| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
OPTIMIRANJE DELOVNEGA PROSTORA V PODJETJU MIZARSTVO SELAN S.P.
Alenka Robnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Poklic mizarja je raznolik in zanimiv ter povezan s številnimi škodljivostmi, ki se pojavljajo pri delu. Ureditev mizarske delavnice tako, da je zakonsko ustrezna in urejena v skladu s potrebami in željami mizarja, je pravi podvig. Namen naloge je izboljšava delovnih pogojev in procesov v podjetju Mizarstvo Selan, s. p. Z našim teoretičnim znanjem o ergonomiji in mizarjevimi izkušnjami pri delu v mizarski delavnici smo uvedli nekatere izboljšave delovnih pogojev za zaposlene. Problem, ki smo ga obravnavali v diplomski nalogi, predstavljajo neprimerna ureditev mizarske delavnice in slabi delovni pogoji, ki podaljšujejo delovne procese in izdelavne čase izdelkov. Področje dela je usmerjeno na zbiranje podatkov o obstoječem stanju in na analiziranje le-tega. Raziskovanje je osredotočeno na analizo delovnega procesa s procesnimi kartami, pripadajočimi hodogrami in simogramom človeka in stroja. Z raziskavo smo ugotovili, da pomanjkanje prostora in neprimerna urejenost delavnice močno vplivata na čas izdelave izdelkov in učinkovitost mizarja. Predstavili smo tudi omejitve izvedbe izboljšave delavnice. Cilj diplomske naloge je bil določitev takega stanja in urejenosti delavnice, da pripomoremo k optimalni izvedbi dela. Ko smo cilj dosegli, smo dobili način izvedbe dela, ki je najbolj učinkovit in najmanj škodljiv za zaposlene. Rezultati naloge so: predlog ureditve nove delavnice, skrajšanje izdelavnih časov, omogočeno nemoteno gibanje po delavnici in doseženi optimalni pogoji dela. Z uvedenimi ukrepi smo zmanjšali tudi tveganje nesreč na delovnem mestu, do katerih pride zaradi pomanjkanja prostora in drugih dejavnikov.
Ključne besede: - ergonomija - mizarstvo - optimalni delovni pogoji - izboljšava procesa - delovni prostor
Objavljeno: 30.11.2010; Ogledov: 2617; Prenosov: 452
.pdf Celotno besedilo (4,77 MB)

3.
ŠTUDIJ VPLIVA PROCESNIH POGOJEV NA HIDROTERMIČNE REAKCIJE ODPADNE BIOMASE PRI PREDELAVI OLIV S TAGUCHI METODO
Tjaša Sternad, 2012, diplomsko delo

Opis: Olivna biomasa predstavlja vredno surovino za integrirano proizvodnjo baznih kemikalij, goriv in energijo. S pomočjo hidrotermičnih procesov, ki temeljijo na uporabi subkritične vode, smo biomaso pretvorili v različne produkte. Hidrotermične reakcije smo izvajali v HP/HT šaržnem reaktorju. V prvem delu raziskav nas je zanimala sestava olivne biomase (oljčne tropine). Sestavo biomase smo določili po NREL metodah. Določili smo odstotni delež ekstraktivnih snovi, lignina in ogljikovih hidratov ter s pomočjo HPLC določili strukturne ogljikove hidrate. Načrt izvajanja eksperimentov smo pripravili s pomočjo Taguchi metode, ki nam je omogočil minimalno število eksperimentov, glede na število procesnih parametrov in število nivojev. Eksperimentalni rezultati so bili izhodišče za analizo vpliva na izkoristek vodotopnih in aceton topnih produktov, ter na lastnosti in sestavo vodotopne frakcije. Z uporabo spektrofotometrijskih metod smo vodotopnemu ekstraktu določili vsebnost totalnih fenolov, totalnih flavonoidov, taninov ter antioksidativno aktivnost. Načrtovanim eksperimentom smo določili vpliv posameznih procesnih pogojev (temperatura, tlak, razmerje topilo/tropine, dodatek katalizatorja in reakcijski čas) na potek hidrotermične reakcije odpadne olivne biomase. Tega smo se lotili z grafično in statistično analizo ANOVA. Teoretično smo določili optimalne pogoje, ter jih preverili z dodatnimi eksperimenti pri optimalnih pogojih.
Ključne besede: olivna biomasa, hidrotermična reakcija, subkritična voda, izkoristek, totalni fenoli, totalni flavonoidi, tanini, antioksidativna aktivnost, Taguchi metoda, procesni parametri, optimalni pogoji, ekstraktivne snovi, lignin, ogljikovi hidrati.
Objavljeno: 04.10.2012; Ogledov: 1398; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

4.
IZBOLJŠANJE DELOVNIH IN BIVALNIH POGOJEV ZA VZREJO GOVEJE ŽIVINE NA KMETIJI FON
Metoda Osolnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Vsakodnevno opravljanje kmečkih opravil terja od kmeta veliko fizičnega napora. Še posebno, če prostorske in delovne površine niso prilagojene tako, da bi delo potekalo nemoteno, se pravi kar se da hitro in brez prevelikih naporov. Problem, ki smo ga obravnavali v diplomski nalogi, predstavljajo neprimerna ureditev hleva in slabi delovni pogoji, ki podaljšujejo delovne procese. Obravnavali pa smo tudi oteževalne okoliščine, ki jih povzroča velika razdrobljenost kmečke posesti. Področje dela je usmerjeno na zbiranje podatkov o obstoječem stanju in analiziranje le-tega. Raziskovanje je osredotočeno v to, kako bomo najhitreje, najceneje in pa učinkovito prišli do novega delovnega okolja oziroma novega hleva, ki je nujno potreben. Z raziskavo smo ugotovili, da pomanjkanje prostora in neprimerna urejenost hleva in njegove okolice močno vplivata na čas in učinkovitost dela v hlevu. Ko smo odkrili možne izboljšave, smo dobili način izvedbe dela, ki je najbolj učinkovit za prisotne v delovnem procesu ter za samo živino. Z diplomsko nalogo bomo poglobili znanje o pogojih, ki so potrebni za dobro počutje živali, kar je osnovni pogoj za ekonomsko uspešnost govedorejske kmetije. Objekt bo služil sodobni proizvodnji mleka z upoštevanjem kriterijev EU. Rezultati naloge so: predlog ureditve novega hleva, skrajšanje delovnega časa, omogočeno nemoteno gibanje po hlevu in doseženi optimalni pogoji dela. Z uvedbo novega objekta smo zmanjšali tudi tveganje nesreč na delovni površini, do katerih pride zaradi pomanjkanja prostora in drugih dejavnikov.
Ključne besede: kmetijstvo, hlev − delovni prostor oziroma površina, hlevska oprema, optimalni delovni pogoji, izboljšava procesa
Objavljeno: 08.10.2014; Ogledov: 940; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

5.
Kriteriji za določitev izbire krožnih žag za odrez na liniji za izdelavo cevi
Ivan Ocvirk, 2016, diplomsko delo

Opis: V proizvodnji imamo linije za izdelavo cevi z vročim in hladnim odrezom. Na linijah predelujemo različne vrste materialov, za katere je potrebno določiti optimalne pogoje odrezovanja. Optimalni pogoji odrezovanja so osnova za obstojnost krožnih žag, kar pa je pomembno za obvladovanje stroškov razreza na enoto proizvoda. Diplomska naloga obravnava žage s katerimi vršimo odrez na linijah za izdelavo cevi. Podani so osnovni parametri, s katerimi se vrši odrez materiala, iz katerih se izdelujejo cevi.
Ključne besede: krožna žaga, obstojnost krožnih žag, profilirna linija za izdelavo cevi, leteči odrez, cevni profili, optimalni pogoji odrezovanja.
Objavljeno: 02.03.2016; Ogledov: 469; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici