: optimizacija za spletne iskalnike, splet, tehnike optimizacije, spletni iskalniki
Objavljeno v DKUM: 11.07.2024; Ogledov: 63; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1021,61 KB)

3.
Optimizacija zalog v podjetju mikro + polo
Anže Osterveršnik Črešnar, 2018, diplomsko delo

Opis: Podjetja se srečujejo s zalogami. Oblikovanje zalog je povezano z negotovostjo pojavov, ki lahko v prihodnosti vplivajo na poslovanje podjetja in zmožnost zagotavljanja ponudbe svojim odjemalcem, ali ugodnimi finančnimi rezultati, ki nastanejo pri nabavi ali proizvodnji večjih količin. Poznamo pa še druge vzroke. Namen dela diplomskega projekta je spoznati zaloge, stroške, ki jih povzročajo in metode s katerimi jih obvladujemo. Zaloge lahko predstavljajo velik del sredstev podjetij, prav tako pa je v njih vezan znaten delež kapitala. Zaloge povzročajo stroške, ki pa jih želimo za uspešno poslovanje minimizirati, ne da bi negativno vplivali na poslovne procese. V ta namen poznamo različne matematične modele obvladovanje stroškov zalog. Modeli obvladovanja zalog temeljijo na specifičnih pogojih in predpostavkah, ki jih moramo upoštevati, kadar s pomočjo teh modelov sprejemamo poslovne odločitve. Z uporabo modelov optimizacije zalog lahko stroške zalog bistveno znižamo. Samo nižanje stroškov zalog pa ni edini dejavnik uspešnega upravljanja zalog. Upoštevati moramo tudi zmogljivosti naših poslovnih partnerjev, dobre poslovne odnose in zadovoljne uporabnike.
Ključne besede: optimizacija zalog, analiza ABC, vrste zalog, stroški zalog, upravljanje zalog
Objavljeno v DKUM: 11.07.2024; Ogledov: 30; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

4.
Optimizacija in ergonomsko oblikovanje pakirne linije v podjetju Kolpa d.o.o. Metlika
Žana Šterk, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so bila analizirana tri delovna mesta, na liniji pakiranja v podjetju Kolpa d. o. o. Metlika: višinski obrez, vrtanje in pakiranje. V začetku dela je najprej opisano podjetje, teoretične osnove ergonomije ter OWAS metoda, s katero je bila analizirana ustreznost delovnih mest. V nadaljevanju je bilo vsako od delovnih mest podrobneje predstavljeno in opisano. Za vsako mesto je bila izvedena analiza ter opisani rezultati. V zaključku so predstavljeni moji predlogi za izboljšave vseh treh delovnih mest.
Ključne besede: optimizacija, ergonomija, OWAS, pakirna linija
Objavljeno v DKUM: 09.07.2024; Ogledov: 92; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
REKONSTRUKCIJA VALJČNE PROGE 800 V ŠTORE STEEL
Gregor Pusar, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava rekonstrukcijo valjčne proge 800 v podjetju Štore Steel, ki jo je izvedlo podjetje ETRA, d. o. o. V osnovi gre za krmiljenje asinhronskih motorjev, ki so ostali nespremenjeni od začetka delovanja proge. Proga 800 uporablja 16 asinhronskih motorjev, pri čemer je prvotno en pretvornik krmilil osem asinhronskih motorjev (pretvornik ASEA tip »YRYB«), tj. pretvornik ASEA tip »YRYB«, ki je bil v uporabi ob zagonu stroja. Pretvornik ASEA tip »YRYB« je bil sprva najustreznejša rešitev, nato pa se je pojavila težava z vzdrževanjem, saj je bila elektronika draga in težavna za pridobiti, predvsem zaradi pomanjkanja rezervnih delov. Prva faza prenove je vključevala postopno demontažo obstoječih pretvornikov ASEA in namestitev pretvornikov SIMOVERT MASTERDRIVES Vector Control. Ta izvedba je težavna za vzdrževanje, saj če odpove samo en segment (DC-link), so štirje motorji v napaki. Kljub temu da je ta izvedba težavna za vzdrževanje, je bila v tistem času najboljša možna rešitev. Prav zaradi tega je sledila nadaljnja zamenjava za Sinamics S120, ki krmili štiri asinhronske motorje. Ta izvedba je prav tako predstavljala izzive za vzdrževanje, saj je odpoved enega segmenta (DC-link) povzročila napako pri štirih asinhronskih motorjev, podobno kot pri SIMOVERT MASTERDRIVES Vector Control. Končna faza prenove je vključevala uporabo pretvornikov Sinamics G120C. Vsak asinhronski motor je dobil svoj pretvornik, kar je omogočilo izboljšano vzdrževanje in boljšo diagnostiko. Morebitna okvara enega pretvornika ni več vplivala na celotno proizvodnjo in proizvodni proces. Delo prav tako podrobno opisuje postopek optimizacije pretvornika Sinamics G120C z uporabo programskega orodja STARTER.
Ključne besede: asinhronski motor, optimizacija, regulacija, Siemens Sinamics G120C, Štore Steel
Objavljeno v DKUM: 01.07.2024; Ogledov: 127; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (7,33 MB)

6.
Koevolucijski algoritem roja delcev z metodo rekurzivnega diferencialnega grupiranja za reševanje problemov velikih dimenzij
Klemen Berkovič, 2024, magistrsko delo

Opis: Kooperativna koevolucija je podzvrst evolucijskega računanja, ki se uporablja kot ogrodje za optimizacijo problemov z velikim številom dimenzij preko pristopa deli in vladaj. Glavni izzivi uporabe ogrodja kooperativne koevolucije ležijo v dekompoziciji problema ter v uporabi primernega optimizacijskega algoritma. Dekompozicija se v glavnem ukvarja z deljenjem problema v manjše podprobleme, kjer je glavni izziv, kako ugotoviti povezave med komponentami problema. V našem delu smo razvili kooperativni koevolucijski algoritem, ki uporablja rekurzivne strategije diferencialnega grupiranja za dekompozicijo problema, ter algoritem roja delcev, kot optimizacijski algoritem. V delu smo analizirali šest optimizacijskih algoritmov roja delcev na naboru testnih funkcij iz CEC2013, ki spadajo v probleme z velikim številom dimenzij, ter je njihova dimenzionalnost 1000. Na podlagi te analize smo v naš predlagan kooperativni koevolucijski algoritem vključili optimizacijski algoritem roja delcev, ki se je najbolje izkazal na naboru izbranih funkcij. Izvedli smo primerjalno analizo med najboljšim algoritmom roja delcev in predlaganimi kooperativnimi koevolucijskimi algoritmi, kjer smo uporabili pet različnih strategij rekurzivnega diferencialnega grupiranja. Ugotovili smo, da kooperativni koevolucijski algoritem deluje boljše od algoritmov roja delcev, ki smo jih uporabili v našem delu. Prav tako smo ugotovili, da izbira strategije dekompozicije problema igra pomembno vlogo.
Ključne besede: roj delcev, rekurzivno diferencialno grupiranje, kooperativna koevolucija, optimizacija, veliko število dimenzij
Objavljeno v DKUM: 01.07.2024; Ogledov: 71; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

7.
Projekt optimizacije proizvodne linije z analizo toka vrednosti in drugimi vitkimi metodami
Samo Fras, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo raziskali teorijo vitke proizvodnje in se seznanili z njenimi orodji, ki jih uporabljajo v podjetjih za optimiziranje procesov. Orodje analiza toka vrednosti smo nato uporabili za analizo resnične proizvodnje v podjetju Geberit, kjer smo ustvarili načrt trenutnega stanja proizvodnje linije za izdelavo priključnih cevnih sistemov, opredelili problematične točke procesa in zanje predlagali rešitve. Ugotovili smo, da podjetje proizvaja cevne sisteme z izgubami, kot so vmesne zaloge, čezmerno proizvajanje in izgube zaradi gibanja izdelkov. Podjetju smo v načrtu želenega stanja toka vrednosti predlagali rešitve z uporabo kanban sistema in združevanjem delovnih procesov v celico.
Ključne besede: vitka proizvodnja, analiza toka vrednosti, optimizacija procesov
Objavljeno v DKUM: 05.06.2024; Ogledov: 86; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

8.
Optimizacija aplikacijskih strežnikov v velikem podjetju
Iztok Kirm, 2024, diplomsko delo

Opis: V velikem telekomunikacijskem podjetju se za delovanje poslovnih aplikacij še vedno v veliki meri uporablja aplikacijske strežnike. Vzdrževanje in upravljanje velikega števila različnih tipov aplikacijskih strežnikov predstavlja za podjetje velik izziv. V diplomskem delu predstavljamo možnosti optimizacije aplikacijskih strežnikov, predvsem na račun zmanjšanja števila različnih platform in verzij ter prehoda na odprtokodne rešitve. Nujna je preudarna izbira platforme za delovanje poslovnih aplikacij. Te so namreč izredno pomembne za poslovni proces. Od njih je odvisno, ali bodo storitve delovale nemoteno in ali bo podpora procesom ter zaposlenim kakovostna in visoko razpoložljiva; posledično bodo tudi stranke zadovoljne, ker bodo poslovni procesi potekali hitro in zanesljivo. Podjetja se čedalje bolj posvečajo optimizaciji poslovanja. Sem sodi tudi varčevanje pri porabi sredstev za platforme, na katerih delujejo aplikacije. Cena licenc aplikacijskih strežnikov se vsako leto povečuje in za podjetje predstavlja velik strošek, zlasti če ima okoli 270 stalno delujočih aplikacijskih strežnikov. Spreminjanje platform, na katerih tečejo aplikacije, je velik izziv. Obstoječe aplikacije je treba predelati in prilagoditi na delovanje na novi platformi. Ob kadrovskem pomanjkanju razvijalcev je to velika težava. Naredili smo analizo stanja in alternativno rešitev primerjali z obstoječo.
Ključne besede: aplikacijski strežnik, optimizacija, telekomunikacijsko podjetje, Wildfly, Weblogic
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 72; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

9.
Upravljanje pravic uporabnikov v aplikacijah
Matic Nartnik, 2024, diplomsko delo

Opis: Preučevano podjetje se spopada s problemom, da v procesu dodeljevanja pravic in dostopov do aplikacij za interne uporabnike prihaja do zaostankov, ki neugodno vplivajo na poslovanje podjetja. V sklopu diplomskega dela smo se osredotočili na poslovni proces dodeljevanja pravic in dostopov do aplikacije internim uporabnikom ter po metodi študije primera raziskali in analizirali obstoječi proces. Analiza procesa je jasno izpostavila problematične korake v procesu. Ker gre za režijske korake, ki jih ročno izvajajo administratorji, smo v sklopu diplomskega dela v orodju za upravljanje zahtevkov Freshservice in v orodju za avtomatizacijo N8N avtomatizirali režijske korake procesa. Rezultat vrednotenja predlagane rešitve je bil približno 74-odstotno skrajšan povprečni čas trajanja procesa, hkrati pa se je izboljšala tudi konsistentnost in razložljivost procesa.
Ključne besede: optimizacija, avtomatizacija, procesi
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 88; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

10.
Sistem sledljivosti na osnovi veriženja blokov in povezovanje podatkov za optimizacijo kratke dobavne verige
Marina Balaic, 2024, magistrsko delo

Opis: V kratki dobavni verigi so z željo, da bi zagotovili sledljivost pridelkov od kmeta do končnega potrošnika, pripravili strategijo, ki bo podprla njihov poslovni proces, z rešitvijo sledljivosti končnih produktov. Tovrstne implementacije zahtevajo velik doprinos in finančni vložek organizacije kot tudi celostno spremembo procesa v kratki dobavni verigi. Potreben je pravočasen in celovit pristop, ki omogoča učinkovito delovanje implementirane rešitve. Magistrsko delo obravnava temo sistema sledljivosti na osnovi veriženja blokov, ki omogoča povezovanje in optimizacijo podatkov v kontekstu kratke dobavne verige za boljšo preglednost, učinkovitost in sledljivost. V začetku magistrske naloge smo si zastavili tri hipoteze, ki smo jih preučili z analiziranjem literature in praktičnih primerov. Tehnologija veriženja blokov prinaša obsežne spremembe za oskrbovalne verige na vseh področjih, ki še posebej izrazito vplivajo na ključne udeležence v oskrbovalnih verigah in končne uporabnike. V teoretičnem delu smo se tako natančneje osredotočili na predstavitev sistema sledljivosti v splošnem kontekstu oskrbovalnih verig, nato pa natančneje predstavili vpeljavo sistema sledljivosti na osnovi veriženja blokov v kratke dobavne verige. Aplikativni del magistrske naloge je bil namenjen predstavitvi kratke dobavne verige Zelene točke in predstavitvi zasnove ideje in modela implementacije tehnologije sledljivosti v kratko dobavno verigo. V nadaljevanju smo predstavili aplikacijo sledljivosti, ki jo aktivno uporabljajo udeleženci, ter predstavili praktičen primer vnašanja informacij in uporabe te aplikacije na mobilnem telefonu. S konkretnim primerom smo prikazali sledljivost pridelka od pridelovalca do police v trgovini in prikazali skeniranje QR kode na deklaraciji proizvoda s strani potrošnika. Opredelili smo izzive, prednosti in slabosti vpeljave sistema sledljivosti v izbrani kratki dobavni verigi. Zaključili smo z diskusijo o sedanji praksi poslovanja kratke dobavne verige ter predstavili predloge in priložnosti za nadaljnje izboljšave na področju sledljivosti in razvoja poslovanja.
Ključne besede: Sledljivost, tehnologija veriženja blokov, optimizacija podatkov, oskrbovalna veriga, kratka dobavna veriga.
Objavljeno v DKUM: 14.05.2024; Ogledov: 149; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

Iskanje izvedeno v 6.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici